Kotimaa

Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa

Suomessa nimellä Delfin Clipper valmistunut ja nykyisin Silver Explorerina seilaava alus kulkee tällä hetkellä jossakin Laptevinmerellä. Kyseessä on ensimmäinen länsimainen risteilijä, joka aikoo läpäistä Koillisväylän. Vain venäläinen Shokalskiy ehti edelle vuonna 2015.
Kotimaa 21.8.2019 21:38
Jami Jokinen

Silver Explorer on ensimmäinen länsimainen risteilijä, joka vie turistijoukon koko matkan Euraasian pohjoispuolitse.

Raumalla rakennettua ja sittemmin monissa käsissä käynyttä alusta saattaa venäläinen jäänmurtaja. Luksustutkimusmatkailijat ovat vaarassa kolista jäiden ohella suurvaltapolitiikkaan.

Suomalaistaustainen risteilijä avaa luksusturismin väylää sulavalle Arktikselle.

Raumalla 1980-luvun lopulla rakennettu Delfin Clipper matkaa nykyisin nimellä Silver Explorer, ja se on parhaillaan matkalla Alaskasta Norjaan.

Kyseessä on ensimmäinen länsimainen risteilijä, joka aikoo kulkea Koillisväylän eli koko matkan Euraasian pohjoispuolitse. Matkan mahdollistavat ilmastokatastrofi, maksukykyiset matkustajat ja Venäjän myötävaikutus.

Mielikuvista konkreettiseen kilpajuoksuun

Jos matkailu ei ole kiinni rahasta eikä huonosta omatunnosta, on kaikki tavanomainen äkkiä nähty. Kun risteilijän kyydissä on seilattu jo Karibia, Havaiji ja Välimeri, saattaa katse kääntyä viimeisiin erämaihin eli käytännössä napa-alueille.

Tämän ovat huomanneet myös varakkaisiin turisteihin keskittyvät risteily-yhtiöt.

Helpommin laivoilla saavutettava Antarktis on ollut luontoarvoilla markkinoitavien risteilyjen kohteena jo pitkään.

Pohjoisessa reitit ovat aiemmin keskittyneet Huippuvuorten, Grönlannin ja Islannin sekä toisaalta Alaskan rannikoille ja Kanadan pohjoispuolitse kulkevalle Luoteisväylälle.

Ilmaston lämmetessä yhä kauemmas karkaava jääpeite on nyt helpottanut pääsyä Koillisväylälle eli reitille Pohjois-Skandinaviasta Venäjän pohjoisten vesien kautta Beringinsalmeen.

Uutuusarvo ja mahdollisuus olla ensimmäisten – tai viimeisten – joukossa houkuttelee asiakkaita, ja "luksustutkimusmatkoihin" keskittyneet yhtiöt ovat siirtyneet jo mielikuvista konkreettiseen kilpailuun.

Murtaja saattajana peräti kahden viikon ajan

Länsimaisista yhtiöistä ensimmäisenä Koillisväylälle ehti Monacossa pääkonttoriaan pitävä Silversea Cruises.

Sen Silver Explorer -alus lähti matkaan Alaskan Nomesta elokuun kymmenentenä, ja perille Norjan Tromssaan pitäisi päästä syyskuun viidentenä. Mittaa risteilylle tulee reilut 5 000 merimailia eli yli 9 200 kilometriä.

Itämerelle rakennetulla aluksella on 1A-luokan jääluokitus, mutta se ei ennakoimattomissa jääolosuhteissa riitä. Siksi venäläinen Novorossiysk -jäänmurtaja avustaa risteilijää peräti kahden viikon ajan.

Asiasta uutisoineen norjalaisen The Independent Barents Observer -verkkolehden mukaan avustus Venäjän vesillä alkoi viime viikon keskiviikkona.

Paikannustietojen perusteella alukset seikkailivat maanantaina Kolyma-joen edustalla Itä-Siperian merellä. Tiistaina ne olivat saapumassa Laptevinmerelle.

Olosuhteet toiset kuin Nordenskiöldillä

Risteilyllä turistien sanotaan pääsevän Adolf Erik Nordenskiöldin jalanjäljille. Suomalaissyntyinen tutkimusmatkailija purjehti ensimmäisenä koillisväylän läpi 1870-luvun lopulla.

