Kotimaa

Sudet tappoivat hirvikoiran Nivalassa – ne­li­vuo­ti­aal­le käyt­tö­va­liol­le tuli lähtö keskeltä tiukkaa passia

Jämtlanninpystykorva Cini kuoli kesken hirvijahdin sunnuntaina. Ihmiset olivat vain muutaman sadan metrin päässä koirasta. KUVA: Keijo Koski
Kotimaa 22.10.2017 20:20 | Päivitetty 22.10.2017 22:04
Laura Seppä

Jämtlanninpystykorvanarttu Haanpään Cini joutui susien piirittämäksi ja raatelemaksi Nivalassa keskellä kiivasta hirvenpyyntiä sunnuntaina. Karsikkaan ja Oksavan välillä Kansalan maastossa sattunut karu tilanne oli ohi kahdessa minuutissa. Nelivuotiaan käyttövalion omistaja nivalalainen Keijo Koski kiidätti koiransa eläinlääkärin hoidettavaksi, mutta se kuoli.

– Se oli aivan normaali hirvenpyyntitilanne. Toinen koira oli tuonut siihen emän ja vasan, mutta jätti haukun kesken. Olin menossa jo oman koiran kanssa kotiin, mutta päätettiin, että pannaan vielä kokeneempi koira siihen, Koski kertoo.

Alueella oli tiheä miehitys Maliskylän hirviporukan metsästäjiä. Ympärillä oli tiukka passiketju. Metsästäjät olivat levittäytyneet maastoon muutaman sadan metrin säteellä.

– Koira oli jo väsynyt, se oli ollut koko päivän liikenteessä. Se meni hissun kissun alueelle. Olin itse 300 metriä sen perässä ja jäin odottelemaan. Kuulin haukahdukset. Koira ei liikkunut. Arvelin heti, kun se hiljeni, että sitä on potkaissut hirvi, tai sitten on sattunut jotakin muuta. Seuraavaksi koira menikin 11 kilometriä tunnissa, ja kuului vinkaisu. Silloin lähdin juoksemaan, Koski kertoo.

Kun hän pääsi koiran luo, se oli vielä hengissä mutta erittäin huonossa kunnossa. Niska oli pahasti purtu. Niskalihakset olivat poikki, ja niskarankaa oli purtu. Nahka oli irti lavoilla asti. Silmän päällä oli useampia hampaiden aiheuttamia reikiä.

Susia Koski ei metsässä nähnyt. Kaukana ne eivät hänestä olleet. Jälkeen päin Koskelle tuli mieleen, että olisi pitänyt ampua ilmaan. Laukaus ei käynyt metsästäjän mielessä, koska hirvet olisivat reagoineet siihen.

"Riski on aina olemassa"

Koski ei puhu tilanteesta ainoastaan metsästäjän suulla. Hän on paikallisen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilö sekä riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja.

– Susi on luonnon elukka. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei susia tarvitse huomioida, ja että ne pelkäävät ihmistä. Nyt miehet olivat tunnin satojen metrien päässä ja liikkuivat siinä, eivätkä sudet välittäneet ihmisistä mitään, Koski toteaa.

Hirvimies on tiennyt, että menetyksen päivä voi joskus koittaa. Koski kertoo olleensa valmistautunut, koska riski on aina olemassa. Asia on käynyt mielessä joka ikinen kerta, kun hän on päästänyt koiran irti metsään. Nykyään Kosken ei ole kuitenkaan tarvinnut jännittää samoin kuin aiemman jahtikaverin kanssa.

– Eräänkin kerran valvoin edellisen koiran kanssa Kärsämäkeä vasten öitä, kun sitä ei tahtonut saada kiinni. Nyt olin tuudittautunut siihen, että koiran saa metsästä pois. Arvelin, että se on turvallisempaa, mutta ei se auttanut, Koski huomauttaa.

Maliskylän hirviporukka oli samalla alueella pyynnissä edellisen kerran lauantaina. Sunnuntaina porukalla oli maastossa kaikkiaan neljä koiraa. Kosken mukaan pyynnissä on susivaaran vuoksi hieman vältelty reuna-alueita.

– Nyt pyynti lipesi sinne, hän toteaa.

Koski on harrastanut hirvenmetsästystä 33 vuotta. Oma koira hänellä on ollut vuosikymmenten ajan. Tällä hetkellä hirvenpyynti tuo Kosken mukaan koiranomistajalle paineita. Pyynnistä ei pysty hänen mielestään nauttimaan vapaasti.

Tuleviin pyynteihin Koskella ei jahtikaveria ole. Haanpään Cini oli Kosken ainoa koira. Suunnitelmissa oli teettää sillä pennut.

