Kotimaa

STT:n kysely: Yhä useampi sai­raan­hoi­ta­ja ottaa influenssarokotuksen

Yhä isompi osa sairaanhoitohenkilökunnasta ottaa influenssarokotuksen. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 6.2.2018 4:05 | Päivitetty 6.2.2018 4:11
STT, Kaleva

Yhä isompi osa sairaanhoitohenkilökunnasta ottaa influenssarokotuksen. STT:n keräämät tiedot osoittavat, että sairaanhoitopiireissä henkilöstön rokotuskattavuus on noussut kauttaaltaan viime vuosien aikana.

Viisi vuotta sitten esimerkiksi Itä-Savon sairaanhoitopiirissä vain kolmannes työntekijöistä otti kausi-influenssarokotuksen. Nyt vastaava luku on yli 70 prosenttia.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Siun sotessa alle puolet erikoissairaanhoidon lääkäreistä ja kymmenesosa hoitajista oli ottanut influenssarokotteen viisi vuotta sitten, kun taas viime influenssakautena vastaavat prosenttiluvut ovat reilut 90 ja 80 prosenttia. Viime vuonna koko henkilöstöstä vajaa 64 prosenttia oli rokotettu kausi-influenssaa vastaan, kun nyt osuus on reilut 80 prosenttia.

– Työ tilanteen parantamiseksi aloitettiin jo vuosia sitten, kun havaittiin henkilökunnan rokotuskattavuuksien olevan huolestuttavan alhaisia. Viisi vuotta sitten vain 33 prosenttia Itä-Savon sairaanhoitopiirin koko henkilöstöstä otti kausi-influenssarokotuksen. Nyt vastaava luku on 71 prosenttia, Siun sotesta kerrottiin STT:lle.

Vastaava kehitys toistuu muissakin sairaanhoitopiireissä. Influenssarokotusten merkitykseen potilasturvallisuuden parantamisessa on havahduttu jo ennen kuin lainsäätäjät ovat tarttuneet asiaan.

Maaliskuun alusta myös laki vaatii, että sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstön tulee olla aiempaa kattavammin rokotettu muun muassa kausi-influenssaa vastaan.

Uusi tartuntatautilaki määrää, että tiloissa, joissa on riskiryhmiin kuuluvia, saa vain erityistapauksissa käyttää työntekijöitä, joilla on puutteellinen rokotesuoja.

Suunenäsuojuspakko kannustaa ottamaan rokotteen

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että periaatteena heillä on, että säännöllisesti potilastyössä olevilla on maaliskuun alusta alkaen oltava rokotussuoja. Sen puuttumiselle täytyy olla pätevä syy, kuten merkittävä rokoteallergia.

– Sairaanhoitopiirimme ohje siitä, että henkilön, joka ei ole ottanut influenssarokotusta, tulee käyttää suunenäsuojusta potilaan lähihoidossa, on jonkin verran voinut lisätä rokotusmyöntyvyyttä, Rintala toteaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden henkilökunnasta influenssarokotteen oli ottanut vielä neljä vuotta sitten vain alle kolmannes. Nyt näin on tehnyt jo yli 70 prosenttia. Teho-osastoilla, hematologisilla osastoilla ja syöpäosastoilla kattavuus on yli 90 prosenttia.

– On myös yksiköitä, joissa kattavuus on perinteisesti ollut hyvin korkea, 100 prosenttia. Lasten- ja nuortenklinikka on tästä hyvä esimerkki, Rintala sanoo.

Toimivaa järjestelmää yritetty vuosia

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että hänen sairaanhoitopiiristään on vain niukasti tietoa saatavilla. Ongelmana on, että Carealta puuttuu sekä tietokoneohjelma rokotuskattavuuden seuraamiseen että sovellus ePiikki, joka on käytössä monessa muussa sairaanhoitopiirissä. ePiikki antaa reaaliaikaisen tiedon siitä, kuinka monta työntekijää on rokotettu, ilman että rokotettujen henkilötietoja paljastetaan.