Toisin kuin Nordenskiöldin puisella Vega-laivalla, tällä aluksella jokaisella on sviitti ja nimetty hovimestari. Gourmet-tasoisen ravintolan lisäksi laivasta löytyy muun muassa sikarisalonki.

144 matkustajaa varten on varattu lähes 120 hengen miehistö.

Esitetekstien mukaan tarjolla on samaan aikaan sekä "ultra-luksusta" että "kesyttämätöntä ja nöyräksi tekevää luontoa". Edullisimmillaan matkalle on päässyt noin 37 000 eurolla.

Mammuttisaarelta pakenevan jään reunalle

Yhtiö kutsuu matkaa risteilyksi jään reunalla, sillä aluksen on tarkoitus kulkea niin pitkälle pohjoiseen kuin jäätilanne sallii.

Ennen tätä matkaa aluksen historian pohjoisin sijainti on kirjattu Huippuvuorten vesillä lähellä 83:a leveysastetta. Nyt ennätys voi hyvinkin rikkoutua.

Matkan maksaneille on luvattu pohjoisten leveysasteiden lisäksi etsiä yhä harvinaisemmaksi käyviä kohteita, kuten jäälautoilta saalistavia jääkarhuja, valaita ja suuria mursulaumoja.

Välietappeihin kuuluu esimerkiksi mammuttien viimeisenä esiintymisalueena tunnettu Wrangelinsaari, joka on arktisen aavikkoluontonsa vuoksi valittu Unescon maailmaperinnöksi.

Muun muassa Tsuktsien niemimaalla on puolestaan luvassa "uppoutuminen harvinaisiin kulttuurielämyksiin" alueen alkuperäisasukkaiden joukossa.

Ilmastonmuutos ja sen syyt tulevat esille – ehkä

Silver Explorer puksuttaa jäiden keskellä fossiilidieselin voimalla. Samoin tekee risteilijää saattava ja sen kanssa yhtä suuri jäänmurtaja.

Reitin mahdollistaneesta ilmaston lämpenemisestä tai laivaliikenteen ja ylipäätään matkailun osuudesta siihen ei mainita markkinointimateriaalissa sanaakaan, mitä ei voine pitää yllätyksenä.

Kohderyhmään kuuluu paljon yhdysvaltalaisia, ja aihe on maassa erittäin ristiriitainen.

Aluksella on päivittäisiä luentoja ja opastuksia, joita pitävät niin linnuston kuin meribiologiankin asiantuntijat. Otetaanko myös sulavan Arktiksen katastrofi esille paikan päällä, vetäytyvän jään reunalla?

– Luennoitsijamme vastaavat mielellään matkustajien mielenkiinnon kohteisiin, joten on mahdollista, että asia nousee esille, muotoilee yhtiön Monacossa istuva viestintäpäällikkö Matthew Scott.

Hän ei kuitenkaan ole varma, puhutaanko Koillisväylän aukeamisen syistä vai ei. Pyysimme kommentteja myös suoraan alukselta, mutta sille ei tällä hetkellä ole kunnollista yhteyttä.

Miten valaat reagoivat kasvavaan meluun?

Arktisia risteilyjä on kritisoitu muustakin syystä kuin ilmastoon liittyvästä ristiriidasta tai silkasta kateudesta.

Liikenteen kasvaessa kasvavat myös ympäristöriskit erittäin haavoittuvilla merialueilla, joissa jälkien korjaaminen voi olla täysin mahdotonta. Öljyvahingoilta suojaa tosin jonkin verran se, että Venäjän pohjoisilla vesillä raskaan polttoöljyn käyttö on kielletty

Erityisesti norjalaisviranomaiset ovat huolissaan myös mahdollisuuksista tai mahdottomuuksista ihmisten pelastamiseen syrjäisillä merialueilla.

Ympäristöhaittoja syntyy silti ilman onnettomuuksiakin.

Esimerkiksi melu kasvaa sekä veden yllä että alla, mikä voi varsinkin valaiden maailmassa olla todella suuri muutos. Voidaan myös kysyä, tulisiko huvimatkoja ylipäätään järjestää eristyksissä elävien eläinpopulaatioiden keskelle.

