Kotimaa

SRK:n Voittonen: Ketään ei ole pyritty vaientamaan

Olavi Voittosen mukaan pedofilian ennaltaehkäisyä tapahtuu laajasti liikkeen kaikessa toiminnassa esimerkiksi saarnoissa ja muussa opetuksessa. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 30.9.2010 8:58 | Päivitetty 30.9.2010 8:59
Pia Alatorvinen
Eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen entinen puheenjohtaja on vangittu epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtaja, rovasti Olavi Voittonen sai tietää insestistä epäillyn vangitsemisesta noin viikko sitten. Ennen epäilyä mies on ollut SRK:n luottamustehtävässä. Voittonen sanoo, ettei henkilö ole puhuja, ei SRK:n johtokunnan eikä julkaisujen toimitusneuvoston jäsen.

"Häntä ei käytetä nyt missään tehtävässä", Voittonen sanoo. Aikoinaan epäilty on ollut eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja.

Helsingin Sanomat kertoi insestiepäilyistä keskiviikkona. Helsingin Sanomien mukaan epäillyn lisäksi kahta hänen sukulaismiestään epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhtä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi ei tiedota tapauksesta.

Voittonen sanoo, ettei lestadiolaisten piirissä ole hyväksikäyttötapauksia sen enempää kuin muuallakaan yhteiskunnassa. "Media kiinnostuu vain näistä tapauksista."

Monet eri lähteet syyttävät lestadiolaisjohtoa siitä, että ongelmista puhuminen on pyritty vaientamaan ja ongelmia peitelty. Voittonen kiistää tämän.

"Läpi aikojen on ymmärretty ja opetettu että pedofilia on yksiselitteisesti synti ja rikos. Ei ketään ole pyritty vaientamaan."

Voittonen sanoo, että jos joku saa tietoa hyväksikäytöstä, hän toimii, miten maan laki ohjaa. "Itse toimisin niin, että käyn tekijän kanssa sielunhoidollinen keskustelu ja sitten ohjaan hänet poliisille. Tarkistan, että näin on myös tapahtunut."

Voittosen mukaan pedofilian ennaltaehkäisyä tapahtuu laajasti liikkeen kaikessa toiminnassa esimerkiksi saarnoissa ja muussa opetuksessa. Uhreja autetaan sielunhoidollisilla keskusteluilla ja ohjaamalla sosiaali- ja terveysviranomaisten hoitoon.

SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki toteaa, että hänen jonka tietoon pedofiliatapaukset tulevat, pitää ottaa selvää, pitävätkö väitteet paikkaansa ja tehdä lastensuojeluilmoitus.

"Tänä vuonna on lähetetty kaikille puhujille kirje, jossa on ohjeet miten toimia, jos hyväksikäyttötapauksia tulee tietoon. Puhujia on 950, joista 140 pappeja."

Hautamäkikään ei ymmärrä vaientamispuheita.

"Emme ole pyrkineet vaientamaan. Nämä asiat pitää ottaa esille."

Vuosikausia vanhojen juttujen lehdistössä puinti ei kuitenkaan Hautamäen mielestä auta itse asiaa.

Hautamäen mielestä ei ole totta, että hyväksikäyttötapaukset olisivat olleet laajalta tiedossa. "Se on väärä käsitys. Vaikka yhteisö on tiivis, nämä asiat eivät ole olleet tiedossa."

SRK:n johtokunta on asettanut toukokuussa kotityöryhmän, jonka asiantuntijat puheenjohtaja Juhani Liukkosen johdolla tarkastelevat perhe-elämään liittyviä ongelmia liikkeessä sekä auttamaan ja tukemaan ihmistä niiden kohtaamisessa.

Pedofiliaan liittyvät kysymykset ovat yksi osa työtä.

Väliraportti tulee lokakuussa ja lopullinen raportti joulukuussa. Ne käsitellään johtokunnan kokouksessa. Johtokunta ei ole vielä ratkaissut, ovatko raportit julkisia.

"Luulen, ettei niiden julkistamisessa ole meillä mitään ongelmaa, koska tuskin raporteissa on yksittäisiä sielunhoidollisia kysymyksiä", Voittonen toteaa.

Juhani Liukkonen kertoo, että kotityöryhmä etsii keinoja, joilla yksittäiset rauhanyhdistykset voisivat auttaa erityisesti perheitä.

Liukkosen mukaan painopistettä olisi hyvä siirtää parisuhdetyöhön. Esimerkiksi avioliittoleirejä olisi hyvä järjestää entistä enemmän.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image