Kotimaa

Sudet aiheuttaneet tuhansien eurojen lisälaskun kou­lu­kyy­tei­hin Sotkamossa – ministeri: lähettäkää lasku EU-komissiolle

Neljä vuotta sitten Kuhmon Vuosangasta kuolleena löytynyt pantasusi Rilla oli menehtynyt hirven aiheuttamiin vammoihin. KUVA: Marjatta Kurvinen
Kotimaa 28.11.2017 18:02
Maria Kalliokoski

Turhautuneisuus Suomen susipolitiikan vastaanottoon EU-komissiossa tuli ilmi useaan otteeseen, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vieraili Sotkamossa susiseminaarissa.

Esimerkiksi Sotkamossa on koko syyslukukauden ajan järjestetty koulukuljetuksia koululaisille, jos se on susien pelon takia katsottu tarpeelliseksi. Siitä on koitunut noin 10 000 euron lasku.

– Kenelle lähetetään lasku siitä, että sudet liikkuvat pihoissa, joissa niiden paikka ei ole, kysyi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari (kesk.) ministeriltä.

– Omalta kohdaltani laittaisin laskun komissiolle, Leppä vastasi.

Sotkamon kunnan kasvatusjohtajan Ville Mannisen mukaan hän on keskustellut huolestuneiden vanhempien kanssa viikoittain. Hänen mukaansa petokyydin tarpeen arviointi ei ole helppoa. Tarve koko syksyn jatkuneille, niin sanotuille susikyydeille on kuitenkin mahdollisesti loppumassa ensi viikolla.

Lapsille on tarjottu ajoittain koulukyytejä muuallakin maassa susien pelon takia.

”Komissio haastaa Suomea koko ajan”

Leppä korosti useaan otteeseen, että aloitevalta susiasioissa on EU-komissioilla.

– Se ei tarkoita sitä, että olisimme polvillamme, vaan käymme tiukkaa keskustelua koko ajan.

Susi on rauhoitettu eläin, jota voi metsästää poikkeusluvilla. Tällä kaudella käytettävissä on 53 vahinkoperusteista metsästyslupaa, joista Lepän mukaan on käytetty 11. Suurin osa niistä on käytetty poronhoitoalueella.

– Hakekaa lupia. Perustelkaa ne hyvin, hän sanoi todennäköisten valitusten varalta.

Lepän mukaan komissio haastaa koko ajan Suomea lupakiintiöstä.

Seminaariin osallistui myös riistanhoitoyhdistysten, poliisin, Luonnonvarakeskuksen ja koiraharrastajien edustajia. Sen järjesti sotkamolainen kansanedustaja Timo Korhonen (kesk.), koska useat kainuulaiset kunnat ovat huolissaan susitilanteesta.

Huolta synnyttää susien liikkuminen lähellä asutusta tai karjaa sekä susien aiheuttamat riskit metsästykselle ja metsästysmatkailulle.

