Kotimaa

Sun­nun­tai­suo­ma­lai­nen: Taloudesta päättää pieni joukko virkamiehiä

Kotimaa 22.11.2015 3:37 | Päivitetty 22.11.2015 10:26
STT

Taloudellinen valta on luisunut Suomessa poliittisilta päättäjiltä virkakoneistolle, arvioivat Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen haastattelemat talousasiantuntijat. Heidän mielestään Juha Sipilän (kesk.) hallituksen leikkauslinjassa näkyy vahvasti valtiovarainministeriön virkamiesten kädenjälki.

Dosentti Seppo Tiihonen sanoo, että julkisen talouden suuntaviivoista päättää pieni joukko johtavia virkamiehiä. Heidän johdollaan valmisteltu tiukka talouskuri otettiin Sipilän hallitusohjelmaan lähes sellaisenaan.

Tiihosen mukaan poliitikot uskovat valtiovarainministeriön laskelmia kritiikittömästi.

- Virkamiehiin suhtaudutaan melkein kuin sydänspesialistiin, heidän tekemiään arvioita ei kiistetä.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sanoo, että poliitikkojen ei pitäisi piiloutua virkamiesten selän taakse, vaikka virkamiehiä pitääkin kuunnella.

Talousasiantuntijat pitävät ongelmallisena sitä, että virkamiehet eivät tarjoile päätöksentekijöille vaihtoehtoja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Ministereiksi valitaan sellaisia henkilöitä, joilla ei ole minkään laista tuntumaa eikä kokemusta taloustieteistä eikä talouspolitiikasta. Ei sitä ole liioin Stubbsillakaan. Mennään vain tukka putkella EU näyttämöillä itseään esittelemässä irve hammaspeikon aurinkoterassilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskisuomalaisessakin tänään esiteltiin nuo 7 viisasta ihmistä, yksi heistä nainen. Hyvissä käsissä on taloustilastojen teko, mutta olisi syytä olla päättäjillä vähän enemmän omiakin ajatuksia, eikä vaan suoraan laitettaisi näitä valtiovarainministeriön mietteitä hallitusohjelmiin ynnä muualle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edistystä on tapahtunut, nyt jo useampi virkamies pääsee päättämään. Pari vuotta sitten Raimo Sailas päätti yksin koko maan asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen tuloksissa näkyy ministereiden kokemattomuus ja osaamattomuus joka on kasvattanut virkamiesten valtaa ohjata päätösten tekoa.
Virkavastuulla.
Mitä se sitten tarkoittaneekin.
Huolestuttavampaa kuin taloudellisen päätöksen kritiikittömyys on kuitenkin se, että hallitus tekee ennennäkemättömiä lakiuudistuksia niin sotessa kuin muissakin uudistuksissaan ja oikeusministeriötä johtaa ja valvoo henkilö jolla ei ole minkäänlaista koulutusta ja sen tuomaa omaa osaamista joka johtaa siihen että hän tuo eduskunnan käsittelyyn lakeja jotka voivat olla sutta ja sekundaa jo alkujaan kun kiireessä tehdään valtava määrä uudenlaisia lakeja ilman niiden vaikutusarviointeja .
Tämä on kansalaisten kannalta huolista kaikkein suurin ja se oli seurausta siitä että perussuomalaisille oli saatava ministeriöitä toiseksi suurimman puolueen asemaa vastaava määrä samalla kun ministerien lukumäärää vähennettiin Sipilän lupausten mukaisesti.
Talouden kuprusta selvitään ottamalla lisää velkaa mutta päin mäntyä laaditusta laista ja sen tuomasta väärästä päätöksestä on pahimmillaan sellaisia seurauksia että niistä ei rahallakaan selvitä.
Toki lakejakin voidaan korjata mutta se on niin pitkä prosessi siitä kun virheet huomioidaan ja niitä aletaan sitten vasta korjaamaan että vahingot vain paisuvat lakiuudistuksen hitaudesta johtuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hamilton, näiden samojen loistavien virkamiesten ansiosta noudatettiin aikoinaan vahvan markan politiikkaa, hoidettiin pankkituki kuinka hoidettiin ja liityttiin euroon. Eivät virkamiehet ole sen kummoisempia kuin poliitikot; korkeaan asemaan päästään osaamalla organisatorinen peli pyllynnuolemisineen ja kyynärpäineen aivan samoin kuin politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on siis se, että taloudesta päättää ja sitä ylläpitää joko virkamiehet tai poliitikot tai näiden muodostama kombinaatio. Ei me voida näin enää jatkaa. Sellainen talous joka ei pysy pystyssä ilman virkamiehiä, niin se ei ole oikea talous. Virkamieskunta on lakkautettava kokonaisuudessaan ja ihmisten verot on poistettava. Poliitikkojakaan ei kyllä tarvita, sillä ihmisten tulee saada hoitaa omat asiat itsenäisesti ja ilman veroja ja sääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törmäämme jälleen kerran ikuiseen kiistanaiheeseen, virkamiehet vai poliitikot päättävät taloudesta. Lähtökohta pääteöksenteossa on, että virkamiehet valmistelevat, hallitus esittää ja eduskunta päättää. Miksi budjetin valmistelu kuuluu Valionvarainmisteriölle ja osin myös Suomen Pankille? Siksi, että ministeriön ja pankin virkamiesten katsotaan edustavan puolueettomuutta ja objektiivisuutta. Esim. Palkansaajien, SAK:n, Pellervon jne. tutkimusinstituutioiden toimijat eivät välttämättä ole puolueettomia, vaan he ajavat enemmän palkanmaksajansa poliittisia tavoitteita. Poliitikoiden tehtävä on tehdä politiikkaa, joka lähtee liikkeelle puolueiden arvostuksista ja valtapäämääristä. Harvalla poliitikolla sinänsä on kovin syvällistä tuntumaa talouden kompleksiuuteen. Eikö esim.opposition ulostulot ole tämän osoittaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluuko Sipilän vaimo tuohon virkamieskuntaan? Sen verran horjuvaa ollut Sipilän toiminen että saattaa vaimo sanella mitä Suomessa tulee milloinkin tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi onkin, ettei kaiken maailman politrukkeja päästetä huseeraamaan talouden kimpussa, onhan tuo nähty, millaista jälkeä saavat aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus turvautuu aasin tuntijoiden lausuntoihin ja turvautuihan edellinen yhdeltä tilaamaan lähes miljoonan hintaisen satukirjan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä se. poliitikon kun pitäisi ohjata virkamiesten päätöksiä eikä päinvastoin.
taisi olla ainoa selkärankainen ministeri Kyllönen joka laittoi tämänkin puolen kuriin.
nyt on vaan vatuloijia jotka puhuvat ensin toista ja sitten pyörtävät juttunsa ja pyörivät kuin kalat merrassa...eikä kukaan saa selvää. Selkärankaa ei ole asioista päättää itse yhtikäs mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän asia on ollut aina ja tulee olemaan. Poliitikot uskovat, kun virkamies toimii virkavastuulla. Mitä se sitten merktseekään mm. talousasioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuota kuultu: tehdään niin kuin Suomen Pankki ja VM sanovat. Mutta herrallakin on herransa, joita kuunnellaan vielä herkemmällä korvalla. Pitäisi kaikille jo olla selvää että Suomi on menettänyt myös taloudellisen itsenäisyytensä, ja talouden suuntaviivat määritellään maan rajojen ulkopuolella alkaen EU:n komissiosta ja päätyen luottoluokittajiin. Vaikka väitetään, että Suomen talous on kuralla, luottokelpoisuus on säilynyt edelleen hyvänä, mikä kertoo, että luokittajat ymv. tahot on pidetty tyytyväisinä - yleisen hyvinvoinnin kustannuksella tietenkin. Eikä tulevaisuus näytä hyvältä, sillä Suomella ei näytä olevan malttia panostaa pitkäaikaisiin sosiaalisiin ja taloudellisiin hankkeisiin. Eletään jo markkinayhteiskunnassa, jossa hyödyn ja voittojen nopea ulosmittaaminen on kaikki kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama taitaa päteä myös kaupunki ja kunta puolella. Ainakin entinen valtuutettu kertoi suoraan , kuinka lautakunnissa päätettävät asiat junaillaan esittelevien virkamiesten mukaan ja itse valtuutetuista monikaan ei edes perehdy tai lue asiaan liittyviä papereita mitenkään eli painetaan vain nappia ja kuitataan kokouspalkkio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Virkamiesvalta".. noh, onkohan tuo vaarallisinta joukkoa kuiskuttelemaan poliitikkojen korviin?

