Kotimaa

Sota-alueilta palaavia lapsia autetaan Suomessa jo nyt – las­ten­suo­je­lun tehtävänä on turvata näiden lasten kas­vu­ym­pä­ris­tö

Suomalaislapsia elää sota-alueilla muun muassa al-Holin leirillä Syyriassa. Näistä lapsista on tehty lastensuojeluilmoitus, mutta suomalaisviranomaisilla on toimivalta vain Suomessa. KUVA: GAILAN HAJI
Kotimaa 8.11.2019 8:35
Minna Akimo

Ulkomailla olevista lapsista tehty lastensuojeluilmoitus vaatii virka-apupyynnön ulkoministeriöön.

Sodassa traumatisoituneita lapsia hoidetaan Suomessa jo nyt, sanoo Helsingin kaupungin lastensuojelun päällikkö Saila Nummikoski.

Tätä vasten Nummikoski toteaa, ettei al-Holin tai Syyrian sota-alueilla elävien lasten tilannetta ja heidän auttamista pidä mystifioida liikaa.

Mikäli lapset palaavat Suomeen, sosiaali- ja terveysviranomaisilla on kokemusta siitä, miten sodan traumatisoimia lapsia autetaan

– Meillä on kokemusta lapsista, jotka tulevat hyvin vaikeista ja traumatisoivista olosuhteista. Lastensuojelun tehtävänä on turvata näiden lasten turvallinen arki ja kasvuympäristö, Nummikoski sanoo.

Lännen Media uutisoi torstaina, että sota-alueille lähteneiden perheiden ja al-Holin pakolaisleirillä olevista suomalaislapsista on kaikista tehty sosiaaliviranomaisille lastensuojeluilmoitus.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Ritva Halila kertoi, että ilmoitus on tehty kaikista alueella viranomaisten tiedossa olevista alaikäisistä lapsista.

Lastensuojeluilmoitus takaa ainakin sen, että mikäli lapset palaavat takaisin Suomeen, viranomaiset pääsevät selvittämään perheen ja lapsen tilanteen heti. Lisäksi perheen asioihin voidaan puuttua silloinkin, jos vanhemmat eivät halua viranomaisapua.

– Aina on mahdollista, etteivät perheet halua apua, mutta lastensuojelulla on isot toimintavaltuudet, joiden avulla perheiden tilanteeseen voidaan puuttua, Halila sanoo.

Virka-apua pyydetään ulkoministeriöstä

Kun sosiaaliviranomaiset saavat sota-alueella olevasta lapsesta lastensuojeluilmoituksen, asiasta tehdään virka-apupyyntö ulkoministeriölle.

Tiiminvetäjä Henna Harju ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä kertoo, että pääsääntöisesti asiaa hoidetaan diplomaattiteitse.

Suomen lastensuojeluviranomaisen virka-apupyyntö välitetään ulkoministeriön paikallisen edustajan kautta lapsen asuin- tai oleskeluvaltion lastensuojeluviranomaiselle.

Harju sanoo, että vastauksen saaminen edellyttää, että kohdemaassa on toimiva lastensuojelujärjestelmä ja viranomaisia, jotka voivat antaa virka-apua lapsen olosuhteiden selvittämiseksi.

Mahdollista on myös, että Suomen edustuston virkamies itse tekee selvityksen.

– Tämä voi tapahtua niin, että lapsi ja vanhempansa saapuvat Suomen edustustoon vapaaehtoisesti kuultavaksi ja poikkeuksellisesti myös niin, että edustuston virkamies tapaa heitä muualla, esimerkiksi heidän kotonaan, heidän suostumuksellaan, kertoo Henna Harju.

Sodan keskeltä tulevat lapset tarvitsevat paljon apua

Sota-alueilta tulevien lasten auttamiseksi tarvitaan monenlaista apua, ja sen vuoksi lasten ympärille rakennetaan eri alojen asiantuntijoista koostuva hoitotiimi.

Kun arki on saatu vakautettua, vasta sen jälkeen voidaan aloittaa psyykkisten oireiden hoito.

Al-Holin leirillä olevien lasten kuten muissa ääriolosuhteissa elävien lastenkin osalta pitää pohtia sitäkin, miten lasten radikalisoituminen ehkäistään.

Nummikosken mukaan radikalisoitumiseen vaikuttaa lapsen ikä, persoonallisuus ja se, miten pitkään lapsi on elänyt radikalisoituneessa ympäristössä.

– Mitä pidempään lapsi on tällaisessa ympäristössä ollut, sitä vaativampaa työ on.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image