Toisaalta sulavat Jäämeren alueet ovat joka tapauksessa yhä voimakkaammin liikennöityjä erityisesti Venäjän sotilasliikenteen vuoksi. Maa yrittää aktiivisesti houkutella koillisväylälle myös Aasian ja Euroopan välistä rahtiliikennettä.

Venäjä sanoi norjalaisyhtiölle njet sotaharjoituksen vuoksi

Luonto ei silti ole risteilijöiden ainoa haaste. Koillisväylällä voi törmätä jäämassojen ja kartoittamattomien karikoiden lisäksi yhtä arvaamattomaan kansainväliseen politiikkaan.

Viime viikolla Venäjä ilmoitti yllättäen kieltävänsä Hurtigruten-yhtiön alusten pääsyn maan arktisille vesille. Tapauksesta uutisoi Klassekampen-lehti.

Norjalaisyhtiö oli viemässä asiakkaitaan huomattavasti pidemmälle itään kuin ennen. Hintavan risteilyn piti ulottua elo-syyskuun vaihteessa ainakin Frans Joosefin maahan saakka.

Lupa peruttiin viime hetkellä. Syynä on arktisille vesille keskittyvä Tsentr-2019-sotaharjoitus.

Silver Explorerin on tarkoitus olla samoilla vesillä kutakuinkin samaan aikaan. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa kysymykseen siitä, odottaako sekin loppureitille ongelmia.

Asiaan on ainakin yritetty varautua.

– Venäjällä tarvitaan vahva yhteistyökumppani, toteaa matkanjohtaja Stefan Kredel yhtiön markkinointiin liittyvässä blogissa.

"Menemme paikkoihin, joissa ihminen ei ole ennen käynyt"

Koillisväylälle hinkuvat muutkin kuin sinne ensi vuonna palaava Silversea Cruises ja aloitusta odottelemaan joutunut Hurtigruten.

Lindblad Expeditions -yhtiön National Geographic Endurance -alus lähtee Venäjän pohjoisille vesille heti valmistuttuaan ensi vuonna.

Vaikka alus on uusinta uutta, se käyttää edelleen polttoaineenaan dieseliä. Yhtiö tosin ilmoitti vastikään pyrkivänsä hiilineutraaliksi kompensoimalla toimintansa hiilidioksidipäästöt.

– Viesti on selvä; meidän on päästävä nopeasti takaisin tasapainoon, toimitusjohtaja Sven Lindblad totesi lehdistötiedotteessa viitaten ilmaston ja ihmisen toiminnan väliseen epätasapainoon.

Luksuksesta tai äärirajamatkailusta ei silti tingitä.

113 miljoonan euron alusta rakennetaan alusta saakka nimenomaan napa-alueiden risteilyjä varten. Jäänmurtajaominaisuuksien lisäksi siitä löytyy muun muassa joogastudio, kaksi huippuravintolaa, kuntosali ja kannelle sijoitetut porealtaat.

– Monet ihmiset ovat innokkaita pääsemään koskemattomaan arktiseen erämaahan. Tällä aluksella menemme kirjaimellisesti paikkoihin, joissa ihminen ei ole aiemmin käynyt, hehkutti tutkimusmatkajohtaja Trey Buys aluksen julkistustilaisuudessa viime keväänä.

Venäjä valmistautuu Arktis-turistien tuloon

Koskemattomuus on kuitenkin katoava luonnonvara, mikä voi olla osasyy juuri ensimmäisten Koillisväylä-risteilyjen suosioon.

Pian reitille voi olla melkeinpä tunkua. Pelkästään tällä viikolla Huippuvuorilla seilasi lähes kymmenen tutkimusmatkaristeilijää lähes yhtä monesta eri yhtiöstä.

Venäjällä on jo valmistauduttu turistien tuloon.

Murmanskissa risteilymatkustajille on viisumivapaus ja Huippuvuoriakin pohjoisemmaksi, Frans Joosefin maahan avataan elokuun lopussa arktinen matkailukeskus maailman pohjoisimpine posteineen ja museoineen. Tiedotteen mukaan vieraiden oleskeluun on luotava "houkuttelevat olosuhteet".

