Kotimaa

Suoh­pan­ter­ror: Kannustamme saamelaisia kan­sa­lais­tot­te­le­mat­to­muu­teen

Suohpanterror-ryhmä hyödyntää julisteissaan länsimaisen populaarikulttuurin kuvastoa. Tämä juliste iskee saamelaiskiistan ytimeen: Suomi ja Ruotsi eivät ole vahvistaneet kansainvälistä ILO-sopimusta numero 169, jonka tarkoituksena on turvata alkuperäiskansojen oikeudet. Pohjoismaista Norja on vahvistanut sopimuksen. KUVA: Suohpanterror
Kotimaa 1.10.2016 6:00
Lännen Media

Kolttasaamelainen teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff hätkähdytti suomalaisia viime itsenäisyyspäivänä saapumalla Linnan juhliin luku 169 ohimoonsa piirrettynä. Luku viittaa alkuperäiskansojen oikeudet turvaavaan ILO-sopimukseen, jota Suomi ei ole edelleenkään vahvistanut.

Feodoroff halusi kertoa mielenilmaisullaan, ettei hän hyväksy Suomen valtion vähättelevää suhtautumista saamelaisiin ja saamelaisten oikeuksiin. Feodoroffin tavoin myös monet muut nuoret saamelaiset ovat turhautuneita ja vihaisia. He kokevat, etteivät demokratian keinot ole auttaneet viemään eteenpäin saamelaisten oikeuksia, vaan on käynyt juuri päinvastoin: Suomessa on kyseenalaistettu se, ovatko saamelaiset alkuperäiskansa tai kansa ollenkaan.


Terävintä kritiikkiä Suomen saamelaispolitiikkaa kohtaan esittää taiteilijaryhmä Suohpanterror, jonka julisteissa Suomea syytetään kolonialismista. Julisteissa on jopa väkivaltaista kuvastoa, mutta ryhmä kiistää kannustavansa väkivaltaan.

– Emme hyväksy väkivaltaa, mutta sen sijaan kannustamme kansalaistottelemattomuuteen. Saamelaisten pitää noudattaa esimerkiksi Tenojoella omia, perinteisiä tapaoikeuksiaan, vaikka ne olisivat ristiriidassa valtioiden lakien ja määräysten kanssa, Suohpanterroria edustava Jenni Laiti sanoo.

Saamen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola näkee nuoren sukupolven mielenilmaisut luonnollisena reaktiona viime vuosien tapahtumille ja asenneilmaston muutokselle Suomessa. Hänen mielestään saamelaisiin kohdistuvassa väheksynnässä on kysymys samasta ilmiöstä kuin maahanmuuttajiin kohdistuvassa rasismissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Kalevan juttu on suorastaan härskin puolueellinen, ikäänkuin saamelaiset olisi jokin jumalan valittu kansa. Kertaakaan Kalevassa ei ole ollut kantaväestön oikeuksia puolustavaa juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa saamelaisia tai saamenkielisiä asunee Helsingissä. Kyse ei ole siis enää alkuperäiskansasta vaan suomalaisesta vähemmistökulttuurista ja nykyajan arvoista joita erilaisilla etujärjestöillä on tapana ajaa. Silloin noudatetaan Suomen lakia ja kansalaisten yhdenvertaisuutta kansalaisoikeuksien suhteen. Saamelaisuus ja kieli on kulttuurilista monimuotoisuutta, ja on hyvä että sitä voidaan toteuttaa vapaasti suomalaisen yhteiskunnan sisällä. Maan ja vesialueiden omistussuhteet ovat kuitenkin muuttuneet vuosisatojen aikana kaikkialla kun valtioidenkin nimet ja rajat ovat muuttuneet. Pohjoisen tunturi- ja poronhoitoalueen luonnon säilyttäminen on sen sijaan tärkeätä kaikille suomalaisille, ja sen suhteen saamelaisia olisi tuettava. Tunturialueita ja jäkälämaita ei pidä uhata pienelläkään "talvivaaralla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maankäyttöoikeuksissa saamelaisia kiinnostaa tuotto, luonnolla ei niin väliä. Esmes kaatopaikkoja vähän joka kylän viereisissä notkelmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaisilla ei ole maahanmuuttajien kanssa mitään tekemistä, ne asuivat täällä jo ennen suomalaisia. Siihen aikaan KELA ei jakanut ilmaista rahaa, elinkeino piti hankkia järvistä, metsistä ja porotaloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy myös muistaa, että ilman meitä ei-saamelaisia saamelaiset olisivat nyt Venäjän vallan alla ja kaikki etuudet mitä nyt on olisi pelkkää haavetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpäs hyvä esimerkki siitä miksi keskushallintoon perustuva systeemi ei voi koskaan toimia. Aivan samoin kun me muut valitamme kun EU ja Bryssel suoltavat meille loputtoman määrän järjen vastaisia sääntöjä ja direktiivejä, niin oma keskushallintomme Helsingissä sanelee ehdot yli tuhannen kilometrin päähän Lappiin ja valta osa näistä "päättäjistä" ei ole koskaan käynyt Lapissa saati saamelaisalueilla.

Näin ei voida jatkaa. Esimerkillistä toimintaa saamelaisilta aloittaa kansalaistottelemattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti ollaan saamelaista ja sitte tehään englannin kieliset julisteet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ole vähän kaukaa haettu rinnastaa saamelaiset ja maahanmuuttajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaisille pitäisi antaa osa Lapista omakseen. Saisivat perustaa oman valtion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se nyt niinkään toimi, että yhteiskunnasta poimitaan päältä pelkästään ne asiat joista itse hyötyy ja loppu on sortamista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla laillahan meitä muitakin suomalaisia terrorisoi meidän omat valtiaamme. Olemme orjia omassa maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä Suomessa sorreta ketään.
Alkuperäisväestöä ei ainakaan.
Muuten, mikä on Suomen alkuperäisväestöä?
Eihän meillä ole mitään heimoja tai inkkareita tai zululuja.
Suomi suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hallitus kun aikoo alkaa kieltämään sekä äärioikeistoa, että vasemmistoa, laitetaanko nämä samaan säkkiin?. ovat niin julkisia toimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamenkieli on suomenkielen kanssa hyvin läheistä sukua. Molemmat kuuluvat suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen. Tämä osoittaa sen, että myöskin suomalaiset ovat alkuperäisasukkaita Suomessa. Ruotsin- ja Norjan Lapissa tilanne on toinen, mutta esimerkiksi Norjan kveenit ovat suomalaisia alkuperäisasukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vois jakaa alueisiin. Jollakin alueella sais asua niinkuin saamelaiset. Jollakin aluella oltas irtaannuttu EU:sta, vihreet vois asua omalla alueella ja köyhät pienituloiset omalla. Porvareille tulis muuten kusiset paikat. Ne kun saa rahat tavallisilta veronmaksajilta ja ei ne halua asua samalla alueella. Mihin ne muuttas? No nalle muutti jo ruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
57
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
50
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
26
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image