Kotimaa

Sun­nun­tai­suo­ma­lai­nen: Ministeriö selvittää, pitäisikö aikuisia panna pakkohoitoon löyhemmillä kriteereillä

Kotimaa 10.9.2017 4:53
STT

Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään, toimisiko aikuisilla pakkohoitoon määräämisessä sama järjestelmä kuin alaikäisillä, kertoo Sunnuntaisuomalainen.

Suomessa alaikäisen pakkohoitoon määrääminen ei välttämättä edellytä mielisairautta, vaan alaikäinen voidaan määrätä hoitoon myös vakavan mielenterveyden häiriön takia. Alaikäisillä sellainen on esimerkiksi vakava itsetuhoisuus.

- Uudistuksessa mietitään, onko psykoosi aikuiselle liian korkea käsite, sanoo THL:n ylilääkäri, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen Sunnuntaisuomalaisessa.

Mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä Suomessa pakkohoitoon, jos hän täyttää kolme kriteeriä. Henkilön on oltava mielisairas ja hän on mielisairautensa vuoksi hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan ja potilas vaarantaisi vakavasti itsensä tai muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta. Kriteerinä on lisäksi se, että mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä henkilön hoidossa. Kaikkien kriteerien on täytyttävä samanaikaisesti.

Ministeriö haluaa pakkohoitoon määräämisen kriteerien muutoksen istuvan hallituksen käsiteltäväksi.

Suomessa määrätään vuosittain tuhansia ihmisiä pakkohoitoon. Jos lähete hoitoon voitaisiin tehdä vakavan mielenterveyden häiriön perusteella, se tarkoittaisi myös lisää hoidettavia. THL:n Kärkkäinen ei osaa arvioida tarkkaa määrää, mutta sanoo sen olevan ”melko paljon”. Hän kuitenkin myös muistuttaa, että myös hoitamatta jääneet potilaat maksavat yhteiskunnalle.

MAINOS

Kommentoi

Artikkelissa on virhe. Laki sanoo momentin kaksi kohdalla: "...että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan TAI vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta...". Sana ei ole JA, jota artikkelissa oli käytetty.

Asian merkitys muuttuu olennaisesti JA sanaa käytettäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ministeriö haluaa pakkohoitoon määräämisen kriteerien muutoksen istuvan hallituksen käsiteltäväksi" voiko tälle hallitukselle luottaa tämmöisen tehtävän? Kohta kaikkihallituksen käsittämättömiä toimia arvostelevat pääsevät pakkohoitoon kun ehtoja hiukan sorvataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohoitoa ei todellakaan tarvita lisää, vaan kuntien on alettava järjestää niitä avohoidon palveluja, joita niillä on velvollisuus järjestää. Pakkohoitoa käytetään jo nyt Suomessa liikaa verrattuna muihin Pohjoismaihin. Pakkohoidosta päättäminen ei muutenkaan kuulu poliitikkojen asiantuntemukseen. Suomessa ongelmana on palvelujen heikko laatu, potilaat eivät parane huonossa hoidossa. Käypä hoito suosituksia noudatetaan harvoin, tässä tilanteessa on ihan turha alkaa vaatimaan lisää pakkohoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä haluaa lain jolla toisinajattelijat saa pakkohoitoon, sama menetelmä oli käytössä Neuvostoliitossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko"hoidon" haitallisena ja traumatisoivana kokeneena, itse osastolle hakeutuneena ja hoidon muututtua yhtäkkiä pakolliseksi pakkolääkintöineen nousee "karvat pystyyn", kun luen näitä pakkohoitokriteereiden alentamisehdotuksia. Pakottamalla, ihmisoikeuksia loukkaamalla ja kontrolloimalla ei synny hyvää ja vähemmän itsemurhia, päinvastoin pakottaminen voi altistaa itsemurhille. Hoidon taso voi olla lyödään tyrmään lääkkeillä ja laitetaan osastolta pois. Mitään palautetta ei kysytä potilaalta pakolla hoidosta ja sen tehosta, hoito voi olla mitä vaan, kun eihän potilas mitään mistään tiedä, kun on pakkohoidossa ollut. Tämän itse koin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus haluaa lain, jotta voivat jatkaa hallitsemista vaalien jälkeenkin.

Oliko se Irwin joka laulo että "Nyt mua viedään linnasta linnaan..."

Me yhteiskuntakriittiset saaraan laulaa notta "Nyt mua viedään kadulta suljetulle..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla Kepun kannatus laskussa kun näitä pakkokeinoja taas viritellään. Ehkä maailmantilanne on nyt otollinen. Trump puuhaa
muuria Meksikon rajalle, terrorismin varalta on valmiusasteita nostettu ym ym. Vallanhimoko näitä teettää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, esimerkiksi Neuvostoliitossa aikanaan oli kymmeniätuhansia käytöshäiriöisiä mielisairaaloissa pakkohoidossa. Länsimaissa heitä tosin kutsuttiin toisinajattelijoiksi.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä voisi olla osana työllisyyspolitiikkaa, eli jos ilmaistyöt ei kelpaa, sitten monialaisen virkamiesyhteistyön avulla tuomitaan ilmaistyöhön haluton mielisairaaksi. Sen jälkeen mielisairas toimii välineenä verovarojen kavalluksessa "mielisairauspalveluiden" toteuttamisessa.

Kyllä te vielä ehditte näkemään mitä hullunkurisimpia natsivirityksiä, joilla kansa yritetään saada työleireille. Tärkeä osa ko. toimintaa on tietenkin myös se, että naapurikansalaiset sulkevat sekä silmänsä että korvansa ja kääntävät samalla selkänsä. Näin se toimi Saksassakin 1930-luvulla.

