Kotimaa

Stora Enso ja Valio testaavat bio­kom­po­siit­tia kermaviilien ja rahkojen kansissa – puukuidulla voitaisiin korvata jopa puolet pakkauksten muoveista

Stora Enson mukaan biokomposiitin avulla voidaan korvata puukuidulla jopa puolet fossiilipohjaisesta muovista pakkausmateriaalissa. Kuvituskuvassa biokomposiittikansiin käytettävää puukuitua. KUVA: Valio
Kotimaa 15.7.2019 13:50 | Päivitetty 15.7.2019 13:57
Mirko Siikaluoma

Stora Enso ja Valio kertovat tuovansa syksyllä myymälöihin Valion myyntiesittelyihin biokomposiitti-materiaalista valmistetun kestokannen. Yhtiöt testaavat miten uusi materiaali toimii perinteisessä ruokapakkauksessa.

Elintarvikepakkauksissa käytettävät biokomposiittituotteet ovat osa Stora Enson tavoitetta korvata fossiilipohjaiset materiaalit uusiutuvilla.

Yhtiön mukaan biokomposiittimateriaalilla voitaisiin korvata puukuidulla jopa puolet fossiilipohjaisen muovin määrästä pakkauksissa. Joidenkin tuotteiden kohdalla hiilijalanjälkeä voitaisiin leikata jopa 60 prosentilla neitseelliseen muoviin verrattuna.

– Pakkaukset ovat osa laajaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoon eli maidon hiilijalanjäljen nollaamiseen vuonna 2035. Mietimme jatkuvasti, mitä uusia pakkausinnovaatioita voisimme testata ja ottaa käyttöön, kommentoi pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä Valiolta.

Valio sai viime vuonna muutettua kaikki harjakattoiset maito-, jogurtti-, kerma- ja piimäpakkauksensa täysin kasvipohjaisiksi. Yhtiö otti vuonna 2015 ensimmäisenä maailmassa käyttöön täysin kasvipohjaiset pakkaukset litran maitotölkeissä.

MAINOS

Kommentoi

'' ... puukuidulla voitaisiin korvata jopa puolet fos­sii­li­poh­jai­ses­ta muovista pakkauksesta ... ''

No mikä siinä sitten oikein kestää ja maksaa ettei tuota tehdä - nyt samantien?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vastaushan oli jutussa:

”Yhtiöt testaavat miten uusi materiaali toimii perinteisessä ruokapakkauksessa.”

Tyypillisesti tällaisia muutoksia tehdään vähitellen ja parannetaan matkan varrella prosessia.

Lisäksi varmaan sekin rajoittaa täysimittaista lanseerausta, että missään ei liene infraa valmistamaan massiivisia määriä pakkauksia uudesta materiaalista.

Myös tuotteiden valmistajat pitää saada ostamaan uusia pakkauksia, jotka voivat olla ainakin aluksi kalliimpia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valion ja Storaenson puffin lisäksi olisin halunnut lukea miten kierrätettäviä nuo uudet kannet ovat? Menevätkö ne muovinkierrätykseen vai minne? Ovatko ne kotimaisista materiaaleista ja kotimaista tuotantoa?

Mitä tarkoittaa kestokansi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota sinäkin reppu selkään kauppareissuilla, kestää läpi elämän. Maidon kalsiumia tarvitsee jokainen luustosta huolehtiva. Jos sen ottaa purkista, niin ne purkithan ovat ympäristöuhka. Valiohan osoittaa trendinomaisia ratkaisuja. Kestokansi tarkoittanee biopohjaista materiaalia, joka ei syö maailman ehkä ehtyviä luonnonvaroja , vaan ovat osa uusiutuvia luonnonvaroja, niinkuin metsä on kasvanut ennätysvauhtia, kiitos metsänomistajille. Ehkä hekin saavat jo tarpeeksi syyllistämisestä. Minä sain ja annan sen olla ja kasvaa hiiltä sitomattomaksi ryteiköksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
53
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
22
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
20
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image