Kotimaa

Suo­je­lu­po­lii­sin päällikkö Antti Pelttari uusista tie­dus­te­lu­val­tuuk­sis­ta: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sy­lin­te­reil­lä"

Supon päällikkö Antti Pelttari sanoo, että uusien tiedusteluvaltuuksien täysimittainen käyttöönotto vie aikansa. Supo jatkaa rekrytointeja lisämäärärahan turvin. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Kotimaa 17.6.2019 11:55
Jussi Orell

Kymmenen miljoonan euron lisärahoitus mahdollistaa suojelupoliisille lisärekrytoinnit. Kaksoiskansalaisuus ei ole este palkkaamiselle, mutta uusien työntekijöiden taustat tutkitaan tarkasti. Palkoilla supo ei pysty osaajista kilpailemaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari on voinut nukkua yönsä kesäkuun alusta asti aiempaa rauhallisemmin. Kuun alussa astuivat voimaan tiedustelulait, jotka antavat supolle ja Puolustusvoimille aiempaa laajemmat valtuudet tekniseen tiedusteluun. Käytännössä kyse on tietoverkoissa liikkuvan tiedon analysoinnista jo ennen rikosepäilyä. Supo sai myös oikeuden kansainväliseen tiedusteluun, kun se oli ennen kansainvälisen tietojenvaihdon varassa. Tiedustelulla pyritään torjumaan ennen kaikkea terrorismia ja vakoilua.

– On hienoa päästä käytännössä toteuttamaan säädettyjä lakeja. Olemme muuttaneet organisaatiotamme vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja rekrytointeja jatketaan. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä, Pelttari sanoo.

Supo voi palkata vain suomalaisia

Pelttari uskoo supon löytävän tarpeeksi uusia osaajia onkimaan dataa tietoverkoista ja analysoimaan sitä.

– Ainakin toistaiseksi tekijöitä on löytynyt, koska kyse on mielekkäästä ja merkityksellisestä työstä. Palkoilla kilpaileminen on vaikeaa ja jopa mahdotonta julkiselle toimijalle, Pelttari myöntää.

Katse on pidettävä rekrytoinneissa kotimaassa, sillä osaajien palkkaaminen ulkomailta ei ole supolle mahdollista. Sen sijaan kaksoiskansalaisuus ei Pelttarin mukaan ole ehdoton este palkkaamiselle. Harkinta tehdään tapauskohtaisesti.

– Kaikkien taustat kuitenkin selvitetään tarkasti mahdollisten sidonnaisuuksien paljastamiseksi, hän korostaa.

Supon rekrytointeja helpottaa tiedustelulakien yhteydessä sille myönnetty 10 miljoonan euron kehyslisäys.

Lännen Media kertoi viime viikolla, ettei suojelupoliisi tai Helsingin käräjäoikeus anna tietoa siitä, joko uusien lakien mukaiseen tiedusteluun on haettu lupia.

– Olemme niin avoimia kuin voimme, mutta operatiivisesta toiminnasta emme anna tietoja julkisuuteen, koska se voisi vaarantaa toimintaa, Pelttari perustelee.

MAINOS

Kommentoi

"Olemme niin avoimia kuin voimme, mutta operatiivisesta toiminnasta emme anna tietoja julkisuuteen, koska se voisi vaarantaa toimintaa, Pelttari perustelee."
Heh, tuon poliisin kommentointi on vähän yhtä naiivia, kuin oli Jäätteenmäellä kun kertoi, että: puhun niin totta kuin osaan.
Johan tuo avoimuus on tullut ilmi poliisien saamien syytteiden johdosta. Ollaan oltu liiakin avoimia kaikille rikolliselle toimille ja etupäässä päälliköt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image