Kotimaa

Suden metsästyksen jatko selviää lokakuussa

Kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadettiin toissa talvena 17 sutta ja viime talvena 43. Kuvan susi on Ähtärin eläinpuistosta. KUVA: Jouko Hänninen / Arkisto
Kotimaa 19.9.2016 3:00
Maria Kalliokoski

Lokakuussa selviää, aikooko maa- ja metsätalousministeriö jatkaa suden kannanhoidollista metsästystä, jota on kokeiltu kahtena viime talvena. Kuukauden kestävä jahti on ollut tammi–helmikuussa.

Jatko riippuu useasta asiasta. Ministeriö puntaroi kokeilun vaikutuksia ainakin susikannan elinvoimaisuuteen, suden salametsästykseen sekä alueellisiin ristiriitoihin.

Viime talven sudenpyynnin erityispiirre oli se, että siinä kuoli kaikkiaan kahdeksan alfanaarasta, vaikka suosituksen mukaan metsästys piti kohdistaa nuoriin yksilöihin.

Laumaa johtavaa alfapari, ja vain se lisääntyy. Kuollut alfanaaras voi kuitenkin korvautua toisella, mutta lauma voi myös hajota.

Kaadettujen alfaurosten määrän varmistamiseksi hammasnäytteitä lähetettiin tutkittavaksi Yhdysvaltoihin, josta ne ovat tulleet hiljattain. Luonnonvarakeskuksen Luken tutkijoiden onkin vielä selvitettävä, mitä vaikutuksia alfayksilöiden kuolemilla on ollut susikannan elinvoimaisuuteen.

Viime talvena 46 lupaa, joilla 43 sutta saaliiksi

Kannanhoidollisen sudenmetsästyksen kokeilu aloitettiin, kun tiukasta suojelusta huolimatta susimäärä laski. Määrä oli alimmillaan vuonna 2013. Samalla asenteet sutta kohtaan kovenivat monin paikoin.

Kannanhoidollisessa metsästyksessä ministeriö säätää asetuksen suurimmasta sallitusta saalismäärästä. Sen jälkeen Suomen riistakeskus myöntää poikkeusluvat alueittain. Ensimmäisenä talvena se myönsi 24 ja toisena 46 lupaa. Susia metsästettiin näillä poikkeusluvilla ensimmäisenä talvena 17 ja toisena 43.

Metsästäjäliitto otti viime viikolla kantaa asiaan: se haluaa lisää lupia ja erityisesti sinne, missä on susia tiheästi.

Susia kaadetaan myös niin sanotuilla vahinkoperusteisilla luvilla ja poliisin määräyksellä. Viime talvena suurin osa vahinkoperusteisista luvista käytettiin poronhoitoalueella.

Luke arvioi helmikuun lopussa susien määräksi 200–235. Sen mukaan merkittävää muutosta susien ja susilaumojen määrässä ei ollut tammikuuhun 2015 verrattuna eli kannanhoidollisen metsästyskokeilua edeltävään tilanteeseen nähden.

