Kotimaa

Suo­je­lu­po­lii­sin päällikkö Antti Pelttari uusista tie­dus­te­lu­val­tuuk­sis­ta: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sy­lin­te­reil­lä"

Supon päällikkö Antti Pelttari sanoo, että uusien tiedusteluvaltuuksien täysimittainen käyttöönotto vie aikansa. Supo jatkaa rekrytointeja lisämäärärahan turvin. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Kotimaa 17.6.2019 11:55
Jussi Orell

Kymmenen miljoonan euron lisärahoitus mahdollistaa suojelupoliisille lisärekrytoinnit. Kaksoiskansalaisuus ei ole este palkkaamiselle, mutta uusien työntekijöiden taustat tutkitaan tarkasti. Palkoilla supo ei pysty osaajista kilpailemaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari on voinut nukkua yönsä kesäkuun alusta asti aiempaa rauhallisemmin. Kuun alussa astuivat voimaan tiedustelulait, jotka antavat supolle ja Puolustusvoimille aiempaa laajemmat valtuudet tekniseen tiedusteluun. Käytännössä kyse on tietoverkoissa liikkuvan tiedon analysoinnista jo ennen rikosepäilyä. Supo sai myös oikeuden kansainväliseen tiedusteluun, kun se oli ennen kansainvälisen tietojenvaihdon varassa. Tiedustelulla pyritään torjumaan ennen kaikkea terrorismia ja vakoilua.

– On hienoa päästä käytännössä toteuttamaan säädettyjä lakeja. Olemme muuttaneet organisaatiotamme vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja rekrytointeja jatketaan. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä, Pelttari sanoo.

Supo voi palkata vain suomalaisia

Pelttari uskoo supon löytävän tarpeeksi uusia osaajia onkimaan dataa tietoverkoista ja analysoimaan sitä.

– Ainakin toistaiseksi tekijöitä on löytynyt, koska kyse on mielekkäästä ja merkityksellisestä työstä. Palkoilla kilpaileminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta julkiselle toimijalle, Pelttari myöntää.

Katse on pidettävä rekrytoinneissa kotimaassa, sillä osaajien palkkaaminen ulkomailta ei ole supolle mahdollista. Sen sijaan kaksoiskansalaisuus ei Pelttarin mukaan ole ehdoton este palkkaamiselle. Harkinta tehdään tapauskohtaisesti.

– Kaikkien taustat kuitenkin selvitetään tarkasti mahdollisten sidonnaisuuksien paljastamiseksi, hän korostaa.

Supon rekrytointeja helpottaa tiedustelulakien yhteydessä sille myönnetty 10 miljoonan euron kehyslisäys.

Lännen Media kertoi viime viikolla, ettei suojelupoliisi tai Helsingin käräjäoikeus anna tietoa siitä, joko uusien lakien mukaiseen tiedusteluun on haettu lupia.

– Olemme niin avoimia kuin voimme, mutta operatiivisesta toiminnasta emme anna tietoja julkisuuteen, koska se voisi vaarantaa toimintaa, Pelttari perustelee.

MAINOS

Kommentoi

"Olemme niin avoimia kuin voimme, mutta operatiivisesta toiminnasta emme anna tietoja julkisuuteen, koska se voisi vaarantaa toimintaa, Pelttari perustelee."
Heh, tuon poliisin kommentointi on vähän yhtä naiivia, kuin oli Jäätteenmäellä kun kertoi, että: puhun niin totta kuin osaan.
Johan tuo avoimuus on tullut ilmi poliisien saamien syytteiden johdosta. Ollaan oltu liiakin avoimia kaikille rikolliselle toimille ja etupäässä päälliköt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
86
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
51
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
20
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image