Kotimaa

Sudet tappoivat 12 lammasta Pulkkilassa, pari viikkoa sitten laumasta tapettiin kuusi uuhta

Lampaat löytyivät laitumelta kuolleina lauantaiaamuna. KUVA: Hannu Iso-Junno / Lukijan kuva
Kotimaa 2.9.2017 13:40 | Päivitetty 4.9.2017 11:04
Anna Leinonen

Sudet vierailivat lammaslaumassa Pulkkilan Viitastenjärven suunnalla lauantain vastaisena yönä. Suden tappamaksi joutui 12 eläintä.

– Yksi lampaista oli syöty kokonaan, yksi puoliksi ja kymmenen oli tapettu, lampaiden omistaja Hannu Iso-Junno kertoo.

Kyseisessä aitauksessa oli yhteensä noin sata lammasta.

Iso-Junno kertoo, että paikalla on käynyt petoyhdysmies sekä maaseutuasiamies. Arvioiden mukaan viime yönä laumassa on käynyt kaksi sutta.

Sudet vierailivat Iso-Junnon laumassa edellisen kerran pari viikkoa sitten. Silloin pedot tappoivat kuusi lammasta. Tapahtuneen jälkeen Iso-Junno siirsi lauman aivan asuinrakennuksen viereen.

– Asukkaat eivät olleet kuulleet yöllä mitään. Laitumelta on 30 metriä matkaa talon. He soittivat asiasta aamulla, ja menin heti paikan päälle, Iso-Junno kertoo lauantain tapahtumista.

Lampaiden kasvattaminen on Iso-Junnolle elinkeino. Luomutilalla on toista sataa uuhta.

– Nyt kun reilut kymmenen prosenttia katraasta on tapettu, se alkaa jo tuntua. Konstit ovat hukassa.

Suden tappamista lampaista maksetaan petokorvaus. Iso-Junnolla on kokemusta korvauksen hakemisesta. Viime syksynä pedot tappoivat tilan laumasta kaksi lammasta.

– Syksyllä haettiin korvausta, ja juhannukseksi se tuli. Olin hyvillään, että se tuli vuoden sisällä.

Iso-Junno on kuullut tapauksista, joissa petokorvausten saamiseen menee useita vuosia.

Pohjois-Suomessa useita petovahinkoja

Lammaslauman suojaaminen susilta ei ole aina kovin yksinkertaista. Laumanvartijakoirista on joillakin hyviä kokemuksia, mutta se edellyttäisi sitä, että lampuri haluaa ottaa koiria. Iso-Junno ei halua koiraa ottaa. Lisäksi suurta laumaa varten tarvittaisiin useita koiria.

Sähköaita on yksi vaihtoehto. Sen ylläpito vaatii kuitenkin paljon työtä. Aitojen alustat pitää raivata, jotta sähkö kulkee kunnolla ja pedot pysyvät loitolla. Iso-Junnon tilalla aitojen alustoja ei voi myrkyttää niin, ettei ruoho kasvaisi siinä, koska kyseessä on luomutila.

Iso-Junnon katraan lisäksi pedot ovat tappaneet lampaita viimeisen kuukauden aikana myös useassa muussa paikassa Pulkkilassa ja Vaalassa. 

Elokuun puolivälissä uutisoitiin, että peto oli tappanut seitsemän lammasta ja haavoittanut viittä Vaalan Veneheitossa. Pelson vankilalta puolestaan kerrottiin, että pedot ovat verottaneet vankilan lammaslaumaa elokuussa kahdeksan eläimen verran. Lisäksi toisella Pulkkilassa sijaitsevalla tilalla tapettiin useita lampaita elokuun alkupuolella.

 

Juttua muokattu 4.9. kello 11.04: Sudet tappoivat kaksi lammasta viime syksynä eikä kaksi vuotta sitten, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vaikka siellä olisi ukko tornissa vahtimassa, niin sudet tulevat silti. Pimeän ja sumun turvin tulevat jopa kymmenien metrien päähän ihmisestä tekemään tuhojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli konsteja torjumiseen olisi, mutta lampuri ei halua niitä käyttää. Joten, kärsiköön taloudelliset seuraukset itse.

Vai onko taustalla halu päästä susimetsälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kytätkää ja hävittäkää vaan kylmästi omaisuudelle vahinkoa tekevät pedot.Ei mikään oikeuslaitos semmoisesta voi rangaista.Ennakkotapauksia on jo olemassa.Täytyyhän omaa elinkeinoa pystyä suojelemaan.Petojen suojelijoilla harvemmin löytyy minkäänlaista omaisuutta joten niitä ei kannata kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin alkaa olla ihmisille vaaraksi kun eivät pelekään ihmisen hajua? Siinä vaiheessa loppuu tämä petojen suojeleminen kun alkaa ihmisiä vainoammaan, mutta toivottavasti olen väärässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image