Kotimaa

Ste­ri­li­saa­tio­ta pitää anoa

Kotimaa 6.8.2012 7:15
Anu Kerttula

Suomessa sterilisaation saamiseen tarvitaan sinnikkyyttä. Se on myös on ainoa ehkäisykeino, josta säädetään Suomessa lailla.

Vain yli 30-vuotiaat tai kolmen lapsen äidit ja isät voivat pyytää sterilisaatiota. Lupaan tarvitaan aina ainakin yhden lääkärin puoltava päätös.

Mira Tiirikainen sai luvan sterilisaatioon toisella kysymällä kuusi vuotta sitten. Hän kysyi asiasta ensimmäisen kerran ollessaan sairaalassa 31-vuotiaana.
”Silloin minulle vain huiskaistiin kättä, että ei sinun kannata sitä miettiä”, Tiirikainen muistelee.

Sairaanhoitajana työskentelevä Tiirikainen kertoo, että yksityisellä puolella hänen toiveeseensa suhtauduttiin eri tavalla. Hän sai lähetteen kysymällä sitä samalla, kun hänelle tehtiin toinen gynekologinen toimenpide.
”Surettaa niiden puolesta, jotka eivät rohkene ajaa omia oikeuksiaan. Moni ei edes tiedä oikeudesta pyytää sterilisaatiota.”

Tiirakaista tehty sterilisaatio ei kaduta, mutta häntä harmittaa toimenpiteen luvanvaraisuus.
”Voit adoptoida 25-vuotiaana, tulla äidiksi 15-vuotiaana, mutta tuloksettomana voit olla vasta kolmikymppisenä.”

Suomessa sterilisaatioon saa luvan yhden lääkärin päätöksellä, kun hakija on täyttänyt 30 vuotta tai kun hänellä on kolme lasta.
Sterilisaatiolaki säädettiin vuonna 1970. Mahdollisuus pyytää toimenpidettä on merkittävin lakiin tullut muutos.

Vuonna 1985 säädetyn lainmuutoksen perusteluosiossa lukee, että 30 vuoden ikärajaan päädyttiin, koska tuolloin henkilön elämänolosuhteet ovat tarpeeksi vakiintuneet.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

No ei ollut kummoinen toimenpide anoa; jos olet 30 ja kaksi lasta niin yksityiselle pääsee operaatioon helpommin kuin verenluovutukseen. Kaksi rastia lomakkeeseen ja sillä selvä. Miehelle niin nopea, helppo ja siisti toimenpide että puoliso ei välttämättä edes huomaa koko operaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolisolta ei tarvita suostumusta, eikä ole tarvittu vuodesta 1985 lähtien. Puolison kielteinenkään kanta ei estä sterilisaatiota. Ottakaa hyvät ihmiset selvää asioista ennen kuin levitätte väärää tietoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ja jos elät parisuhteessa pitää puolisolta saada suostumus..."

-> Väärin. Lukaisepa laki uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä pidä paikkaansa, puolisolta ei tarvitse kysyä yhtään mitään.
Ite kävin yksityisellä, olin alle 4-kymppinen 2 lapsen isä. Ei tarvinnut anoa eikä kysellä mitään, sen kun ilmoittautui kuin hammaslääkäriin.
Ite toimenpide oli helppo, nopea ja kivuton, puolisen tuntia lääkäri ja hoitaja hääräilivät alapäässä, sen jälkeen kotia. Vehkeet pelasi samantien, mutta muistaakseni muutama päivä piti odotella varsinaista testausta. 3 kuukauden jälkeen kävin antamassa purkkiin näytteen että siittiöitä nolla.
Mitään jälkivaivoja ei ole ollut, kaikki pelaa kuten ennenkin näin 10 vuoden jälkeenkin (paitsi jälkeläisiä ei enää tule), enkä ole katunut kertaakaan.
Maksoi muutaman satasen.
Loistava ratkaisu miehelle, paitsi tietenkin niille jotka myöhemmin tulevat katumapäälle.
Ja jos vaimo on sopivassa uskossa, hänen ei välttämättä tarvitse edes tietää eikä huomata koko operaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo kovin kummoinen operaatio olluit. Työpaikkalääkärin tarkastuksen yhteydessä sain puollon ja sitten oysin jonoon. Homma hoitui mutkattomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, kun nainen on yksin syyllinen lapsen hankintaan. Siihen toimitukseen tarvitaaan molempia sukupuolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä mihin viittaat? Sterilisaatioita tehdään molemmille sukupuolille ja sterilisaatiolaki on molemmille sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että säädetty suht vaikeaksi. Artikkeli oli sillä tavalla puutteellinen, että muistaakseni vuosittain sadat /(tuhannet)? joille on aikoinaan tehty sterilisointi, tulevatkin sitten toisiin aatoksiin ja haluavat peruuttaa toimenpiteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäähän sitten se viite lähdeaineistoon, kuulostaa melkoisen epäuskottavalta heitolta. Aika suuri haarukka sinulla, sadat vai tuhannet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosittain noin 30 ihmistä Suomessa hakeutuu sterilisaation purkuun. Sterilisaatioita tehdään useita tuhansia joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistisi pettää, sterilisaation purkuja tapahtuu Suomessa vuosittain vain muutamia kymmeniä, pääsääntöisesti huomattavasti enemmän naisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallaan ymmärrettävää on ettei kovin nuorille operaatiota tehdä. Itsekin sitä halusin jo joskus parikymppisenä ja pohdin jopa operaation tekemistä jossain ulkomailla. Maltoin sitten kuitenkin odottaa yli kolmekymppiseksi ja silloin homma sujui yksityisellä todella helposti. Yksi lääkärikäynti ja seuraavalla kerralla vartin operaatioon. Miehillehän tuo operaasio on varsin pieni ja nopea. Taisi maksaa reilun 300e silloin joskus 5-6 vuotta sitten. Niin ja minulla ei ollut lapsia ennen operaatiota eikä varmasti jälkeenkään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kaikki on steriileitä. Ne kaikki lääkemäärät joita olemme dumpanneet vesistöihin, päätyvät lopulta ruokaketjussa meihin. Kun esim. miehet saavat tarpeeksi naishormoneja ei enään kaikki pelitä jne... Lisäksi vielä kaikki ne "turvallisina" myydyt ruoka-aineet, jotka aiheuttavat todellisuudessa syöpää yms tekevät sen, että väestön määrä maailmassa tulee laskemaan dramaattisesti. Sehän taitaakin olla YK:n Agenta 21:n tarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä esittämästäsi salaliittoteoriasta YK:ia koskien. Foliohattu syvemmälle päähän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta tuhansia ihmisiä pitäisi määrätä pakkosterilisoitaviksi. Suomessa syntyy vuosittain satoja äidin toilailujen vuoksi vammautuneita lapsia ja lisäksi yli 10 000 lasta murhataan. Lisäksi syntyy tuhansia ei-toivottuja lapsia yh-äideille tai kelvottomiin perheisiin rikollisille isille. Jos ihmisestä selvästikään ei ole äidiksi tai isäksi, niin johdot poikki vaan varmuuden vuoksi, se on ehdottomasti pienempi paha. On valitettavaa, että joidenkin historiallisten väärinkäytösten vuoksi pakkosterilisaatio on edelleen tabu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image