Kotimaa

Sota-alueilta palaavia lapsia autetaan Suomessa jo nyt – las­ten­suo­je­lun tehtävänä on turvata näiden lasten kas­vu­ym­pä­ris­tö

Suomalaislapsia elää sota-alueilla muun muassa al-Holin leirillä Syyriassa. Näistä lapsista on tehty lastensuojeluilmoitus, mutta suomalaisviranomaisilla on toimivalta vain Suomessa. KUVA: GAILAN HAJI
Kotimaa 8.11.2019 8:35
Minna Akimo

Ulkomailla olevista lapsista tehty lastensuojeluilmoitus vaatii virka-apupyynnön ulkoministeriöön.

Sodassa traumatisoituneita lapsia hoidetaan Suomessa jo nyt, sanoo Helsingin kaupungin lastensuojelun päällikkö Saila Nummikoski.

Tätä vasten Nummikoski toteaa, ettei al-Holin tai Syyrian sota-alueilla elävien lasten tilannetta ja heidän auttamista pidä mystifioida liikaa.

Mikäli lapset palaavat Suomeen, sosiaali- ja terveysviranomaisilla on kokemusta siitä, miten sodan traumatisoimia lapsia autetaan

– Meillä on kokemusta lapsista, jotka tulevat hyvin vaikeista ja traumatisoivista olosuhteista. Lastensuojelun tehtävänä on turvata näiden lasten turvallinen arki ja kasvuympäristö, Nummikoski sanoo.

Lännen Media uutisoi torstaina, että sota-alueille lähteneiden perheiden ja al-Holin pakolaisleirillä olevista suomalaislapsista on kaikista tehty sosiaaliviranomaisille lastensuojeluilmoitus.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Ritva Halila kertoi, että ilmoitus on tehty kaikista alueella viranomaisten tiedossa olevista alaikäisistä lapsista.

Lastensuojeluilmoitus takaa ainakin sen, että mikäli lapset palaavat takaisin Suomeen, viranomaiset pääsevät selvittämään perheen ja lapsen tilanteen heti. Lisäksi perheen asioihin voidaan puuttua silloinkin, jos vanhemmat eivät halua viranomaisapua.

– Aina on mahdollista, etteivät perheet halua apua, mutta lastensuojelulla on isot toimintavaltuudet, joiden avulla perheiden tilanteeseen voidaan puuttua, Halila sanoo.

Virka-apua pyydetään ulkoministeriöstä

Kun sosiaaliviranomaiset saavat sota-alueella olevasta lapsesta lastensuojeluilmoituksen, asiasta tehdään virka-apupyyntö ulkoministeriölle.

Tiiminvetäjä Henna Harju ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä kertoo, että pääsääntöisesti asiaa hoidetaan diplomaattiteitse.

Suomen lastensuojeluviranomaisen virka-apupyyntö välitetään ulkoministeriön paikallisen edustajan kautta lapsen asuin- tai oleskeluvaltion lastensuojeluviranomaiselle.

Harju sanoo, että vastauksen saaminen edellyttää, että kohdemaassa on toimiva lastensuojelujärjestelmä ja viranomaisia, jotka voivat antaa virka-apua lapsen olosuhteiden selvittämiseksi.

Mahdollista on myös, että Suomen edustuston virkamies itse tekee selvityksen.

– Tämä voi tapahtua niin, että lapsi ja vanhempansa saapuvat Suomen edustustoon vapaaehtoisesti kuultavaksi ja poikkeuksellisesti myös niin, että edustuston virkamies tapaa heitä muualla, esimerkiksi heidän kotonaan, heidän suostumuksellaan, kertoo Henna Harju.

Sodan keskeltä tulevat lapset tarvitsevat paljon apua

Sota-alueilta tulevien lasten auttamiseksi tarvitaan monenlaista apua, ja sen vuoksi lasten ympärille rakennetaan eri alojen asiantuntijoista koostuva hoitotiimi.

Kun arki on saatu vakautettua, vasta sen jälkeen voidaan aloittaa psyykkisten oireiden hoito.

Al-Holin leirillä olevien lasten kuten muissa ääriolosuhteissa elävien lastenkin osalta pitää pohtia sitäkin, miten lasten radikalisoituminen ehkäistään.

Nummikosken mukaan radikalisoitumiseen vaikuttaa lapsen ikä, persoonallisuus ja se, miten pitkään lapsi on elänyt radikalisoituneessa ympäristössä.

– Mitä pidempään lapsi on tällaisessa ympäristössä ollut, sitä vaativampaa työ on.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:37
Iso-Syöte tarjoaa maksuttamoman laskettelupäivän ekaluokkalaisille
10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihalta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
44
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
33
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
20
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
12
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
10
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
9
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Emme eroa. Lue lisää...
Turhaan jankutat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image