Kotimaa

SRK:n Voittonen: Su­ku­puo­li­neut­raa­li avioliitto murheellinen asia

Suviseurat käynnistyivät perjantaina Pudasjärvellä. Jo torstaina pidettiin aattoseurat. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 28.6.2013 14:28
Kaleva

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittonen otti Suviseurojen aluksi puheessaan kantaa avioliittoon.

”Avioliitto on Jumalan säätämä perusta miehen ja naisen elinikäiselle liitolle, jossa tärkein tehtävä on suvun jatkaminen ja lasten kasvattaminen. Se on myös Jumalan lahja puolisoiden yhteiseksi suojelukseksi ja siunaukseksi.”

”Murheellisena voidaan todeta erilaiset käsitykset sukupuolineutraalista avioliitosta”, Voittonen jatkoi.

Puheenjohtaja totesi, että uskon ja elämän perushoito tapahtuu kodissa. Voittosen mukaan kodista saadut eväät kantavat koko elämän matkan.

Vanhoillislestadiolaisuuden Voittonen sanoi kantavan huolta perheestä, sen perustuksista ja avioliiton murenemisesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (261)

Hänninen sanoi piispamme liturgiasta sivistymättömästi. Voittonen jo toistamiseen sitten vuoden 2011 uhkailee kirkosta eroamisella. Me vl:t kysymme: Ketkä erovat? Monella on tullut mieleen, onko vanhoillislestadioalaisilla kaksi maanpäällistä uskonnollista johtajaa: V ja H? Tällainen ei ole raamatun eikä uskon mukaista. Me kuulumme evankelisluterilaiseen kirkkoon ja toimimme sen organisaation alla. Omantunnonvapaus on ollut ja tulee olemaan ihmisen perusoikeus. Jos näin ei olisi, pitäisi perustuslakiamme uudistaa. Siihen tuskin kukaan menee.

On ollut myös murheellista seurata sitä boikotointitoimintaaa, mitä vl:n johtajien kautta on alettu tehdä. Tästä joutui kärsimään ensimmäiseksi Kaleva ja sen jälkeen vl-uskovaiset, jotka ovat joissakin asioissa ei mieltä. Erimielisyys jopa maallisissa asioissa on niin kipeää johdolle, että suuri joukko vl-vkeä on vaiennut, ettei joutuisi puhutelluksi tai "poistetuksi listoilta."

Tehkää veljet sisäinen matka omaantuntoonne ja rukoilkaa anteeksiantamusta omista virheistänne (salailuista, valehtelusta jne.). Osoittakaa SRK:n todellista kykyä huolehtia rauhayhdistysten taloudellisesta toiminnasta ja antakaa kiitoksenne pientenkin yhdistysten toiminnalle. Hyvin tärkeää olisi, että nämä seuratilaisuudet näkyisivät kirkkomme tilastoissa, koska ne ovat luterilaisen kirkon jäsenten toimintaa. Kirkko kustantaa ja rahoittaa toimintaamme useilla miljoonilla euroilla. Kukaan vl ei voi ottaa pois pappien eikä kanttorien eikä kenenkään kirkon viroissa toimivien työtä. Jos tällainen sivistymätön käytös jatkuu, ei kenekään johdossa olevan tarvitse miettiä, että me eroamme, vaan paremminkin pelätä, milloin SRK erotetaan kirkosta. Muistutukseksi: vl-ihmiset kuuluvat jäseninä kirkkoon eivätkä SRK:een. Tuskin monikaan lähtee kirkosta.

Rukoilemme, että valta ei olisi nostanut päätään, vaan nöyryys Jumalan edessä toisi asiat oikeaalle tasolle: ihmisten tasolle.

Vanhoillislestadiolaisia - kaiken ikäisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ihana pieni vauva, täytyy sanoa että kovaa hommaa on sen hoitaminen.

Parasta olisi oikein tukea perheitä, joissa on vaikkapa kaksi isää ja kaksi äitiä per lapsi - esim. homopariskuntia jotka ovat tehneet lapsia. Tällöin vanhemmilla olisi riittävästi aikaa lapselle.

Ihmiset on kai jumala tai darwin tarkoittanut elämään lämpimällä savannilla Afrikassa, pienissä kylissä joissa kaikki osallistuvat lapsenhoitoon ja aina joku vuorollaan jaksaa hauskuuttaa pikkuista.

Oravanpyörä, asuntopula ja talousahdinko eivät varmasti ole jumalan tahdon mukaisia, mutta silti niiden mukaan eletään. Miksei kirkko yritä parantaa näitä asioita? Rakkauden kieltäminen nyt luulisi olevan ihan vihonviimeinen asia kirkon tärkeysjärjestyksessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minut ja mieheni on vihitty avioliittoon maistraatissa ja lapsemme on nimetty maistraatissa. Kuulun itse kirkkoon, mutta lapseni ja mieheni eivät. Joten minkä se meistä tekee??
Noh se tekee sen, että olemme naimisissa ja onnellisia, meillä on kaunis lapsi joka saa itse päättää mihin uskontokuntaan haluaa tulevaisuudessa kuulua vai haluaako kuulua ylipäätään mihinkään uskontokuntaan.
Uskon Jumalaan. Mieheni uskoo Jumalaan myös, mutta ei kirkkoon.
Olemme onnellisia, rakastamme toisiamme ja läheisiämme ja pidämme kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina, myös homoseksuaaleja.
Eli mitä me olemme? Olemme avomielisiä ja emme tuomitse ketään mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minnoon uskovaisen kanssa täysin samaa mieltä. Srk-miehillä on tainaa jäähän peruskoulu kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä kommentointi ketjua luettuani alkoi syntymään sellainen näkemys ettei tämä Voittonen perustele millään tasolla
omia näkemyksiään.

