Kotimaa

STUK: Fennovoiman lupa-aineistosta puuttuu suurin osa, keskus saanut alle kymmenesosan dokumenteista

Fennovoiman ydinvoimalaa rakennetaan Pyhäjoella. KUVA: Vesa Joensuu
Kotimaa 30.11.2018 16:59
Raimo Pirttikoski

Säteilyturvakeskus (STUK) on saanut ydinvoimayhtiö Fennovoimalta vasta alle kymmenesosan dokumenteista, jotka STUK tarvitsee tehdäkseen turvallisuusarvion Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemuksesta.

STUK kertoo asiasta tuoreimmassa Säteilyuutiset-uutiskirjeessään, joka julkaistiin perjantaina. Fennovoima taas arvioi hiljattain lähettäneensä STUKille 20–25 prosenttia tarvittavasta aineistosta.

STUKin mukaan oikotietä rakentamisluvan saamiseen ei ole, joten hakemuksen käsittely saa vauhtia vasta sitten, kun STUK on vastaanottanut tarvittavat dokumentit.

– Laitoksen perussuunnittelu on vielä kesken. Koska lupa-aineistosta on saatu alle 10 prosenttia, on vaikea arvioida hankkeen jatkoa. Parantamisen varaa on monessa asiassa, projektipäällikkö Janne Nevalainen STUKista sanoo.

Nevalaisen mukaan rakentamisluvan käsittely on tärkeää laitoksen turvallisuuden kannalta. Kun suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, turvallisuuskriittisiin asioihin voidaan vaikuttaa tehokkaasti.

– Työ on tehtävä huolella. Luvanhakijan pitää pystyä täyttämään suomalaisten teknisten vaatimusten lisäksi myös turvallisuuskulttuuriin ja organisaation osaamiseen liittyvät vaatimukset.

Nevalainen arvioi, että tilanteessa, jossa STUK saisi rakentamislupahakemuksen kerralla, turvallisuusarvion tekeminen veisi noin puolitoista vuotta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Muut euroopan maat sulkee näitä laitoksiaan rakentaa tulevaisuutta. Meillä näitä yritetään rakentaa vängällä ilman kaupallista tai muutakaan järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenhän asia on selvä.
Ei papereita.
Ei lupia.
Ei laitosta.
Miten voi tehdä huolella, jos ei ole tarkkoja suunnitelmia paperilla jossa pysytään. Olkiluoto vatulointi maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olkiluoto ? ja siellähän on kaiiki kunnossa onko?????? STUK ettii päätä jos vaikka löytäis aivot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun ministeriön tai eduskunnan pitäis vissiin myös tämmöisiä valvoa, mutta eipä kuulu sieltä mittään. Sote-soppa vaan kaikkia kiinnostaa, ja sekin menossa pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heti hylkyyn tuo turha fennovoima kun ei osaa ilmoittaa mitään muutenkin on laiton kun ei kysytty asukkaiten lupaa heti pois koko tyhmyys joka ei myös tuota sähköä koskaan on todella tyhmää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman pelleilylle pitää laittaa kertakaikkinen stoppi, ei tästä voimalasta tule ikinä valmista. Kuopataan koko hanke ja laitetaan puuhamiehet maksamaan vahingonkorvaukset tuhotusta luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on nuo ongelmat liian isoja jo nyt. Joskus 10 tai 15 vuoden päästä ei uutta ydinvoimalaa tarvitakkaan. Hajautettu energiamalli on paljon järkevämpää, sen on monet tutkijatkin sanoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on tuo Stuki, muilla mailla ei ole. Jos tehdään tuo mylly, niin riskejä ei saa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yleensä annetaan Rakennuslupa jos ei paperitkaan ole kunnossa????
Eihän Mokkiläinenkään saa Rakentaa jos eipaperit ole kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululainen Ossaaminen samaa luokkaa. Torinrannassa siirreltiin aittoja, mm parkkipaikkoja viemään, rakenneltiin muutoksia kaukolämpöputkiin ja purettiin vanha tiilirakennus tulevan hotellin takia. Nyt paikalla on jo kauan ollut aidattu alue jonka sisällä epämääräinen monttu eikä minkäänlaista rakentamista edes aloitettu. Kiire vain oli tehdä kaikki valmiiksi Hyvälle RakentajaVeljelle. Tutkiva journalismi / -listi seuraisi Rahaa ja selvittäisi, millaiset kähminnät asian takaa löytyy. Eli teksi saman, mikä Hanhikiven ja Talvivaaran projekteissa olisi pitänyt tehdä, vaan eipä ole tehty. Kaikissa näissäkin asioissa se Suomen hyväksi ja päteväksi todetun koulutuksen alasajo näkyy, mutta saapahan Valtaeliitti sitäkin enemmän Rahaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän olisi jo aika panna stoppi tälle farssille? Hanhikivi jo pilattu, eikä valmista tule näillä eväin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on kuin täi tervassa näiden voimaloiden kanssa. Venäläisiltä kun oli tilattu se Suomen suurin lipputankokin johon ei voi edes lippua nostaa! Onneksi olkoon sille joka tilasi tuon tahallaan epämääräisesti tehdyn "suden!" Ootellaanhan saako ranskalaisetkaan sitä ikuisuusprojektia valmiiksi ja kuka sen uskaltaa käynnistää... On se uskomatonta sähläämistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesk Rehn tätä innokkaasti ajoi eteenpäin. Venäläinen rahoitus on jo sinällään varsin arveluttavaa ja suoraan kremlin alaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostamma vielä kuiteski DIESEL auton, koska kovin on hataralla pohjalla tämä sähköntuotannon tulevaisuus/ turvallisuus Suomessa. Uskomatonta haahuilua koko Hanhikivi. Suhteettomalla vauhdilla isoja investointeja ennen rakennuslupaa, yksityisellä sektorilla moinen toimintamalli aiheuttaisi tuntuvia sanktioita. Hanke seis, kunnes asiakirjat on kunnossa. Niin ja ensimmäiseen lauseeseen palatakseni, herää kysymys , onko kukaan viisas oikeasti laskenut sähköntarvetta, jos kaikki kulkuneuvot kulkisivat sähkövoimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäätävää toimintaa. Tulee Talvivaaran valvonta Oulussa mieleen. Siinä kuohujuoma virtas ja Kärppä liput heilu kun hyväveli virkamiehet teki päätöksiä😂👍🏻💸💸💸👏🏻👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tätä Hanhikiven Helmeä ei ole tarkoituskaan saada valmiiksi. Toimii hyvänä peukaloruuvina Suomen hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

50
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
41
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
27
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
15
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
14
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
13
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image