Vaihtoehdottomuuden poliitiikkaahan tässä on tehty yli 20 vuotta. Viimeksi eilen:

"Rehn: Suomen talous ei kestä laajoja tukilakkoja". Jossei kestä, niin mitä sitten tapahtuu? Hui säi säi, ai meidän pitää jo kauhistua tuosta "ettei kestä" haluamatta tietää mitä se oikein tarkoittaa?

Eikö ongelmana tässä ole paremminkin se, ettei poliitikoilla ole asiantuntemusta ja (omia) asiantuntijoita toimien vaikutusten arviointiin? Eiväthän nämä mitään staattisia malleja ole ja painotusten pitäisi olla poliittinen valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko virkamiesten korruptiosta havaintoja, ja eihän ne vain ole poliittisia palkintovirkoja? Keskustelun puutehan politiikkaa leimaa, mutta jos virkamiehillä ei ole edes tarjota eri näkemyksiä kansanedustajille. Kuka meitä armahtaisi tällaisilta virkamiehiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin käy kun kokematon poliitikko saa puolueessa "paavin"vallan. Tietoinen pidättäytyminen epäuskosta. Yhteisten asioiden hoitaminen vaatii kokemusta myös politiikasta -kompromissien löytämisen taitoa yhteiskunnan parhaaksi. Tähän kuuluu myös ettei ole virkamiesten vietävissä. Sipilän poliittinen kokemattomuus on näkynyt jo pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

70
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
56
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
54
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
49
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
45
Bernerin asema käy koko ajan tukalammaksi, eroa vaaditaan puolueen sisältäkin – torstaina luvassa perusteellinen keskustelu aiheesta
43
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla
35
Volvo V60, Ford Focus, Kia Ceed ja Lexus ES300h veivät kärkisijat TM:n perinteisessä talvivertailussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image