Kotimaa

Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia

Sudet tappoivat parikymmentä eri-ikäistä lammasta Risto Ollilalta. Hän on siirtänyt koko viikon ajan loppuja lampaita turvallisempaan ympäristöön. Edes sähköaita ei pidätellyt susia. KUVA: Toni L‰nkinen
Kotimaa 20.7.2018 13:31
Toni Länkinen

Sudet olivat päässeet jollakin konstilla ohittamaan sähköaidan ja hyökkäämään karitsojen ja emälampaiden kimppuun. Alpualainen lammasfarmari Risto Ollila harmittelee susien lisääntynyttä määrää. Hän ei meinaa uskaltaa päästää lampaitaan takaisin aidatulle luonnonlaitumelle.

Susikannan suuruus nousi jälleen tällä viikolla esiin, kun arvioiden mukaan kaksi sutta oli raadellut 19 lammasta Vihannin Alpuassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Osa lampaista oli kuollut heti ja osa jouduttiin lopettamaan. Sen lisäksi kolme lammasta oli kateissa vielä torstaiaamuna. Tapahtumapaikka on noin 16 hehtaarin alue. Sähköaidasta huolimatta sudet olivat päässeet aitaukseen tekemään tuhojaan. 

Lampaiden omistaja Risto Ollila meni maanantaiaamuna laidunmaalle ja koki suuren järkytyksen.

– Perällä olivat ne lampaat mitä oli syöty. Muita oli tapettu huvikseen siinä matkan varrella. Muut (elossa olleet) lampaat makasivat rauhassa paikoillaan. Tavallisesti ne ovat hieman arkoja, mutta silloin ne oli tosi kesyjä. Kyllä ne tietävät, mistä suojaa voi hakea, Ollila kertaa.

Ollila on toiminut lammasfarmarina vajaan kymmenen vuoden ajan. Nyt hän on alkanut miettiä, onko toimintaa järkevää jatkaa. Petokorvaus tosin korvaa menetetyt tulot.

Nyt kuolleista lampaista puolenkymmentä oli puolivuotiaita karitsoja. Kaikkiaan Ollilalla on eri alueilla parisensataa lammasta. Hän on siirtänyt niitä turvallisempaan paikkaan tämän viikon aikana. Tietojen mukaan sudet saattavat palata ”rikospaikalle” etsimään lisää syötävää, joten Ollila ei uskalla päästää lampaitaan takaisin luonnonlaitumelle.

– Nyt lampaat on luvattu ottaa pois sieltä siihen saakka, kunnes ely-keskuksessa asioita käsittelevä henkilö palaa lomalta maanantaina. He voivat määrätä lampaat takaisin kymmenien tuhansien eurojen tukien takaisinperinnän uhalla, Ollila valottaa.

Jo juhannuksena sudet tappoivat Ollilalta kaksi lammasta, mutta silloin hän ei tehnyt asiasta ilmoitusta.

– Sen jälkeen aitoja vahvistettiin ja laidunaluetta supistettiin. Sekä valvontaa lisättiin.

Aiemmin tänä kesänä sudet olivat hätyytelleet lammaslaumaa Lumimetsän alueella.

– Alpua on ollut kahden susireviirin välissä. Nyt susia alkaa kuitenkin olla jo joka kylällä, eikä niitä mahdu tänne niin paljon kuin nyt on. Susikannan kasvattaminen on sellaista kaupunkilaisten viherajattelua, Ollila harmittelee.

Oulaisten riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja petoyhdyshenkilö Ilkka Törmikoski kertoo, että susia on Vihannin alueella enenevissä määrin.

Myös hänen henkilökohtainen mielipiteensä on, että susia alkaa olla liikaa.

– En sano tätä minkään yhdistyksen puitteissa, vaan ihan henkilökohtaiselta puolelta, että susikannan kasvu ei ole hyvä asia, Törmikoski sanoo.

Siikajoella on perinteisesti tehty susihavaintoja, mutta toukokuun jälkeen Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksen alueella on ollut hiljaisempaa.

– Lisääntymispainetta on ollut siellä Vihannissa ja Pyhäjoen alueella koko viime talven. Siellä oli pari, jotka liikkuivat aktiivisesti yhdessä, ja ne näyttivät olevan aktiivisia hirvenpyytäjiä. Jos ne ovat tehneet pennut, tuommoisia lammasvahinkoja on odotettavissa lisää, sillä ne tarvitsevat ruokaa, petoyhdyshenkilö Teemu Hirvaskari Siikajokilaakson riistanhoitoyhdistyksestä kertoo.