Muisto kuumalta 1980-luvulta

Koillisväylällä parhaillaan matkaava Silver Explorer on alkuperäiseltä nimeltään Delfin Clipper, ja sillä on erittäin värikäs historia.

Laiva rakennettiin Rauma Repolan Rauman-telakalla 1980-luvun kuumina loppuvuosina. Video vesillelaskusta täällä.

Vuonna 1989 valmistuneen aluksen rakennutti nauvolainen Delfin Cruises, jonka liikeideana oli tarjota silloisia ruotsinlaivoja korkeampitasoisia Itämeri-risteilyjä. Lähtösatama oli Turku ja kohteina muun muassa Visby.

Varustamon tarina sammui kuitenkin nopeasti. Heti vuonna 1989 yhtiö teki 25 miljoonan markan liikevaihdolla 19 miljoonaa tappiota.

Konkurssin myötä Delfin Clipper siirtyi takaisin telakan omistukseen.

Silja Line vuokrasi aluksen vuonna 1990, jolloin se korvasi tulipalossa tuhoutuneen Sally Albatrossin ja sai nimekseen Sally Clipper.

Pari vuotta myöhemmin laiva siirtyi vuokralle Ruotsin ja Latvian väliseen liikenteeseen nimellä Baltic Clipper.

Tämän jälkeiset seikkailut ovat jonkin verran hämärän peitossa. Eri lähteet tarjoavat ristiriitaista tietoa erityisesti aluksen vaiheista vuosituhannen vaihteen molemmin puolin.

90-luvun lopulla alus kävi Etelä-Koreassa päivitettävänä. Uudeksi nimeksi annettiin Dream 21.

Saksalaiselle Society Expeditions -yhtiölle laiva päätyi vuonna 2002. Alus teki muun muassa arktisia risteilyjä MS World Discoverer -nimisenä ennen kuin se otettiin velkojien haltuun vuoden 2004 konkurssissa.

Seuraavaksi laiva siirtyi Kaakkois-Aasiaan, jossa se risteili ainakin World Adventurer-nimellä.

Silver Cruises -yhtiö osti laivan vuonna 2007 ja teetti alukseen erittäin mittavan remontin. Monacossa pääkonttoriaan pitävä yhtiö antoi alukselle nimeksi Prince Albert II, ja prinssi itse myös kastoi aluksen.

Vuonna 2011 nimeksi vaihtui yhtiön uuden linjan mukaisesti Silver Explorer.

MAINOS

Kommentoi

Aluksen seuraaminen Marine Trafficin avulla on nyt hankalaa, koska Alaskassa ei ole maanpäällistä AIS-verkkoa. Käytössä on Satellite-AIS järjestelmä. Sen käyttömaksu on vähän kalliimpi kuin Rannikko-AIS, enkä ole raskinut lunastaa oikeutta sen käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa nyt, eliitti nauttii ilmastonmuutoksesta samalla kun meiidät tavallistet pelotellaan ja pannaan maksamaan haitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kirjoittaja ihan kartalla kun tuo esille syyttävään sävyyn että laivat kulkevat meridiisselillä, millä muulla ne kulkisivat ? Pyhällä hengellä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulkee laivat myös ydinvoimalla ja kaasulla, että ei kaikki kulje "meridieselillä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut köyhät ajelevat vieläkin purjealuksilla, rikkaammilla on laivan alakerta täynnä soutajia. Raskasta polttoöljyä juovat joidenkin laivojen moottorit mielellään, tai ehkä eivät, mutta sitä niille hinnan vuoksi juotetaan. Milloin milläkin kuumennetulla vesihöyryllä pyöritellään rupelleja ja siipirattaita myös.

