Kotimaa

Sote-uudistusta ei voi enää muokata, sanoo ali­val­tio­sih­tee­ri Päivi Nerg – pää­kau­pun­ki­seu­dun kapinointi on myöhässä

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg toteaa, että sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia ei tässä vaiheessa voi enää muokata. KUVA: Jussi Nukari
Kotimaa 16.5.2018 12:10
Jaana Mattila

Pääkaupunkiseudun erilliskohtelu tarkoittaisi sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista.

Sote- ja maakuntauudistusta on tähän aikatauluun mahdotonta enää muokata, toteaa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Pääkaupunkiseudun kunnat antoivat tiistai-iltana yhteisen lausunnon, jossa he toivovat sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista.

Nerg muistuttaa, että lakipakettia on rakennettu kaksi vuotta. Pääkaupunkiseudun kunnat, kuten muutkin kunnat Suomessa, ovat saaneet kertoa mielipiteensä moneen kertaan uudistuksesta.

Uudistuksen tavoitteena on Nergin mukaan rakentaa yhtenäistä mallia koko Suomeen.

– Tällä aikataululla ei ole mitenkään mahdollista edes harkita, että pääkaupunkiseutu voitaisiin irrottaa omakseen.

Jos pääkaupunkiseudulle annettaisiin tässä vaiheessa erityiskohtelu, uudistuksen kohtalo olisi Nergin mukaan selvä.

– Käytännössä lait pitäisi vetää eduskunnasta pois ja lähteä rakentamaan sitä uudelta pohjalta. Tämä hallituskausi olisi silloin menetetty. Uudistus kaatuisi.

Päätöksenteko etenee kuin juna

Koko uudistus on suunniteltu 18 maakunnan harteille, jotka tulevat päättämään muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista omilla alueillaan.

Nerg epäilee, että Uudenmaan neljä kuntaa olisivat halukkaita liittymään yhteen omaksi maakunnakseen. Silloin maakuntia tulisi Suomeen 19.

– He eivät ole sitä koskaan esittäneet. Näitä keskusteluja on käyty kahden vuoden aikana ja heiltä on pyydetty oma esitys. Yhteistä esitystä ei ole syntynyt.

Nerg ihmettelee, millaiseksi Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen haluaisivat uudistusta lopulta muokata. Se on jäänyt heidän kannanotoissaan epäselväksi.

Myös Tampere haluaa ilmaista kantansa uudistuksesta uudelleen. Kaupunginvaltuusto käsittelee kesäkuussa lausuntoa, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen (Aamulehti 16.5.).

Vaikka sote-kapina laajenisi muihin kaupunkeihin ja kuntiin, uudistus etenee Nergin mukaan nyt eduskunnan päätettäväksi. Lakipaketti on jo valiokunnissa arvioitavana.

Pääkaupunkiseutua kohdellaan jo nyt eri tavalla

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) muistuttaa, että pääkaupunkiseutu on otettu uudistuksessa huomioon monella tavalla.

Pääkaupunkiseutu saa muun muassa kasvupalveluille erillismallin.

– Tiistaina hallitus päätti myös valinnanvapauspiloteista, ja Uudellemaalle kohdennettiin 50 miljoonan euron tuki tähän. Euromääräisesti se oli merkittävin.

Pääkaupunkiseudun kannanotto ei kuitenkaan yllättänyt Saarikkoa. Hän kuvailee sitä poliittiseksi irtiotoksi, joka on ollut aistittavissa jo pitkään.

– Olemme olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa pääkaupunkiseudun kanssa. Meillä on erilainen arvio siitä, miten uudistus vaikuttaa seudun investointikykyyn ja elinvoimaisuuteen.

Onko uudistusta mahdollista vielä muuttaa?