Raahen Seudun Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja petoyhdyshenkilö Ilkka Seppälä kertoo, ettei susista ole juuri tullut havaintoja viime aikoina.

– Viimeiset niistä ovat keväältä Pyhäjoen ja Vihannin väliltä. Mutta kun olen liikkunut tuolla, olen nähnyt, että on siellä susi ollut liikkeellä Liminkakylän ja Lukkaroistenperän välisellä sydänmaalla. Ikää ei pysty sanomaan, kun en ole sattunut itse paikalle juuri silloin, mutta siellä näkee kuitenkin, että susi on kulkenut. Määrästä on vaikea sanoa, kahdet jäljet siellä on ollut, mitä olen viimeksi pystynyt rekistöimään. En usko, että ne ovat samoja susia, jotka olivat nyt Vihannissa. Tämä pari on pysynyt oikeastaan Pyhäjoen ja Vihannintien välissä, eikä ole varmaankaan edes käynyt Vihannin kylällä asti, Seppälä toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Illalla juoksi ahma pihan läpi tuonne lampaitten laidunta kohti. No eipä nuita saa suojella ja eivät onneksi oo omia. Joten menkööt. Jos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi Pulliaiselle lasku kaikista kotielämistä mitä sudet tappaa ,Pulliainen oli 60luvulla joka kouhotti susien puolesta että susia pitää suojella ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko siinä sähkö-aidassa nyt tarpeeksi niitä voltteja ja amppeereita ,jos se aita on samanlainen kuin mihin poikasena kustiin ,susi nauraa sille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatasiko antaa suden Metästys aika nii ei kuolisi lampaita ja susia ja alkais susikin pelkäämään ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Pitäisi hoitaa niin, ettei pääsisi tuommoista tapahtumaan? Ei hyvää päivää nimimerkin old enough(lue: stupid enough) aivopierulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki ihmiset muuttaisi kaupunkiin niin mistä luulette ruuan saatavan. Kyllä ne aktivistinkin raajat tarttee villasukkia ja lammas antaa villansa siihen käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa lampaat kaukana pihapiiristä. Sudet tai jotkut muut saivat rauhassa touhuta touhujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa kaikki nyt niinkuin teille on kerrottu, että luonnossa peto tappaa vain syödäkseen, niinhän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. yöksi aseet mukana alueelle pelottelemaan. Samalla näkisi susien määrän. Mutta jos valtio korvaa tuhot, kannattaako. Sama rahantulo silti kuin poromiehilläkin pohjoisempana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taatusti korvaakin.Itse sain taannoin kolmanneksen haetusta summasta ja senkin saamiseen meni kaksi vuotta.Saatesanoina päätöksessä oli että summa on käytettävä petovahinkojen ehkäisyyn.Parilla satasella ei paljon mitään saa tehtyä eläinten suojelemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan kannata, jos ne ovat isompia kun sudet, ne myös syövät enemmän kuin sudet.. ja joka päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos susi on menettänyt ihmisarkuutensa niin ei se sitä laumanvartijakoiraakaan tajua pelätä. Tämmöisessä tilanteessa varmaan tulee väistämättä yhteenotto ja hyvä kuntoiset vahtikoirat voivat jopa saada revittyä suden hengiltä vain vähäisillä omilla vammoilla. Toki koirien omistaja joutuu suden taposta ja eläinrääkkäyksestä vastuuseen tapahtuneesta. Luonnonsuojelijana, petovihaajana ja eläinraakkana ihmisenä pidän suden (susien) arvolle sopivampana tappomuotona ampumista kuin koirilla revittämistä.
Ei suomen riistakannat kestä susia ja luonnosta ruuan loputtua on sen pakko tulla pihoihin. Nykyinen petojen paapominen kääntyy itseään vastaan. Susien arvostus laskee kokoajan eikä mene kauaa että tapporaha tulee sakon tilalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suden rauhoitus lopetettava ja metsästys sallittava. Venäjällä sutta metsästetään ja silti niitä riittää meillekin ihan riesaksi asti. Susihan ei tapa vain syödäkseen, vaan ihan tappamisen ilosta. Kahdelle sudelle olisi 1 tai 2 lammasta riittänyt ravinnoksi(olisi useammallekin riittänyt), mutta raatelivat 19 lammasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
29
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
20
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
13
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image