– Koiraa ei korvaa mikään. Se oli tosi ystävällinen ihmisille. En saa välttämättä koskaan enää samanlaista koiraa, Koski huomauttaa.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (204)

Harmittaa ja surettaa varmasti. Niin se luonto ottaa, jos antaakin. Se on iha tosi homma. Miettikääpä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan luonnollista, jos metsästää koiralla joka on vapaana maastossa saattaa käydä näin. Tässäkin harrastuksessa on riskinsä ja näistä on turha vouhkata sen isommin. Metsästys on harrastus siinä missä jokin muukin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potkupalloilijat tuskin tykkäisivät susista kentällä. Että se siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan jossain tahoja,jotka haluavat ihmiset muutamiin taajamiin kököttämään.taajamien ulkopuolinen alue jäisi villiintymään ja petojen ja muiden elikoiden asuinsijoiksi.maanviljelijä kenties maasturilla ajelis hoitamatonta tienpohjaa kauppaan kylille.sutella ois hyvä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tästä lähtien koulutetaan esim. Dobermanneja metsästykseen? Se on vahva koirarotu jolla on kunnon kulmahampaat 👍 & niitä voisi laittaa vaikkapa 5-8kpl yhdessä metsästämään , Semmonen metsästyskoira lauma dobermanneja olisi aika hyvä 🤔 Tietääkseni venäjällä käytetään niitä metsästykseen ja amerikassa poliisikoirina 🌍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse Dobermann kasvattaja ja ne ovat vahvoja, energisiä ja hienoja koiria.. Jotkut ihmiset ei halua sellaisia, koska pelkäävät Dobermannin hyökkäävän kimppuun .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä todisteilla kyseessä voi yhtä lailla olla susi, ahma, Ilves, karhu tai naapurin vapaana pitämä husky. 180+ kommenttia on todisteetta vakuuttunut mikä eläinlaji pitää tästä hyvästä lahdata. Oikeusvaltiota hävettää teidän puolesta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahma on pääosin haaskansyöjä. Ilves ei ole kovin innokas hyökkäämään koiran kimppuun. Karhun käsittelyn jälkeen koiraa tuskin olisi tarvinnut edes eläinlääkäriin viedä, jos olisi metsästäkään saanut enää pois. Koira ei todellakaan saa toista koiraa lähellekään tuollaista tilaa muutamassa minuutissa tai edes muutamassa tunnissa. Ja asiantuntijakin sanoi toisessa kalevan uutisessa vammojen olevan suden jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rotukoirien määrä on suomessa n.500 000 ja sekarotuisten määrää ei tiedä kukaan.aiheuttavat aika paljon enemmän ongelmia kuin muutama sata sutta.joidenkin arvioiden mukaan n.200 kpl.hieman suhteellisuuden tajua tähän hysteriaan.sutta en ole luonnossa nähnyt vaikka olen yrittänyt.koira on käynyt kimppuun kolme kertaa.silti pidän molemmista.ps.susista on jalostettu meidän sairaat koirarotumme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikeasti ei suomen Luonto tarvitse susia. Mihin niitä tarvitaan? Liikun joka päivä n. 6 tuntia metsissä työni vuoksi. Ei ne minua ole haitannut, mutta ei niitä tarvita mihinkään. Ne aiheuttavat haittaa metsästykseen ja maatalouteen. Suurin haittaon pelko, jota sudet aiheuttaa ihmisten mielissä. Jokaisen ihmisen pitäisi ymmärtää miten se vaikuttaa. Ei me tarvitse susia... Kaikilla olisi parempi olla eikä kukaan kyselisi niiden perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän tunteen kun oman koiran menettää tällä tavoin..! 3 vuotta sitten jämtinarttu Nipsu joutui kokemaan susien rajun kohtelun..! Hirvi haukusta tappoivat ennen kuin ehdin paikalle. Veivät raadon.., vuosi siitä marjastaja löysi gps-pannan rikkoutuneena maastosta jossa teko tapahtui. Petovastaavat kävivät paikalla ja todistettavasti alueelta löytyi koiran toinen panta poikki purtuna ja karvajäämät. Näin sain varmuuden petojen tehneen teon.! Tämä ei oo ainut menetys.., näitä tulee lisää tietoon jahdin jatkuessa..! 😥 Terv. Kainuun rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän riippuu hyvin paljon ajotyylistä. Sitä paitsi, Suomessakin tulee liikenteessä joka päivä varmaan tuhansia kuolonuhreja, joista välttämättä yksikään EI ole ihminen. Miettikääs sitä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätetään ne koirat kotiin. Helppo ratkaisu. Kyllä ne sesset tykkää muutakin tehdä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (204)

Uutisvirta

18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
18:02
Valkosipulit ja perunat kävivät kaupaksi Likis-lähiruokatapahtumassa – opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi ennätysmäärän myyjiä
18:00
Kiinnostus luontoon toi Hanhelan veljeksille 44 vuoden menestyksekkään elämänuran – Tuleva työpäivä suolla tai metsässä jännittää ja innostaa Heinoa ja Marttia edelleen Tilaajille
17:57
Bottas: Renkaita ei saanut kertaakaan valmiiksi
17:37
Singaporen F1-kisan aika-ajon kärkikolmikon kommentit
17:36
Aika-ajon ratkaisuhetket: Leclercille jo kolmas peräkkäinen paalu
17:14
Joensuu jälleen pesäpallon miesten Suomen mestariksi – Rautiaisen kunnari ratkaisi supervuorossa kotiyleisön edessä
63
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
12
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image