Kotimaa

STM:n ohjeet kunnille: Maassa laittomasti oleskelevien on itse kustannettava oma hoitonsa

KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 31.1.2017 16:36
Päivi Lakka

Sosiaali- ja terveysministeriön uusien ohjeiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset siirtyvät laittomasti Suomessa oleskelevan potilaan itse maksettaviksi.

Mikäli kunta ei syystä tai toisesta saa perittyä hoidon kustannuksia asiakkaalta, korvaa Kela ne kunnille.

STM:n mukaan valtio korvaa laittomasti maassa oleskeleville palveluja järjestäville kunnille kuitenkin vain kiireellisen hoidon kustannukset.

Jos kunta on päättänyt tarjota paperittomille vielä laajempia palveluita, joutuu se vastaamaan mahdollisesti syntyvistä kustannuksista itse.


STM:n uudet ohjeet kunnille käsittelevät sitä, miten laittomasti maassa olevien kiireelliseen sosiaali- ja terveydenhuollon suhteen tulee jatkossa toimia.

Turvapaikanhakijan oleskelu Suomessa muuttuu laittomaksi, kun turvapaikkahakemukseen tehty kielteinen ratkaisu vahvistuu. Samalla henkilöt poistuvat vastaanottopalvelujen piiristä.

Ministeriön mukaan kaikilla on Suomessa terveydenhuoltolain nojalla oikeus kiireelliseen hoitoon. STM:n mukaan paperittomien kiireellisen avun tarpeesta vastaavatkin jatkossa kunnat.

Kiireellinen hoito tarkoittaa äkillistä sairastumista, vammaa, pitkäaikaissairauden vaikeutumista tai toimintakyvyn alenemista, joka edellyttää välitöntä arviota ja hoitoa.


Kiireettömän hoidon osalta kuntia ei velvoiteta tarjoamaan paperittomalle julkisen terveydenhuollon palveluja. Sosiaali- ja terveysministeriö STM:n erityisasiantuntija Anne Arvosen mukaan osa kunnista tarjoaa kuitenkin omasta päätöksestään enemmän kuin vaadittavaa apua, esimerkiksi raskaana oleville.

Mikäli kustannuksia ei pystytä potilaalta näissä tapauksissa syystä tai toisesta perimään, joutuu kunta vastaamaan syntyvistä kustannuksista itse.

– Tällainen tilanne meillä tällä hetkellä on. Kunnalla on kuitenkin oikeus kustannusten korvauksiin kiireellisen avun kohdalla, jos niitä ei ole saatu perittyä, Arvonen muistuttaa.


Paperittomilla on myös sosiaalihuoltolain nojalla oikeus tilapäiseen hätämajoitukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa yösijan järjestämistä, mutta mahdollisesti myös ruokaa, vaatteita ja välttämättömiä lääkkeitä.

Terveydenhuollossa on jo olemassa järjestelmä, jolla Kela korvaa kunnille laittomasti maassa oleskeleville tarjottavia palveluita. Sosiaalineuvos Viveca Arrheniuksen mukaan sosiaalipuolelle vastaava järjestelmä on vasta valmisteilla.

– Meillä työ jatkuu, jotta saadaan aikaiseksi asetus, jolla nämä kiireellisten sosiaalipalveluiden aiheuttamat kustannukset saadaan korvattua kunnille, Arrhenius sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Taas elämme kansansatua Hölmölän väestä todeksi, eikä missään ole näkyvissä sitä viisasta Mattia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa matkavakuutus aina ulkomaille lähtiessänne Oululaiset. Se korvaa yllättävät kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on n. 32000 maahanmuuttajaa. Heidän elatuksensa maksaa lähes miljardin vuodessa? Kova hinta per henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi joku haluaa jäädä lainsuojattomaksi Suomeen. Siksi koska kotiin ei voi mennä koska siellä pääsee hengestään. Jos näitä ihmisiä ei hoideta niin meillä on hyvin pian samat ongelmat kuin Ruotsissa esim. Malmössä on. Kannattaisi ottaa oppia sieltä eikä tehdä samoja virheitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luenko hölmölän hupiuutisia vai onko tämä muka ihan oikeaa asiaa ?

Kuinka on mahdollista että maassa laittomasti oleskeleva voi käydä terveyskeskuksessa hoidossa ilman että poliisi korjaa henkilön talteen ja passittaa ulos maasta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän sitä voisi kuvitella. Ja näinhän asia oli ennen kuin ruotsalaiset liikenneyhtiöt 1,5 vuotta sitten kuskasivat Suomen rajalle 34000 paperitonta EU:n ulkopuolista turvapaikanhakijaa, joitka olivat jo vähintäin viidennessä EU-maassa mutta eivät olleet hakeneet turvapaikkaa. Heti kättelyn jälkeen alkoi narina ruuasta, majoituksesta ja tekemisen puutteesta. Jostain syystä näitä nuoria sotakarkureita alettiin kohdella kuin kunnniakansalaisia. Kunhan pöly laskeutuivat ja asiaa päästään kunnolla tutkimaan niin Migrillä ja nykyisellä hallituksella on tuskaisat paikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä! Laiton oleskelija on laiton ja poistettava maasta välittömästi. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia päivänselviä asioita täällä pitääkin sanoa. Ei suomi ole mikään ilmainen lääkärimaa kaikenmaailman huvimatkailijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun selvästi määriteltäisiin tuo "tilapäinen hätämajoitus oheistoimintoineen". Viikko, kuukausi, vuosia??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei heiltä paperia puutu, vaan laillinen oikeus viipyä maassa. Lopettakaa tuo vääristely!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mikäli kunta ei syystä tai toisesta saa perittyä hoidon kustannuksia asiakkaalta, korvaa Kela ne kunnille. "

Miksi tämä pitää tehdä niin vaikeasti?
Kun EU:n ulkopuolinen kansalainen oleskelee Suomessa laillisesti tai laittomasti, hänet OHJATAAN YKSITYISELLE LÄÄKÄRIASEMALLE. Heillä ei ole mitään ongelmaa hoitaa potilasta maksua vastaan. Maksu pitää suorittaa samalla käynnillä.
Kun ulkomaalainen tulee Suomeen, niin hänellä on matkavakuutus. EU:n maan kansalaisilla on Eurooppalaista Terveydenhoitokorttia vastaan oikeus mennä julkiselle puolelle hoitoon maksutta. Jos korttia ei ole, niin hän voi mennä yksityiselle lääkäriasemalle, jossa rahaa vastaan hoidetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei rahaa ei myöskään hoitoa paperittomille.Ilmoitus ehdottomasti poliisille jos joku paperiton ilmestyy terveyskeskukseen-se kuuluu kansalaisvelvollisuuksiin antaa ilmi maassamme laittomasti oleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika luonnollista ja itsestäänselvää. Jos noin ei olisi, miksi suomalaistenkaan pitäisi ottaa kalliita matkavakuutuksia ulkomaille lähtiessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai henkilökunta myös ilmoittaa poliisille, jos laittomasti maassa oleva tulee vastaanotolle? Entä kuljetetaanko esim. Haaparantaan, jos on tullut sitä kautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietarsaari maksaa laittomasti maassa oleville toimeentulotuen, asunnot ym. Suomen asunnottomien kannattaisi muuttaa Pietarsaareen. Perustuslaki tuskin sallii, että suomalaisia syrjitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image