– Esitys on eduskunnan käsissä, Saarikko toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeasuomalaiset siis ovat saaneet tahtonsa läpi. Sote ja maakuntauudistus on varma ja etelän piirin erityiskohtelu varmaa. Kiukutellaan ihan vaan hämäykseksi. Sosialismi loi ahneet ja ahneet ovat nyt vallassa. Voisin ihan pirruuttaan ruveta fanittaan puttiinia. Häh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä valtiosihteeri on täysin hakotielä,kaikkia asioita voi muokata tarpeenmukaan,olet ottanut ilmeisesti mallia Trumpista,hänhän on itseriittoinen,eikä huomio muitten ehdotuksia.Ja paras sote on kaataa ja mennä vanhallamallilla,on hyvä ja halvempi ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähemmistödemokratia on vahvempaa kuin enemmistödemokratia. Se sopii kaikkeen. Valtion varoilla huolehditaan niin pääkaupunkiseudun kuin syrjäseutujenkin vähemmistöistä. Pääkaupunkiseudun kannattaa muistaa vedota siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten se kaadetaan! Hutera on paras rkaataa ja tehdä kokemusten
pohjalta toimiva ja järjellinen malli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö! Kaikkea voidaan muuttaa ja vaikka perua kokonaan jos vain halutaan, mutta tuo halu vain puuttuu. Koko sote- ja maakuntauudistus on mennyt arvovaltakysymykseksi. Hallitus ajaa uudistuksia kuin käärmettä pyssyyn vaikka kaikki tietää että koko uudistus on tällaisena täysi susi ja tulee hirvittävän kalliiksi veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi ei voi koskaan mitään.
Kun muut pohjoismaat ottivat rajatarkastukset käyttöön, Päivi kävi päinvastoin katselmoimassa uusia vastaanottokeskusten paikkoja koska seuraava turvapaikanhakija-aalto oli tulossa "emmekä me sitä voi estää".
Ja jälkeenpäin puettiin marttyyriviittaa päälle, kun joku sattui arvostelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikien suurten kasvukeskusten asema huononee sotessa.
19 maakunnan mallia 80% kansasta pitää tyhmyytenä. Viisi maakuntaa olisi ihanne. Palataan siihen, niin leikataan byrokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en oikein ymmärrä intoa karsia maakuntien määrää. Vartiainen kun itsekin löysi peräti 22 kasvukeskusta omaan keskustelukerhoonsa. Jos yritetään pakolla kutistaa maakuntamalli viiteen tulee siitä taas koko vaalikauden tappelu sotepalveluiden jaosta maakunnan sisäisten aluekeskusten välillä. Helpoin malli on, että alueellisten keskusten ympärille tehdään maakunnat ja sillä selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 19 maakuntaa on vähempi mitä 300-400 kuntaa .Maakuntamallin tulon jälkeen pitää isoluuta pyhkiä kunnissa muuten maakunnista ei hyötyä tule.Kunnissa missä ei tuloja ole sen vertaa että saa kunnanvaltuutettujen kokouspalkkioit maksuun,pitää harvennus käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toteutetaan uusi terveydenhuolto ilman sosiaalitoimea ja maakuntia. Kepulaisen kokoomuksen rykäys ei jatkoon vaan uudet eduskuntavaalit syksyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten kaatukoon koko soteuudistus, maakuntauudistuksen ohella. Valitettavasti se ei kaadu: kepu ei saisi havittelemaansa lisävaltaa maakunnissa, kokoomuksen korvaan kuiskutelleet yksityiset terveydenhuolto-alan yritykset (lue: vaalirahoittajat) eivät pääsisi hunajapurkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkojen kannalta tämä Soteuudistus, johon on piilotettu maakuntamalli on kannatettava, koska se luo paljon varalaskeutumispaikkoja heille. Myöskin demokratian kannalta on hyvä, että kansalaisilla on mahdollisuus äänestää suosikkejaan muutaman kuukauden välein; eduskuntaan, kunnanvaltuustoon, valtiollisen kirkon seurakuntahallintoon, Eu- mepeiksi, maakuntaedustajiksi, presidentiksi, ......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollista vain Suomessa hajoittaa maa ja jakaa se omiin polittisiin etupiireihin ilman, että yksikään kansalainen tajuaa mitä on tapahtumassa. Olemme täydellisiä lampaita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi muokata - siis kaadetaan.
Erikoiskohtelua ei voi kenellekään antaa - valtion on vastattava ja järjestettävä ja toteutettava kaikille kansalaisille yhtäläiset peruspalvelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin, sillä niin keskustapuolue kuin kokoomuskin pelkäävät, että sotea muokattaessa puolueiden omat tavoitteet maakuntahallinto ja terveyspalvelujen vieminen markkinavoimille vaarantuisivat. Kumpikaan puolue ei ole huolissaan itse sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:13
Kommentti: Ympäristö noteerataan kaikessa tekemisessä Oulussa
8:08
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
7:29
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
7:00
Päivän leffapoiminnat: Sytytyslanka sihisee Matthias Schoenaertsin korvien välissä – entinen sotilas saa paikan henkivartijana
7:00
TV-arvio: Taisteluja ja suudelmia menneisyyden Firenzessä – käsikirjoittana Salaisista kansioista tuttu tekijä
7:00
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7:00
Näkökulma: Sunnuntain 13+1 -päivä on julma – Vain harva selviää hillotolpalle eurovaaleissa
10
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
8
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
5
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta
4
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
4
Valtio omistaa viinatehdasta ja lentoyhtiötä, mutta miksi? Ex-kansliapäällikkö: "En oikein ymmärrä, miten valtion perustehtäviin voi kuulua viinan keitto"
4
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
3
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image