Mielenkiintoista tulee olemaan, nimittäin nähdä se, mitkä poliitikkoporukat tällaiseen oikeasti lähtevät mukaan, aika vähällä järjellä valtion asioita monesti hoidetaan.

Oikeatakin mielenterveystyötä on, tässä kannattaa sitten osata erottaa asiat toisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä artikkelista tuli kaikenlaista mieleen. huomioin, että kommentitkin koskivat etupäässä sitä, että meinataanko pakkohoidolla hoitaa niitä, joiden mielipiteet poikkeavat valtavirrasta.

Kun nettipalstoja lukee, niin välillä tekstit on niin sairaita, että jonkinlainen interventio olisi tarpeen.
Samoin niiden päihteiden käyttäjien, jotka tuhoavat oman elämänsä lisäksi syntymättömien lastensa ja läheistensä elämän.
Samoin ihmetyttää ne lukuisat naapurihäiriköt ja työpaikkasadistit. joiden annetaan rehottaa Suomessa.
Kun näitä hoidettavia olisi niin paljon, niin mistä ihmeessä näillä kaikille saadaan tilat? Eikö se avohoito ole ollut trendinä jo pidemmän aikaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa määrätään vuosittain tuhansia ihmisiä pakkohoitoon."
Esim. kolme tuhatta tarkoittaa, että kahdeksan ihmistä joka päivä määrätään pakkohoitoon. Onko luku todellakin näin korkea? Kuinka paljon siellä mahtaa olla vääriä diagnooseja ja henkilöitä, joiden käytös ei muuten vain miellytä? Jos ihminen ei ole vaaraksi itselleen tai muille, niin käytös"häiriöitä" ei pidä hoidettavan pakkohoidolla.
Mielenterveyden häiriö on aika laaja ja tulkinnanvarainen käsite. Tämän perusteella kynnys pakkohoitoon on liian matala. Onko tarkoitus vain siivota hankalat ja väärän mielipiteen omaavat häiriköt pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti luvut ovat paljon korkeammat. Kynnys hoitoon on todellakin liian matala ja erittäin tulkinnat erittäin venyviä. Potilaina on valitettavan paljon älykkäitä nuoria (opiskelijoita), joiden koko tulevaisuus tuhotaan 'huuhaa'-diagnooseilla ja kammottavilla lääkityksillä. Jos oireet eivät satu sopimaan 'diagnoosiin', lääkityksen jälkeen kyllä sopivat ja jos ei ole lääkeriippuvainen ennestään, lääkityksen jälkeen on. Psykiatrisille potilaille käytetään sellaisia lääkkeitä ja sellaisia määriä, että on ihme, että kukaan on enää hengissä. Suosittelen lukemaan Peter C. Gøtzschen kirjat: vuodelta 2016 Tappava psykiatria ja lääkinnän harha
sekä vuodelta 2014 Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus – Näin lääketiede on turmellut terveydenhoidon. Muualta (lännestä) tulleet lääketieteen edustajat arvioivat kohteliaasti, että Suomen lääketieteellinen taso on '10 vuotta' jäljessä muusta maailmasta. Tosi asia on, ettei täällä osata lainkaan hoitaa psykiatriasia potilaita, diabeetikkoja, astamapotilaita, jne. Koska lääketiede on eksakti tiede kuin taloustiede, diagnoosit perustuvat arvauksiin ja kun yhtälöön lisätään vielä taloudellisen hyödyn tavoittelu, potilaan oikeudet eivät paljon paina vaakakupissa. Ja jos poliittisesti nimitetyt virkamiehet edelleen 'rapauttavat yhteiskuntaa' päätöksillään (ex oikeusasiamies Jonkan kannanotto tänään 11.9. IL), jokainen voi syystäkin pelätä henkensä ja hyvinvointinsa puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai miten olisi jos vaikka avopuolen palvelut laitetaan ensin kuntoon, että tilanne ei yleensä päätyisi niin pahaksi. Ai niin, mutta eihän se noudata sss:n linjaa: säästä euro, häviä muualla kymmenen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä liittyy terrorismiin, niin olen huolissani päättäjien mielenterveydestä. Jos ei ole mennyt jo ymmärrykseen, terrorismi ei liity mielenterveyteen, vaan uskontoon ja siihen liittyvään politiikkaan. Ei radikaali päätä silittämällä maltilliseksi muutu.

Vai onko tässä taas pyrkimys säätää pakkolakeja, joilla voidaan "ottaa huostaan" valtiolle epämieluisat kansalaiset. Olemmehan me suomalaiset suurin sisäinen uhka.

Terroristit, olisi erään poliisin ja Juhana Vartiaisen mukaan hyvä pitää lapsiemme kanssa koulussa. Kuulemma on ammattitaitoista henkilökuntaa kouluissa ja terrorismin voi heidän logiikallaan poistaa kouluttamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Militanttiset, barbaariset rauta koura valtiot ja persoonat kayttavat, kannattavat ja suosivat toisten pakkohoitoon kiskomista.
Pakkohoitoa ei ole olemassa, se on pakkokidutusta.
Toisaalta kilpailuton julkisjarjestelma vatii samat pakkokidutusluvut kuin kommunismi, silla ala arvoiset julkispalvelut aiheuttavat paljon tyytymattomyytta ja kritiikin pois kitkemiseksi ja kansan pelon alla pitamiseksi pakko hoitoja eli suomen kansan kidutuksia on pakko lisata,
Parempi vaihtoehto olisi vakuutusterveyden hoitoon siirtyminen, koska se ei toimi valtion gestabona ja kritiikista rankaisijana kuten julkinen toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image