– Olen vuosia yrittänyt saada meillekin jotain toimivaa järjestelmää siinä onnistumatta, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen arvioi, että rokotuskattavuus koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon piirissä on tällä hetkellä noin 60 prosenttia.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ePiikki-sovellus on käytössä. Sen avulla kuka tahansa voi tarkistaa sairaanhoitopiirin rokotuskattavuuden. Koko henkilökunnasta tällä hetkellä 83 prosenttia on ottanut influenssarokotuksen. Infektiosairauksien ylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka sanoo, että sairaalahenkilöstön rokotuskattavuus viime vuonna oli huono, alle 50 prosenttia. Tietoja koko sairaanhoitopiirin tilanteesta aiempina vuosina ei ole.

Tähän mennessä kukaan ei ole keskitetysti seurannut, kuinka kattavasti sosiaali- ja sairaanhoidon henkilökunta on ottanut kausi-influenssarokotuksen. Eri sairaanhoitopiirien tilastot eivät ole olleet vertailukelpoisia.

Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luonut kaavan, jolla rokotuskattavuudet voidaan laskea niin, että luvut ovat yhteismitallisia. Kaava on käytössä ensi kertaa tällä kaudella, ja tiedot kerätään maaliskuun lopun jälkeen.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Ruotsissa ei pakoteta , Suomessa pakotetaan , miksi ,onko rokotteella kuluttajansuoja , jos/ kun ei toimi ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokotuksesta kieltäytyvät hoitajat pitäisi laittaa hoitamaan sairaalaan joutuneita influenssapotilaita niin näkisivät ihan itse minkälaisesta taudista on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilua olisi myös ilmoittaa hoitajille, ketkä influenssapotilaista olivat piikin saaneita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten siellä vierailevat omaiset ilman mitään rokotusta! Mikä järki hoitajien pakkorokotuksessa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ottaa, ja sairastuu flunssaan, koska rokote on tilattu viime kesänä, eikä kukaan ole tiennyt silloin tämän talven virustyyppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko. rokotuksilla ei paranneta potilasturvallisuutta, tästä ei ole mitään näyttöä. Ruotsissa hoitajilla ei ole ~rokotepakkoa, Suomessa hoitajat puolilpakotetaan rokotuksiin. Suomi on rokotteiden luvattu maa, viimeisin influenssarokote meni aivan metsiin, jopa THL tunnusti että tehoa silläa ei nyt ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa viranomainen eli THL on rokotevalmistajien mainostoimisto joka saa rahoituksensa lääheyhtiöiltä. Mutta suomessahan ei ole korruptiota? eihän? Ei siis ihme, että suomi on todellakin rokotteiden luvattu maa. Tämän takia en luota THL:ään tippakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NÄIN JUURI on oikeassa, THL saa lisäksi useita miljoonia rahoitusta toimintaansa lääkeyhtiöiltä. Kannattaa ottaa selvää asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai on noussut kattavuus kun ei ole vaihtoehtoja. Nuoret hoitajat joutuvat tahtomattaan vuosittaisen rokotuksen koekaneiksi. Tulokset nähtävillä sitten muutaman vuosikymmenen jälkeen. Hoitajilla ei ole itsemääräämisoikeutta tämän asian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö ois semmone joka oikiasti auttaa. Toinen sitkiä lentsu jo tälle talavia. (Pakotettu ottaan)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ole vaihtoehtoja: jos et ota et saa tehdä potilastyötä puoleen vuoteen ja jos et tee potilastyötä se on potkut. Ne on pakolla otettu. Eikä ole edes auttanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai ottavat kun pakotetaan. Mutta ottaminen olisi vähentynyt entisestään jos pakkoa ei olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta silti joka vuosi influenssan kourissa. Ei paljo naurata kun työnantajan pakottaman rokotuksen teho ei anna suojaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image