Kotimaa

Stockmannin toi­mi­tus­joh­ta­ja blackface-kohusta: "Ensi kerralla mietimme tarkemmin"

Sanna Koiviston tiernapoikapatsas julkistettiin Oulun Rotuaarilla. Arkistokuva. KUVA: Kaleva
Kotimaa 28.12.2017 14:36
Kaleva

Tavarataloketju Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo Twitterissä, että jouluna tapahtunut tiernapoikavideosta noussut somekohu on antanut yhtiölle "uuden ja tarpeellisen oppimiskokemuksen".

Veijalainen kirjoittaa, että suomalaiset juhlaperinteet ovat hänelle ja Stockmannille erittäin tärkeitä ja niitä nähdään jatkossakin, mutta ensi kerralla yhtiö miettii paljon tarkemmin välittämäänsä viestiä.

Stockmann joutui somekohun kohteeksi julkaistuaan tiernapoikavideon, jossa Murjaanien kuningasta esitti Helsingin Stockmannin Herkun työntekijä kasvot tummaksi maalattuna. Stockmann poisti videon pian arvostelun jälkeen ja esitti anteeksipyynnön:

Oululaisessa tiernapoikaperinteessä on tavallista, että Murjaanien kuningasta esittää valkoinen esiintyjä, jonka kasvot on maalattu tummaksi. Sosiaalisessa mediassa Stockmannia arvosteltiin blackface-teatteriperinteen jatkamisesta. Blackface on kasvomeikki, jota valkoihoiset esiintyjät ovat käyttäneet näytellessään mustaihoista henkilöä. Nykyään blackfacea pidetään erittäin rasistisena erityisesti Yhdysvalloissa.

Tiernapoika-laulunäytelmää esitetään joulun aikaan erityisesti Oulussa. Sen juuret ovat keskiaikaisissa mysteerinäytelmissä, joissa kuvataan raamatullisia tapahtumia. Oulussa tiernapoikanäytelmiä on esitetty 1800-luvulta lähtien.

Ilta-Sanomien haastattelema Tuure Holopainen sanoo, että ainakin Oulussa Murjaanien kuningas on esityksessä joko tummaihoinen esiintyjä tai valkoihoisen esiintyjän kasvot maalataan tummaksi.

– Niin kauan kuin tiernapojat on Suomessa ollut, on yksi henkilöistä ollut joko tummaihoinen tai hänen kasvonsa on maalattu, Holopainen sanoo.

Holopainen on toiminut pitkään Tiernasätiön hallituksen puheenjohtajana, mutta on sittemmin jäänyt eläkkeelle.

Holopaisen mukaan vuosien saatossa on ollut tiernapoikajoukkueita, joihin murjaanien kuninkaaksi on halunnut tummaihoisia henkilöitä

– Eivät hekään ole pitäneet sitä rasistisena.

Holopainen muistuttaa, että tiernapoikanäytelmässä Murjaanien kuningas on tunnettu hyvyydestään ja valkoihoinen Herodes on tarinan roisto.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Sylettää että jotkut vetävät herneen nenään tälläisistä.
Jos joku haluaa maalata naaman mustaksi niin maalatkoon, ei muiden tarvitse väkisellä tehdä siitä ongelmaa.
Jos joku lausuu sanan murjaani, tehköön niin kunhan ei loukkaa ketään asia sisällöllä.
Itse sana murjaani ei ole haukkuma sana.

Miksi pitäisi olla koko-ajan siten ettei ketään voi pahoittaa mieltään?
Minulla on vain yksi elämä ja en aio viettää sitä pohtimalla josko jokin tekemäni saattaisi loukata jotain, jos sitä ei ole lailla kielletty.

