Kotimaa

Sote-väittely tulisena eduskunnassa – Orpo: Nyt tämä sote-malli on hyvä, oppositio syyttää leh­män­kau­pois­ta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti, että asiantuntijoiden joukossa on sellaisia henkilöitä, joihin oppositiopuolueiden edustajat ovat vedonneet. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.3.2018 15:31 | Päivitetty 14.3.2018 16:27
Anita Simola

Suuri sote-sutina jatkuu, kun eduskunta aloitti vajaa tunti sitten sote-uudistukseen liittyvän kohutun valinnanvapauslain lähetekeskustelun.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti asiantuntijoiden lausunnoista.

– Tuoreen selvityksen mukaan yhdeksän hallituksen sote-asiantuntijaryhmän jäsenestä on sitä mieltä, että uudistus voidaan hyväksyä hallituksen mallin pohjalta. Vain neljä oli eri mieltä.

Orpo muistutti, että asiantuntijoiden joukossa on sellaisia henkilöitä, joihin oppositiopuolueiden edustajat ovat vedonneet.

Valinnanvapauteen liittyvää lakiesitystä on hiottu monilta osin sitten viime kesän, jolloin eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi, että esitystä on muutettava.

– Nyt tämä malli on hyvä, Orpo tiivisti.

Kunta- ja alueministeri Anu Vehviläisen (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) lyhyiden puheenvuorojen jälkeen alkoi debatti-puheenvuorojen jako.
Keskustelujen alku oli maltillinen, mutta puheenvuorojen äänensävyt ja myös volyymi alkavat nousta mitä pidemmälle keskustelussa edetään.

Keskustelun aloitti kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Hän vetosi vielä kerran hallitukseen, jotta kaikki kansanedustajat yli puoluerajojen voisi vaikuttaa lain yksityiskohtiin.

Keskustan kansanedustaja Pekka Puska muistutti, että sote-uudistusta on yritetty vuosikausia ilman tulosta. Tämä on johtanut siihen, että yksityiset isot terveyspalvelujen järjestäjät ovat saaneet ison vallan.

– Jos mitään ei tehdä, niin kenttä jää näillä suurille toimijoille entistä enemmän. Se tarkoittaa, että hyvätuloiset saavat nopeasti hoitoa ja vähätuloisten asema heikkenee.

Oppositio pelkää verojen korottamista

Kristillisten kansanedustaja Sari Tanus huomautti, että kansalaisten on päästävä hoitoon riippumatta siitä, missä päin maata asuu.

– Epäilen, että tämä malli ei vaatimusta täytä.

Moni oppositioedustaja muistutti hallitusta lehmänkaupoista. Näillä he tarkoittivat sitä, että sote- ja maakuntauudistuksessa kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntamallin.

– Näiden lehmänkauppojen takia rahat eivät riitä. Sen jälkeen joudutaan korottamaan veroja tai asiakasmaksuja, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pamautti.

Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen peräänkuulutti hallitukselta vastausta asiakasmaksuihin. Minkä suuruisiksi ne muotoutuvat?

Salissa nousi esille voimakkaasti myös se tosiasia, että yksityiset toimijat ovat olleet sote-markkinoilla jo pitkään.

– Yksityisillä toimijoilla on sosiaalipalveluista tällä hetkellä vajaan 32 prosentin siivu. On arvioitu, että se kasvaa 39 prosenttiin lähivuosina sote-uudistuksen toteutuessa.
Jos nykytilanne ei muuttuisi, niin hallitsematon tilanne jatkuisi, Saarikko totesi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten terveydenhoito muka muuttuu edullisemmaksi ja tehostuu kun välistävetäjiä tulee lisää ja entistä ahneempia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historian oikeistolaisinta poliittiikkaa tekevä hallitus lupaa sitä ja tätä, että saa valtaa ja verorahoja edusryhmille, kaiken tämän soten saatuaan koittaa priorisointi ja kustannusten karsiminen, jota perustellaan velkaantumisen lopettamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäluoma puhui harhalaukauksesta. Pari kuukautta sitten Rinne puhui niskalaukauksesta. Mikä ihme demareita vaivaa, entisiä pasifisteja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KUN terveydenhuollon kulut NOUSEVAT, niin se on EI TULOSTA JA ULOS, eli tervemenoa Sipilä ja hallitus. Sitten vain heitetään yksityiset terveysfirmat niin koville veroille, että oppivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan suuressa salissa käyty keskustelu kertoo siitä, että kaikki ei ole hyvin. Orpon sanaan en luottaisi lainkaan. Hän oikoo asioita pahasti. Kun tehdään suuria muutoksia, niiden kanssa tulee olla erityisen huolellinen ja mahdollisiin virheisiin pitää pystyä reagoimaan. Kun Neuvostoliiton romahduksen myötä valtion omaisuutta yksityistettiin, Venäjälle syntyi oligarkkiyhteiskunta, jonka hinta on ollut valtava sekä taloudellisesti että poliittisesti. Suomen eurojäsenyys oli pitkälti poliittinen ratkaisu eikä sen valuvikoja Suomessa ja euroalueella ole pystytty korjaamaan. Kovaa hintaa maksetaan siitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhkaamallahan sutä suomi vietiin eu:hun ja euroon tässä käy samoin uhataan ja valehdellaan ja huos sitten miten käy hinnat nousee mut lai se köyhän kuuluuki kuolla pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako miljoonaa Orpo tuhlas valtion rahoja näille asiantuntijoille
yksi on varma ainakin ja sai 1.250.000€ Onko muita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopatkaa tämä nykyinen Sotemalli ja ottakaa mallia Espanjasta. Siellä on myös lääkkeet edullisia.
Käyt yksityisellä vaikka leikkauksessa ja jatkohoito julkisella, miten syntyy säästöä? Ei yksityisellä sekstorilla ole resursseja Sotetoimintaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nyt ole kyse yritysten resursseista vaan valtion resursseista jotka halutaan yritysten jaettaviksi ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on puolensataa valtiota, jotka tarjoavat kansalaisilleen ilmaisen, verovaroista maksetun terveydenhuollon. Suomikin kuului ennen tähän ryhmään. Suomessa merkittävä väliinputoajaryhmä ovat ne ihmiset, joilla rahat eivät riitä nykyisiin maksuihin, mutta jotka eivät jostakin syystä ole oikeutettuja toimeentulotukeen. Itse olen työkyvytön, mutta silti käytettävissä olevaa rahaani on leikattu 30% kolmen viime vuoden aikana. Suurin leikkaus oli vammaisten kuntoutustuen poistaminen, mutta maksujen nostot ja vuosittainen verojen kiristys ovat myös vaikuttaneet. Mielestäni Oulun julkisia palveluja on tarkoituksellisesti ajettu alas, vähentämällä henkilökuntaa ja nostamalla maksuja, että on saatu tekosyy päästa hyötymään yksityisten firmojen osingoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo voisi olla uskottavampi jos hänellä ei aina olisi tuota pirullista hymyä päällä.

Kepu osti valinnanvapaudella kokoomukselta 18 maakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä SOTE malli on samanlaine kuin Euroon liittyminen, Eurokin Kallistuihetkessä viisinkertaiseksi ja niin tulee käymään Sotemaksujenkanssa. Yksityis sektori nostaa pikkuhiljaa hintoja ja vetoavat Elintason nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image