Täysin päästötön polttoaine olisi tietysti paras, joten jos kevyelle polttoöljylle tehtäisiin rupellisähkön tapaan todelliset päästöt poistava viherpesukikka, niin sekin olisi täysin päästötöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, vai vain silloin, kun pitkin maailmaa lentelevä ja "ennen kuin kokonaan ilmastonmuutoksen vuoksi häviävät" -aiheita dokumentoiva henkilö on oman lehden tai saman kuplan jäsen? Lentäminenkään ei ole ollenkaan negatiivinen juttu, koska koneissa on aina joko jonnekin katoavaa maailmaa dokumentoimaan tai ilmastokokouksella tai vastaavalla pelastamaan menossa oleva maapallon kannalta korvaamaton henkilö, joten on vain hyvä, etteivät ne muut paikat täytetään tyhjänmatkustajilla, jottei koneiden vallan tyhjänä tarvitse lennellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Itämerelle rakennetulla aluksella on 1A-luokan jääluokitus, mutta se ei ennakoimattomissa jääolosuhteissa riitä."
Tuossa se ristiriita näissä ilmasto kouhotuksissa tuli taas hyvin ilmi:)
heh.
Mutta onneksi harva uskookaan näitä ilmastohöpötyksiä vaikka kuinka koetetaan kammeta.
Grönlannissakin kuulemma jäät sulaa kovaa kyytiä, no se on aika iso alue jossa toisaalla on sellaset 5-15 pakkasta kokoajan..
Kesä se on kuitenkin sielläkin kuten vaikkapa täällä lapissa lunta ja hesassa aurinko helottaa ja lämmintä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan se sitten auttaakin kun kahdella laivalla mennä möyrytään jäiden seassa ja vain, että turistit pääsevät katsomaan jäätä.
Jos ilmastoa halutaan pelastaa, niin eikö silloin pitäisi vähentää ja paljon laivojen kulkua? Tässä taas nähdään, että ilmastovouhotus on pelkkää teatteria ja nyt vaan on menossa ihan normaali kiertokulku ilmastossa eli ei sen suurempaa muutosta ole tapahtumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista jääkarhuista sen verran että ei ole uhanalainen laji.
Niitä on tällähetkellä yli 32000kpl eli enemmän kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääminimin aikaan pääsee jäänmurtajan avulla vähän matkaa pohjoiseen. Ei tuo nyt erityisen auki Koillisväylä vaikuta olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten sanottua, on ilmastonmuutos todennäköisesti positiivisin luonnonilmiö mitä planeetallamme on. Antarktiksen luonnollinen olotila ei ole olla pysyvästi jäässä, aivan kuin ei Grönlantikaan ole tarkoitus olla pysyvästi jäässä.

Jotkut tutkijat ovat arvioineet, että aikoinaan Antarktista on asuttanut varsin kehittynyt sivilisaatio tuhansia vuosia. Sulava jääpeite paljastaa meille kymmenien tuhansien vuosien salaisuuden ja siitä tulee tajunnan räjäyttävä kokemus koko ihmiskunnalle, kun viimein ymmärrämme planeettamme todellisen historian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas on taas kuvitelmat. Todellisuudessa Etelämanner on ollut kilometriluokan paksuisen mannerjään peitossa jo ennen kuin ihmistä lajina on ollut olemassakaan eikä siellä siten ole koskaan ollut ihmisasutusta ennen 1900-lukua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on, mutta vuosimiljardien aikana Etelämanner on ajelehtinyt muitten mannerlaattojen tapaan eri puolilla palloa ennenkuin lopulta jämähtivät noin nykyisille paikoilleen. Jos et ole huomannut, on Afrikka repeämässä suuren hautavajoaman kohdalta muutaman tuhannen vuoden aikana halki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Matkan mahdollistavat ilmastokatastrofi, maksukykyiset matkustajat ja Venäjän myötävaikutus".
Mikä ihmeen ilmastokatastrofi?
Jospa kuitenkin matkan mahdollistavat ilmastonmuutos, maksukykyiset matkustajat ja Venäjän myötävaikutus".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkan mahdollistaa jäänmurtaja, sekä iso alus jolla myös jäänmurtokykyä.
Sitten ne varakkaat matkustajat ja laivan henkilökunta.
Ei sen kummempaa. Tuota matkaa kun eivät kohta tee kun tulee talvi tuonnekin..:)
Voipi paleltua....
Että hengitelkää rauhassa..mistään katastrofista tai muutoksista ei ole kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image