Jos puhuttelen jotain tytöksi , se on minun näkökulmani asiaan, ei välttämättä puhuttelun kohteen.
Jos asia häiritsee kohdetta hän voi siitä huomauttaa mutta ennakkoon minä en voi tietää tunteeeko joku itsensä tytöksi , pojaksi ,adrogyyniksi tai muuksi.
Ja miksi minun pitäsi tietää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilkatkaa vaan siellä ihan vapaasti. Oulussa on tämä tiernapoikaperinne ollut vuosisatoja ja ei se sivistymättömyys meitä haittaa yhtään, mitä kuuluu tänne taas sieltä. Oululla on lähes 500 vuotta vanha hieno historia Pohjoisen keskuksena ja siihen mahtuu monenlaisia ylilyöntejä, joka suunnasta! Hieno historia ja vielä hienompi tulevaisuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi tulla omalla nimellä esiin se ammattiloukkaantuja, joka tuon alulle laittoi. Yksihän niitä kuitenkin vain oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas tehty tikusta asiaa. Aivan sama,mitä jenkkilässä joku asia tarkoittaa. Nyt ollaan Suomessa ja kyse on meidän kulttuurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin o jos ja kun näytelmään ei löyvy sopivaa näyttelijää ni sitte hienosti sanottuna improvisoijaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt piti nauraa jo ääneen :D Ensi jouluna värjätkää ristiin tumma vaaleaksi ja vaalea tummaksi eikö rasistisuus ole silloin kumottu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos todella Stoccan Veijalainen on sitä mieltä, että on rasistista esittää kuvaelmassa käsikirjoituksen mukaisesti tummaihoista, niin on kyllä jo niin mennyt äärimmäisyyksiin nämä rasismisyytökset, että alkaa jo kääntyä itseään vastaan. Sekö on rasismia, että vaaleaihoinen näyttelee tummaihoista ja olisiko mennyt läpi, jos tummaihoinen olisi näytellyt tummaihoista? Eikö siis valkoihoinen voi näytellä tummaihoista, sekö on rasismia? Vai pitäisikö tummaihoiset kieltää kokonaan näytelmistä. Mikä on ko. jutun pointti, mitä Veijalainen tarkoittaa? Nyt olisi selityksen paikka! Menee ihan naurettavaksi tämä touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kun joku kirjoittaa mitä tahansa sosiaaliseen mediaan, niin asiat muutetaan välittömästi. Joku esittää asiasta oman mielipiteensä, tässä tapauksessa ymmärtämättä perinnettä, asiaan tehdään heti muutos ja pyydetään anteeksi, vaikka mitään virhettä ei ole tehty. Miksi pyytää anteeksi, kun ei ole mitään virhettä tehty. Ei asiassa ole mitään rasistista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että lähtivät pois Oulusta ja en koskaan enää mene käymään heidän liikkeissään. Asiakkaana en voi muuta kuin äänestää jaloillani tätä nyky trendiä vastaan. Stockmannin kohdalla sen teen nyt mielelläni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä perinteiden aliarviointia. Ei ihme, että Tokmanneja on jo lähes pari sataa. Oulun Stockmannilla kävin usein, mutta nyt jää myös Helsinki väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä firma se jaksaa selitellä ja ottaa opiksi. Ei uskoisi, että takana on jo 150-vuotta. Ei taida mennä 155 rikki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stokka ei siis hyväksy tummaihoista näytelmään, ”enempi loukkaa yksi tyhjä paikka bussissa siis tummaihoisen vieressä” kuin että saa olla mukana kuvaelmassa. Porukasta poisjättäminen loukkaa enempi kuin loukkaavat sanat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki suomalaisuus alkaa hävitä omasta kulttuuristamme. Mikä ihme meitä vaivaa? Miksi emme saa veisata suvivirttä tai kuunnella mustaa murjaanien kuningasta? Mitä sitten, vaikka joku valittaa! Ei saa antaa periksi ja alkaa pyytelemään anteeksi kaikkea. Murjaanien kuningas on musta ja sillä siisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi nyt vaan, mutta kaikki kristinuskoon liittyvä on tuontitavaraa. Tämä tarkoittaa, että Suvivirsi ja Tiernapojat perustuvat kulttuuri-ilmiöön, joka ei ole suomalaissyntyinen. Kristinusko tuotiin Suomeen väkivalloin 800-900 vuotta sitten ja sen avulla on siitä lähtien yritetty tukahduttaa aitosuomalaista kulttuuria.

Tiernapojat on lähes koko Euroopan laajuinen ilmiö eli siis ihan puhdasta tuontitavaraa. Suomeen se saapui Ruotsin kautta, mistä kielii nimikin. Katselepa vaikka Wikipediasta artikkelit "Tiernapojat" ja siitä sitten englanninkielinen versio "Star singers" niin saattaa tullamieleen suuri valkeus.

Tuontiperinteet roskakoriin, sanon minä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että hyllyttivät Tiernapojat, he kuuluvatkin Oululle eivätkä Helsingille. Helsinkiläiset voivat esittää jotakin enemmän heille sopivaa, vaikkapa Santa Clausia. Siis sitä amerikkalaista Joulupukin vastinetta, joka pitää punaisia kuteita ja ajaa lentävillä valkohäntäpeuroilla. Se peurojen lennättäminen tosin voisi loukata viherväen tunteita, joten sekin video joutuisi hyllytetyksi. Mutta onhan niitä muitakin, Pakkasukkoa ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image