Tavallisessa normikeskustelussa me tavalliset ihmiset esitetämme näkemyksiä tai tulkintoja aiheeseen liittyen, ja niin, että ne perustellaan aidolla ja rehellisellä tavalla, niin että tavallinenkin "Mattimeikäläinenkin" ymmärtää.

Asian vierestä puhuminen ei ole yksinomaan "lahkon" puheenjohtajan ongelma, ongelmia riittää aivan yllin kyllin
rivihenkilöidenkin läheisyydessä.

Ongelma on valta, ja sen hankitun vallan käyttö, näin se on.

Tässä uskonnollisessa "lahkossa" kaipaisin uskonpuhdistajaa, joka toisi esiin kestävät arvot ja kertoisi rehellisesti lahkon menneisyydestä ja olisi uutena johtajana filosofinen johtaja.

Mitenkä saatetaan keskusteluyhteyteen perinteinen filosofinen keskustelumetodi ja uskonnollisen uskonlahkon keskustelukulttuuri, se on hyvin haasteellinen projekti, se on todella haasteellinen projekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ei ahdista pätkääkään, enkä tietääkseni akateemisesti koulutettuna ole kasvanut tynnyrissä. Silti yhdyn (!) sateen- ja aurinkovarjon kommenttiin. Ihmettelen uskovaisten/"uskovaisten" tekemää ahdistelutyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimim erkille kysymys: keneen viittaat tuolla (29.06.2013 15:37) kommentillasi? Veikkaan, että viittaat Voittoseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Prideseurathan ovat samanaikaisesti Hesassa. Nämä kaksi seuraahan olisi voinut pitää akkujenlataus-viikonloppunsa yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnoissa, vai pitäisiko sanoa "uskonnoissa" on se huono puoli, että niissä tuomitaan avoimesti ihmisiä. Mitä on sellainen usko, jossa syrjitään, tuomitaan ja erotellaan ihmisiä? Hyi olkoon. En kuulu mihinkään uskonlahkoon, seurakuntaan, enkä puolueeseen. Silti tunnen olevani uskovainen. Uskon Jumalaan, ja voin tunnustaa sen avoimesti. Me ihmiset itse teemme sukupuolineutraalista avioliitosta murheellisen asian. Maailmassa on paljon suurempiakin ongelmia ratkottavana ja murheita märehdittävänä, kuin tämä sukupuolineutraaliasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi jo aikamiehen syytä lukea hieman tutkimuksia ihmisen biologiasta.Tulisi tietoa uskon ja luulemisen sijaa..Eräs jo edesmennyt tutkija ,joka suoritti laajoja kokeita ihmisten ja eläinten sukupuolisuuteen liittyen totesi, että hormoonitoimintaa ojaavat geenit, joten todella merkittävään ja pysyvään käyttäytymisen muutokseen sukuouolisuuden suhteen voidaan vaikuttaa sitten kun kyetään muuntamaan geeni-informaatiota.Geenit ihminen kuten muutkin elävät saavat syntymässä. Joten uskomalla ja luulemalla ihmisenkään käytöstä ei voi muunnella eikä myöskään kieltää ja syyllistää.Koska Jumalan edessä me kaikki olemme syntyessämme samanarvoisia, tuomitsija tuomitsee itse itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaiset eivät pidä meitä muita minään koska tietävät että kaikki muut palavat tulimeressä paitsi he itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut lestadiolaisia työkavereina. Ihan mukavia ja ja kohtelevat vertaisenaan. Mutta... he vakavasti sanovat että minä en voi päästä taivaaseen vaan se on varattu vain heille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, sama kokemus täälläkin. Jumalako hyväksyisi lestatiolaisten ajatukset, syytökset ja teot. Ei vaan uskoisi, että eletään 2000-lukua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2000-luvulla näköjään kaikki on just päinvastoin kuin tuossa muutama vuos sitten. Miksei ideologista natsismia hyväksytä, vaikka eletään tätä päivää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Avioliitto on Jumalan säätämä perusta miehen ja naisen elinikäiselle liitolle, jossa tärkein tehtävä on suvun jatkaminen ja lasten kasvattaminen..."

Tuo on melkoinen loukkaus myös lapsettomia heteropareja kohtaan. Onko lestadiolaisten mielestä lapseton avioliitto turha ja arvoton?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan sitä voi kääntää ja vääntää asioita vaikka mitenpäin ja siittä sitten tykätä huonoa. Mekin voitais tykätä siittä huonoa että olet kääntänyt asiat meitä vastaan... Ei lapseton avioliitto ole sen huonompi tai arvottomampi kuin jos lapsia olisi tullut tai annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta lapseton avioliitto olisi huonompi kuin se 'lapsellinen' avioliitto, jossa nyt elän. Hyväksyn silti tietenkin, että jonkun mielestä lapseton avioliitto voi olla vaikka parempikin. Aivan sama minulle. Mielipiteensä kullakin ja silleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (261)

Uutisvirta

6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
6:13
Yllätyskäänne! Pohjois-Makedonian sensaatiovoitto sekoitti pakkaa Suomen eduksi EM-lentopallossa – Suomen jatkopaikka saattaa ratketa jo tiistai-iltana
6:00
Matkalentoja omalla koneella Kaupallinen yhteistyö
6:00
Korkeakouluilta ratkaisuja työllisyyden parantamiseen – työvoima on talouskasvun ja investointien este Suomessa, ei niinkään rahan puute Lukijalta
6:00
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
6:00
Ict-alan rekrytapahtuma hämmentää Oulussa – "Oulun kovimmat rekrytoijat" -termi ihmetyttää muita yrityksiä Tilaajille
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
4
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
3
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
3
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image