Kotimaa

Sovellus varoittaa tiellä liikkuvista poroista – avautui kaikkien autoilijoiden käyttöön tänään

Porokello-sovellus varoittaa autoilijoita tiellä liikkuvista poroista. KUVA: Lapin ely-keskus / Porokello-projekti
Kotimaa 13.9.2017 13:58
Kaleva

Teillä jolkottelevista poroista varoittava Porokello-mobiilisovellus julkaistiin kaikkien autoilijoiden käyttöön keskiviikkona. Mobiililaitteeseen ladattava ilmainen sovellus hälyttää havaituista poroista äänin ja värein reaaliaikaisesti paikkatiedon avulla.

Palvelu pohjautuu ammattiautoilijoiden reaaliaikaisesti poronhoitoalueella tuottamiin porovaroituksiin. Lapin ely-keskus on rekrytoinut yli 1 800 ammattiautoilijaa varoittajiksi vuoden 2016 kesäkuusta lähtien.

Porokelloa käyttävillä kuljettajilla on käytössä mobiililaite, jossa on Porokello-sovellus. Nähdessään poron tiellä kuljettaja painaa nappia ja varoitus välittyy järjestelmään.

Älyliikennepalvelu saavutti hyviä tuloksia jo alkutaipaleellaan.

Järjestelmän käyttöönoton myötä porokolarit lähtivät jo laskuun vuonna 2016. Viime vuonna sattui 3 470 porokolaria, mikä on 838 porokolaria vähemmän kuin edellisenä vuonna. Järjestelmä tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja porokolarimäärän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä.

Porokello on Lapin ely-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Tiaisessa POROJA LÄPI VUODEN !!!!! Niillä on oma reitti ja kulkee siinä koko ajan ! Haloo vaikka just nyt ei näy kohta tulee paljon !!! MIKSI NIISTÄ EI TEHÄ OIKEAA VAROITUSTA ?Leikkikää porovarotuksella täällä niitä "lahdataan" kun niitä ei muka oo. Kyllä rekkakuskit jotka ajaa tässä yötä päivää tietää paikan ! MUTTA VÄLITTÄÄKÖ ? ikävä korjata ruhoja tieltä ja reunoista kun ihmiset ei välitä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on muutama vainoharhainen kommentoimassa. Ei itsellä tullut mieleenkään, että joku olis urkkimassa mun tietoja, sijaintia, ajotapaa tms. Oulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka hullu antaa ajotapatietonsa Ely-keskukselle ja Liikennevirastolle? En minä ainakaan. Nämä sovellutukset kun vakoilee sinua koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä porokello sovellus on linjassa sen kanssa kun sitä puhelinta ei saa räplätä ajon aikana. Minulle on annettu 50€ rikesakko sen vuoksi kun räpelsin matkapuhelinta ajon aikana ja vielä poliisi sanoi antaessaan sen sakon, että puhelinta ei saa räplätä ajon aikana. Tuota taustaa vasten tuntuu omituiselta, että tälläisiä sovelluksia kehitetään ja vielä markkinoidaan lehdessäkin vaikka tämä ehkä hyvä sovellus onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko vähän kaukaa haettu? Normikäyttäjän ei tarvitse näprätä mitään, riittää että sovellus on päällä. Sen voi laittaa päälle ennen kuin lähtee liikkeelle. Toisekseen yhden napin painaminen ei ole "näpräämistä". Saat esimerkiksi vastata puheluun painamalla vihreää luuria jos sinulla on handsfree käytössä. Samoin pelkän punaisen luurin painaminen ei ole "näpräämistä". Siten myös yksi painallus sovelluksessa, jonka siis ammattikäyttäjät vain tekevät, ei ole "näpräämistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poro on alunalkaen luonnon laiduntaja ja tulee sitä olemaan. Silloin kun ei ole aitauksessa on tällaiselle mainiolle porokellolle varmasti käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja tulisi vielä vähemmän kun nämä kotieläimet pijettäis tarhoissa omistajansa kontrollissa eikä vapaana pitkin teitä ja mehtie niinhä o muutkin kotieläimet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vihdoinkin kehitystä oikeaan suuntaan - porot aiheuttavat näin väemmän vaaratilanteita laiduntaeläimenä kun ihminen osaa "kehittyessään" väistää tällaisen hienon porokellon avulla. Päteekö se myös hirviin ja peuroihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait sovellus pätee hirviin ja peuroihin jos joku hirven tai peuran nähdessään painaa sovelluksesta nappulaa niin tieto välittyy muillekkin sovelluksen käyttäjille. Tuo sovellus ei erottele niitä elukoita vaan se on ihminen joka sen tekee ja nappulaa voi painaa vaikka lehmän tai hevosen ja lampaankin kohdalla jos ne on tiellä tai ihan sen vieressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sovellus tarvitsee oikeudet mediatiedostoihin ja puheluihin? Ei kiinnosta antaa sovelluksen kehittäjille tietoja puhelimestani, joten jäi lataamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta oikeuksien kinuamisessa oli ehkä se kieltäytymisen jälkeen tuleva englanninkielinen dialogi, joka sanoi, että anna nyt vaan kaikki oikeudet tai et pääse eteenpäin. Vähän on vaikea ymmärtää mihin porokello tarvii oikeuden soittaa puheluita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porotalouden harjoittaminen on kallista lystiä myös veronmaksajille ja siksi olisikin löydettävä jokin pienemmässäkin aitauksessa viihtyvä eläin, joka ei olisi teillä liikenteen tukkona aiheuttamassa jatkuvia vaaratilanteita ja kuitenkin tuottaisi saman lihamäärän kuin porotalous. Porot ovat harvinaisen tyhmiä maanteillä oleskelijoita, jotka eivät juuri korvaansa lotkauta tieliikenteelle ja siksi niiden tilalle olis löydettävä nopeasti korvaava, helpompi ja turvallisempi lihaa tuottava eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään muuta kuin porot tarhaan, kuten nautakarjakin 50-luvulla piti panna , eikä lehmät olleet toisten haittoina sitten. Näin täällä Ylä-Kainuussa meneteltiin. Pitäköön poroja ken tahtoo, mutta tarhattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AIVAN MAHTAVA KEKSINTÖ!!! Kyllä Ihmiselläkin välähtää ja paljolta pahalta taas säästytään - HYVÄ HYVÄ!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kauankohan porovaroitus on voimassa. ikävää, jos koko tienmitalta tulee varoituksia, eikä poroja näy mailla halmeilla,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin auton navigaattorin porovaroitukset ovat tähän asti olleet aina huteja. Tämäkään sovellus ei näyttänyt tuovan mitenkään esille milloin varoitus on asetettu. Olisivat nyt edes veppiversioon sen aikaleiman laittaneet esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun varoittaisi kännykän käytöstä ajon aikana. Selvästi suurempi ongelma kuin porot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tässä on porkkana ammattiautoilijoille että painavat sitä nappia? Varmaan raha?

Mistä tiedämme että palvelu toimii vielä ensi vuonna? Ettei käy niin kuin kovin usein käy, että "leikataan määrärahoja", ja se on sitten siinä tämäkin palvelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatii oikeudet mediatiedostoihin ja puhelujen soittamiseen. Ei toimi jos ei anna niitä. En antanut. Poistin koko urkintasovelluksen saman tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image