Kotimaa

SPR Junckerin ehdottamista so­li­daa­ri­suus­jou­kois­ta: ”Vaikuttaa po­pu­lis­ti­sel­ta heitolta”

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ehdotti keskiviikkoisessa puheessaan Euroopan solidaarisuusjoukkojen perustamista. KUVA: PATRICK SEEGER
Kotimaa 17.9.2016 7:00
Aki Laurokari

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi pitää Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotusta Euroopan solidaarisuusjoukoista puhtaasti poliittisena.

Juncker ehdotti keskiviikkona 14. syyskuuta pitämässään puheessa Euroopan solidaarisuusjoukkojen perustamista. Junckerin mukaan joukko koostuisi 100 000 eurooppalaisesta alle 30-vuotiaasta. He voisivat Junckerin mukaan auttaa esimerkiksi pakolaiskriisin tai Italian maanjäristyksen kaltaisissa kriisitilanteissa.

– Vaikuttaa populistiselta heitolta, Löövi kertoo.

– Tässä ei ole kyse varsinaisesta avustustoiminnasta vaan Euroopan unionin lipun ja värien näyttämisestä maailmalle.

Euroopan komission tiedotteessa mainitaan, että joukkoihin voisi hakea vapaaehtoiseksi alle 30-vuotiaat eurooppalaiset. Löövin mukaan valintakriteerejä ei kuitenkaan tiedetä.

Löövi kertoo, että esimerkiksi SPR:llä on tuhat koulutettua vapaaehtoista lähtövalmiudessa. Tässä joukossa on erilaista osaamista eri aloilta, kuten terveydenhoidosta.

– Lähetämme vain erityiskoulutettua väkeä, joka voi tuoda konkreettista apua. Tässä meidän näkemys on ihan erilainen kuin mitä Juncker nyt lanseeraa.

Ajatus solidaarisuusjoukoista ei ole uusi, sillä Löövin mukaan Kreikka ehdotti vastaavien joukkojen perustamista jo vuosia sitten.

– Kun tämä nousi ensimmäisen kerran esiin, kerroimme, että on vaarallista lähettää nuoria kriisialueille, jos heillä ei ole vaadittavaa osaamista eikä tarvittavia tukiorganisaatioita. Punaisella Ristillä on maailmassa 17 miljoonaa vapaaehtoista ja kaikki muut järjestöt päälle. EU:n varoja voisi käyttää tehokkaamminkin, Löövi kertoo.

Sisäministeriön pelastusosaston pelastusylijohtaja Esko Koskisen mukaan solidaarisuusjoukkojen rooli on vielä hyvin epäselvä.

– Kun 100 000 eurooppalaista kootaan joukoksi, niin kuka heitä koordinoi, missä tilanteissa heitä käytetään ja kuinka kaikki organisoidaan. Monta kysymystä on vielä ratkaisematta. Odotan mielenkiinnolla jatkokeskustelua.

Koskinen kertoo, että keskustelu varmasti jatkuu viimeistään syyskuun lopulla pelastusylijohtajien EU-kokouksessa.

MAINOS

Kommentoi

Mihin niitä joukkoja sitten tarvitaan, aikooko Eu hyökätä johonkin, vai onko eurooppaan joku hyökkäämässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Löövi tässä nyt yrittää pönkittää omaa hyväpalkkaista asemaansa. Kyllä koulutetot ammattilaiset osaavat paremmin tehtävänsä kuin kirjava vapaaehtoisten joukko. Mitä järjestöjä on Punaisella ristillä päälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SPR on vain mustasukkainen, menee busines kiville... Tosin Junckerin ajatus on ihan hölmö, suurinta osaa EU-jäsenmaita ei kiinnosta pätkääkään tuo asia, sillä ne ovat jo mm. NATO:n jäseniä ja eivät ole innostuneita hajauttamaan resursseja yhtään enempää oli kyse millaisesta kriisienhallinnasta tahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
24
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image