MAINOS

Kommentoi

Kotieläimet tulee suojella ihmisiltä. Kun jokainen eläin melkein syödään ihmisen toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa sellainen tosiasia että susi on ainoastaan vahinkoa ja haittaa tuottava eläin ! mikäli susien annetaan lisääntyä hallitsemattomasti se johtaa mittaviin vahinkoihin ja haittoihin poronhoitoalueilla ja muualla maataludessa varsinkin alkutuotannossa , sekä arvokkaan ja perinteisen metsäkoeharrastuksen ja siihen liittyvien oheistapahtumien hiipumisen . Tätä tuskin terveellä järjellä ajatteleva toivoo !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos susi oli ennen ihmistä täällä niin miksi susiensuojelijatkin lisääntyvät ja vievät kallista reviirialuetta HEILTä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkaupunkiseutu oli ennen ihmisasutusta susien elinaluetta. Nyt siellä on susien tilalla; susiensuojelijat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susien lisääntyvän kannan voisi keskittää Suomessa Uudellemaalle kuten kaiken muunkin. Muualta suden pyynti voitaisiin vapauttaa täysin. Uusimaa on hyvä keskittämiskohde tässä maassa. Siellä sopii sudet ja susien ystävät temmeltämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, että sudensuojelu on tärkeämpää kuin kotieläinten suojelu. Itä-Suomessa ei enää metsästetä hirviä, kun sudet hoitavat homman. Marjasato jää metsiin, kun ulkomaiset marjanpoimijatkaan eivät uskalla susialueilla mennä metsään. Sudet pyörivät pihoissa, vievät koirat ja kissat talojen läheisyydestä, tappavat työtään tekevät hirvikoirat. Laidunten aitaaminen ei kotieläinten tappamiseen näytä vaikuttavan mitenkään. Koululaisten vanhemmat vaativat koulukyytejä susipelossaan. Susi on villieläin, joka ei kuulu urbaanialueille, nykysusilta ihmispelko on poistunut. Sen verran kantaa pitää harventaa, että jonkinlainen ihmispelko saadaan susiin asetettua, pihasudet pitää poistaa kannanhoidosta riippumatta. Helppohan se on sieltä kehäkolmosen sisältä huudella, kun täällä asuvat ihmiset joutuvat päivittäin susia varomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susipelko on ihan turhaa. Ja jos koira ei kestä susialueella metsästystä, tulee koiran rotua vaihtaa. Susihan toimii vain luontonsa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannanhoidollinen metsästys on kiertoilmaus susien joukkomurhalle. Tämä on vaan niin väärin, kaikki poliittiset päätökset pitäisi pystyä perustelemaan jollakin tieteellisellä faktalla. Tässä puhuu vain ja ainoastaan metsästäjien ääni ja tavallinen kansalainen on sivuutettu. Kannanhoito on maailman typerin ilmaisu tappamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos Suomessa on joku laki ollut luonnonsuojelijoiden mieliksi ei sitä voi koskaan muuttaa ilman järkyttävää meteliä. Se on ja pysyy. Eiköhän luonnonsuojelijoidenkin pidä olla valmiita uudistumaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susihan kuuluu kohta jo uhanalaisten listalle tuolla menoa,, laittakaa kunnon aidat pihoillenne.... susi ei syö ihmistä!! ja sudet oli täällä ensin... onko sitä pakko rakentaa joka paikkaan ja harventaa metsiä ja rakentaa suo alueet täyteen?? tottahan sudet etsii uudet reitit ja jos muualta ei pääse niin sitten ihmisten ilmoille.... sudet harventaa hirviä, joka on niiden ensi sijainen ruoka.... ihmisen ahneudella ei näytä mitään rajaa olevan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi niitä susia tulla lahdatuksi aika paljon enemmänkin kuin nuo kannanhoidolliset 43. Poliisilaitokset jakoivat jo muutenkin hajoitettuihin laumoihin kohdistuvia poikkeuslupia liukuhihnalta. Sanalla sanoen susikantaa harvennettiin tarkoituksellisesti ja rajusti. Ja lisää pitäisi saada? Metsästäjät, kalastajat ja poromiehet ovat kaikki samaa sakkia, joilla on pääministerinkin mainitsema "erityinen luontosuhde". Muutaman muunkin määreen tuohon voisi lisätä..

Tämä on kohta kuin Norja....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edesvastuutonta levittää susia ja antaa populaation lisääntyä, vaikka niille ei riitä luontainen reviiri saati ruoka ja silloin ne käyvät kotieläinten kimppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohan tää nyt jo niin selvä tapaus jota on turha spekuloida. Suden metsästys tulee jatkumaan... Ja jos ei niin sillon myös loppuu monet hyvätkin yhteistyöt susien parissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen Suomessa oleva susilauma on saanut 3 -5 pentua keväällä, joten uusia susiyksilöitä on kasvamassa 100 - 150 pentua. Kohta on tilanne se, jotta jokaiselle sudensuojelijalle on oma susilauma jota seurata.

Hirvet vähenevät, todella harvinainen metsäpeura katoaa metsistä suden suuhun ja pedot pyörivät maaseudulla talojen nurkilla etsien syötävää. Siinä sitä on suojeltavaa yllin kyllin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Metsästäjät tappoivat vuonna 2015-2016 40 000 hirveä. Susikanta oli ennen pentuja 200-235 yksilöä, se määrä syö vuodessa n.3 000 hirveä mikäli hirvi olisi ainoa ravinnon lähde. Nyt vähän valoja päälle ja suhteellisuudentajua kehiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkästään panjanlauman tappamia hirviä löydettiin viimesyksynä hirvenmetsästyksen yhteydessä 13kpl aika välillä loka-joulukuu. kaikkia ei tietenkään löydy. Mutta siitä voi suurinpiirtein laskeskella montako hirveä 10suden lauma syö vuodessa😈

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se metsäpeura niin harvinainen ole ettei sitäkin metsästettäisi, mutta sudet eivät siis saisi syödä niitä. Ja hirvenmetsästyshän on varsinainen prosenttiliike Suomessa. Saaliskateat metsästäjät eivät hyväksy sitä, että sudet syövät sitä samaa, mitä nämä änkyrät ravintoketjun huipulta itse haluaisivat syödä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tulee taas metsästäjän puhetta jossa mikään ei pidä täysin paikkaansa. En ymmärrä miksi pitää lietsoa valheilla petovihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image