Kotimaa

SRK tyynnyttelee Naatus-jupakkaa

Kaleva pyysi Stiven Naatuksen viime keväänä Oulun kaupunginteatteriin.
Kotimaa 8.9.2007 0:00
Pekka Mikkola
Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johto pyrki perjantaina tyynnyttelemään kohua, joka liittyi pastori Stiven Naatuksen siirtämiseen syrjään rippikoululeirin vetämisestä.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n puheenjohtaja, rovasti Olavi Voittonen sanoo, ettei halua julkisesti arvioida Naatuksen toimintaa. Voittonen perustelee linjausta sillä, ettei myöskään pastori Naatus halua käsitellä asiaansa julkisuudessa. "(SRK:n) hallinnon osalta asia ei anna aihetta enempään", Voittonen sanoo.

Tuiran seurakunnan pappeihin kuuluva Naatus vahvisti Kalevalle, että ei halua puida asiaa julkisesti. "Se on parempi minulle itselleni ja muillekin", hän totesi rauhallisesti.Päätös arkirutiinia


Vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen lukeutuva pastori Stiven Naatus kävi viime toukokuussa Kalevan pyynnöstä Oulun kaupunginteatterin Fundamentalisti-esityksessä ja antoi lehdelle fundamentalismi-teemaa käsittelevän haastattelun. Osa liikkeen tukijoista piti tätä sopimattomana, minkä perusteella Naatuksen nimi otettiin pois kesän 2008 rippikoululeirejä koskevasta suunnitelmasta.

Syrjään siirtämisestä kertoi ensimmäisenä Kotimaa-lehti.

Puheenjohtaja Voittonen vakuuttaa, että Naatus voi edelleen jatkaa liikkeessä seurapuhujana.

"Se ei ole SRK:n vaan paikallisten rauhanyhdistysten asia. Pidän kuitenkin luonnollisena, että hän voi jatkaa."

Voittonen huomauttaa, että SRK:ssä tehty leiripäätös koskee vain yhtä rippikoululeiriä.

"Tämäntyyppisiä ratkaisuja joudutaan pitkän ajan suunnitelmissa tekemään terveydellisistä ja monista muista syistä. Nämä ovat arkirutiinia. Hiukan hymyilyttää, että asia nousee esille", Voittonen sanoo.

SRK:n leirityönsihteeri Tuomas Hänninen sanoo poistaneensa Naatuksen nimen vuoden 2008 rippikoulupappien joukosta sen ihmetyksen ja hämmennyksen tähden, jonka Naatuksen käynti teatterissa ja Kalevalle antama haastattelu aiheutti.

Hänninen kertoo, että Naatuksen toiminnasta oltiin häneen yhteydessä. "Se oli niin poikkeava teko, että esimerkiksi ne vanhemmat, jotka lähettävät lapsia (SRK:n) rippikoululeireille, olivat hämmentyneitä."

Hänninen sanoo ajatelleensa tämän perusteella, että jos Naatus on järjestön rippikoululeirin pappi, vanhemmat ihmettelevät, miten heidän lapsiaan leirillä opetetaan. "Tämä oli syy. Sovimme asian Stivenin kanssa kaikessa ystävyydessä."

"Päätös ei tarkoita sitä, että emme pitäisi Stiveniä uskovaisena. Se on eri asia", Hänninen sanoo.

Hän jatkaa, että itse ymmärtäisi sen tilanteen, jos joutuisi vähäksi aikaa siirtymään syrjään aiheutettuaan hämmennystä uskovien keskuudessa.

Kysymykseen, oliko päätös Naatuksen jättämisestä rippikoulupappien listalta pois Hännisen itsenäinen ratkaisu vai oliko mukana SRK:n johtoa, hän vastaa:

"Se lista, josta Stivenin jätin pois, oli suunnitelma, jonka tekeminen oli tehtävänäni."

Syntynyt kohu harmittaa Hännistä "suunnattomasti". Keskustelua yleensä hän ei kertomansa mukaan halua torjua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image