Luken arvion mukaan Suomessa oli maaliskuussa 150-180 sutta. Sen jälkeen sudet ovat saaneet pentuja, eikä Luken mukaan tarkkaa tietoa tämänhetkisestä susien määrästä ole.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Itse asun kaupungissa, mutta vaimokkeen kotipaikka on keskellä ei mitään... Siellä sitä on asiantuntemusta. Elikkäs kerron tarinan: Olin menossa laittamaan autoa lämppäriin, koska aamulla reissu kylille. Kytkin pakin päälle ja peilistä huomasin isohkon "koiran" juoksevan auton takaa. Ajattelin, että jompi kumpi appi vanhempien koira on pihalla, mutta sitten huomasin, että molemmathan nukkui sisällä, kun lähdin ulos. Mitäpä siitä ja peruutan auton paikoilleen ja näen kaksi keltaisena kiiluvaa silmää auton valoissa. Ei muuta, kuin auto portaiden eteen ja vaimoke kiväärin kans portaille. Siinä hetken etsittyämme löytyy nämä keltaiset silmät erään kuusen alta. No vaimoke tähtäilee lampulla ja kiväärillä sinne ja minä vien auton lämppäriin. Seuraavana päivänä kutsutaan metsästäjä paikalle katsomaan jälkiä ja on kuulemma supikoiran. Ei ihan vastaa omaa käsitystäni, kun on koiran jäljen näköiset, mutta suuremmat ja ei pelännyt ihmistä saati autoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljin perukassa kansakouluun 1950 ja 1960 luvun taitteessa, kun susia liikkui alueella. Pelotti pimeällä pirusti. Vieläkin on muistoissa. – Todella törkeä on tämä ministeri virassaan, mutta on ilmeisesti erityisesti Sipilän suosiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä pelkään lasteni puolesta rattijuoppoja ja muita liikenteessä törppöilijöitä, kai tässä pitäisi olla oikeutettu taksitukeen? Pelollakin enemmän perusteita kuin susi-vihaajilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siitä oo sanottu ettei noista mitään vaaraa oo? Mite se oli että ne on joskus sata vuotta sitten hyökännyt viimeksi ihmisen päälle? Vaan enpä silti sitä riskiä omien muksujen kans ottais, itelle nyt ei niin väliksi oo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon kuvaajat ovat jo vuosien ajan kesyttäneet susia ja karhuja makupaloilla ja tässä tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kyyditykset harvaan asutuilla seuduilla tule muutenkin kalliiksi. Ennen vanhaan rajaseudulla hiihdettiin kouluun ja susia oli, mutta ei osattu pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ennenvanhaan sudet karttoivat ihmistä. Nykyinen suojeluvimma on tehnyt sen että sudet eivät enää pidä ihmistä uhkana ja käyttäytyvät sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirretään ylimääräiset sudet lisääntymään Etelä-Suomeen, Keski-Eurooppaan ja muualle Eurooppaan, niin samalla päästään Suomen ongelmasta eroon ja saadaan susien määrä kasvamaan tasaisesti ympäri Eurooppaa. Silloin tuskaa ja lajin elinvoimaisuutta parannetaan sekä samalla parannetaan geenien moninaisuutta. Eli sudet häkkiin Kainuusta, Pohjois-Karjalasta sekä Pohjois-Savosta ja levitellään ne Etelä-Suomeen ja Keski-, sekä Etelä-Eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisinko päästä eläkkeelle susipelkoni vuoksi? Luin jo lapsena Punahilkasta, että susi on vaarallinen ja siitä asti olen pelännyt. Vaikka asunkin kaupungissa enkä ole sutta itse nähnyt luonnossa, niin voisinko saada myös taksiapua kaupassa käyntiin, kun niin pelkään niitä susia? On minulla koirakin, pieni ja ujo, en voi sitä ulkoiluttaa, koska sekin pelkää susia. Saisinko raha-apua vaikka komissiolta tai kaupungin susipelkokassasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on petomyönteitä porukkaa liikenteessä. jos ja kun pedot alkavat nälissään pyöriä ihmisasuntojen läheisyydessä, on selvää että asialle on jotain tehtävä. Susi on arka eläin kun ruokaa on tarjolla korpimailla, mutta muuttuu röyhkeäksi ja pelottavaksi kun ruoka käy vähiin sen luontaisilla asuin alueilla. Niistä tulee rohkeita ns. reviivipakolaisia ja alkavat saalistaa koiria, kotielämiä, kaikkea syötäväksi kelpaavaa mitä eteen tulee. Meitä ihmisiä asuu taajamien ulkopuolella jotka joutuvat ongelmiin näitten petojen takia ja heitä täytyy ymmärtää että pelko on todellista ja aiheellista! Siispä asiallista ja rakentavaa keskustelua asian tiimoilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljä vuotta sitten kuolleen Rilla suden kuvaa katsottaessa voi vain huomata sen, että ei ole suden elämä helppoa. Kuolema tullut seuraurauksena ruokaa hankittaessa. Kova kohtalo eläimellä ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki ihmiset kaupunkeihin ja aidat ympärille. ei tarvitse pelätä kuin muita ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen elää luonnosta ja luonnossa olemisesta. Tutkimusten mukaan paras henkireikä. Ei meitä aidata vaan sudet aidataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät maksavat laskun, sinne vaan menemään. Menee heidän puoluetuki hyötykäyttöön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet elävänä kiinni ja siirretään brysseliin niin saavat kokea sielläkin miltä tuntuu. EU:n tulee ottaa vastuu susien kuluista, koulukyydit, koiravahingot ( täysi hinta koirasta), muut haitat ja pelot korvattava(maaseudun ihmisille susihaittakorvaus jokaiselle 1000E / vuosi)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan kyytiin mukaan vaikkapa aluksi 50000 hirveä ja 200000 poroa, niin on edes vähän evästä mukana niillä kamalan pelottavilla susilla. Ja ovat poissa autoilijoiden henkeä vaarantamasta. Enää ei yksikään auto matkustajineen Pohjois-Suomessa ruttaantuisi sorkkaeläinkolareissa. Silkkaa säästöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun uutisessa mainitaan susi, niin tänne ryntää kirjoittamaan joukko maalla-asuvia vihaavia, joiden mielestä niille jotka asuvat turvallisessa ja puhtaassa maalaisympäristössä, on ihan oikein, että heidän kotieläimet ja lapset syödään. Argumentit susien suojelun puolesta ovat kuitenkin luokkaa "muuta kaupunkiin jos pelottaa"... Mihinkä kaupungista muutat, jos pelkäät huumehörhöjä, jengejä, rattijuoppoja, ihmispaljoutta, ilmansaasteita ja betonikuution pihassa ei pysty edes hiihtämään.

Näyttää siltä että joillekin tämä asia on niin tunnepitoinen juttu että järkipuheeseen ei kertakaikkiaan pystytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako lasta on syöty?
Tuntuu, että järkipuhujakin sortuu nyt tunnepitoisuuteen kiihkoillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun valtio haluaa viimeiseen asti suojella susia niin ottakoon myös vastuun kustannuksista. Susi alueen lapset taksilla kouluun. Oikea ratkaisu tietenki olisi, että suurpedot jotka pyörii asutusten liepeillä pyydettäisiin pois. Luontokuvaukset haaskoilta pitää ehdottomasti kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image