Kotimaa

Stora Enso ja Valio testaavat bio­kom­po­siit­tia kermaviilien ja rahkojen kansissa – puukuidulla voitaisiin korvata jopa puolet pakkauksten muoveista

Stora Enson mukaan biokomposiitin avulla voidaan korvata puukuidulla jopa puolet fossiilipohjaisesta muovista pakkausmateriaalissa. Kuvituskuvassa biokomposiittikansiin käytettävää puukuitua. KUVA: Valio
Kotimaa 15.7.2019 13:50 | Päivitetty 15.7.2019 13:57
Mirko Siikaluoma

Stora Enso ja Valio kertovat tuovansa syksyllä myymälöihin Valion myyntiesittelyihin biokomposiitti-materiaalista valmistetun kestokannen. Yhtiöt testaavat miten uusi materiaali toimii perinteisessä ruokapakkauksessa.

Elintarvikepakkauksissa käytettävät biokomposiittituotteet ovat osa Stora Enson tavoitetta korvata fossiilipohjaiset materiaalit uusiutuvilla.

Yhtiön mukaan biokomposiittimateriaalilla voitaisiin korvata puukuidulla jopa puolet fossiilipohjaisen muovin määrästä pakkauksissa. Joidenkin tuotteiden kohdalla hiilijalanjälkeä voitaisiin leikata jopa 60 prosentilla neitseelliseen muoviin verrattuna.

– Pakkaukset ovat osa laajaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoon eli maidon hiilijalanjäljen nollaamiseen vuonna 2035. Mietimme jatkuvasti, mitä uusia pakkausinnovaatioita voisimme testata ja ottaa käyttöön, kommentoi pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä Valiolta.

Valio sai viime vuonna muutettua kaikki harjakattoiset maito-, jogurtti-, kerma- ja piimäpakkauksensa täysin kasvipohjaisiksi. Yhtiö otti vuonna 2015 ensimmäisenä maailmassa käyttöön täysin kasvipohjaiset pakkaukset litran maitotölkeissä.

MAINOS

Kommentoi

'' ... puukuidulla voitaisiin korvata jopa puolet fos­sii­li­poh­jai­ses­ta muovista pakkauksesta ... ''

No mikä siinä sitten oikein kestää ja maksaa ettei tuota tehdä - nyt samantien?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vastaushan oli jutussa:

”Yhtiöt testaavat miten uusi materiaali toimii perinteisessä ruokapakkauksessa.”

Tyypillisesti tällaisia muutoksia tehdään vähitellen ja parannetaan matkan varrella prosessia.

Lisäksi varmaan sekin rajoittaa täysimittaista lanseerausta, että missään ei liene infraa valmistamaan massiivisia määriä pakkauksia uudesta materiaalista.

Myös tuotteiden valmistajat pitää saada ostamaan uusia pakkauksia, jotka voivat olla ainakin aluksi kalliimpia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valion ja Storaenson puffin lisäksi olisin halunnut lukea miten kierrätettäviä nuo uudet kannet ovat? Menevätkö ne muovinkierrätykseen vai minne? Ovatko ne kotimaisista materiaaleista ja kotimaista tuotantoa?

Mitä tarkoittaa kestokansi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota sinäkin reppu selkään kauppareissuilla, kestää läpi elämän. Maidon kalsiumia tarvitsee jokainen luustosta huolehtiva. Jos sen ottaa purkista, niin ne purkithan ovat ympäristöuhka. Valiohan osoittaa trendinomaisia ratkaisuja. Kestokansi tarkoittanee biopohjaista materiaalia, joka ei syö maailman ehkä ehtyviä luonnonvaroja , vaan ovat osa uusiutuvia luonnonvaroja, niinkuin metsä on kasvanut ennätysvauhtia, kiitos metsänomistajille. Ehkä hekin saavat jo tarpeeksi syyllistämisestä. Minä sain ja annan sen olla ja kasvaa hiiltä sitomattomaksi ryteiköksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image