Kotimaa

STM:n ylijohtaja: Soten digi-kehittämiseen olisi hyvä olla pysyvä yhtiö – Keskustelua käyty vasta epä­vi­ral­li­ses­ti

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden digitaaliset ratkaisut voivat tuoda säästöjä tai olla menoerä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 31.3.2019 8:00
Petteri Lindholm

Kuluvalla vaalikaudella soten digitaalisia ratkaisuja kehitettiin SoteDigi- ja Vimana-yhtiöissä. SoteDigi voitaisiin jättää pysyväksi yhtiöksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

Helsinki

Sosiaali- ja terveyspalvelut hyötyisivät pysyvästä digitaalisen kehittämisen yhtiöstä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Sotedigi on yhtiö, jonka olisi hyvä olla olemassa sote-uudistuksen jälkeenkin, Varhila toteaa.

Valtion kokonaan omistama Sotedigi perustettiin syksyllä 2017 edistämään sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatiota ja koordinoimaan sairaanhoitopiirien digiratkaisuja.

Varhila kertoo, että Sotedigin tai muun vastaavan yhtiön jättämisestä pysyväksi on keskustelu ministeriössä vasta epävirallisesti.

Digitaalisia palveluita hankkii tällä hetkellä 21 sairaanhoitopiiriä ja 180 kuntaa ja kuntayhtymää.

Osa niiden hankkimista järjestelmistä ei toimi keskenään.

– Terveyspalveluita kehittäessä tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman paljon kansallisesti yhteensopivia järjestelmiä, ja niiden koordinointia varten olisi hyvä olla pysyvä toimija.

Myös palveluiden hankintaosaaminen olisi tärkeää koota keskitetyn toimijan alaisuuteen, Varhila sanoo. Näin voitaisiin saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Soten digi-kehittämiseen kului noin 100 miljoonaa

Kaatuneessa sote-mallissa SoteDigin olisivat omistaneet yhdessä maakunnat ja valtio.

Samalla maakunnat olisi myös velvoitettu käyttämään yhtiön palveluita.

– Mahdollisen pysyvän yhtiön omistuspohja riippuu siitä, kenelle tulevan hallituksen sote-mallissa tulee järjestämisvastuu palveluista, Varhila sanoo.

Jos digikehittämisen yhtiö jätettäisiin pysyväksi, oleellista olisi sitouttaa palveluntuottajat siihen, Varhila sanoo.

Ruotsissa ja Norjassa vastaavat, pysyvät digikehittämisen organisaatiot on jo olemassa.

Hiljattain kaatuneen sote-uudistuksen valmisteluun käytettiin noin 200 miljoonaa euroa.

Siitä noin puolet kului digitaalisten palveluiden kehittämistä ja koordinointia varten perustetuissa valtio-omisteisissa yhtiöissä SoteDigissä ja Vimanassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aha. Menee sitten niin kuin pahimmissa uhkakuvissa ennustettiin, digi ahmii resurssit terveyspalveluista, terveyspalvelut huononevat entisestään. Eiköhän nämä metsään menneet digiprojektit ole osaamattomuutta tilaajan ja toimittajan päässä. Ottakaa töihin ihmisiä, joilla oikeasti on kompetenssia, silmät päässä, järki luistaa ja sydän paikallaan.

Oikeasti me palvelun käyttäjät emme digiä kaipaa. Hoidosta sen sijaan on kova puute. Riittäisi, jos käynneistä saisi tulosteen mukaansa, sen voisi ottaa sitten seuraavalle kerralle mukaan. Lääkärihän hoitaa vain yhtä vaivaa kerrallaan, kun lääkäriajat jaetaan aika/per vaiva. Sairashistorialla ei siis juurikaan merkitystä. Kokonaisvaltainen oman terveyden ajattelu jää asiakkaan itsensä vastuulle. Digitalisaatio ja tilastointi rakennetaan aivan muita tahoja, kuin asiakasta varten. Tässä on varman lääkäreillä kieli jo pitkällä lääkefirmojen taskussa, kun saadaan omaksi hyödyksi myydä toisten terveystietoja. Tähän saakka niitä on jaettu ilmaiseksi, jotta päästään kansainvälisiin tutkimusprojekteihin. Tyhmää, lyhytnäköistä ja vastuutonta.

Kyllä ihmisestä koottu aineisto kuuluu ihmiselle itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Sotedigi on yhtiö, jonka olisi hyvä olla olemassa sote-uudistuksen jälkeenkin '' - Itsestään selvää varsinkin kun kansanterveytemme turvaamisen tukitoimintojen kehittäminen ei ole mitenkään riippuvainen jostain Sotesta.

On vihdoinkin korjattava nykyinen valtava sekasotku joka on myös aivan järjettömän kallis veronmaksajalle. Yksityiset rahastavat vuosittain helposti satoja ja satoja miljoonia kun suomalaisille rakennetaan ja jopa ostetaan - ulkomailta paljon huonompia järjestelmiä kuin mitä itse osaamme itsellemme tehdä - kymmenittäin samoja ympäri maata samoihin tarpeisiin kun tietenkin on toteutettava yksi modulaarinen valtakunnallinen julkisen terveydenhuollon tiedonhallintaratkaisu, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on ottaa, pitää ja hallita tietoturvallisesti kansamme terveystietoja ilman että yksikää yksityinen toimija pääsee niitä sorkkimaan - kuten nyt.

Siis valtion on hoidettava terveydenhuoltomme perustehtävät - myös elintärkeän tiedonhallinnan osalta. Me omistamme omat tietomme ja päätämme kuka niitä saa edes katsoa anonyymeinä tilastollisina sarjoina saati sitten henkilökohtaisina tietoina. Meidän terveystietojamme käsittelevät pelkästään hoitojamme suorittavat yksilöt.

Ko tiedoilla ohjataan valtakunnallisesti hoitojamme parhaisiin käytäntöisih ja automatisoidaan kaikki tilastointi ettei mitään tarvitse erikseen ''kerätä'' yhtään mistään koska ne on keskitetty valtiomme, eli meidän haltuumme.

Millä tasolla ''ajattelu'' on kun itketään siitä mitä joku (ulkomainen) yksityinen desantti-bulvaani tekee tai on tekemättä. Meidän tietoidoillamme NE eivät tee yhtään mitään - ilman henkilökohtaista erillistä kirjallista lupaa joka ainoa kerta.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten huonosti yksityinen terveysbisnes on hoitanut tiedon kerääminen, kun valtio ja kunnat ei pysty päättämään mitä, miten ja kuka tuetoja keräisi.

Rahaakin on kuitenkin poltettu satoja miljoonia euroja nimi on vain muuttunut aina on käynyt,
niin ettei järjestelmiä ole saatu toimimaan.

Meille annetaan ymmärtää, että olisimme digitalisaation ihmemaa, se vaan ei näy muussa
kuin uusien tietojen keräämiseen kehiteltävien järjestelmien tilaamisessa , kukaan vaan ei tiedä
mitä halutaan tilata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on jäänyt täysin huomiotta soteuutisoinnissa. Valtakunnallinen potilastietojärjestelmä pitää saada pikaisesti pelittämään, jotta tekoälyn hyödyntäminen sairauksien parantamisessa ja ennalta ehkäisyssä saadaan alkuun. Suomi jää sotessa koko ajan muista EU-maista jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image