Kotimaa

Suojasäät eläinten kiusana – lauha sääjakso voi ajaa karhun tal­vi­pe­säs­tään ja sammakot liikkeelle ojanpenkoilta

Karhut voivat herätä ja vaihtaa pesäpaikkaa, jos sulava vesi tärvelee talvipesän. Kuvassa Ranuan eläinpuiston Palle-Jooseppi herää talviuniltaan. Arkistokuva. KUVA: Rasila Risto
Kotimaa 8.1.2020 13:08
Pekka Rahko

Viisi astetta lämmintä Oulussa tammikuun alussa. Vesisadetta ja tulvia. Vuodenvaihteen säät ovat ihmetyttäneet Pohjois-Pohjanmaallakin ja saaneet myös pohtimaan, miten epätavalliset säät vaikuttavat eläimiin. Heräävätkö esimerkiksi karhut talviuniltaan?

– Karhut voivat herätä ja vaihtaa pesäpaikkaa, ei ehkä niinkään suoraan lämmön vuoksi, vaan siksi, että pesä muuttuu kelvottomaksi lumen sulamisen vuoksi, Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtola kertoo.

Hohtola lisää, että osa karhupopulaatioista, muun muassa Espanjassa ja Japanissa, ei vetäydy lainkaan talviunille, joten talviuni ei ole karhulla välttämätön.

Ajaako lumen sulaminen vedeksi tai vesistöjen tulviminen sammakoita liikkeelle horrostamispaikoistaan?

– Ne sammakot, jotka talvehtivat ojanpenkoissa, salaojaputkissa ja muissa vastaavissa ”pintapaikoissa”, voivat lähteä lämmön ja etenkin sateen ajamana liikkeelle, Hohtola kertoo.

Tulva on Hohtolan mukaan näissä paikoissa haitallinen, sillä jos vesi myöhemmin jäätyy, se on sammakoille kuolemaksi.

– Ainakin joulukuussa tehdään vuosittain tällaisia havaintoja ”talvella” liikkuvista sammakoista. Suurempien vesistöjen pohjamudissa tai lähteissä talvehtivat sammakot ovat jäätymiseltä turvassa, eivätkä lähde liikkeelle.

Jänikset eivät sentään muutu ruskeiksi keskellä talvea.

– Jäniksen turkinvaihdon ajankohdan määrää valojakson pituus. Talven lämpötila ei saa aikaan turkin vaihtoon liittyviä hormonaalisia muutoksia, joten turkki pysyy valkoisena, Hohtola kertoo.

Päivän pituus on Hohtolan mukaan luotettavampi vuodenaikakello kuin lämpötila.

– Eri asia on, kuinka nopeasti geneettisesti ohjelmoitu turkinvaihto sopeutuu mahdollisesti lyheneviin talviin, kun ajankohdan määrää valo eikä lämpötila, Hohtola lisää.

Entäpä muuttolinnut? Saako lämpö ne lähtemään kevätmuutolle?

– Yleensä linnut, jotka ovat jääneet talvehtimaan, pysyttelevät paikallaan, vaikka lämmintä olisikin, Hohtola kertoo.

– Muuton ajankohtahan on sulkasadon tavoin enemmän päivänpituuden kuin lämpötilan määräämä. Ja voidaanhan ajatella, että lämmin sää vain lisää lintujen ”motivaatiota” olla muuttamatta.

Talviruokinnoilta kesken talven häviävistä vihervarpusista, peipoista ja muista muuttajista tai osittaismuuttajista on Hohtolan mukaan kuitenkin vaikea tietää, ovatko ne menehtyneet vai lähteneet lämpöjakson innostamana muutolle – aineistoa tämän tutkimiseen on liian vähän.

Toisaalta linnut voivat lähteä kylmäjakson pakottamina liikkeelle ja Hohtola pohtiikin, että rengastustiedoista voisi selvitä, onko havaintoja tällaisesta ”talvimuutosta”. Esimerkiksi keskitalvella rengastettujen lintujen löytyminen kevättalvella selvästi etelämpää voisi todistaa tästä.

Hylkeille leudot ja vähälumiset talvet ovat selvästi epäedullisia, sillä niiden poikiminen alkaa lopputalvesta.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa pesään, itämerennorppa jään päälle lumiluolaan. Jos jäitä on vähän, itämerennorpat synnyttävät saarten ja luotojen rannoille.

Halli ei tee pesää, vaan synnyttää paljaalle jäälle. Huonojen jääolosuhteiden vallitessa hallikin poikii maalle, mutta maalle synnytetyt poikaset altistuvat helpommin muun muassa stressille ja erilaisille sairauksille ja tutkimusten mukaan niiden kuolleisuus voi olla korkeampi kuin jäälle syntyneiden poikasten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Karhu herää talviunilta jos vettä tulee pesään, vesilammikossa on paha nukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image