Kotimaa

Sudet tappoivat 12 lammasta Pulkkilassa, pari viikkoa sitten laumasta tapettiin kuusi uuhta

Lampaat löytyivät laitumelta kuolleina lauantaiaamuna. KUVA: Hannu Iso-Junno / Lukijan kuva
Kotimaa 2.9.2017 13:40 | Päivitetty 4.9.2017 11:04
Anna Leinonen

Sudet vierailivat lammaslaumassa Pulkkilan Viitastenjärven suunnalla lauantain vastaisena yönä. Suden tappamaksi joutui 12 eläintä.

– Yksi lampaista oli syöty kokonaan, yksi puoliksi ja kymmenen oli tapettu, lampaiden omistaja Hannu Iso-Junno kertoo.

Kyseisessä aitauksessa oli yhteensä noin sata lammasta.

Iso-Junno kertoo, että paikalla on käynyt petoyhdysmies sekä maaseutuasiamies. Arvioiden mukaan viime yönä laumassa on käynyt kaksi sutta.

Sudet vierailivat Iso-Junnon laumassa edellisen kerran pari viikkoa sitten. Silloin pedot tappoivat kuusi lammasta. Tapahtuneen jälkeen Iso-Junno siirsi lauman aivan asuinrakennuksen viereen.

– Asukkaat eivät olleet kuulleet yöllä mitään. Laitumelta on 30 metriä matkaa talon. He soittivat asiasta aamulla, ja menin heti paikan päälle, Iso-Junno kertoo lauantain tapahtumista.

Lampaiden kasvattaminen on Iso-Junnolle elinkeino. Luomutilalla on toista sataa uuhta.

– Nyt kun reilut kymmenen prosenttia katraasta on tapettu, se alkaa jo tuntua. Konstit ovat hukassa.

Suden tappamista lampaista maksetaan petokorvaus. Iso-Junnolla on kokemusta korvauksen hakemisesta. Viime syksynä pedot tappoivat tilan laumasta kaksi lammasta.

– Syksyllä haettiin korvausta, ja juhannukseksi se tuli. Olin hyvillään, että se tuli vuoden sisällä.

Iso-Junno on kuullut tapauksista, joissa petokorvausten saamiseen menee useita vuosia.

Pohjois-Suomessa useita petovahinkoja

Lammaslauman suojaaminen susilta ei ole aina kovin yksinkertaista. Laumanvartijakoirista on joillakin hyviä kokemuksia, mutta se edellyttäisi sitä, että lampuri haluaa ottaa koiria. Iso-Junno ei halua koiraa ottaa. Lisäksi suurta laumaa varten tarvittaisiin useita koiria.

Sähköaita on yksi vaihtoehto. Sen ylläpito vaatii kuitenkin paljon työtä. Aitojen alustat pitää raivata, jotta sähkö kulkee kunnolla ja pedot pysyvät loitolla. Iso-Junnon tilalla aitojen alustoja ei voi myrkyttää niin, ettei ruoho kasvaisi siinä, koska kyseessä on luomutila.

Iso-Junnon katraan lisäksi pedot ovat tappaneet lampaita viimeisen kuukauden aikana myös useassa muussa paikassa Pulkkilassa ja Vaalassa. 

Elokuun puolivälissä uutisoitiin, että peto oli tappanut seitsemän lammasta ja haavoittanut viittä Vaalan Veneheitossa. Pelson vankilalta puolestaan kerrottiin, että pedot ovat verottaneet vankilan lammaslaumaa elokuussa kahdeksan eläimen verran. Lisäksi toisella Pulkkilassa sijaitsevalla tilalla tapettiin useita lampaita elokuun alkupuolella.

 

Juttua muokattu 4.9. kello 11.04: Sudet tappoivat kaksi lammasta viime syksynä eikä kaksi vuotta sitten, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vaikka siellä olisi ukko tornissa vahtimassa, niin sudet tulevat silti. Pimeän ja sumun turvin tulevat jopa kymmenien metrien päähän ihmisestä tekemään tuhojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli konsteja torjumiseen olisi, mutta lampuri ei halua niitä käyttää. Joten, kärsiköön taloudelliset seuraukset itse.

Vai onko taustalla halu päästä susimetsälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kytätkää ja hävittäkää vaan kylmästi omaisuudelle vahinkoa tekevät pedot.Ei mikään oikeuslaitos semmoisesta voi rangaista.Ennakkotapauksia on jo olemassa.Täytyyhän omaa elinkeinoa pystyä suojelemaan.Petojen suojelijoilla harvemmin löytyy minkäänlaista omaisuutta joten niitä ei kannata kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin alkaa olla ihmisille vaaraksi kun eivät pelekään ihmisen hajua? Siinä vaiheessa loppuu tämä petojen suojeleminen kun alkaa ihmisiä vainoammaan, mutta toivottavasti olen väärässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image