Kotimaa

So­si­aa­li­työn­te­ki­jäl­le tap­pouh­kauk­sia - huos­taa­not­to­vi­deos­ta tut­kin­ta­pyyn­tö

Kotimaa 8.1.2014 11:35
Kaleva

Sosiaalisessa mediassa levinneestä huostaanottovideosta on tehty tutkintapyyntö Oulun poliisille. Poliisilaitoksella tapausta tutkitaan lievänä pahoinpitelynä. Tutkintapyyntöön on kirjattu myös laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

Oulun poliisi vahvistaa saaneensa tutkintapyynnön loppiaisena 6. tammikuuta.

Rikosilmoituksen on jättänyt videolla oleva sosiaalityöntekijä, joka kertoo joutuneensa nettivideon julkaisemisen jälkeen voimakkaan painostuksen ja uhkailun alaiseksi. Hän kertoo saaneensa muun muassa useita tappo- ja raiskausuhkauksia.

Paikalla ollut sosiaalityöntekijä korostaa, että yksittäiset sosiaalityöntekijät eivät ole huostaanottopäätösten takana, vaan riitatilanteissa ne tehdään hallinto-oikeudessa.

”Näitä päätöksiä ei tehdä päivystyksessä kotikäyntien yhteydessä.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

eihän sitä kannata uhkailla ketään vaikka kuinkas pattii ottaakin eiköhän kaikkeen selitys löydy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis videon julkaisun jälkeen JOTKUT ovat uhkailleet sosiaalityöntekijöitä, jonka seurauksena VIDEON JULKAISSEITA vastaan on nostettu syyte uhkauksesta ta ja pahoinpitelystä? Vai ymmärsinkö väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten huostaanottojen kuvaamista ja videointia ei ole syytä arvostella, sanoo Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Savon Sanomille antamassaan haastattelussa. "Vanhempien voi joskus olla ihan järkevä kuvata ja äänittää tilanteita. He voivat tarvita oman oikeusturvansa kannalta ainesta, jolla he saavat asiamiehensä ymmärtämään tilanteen. Huostaanottojen kuvaaminen ja videoiden levittely sosiaalisessa mediassa onkin yleistynyt."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No luitko tuon tekstin loppuun asti?? Videoida voi ja kannattaa oman oikeusturvansa vuoksi, mutta kannattaa muistaa myös se lasten hyvinvointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi nuo lasten huostaanotot eivät ole kovin yleisiä. Kun erään tiedon mukaan Suomessa on noin 18.000 huostaanotettua lasta ja kun maassa on pitkästi toista miljoonaa lasta, niin vain noin 1 prosentti on huostaanotettuja. Kun yhteiskunta muuttuu jatkuvasti kovemmaksi talouden kurjistumisen, lisääntyvän työttömyyden ja arvomaailman koventumisen vuoksi, pahoinvointi perheissä lisääntyy ja samalla tietenkin tarve huostaanottoihin. Lapsen huostaanotto on yksi kovimmista perheeseen kohdistuvista pakkotoimenpiteistä, ehkä kaikkein kovin. Siinä rikotaan ikiaikainen perhekuvio. Sen vaikutus lapsen, vanhempien ja sisarustenkin psyykeen on syvällinen ja pitkäaikainen. Jos huostaanotettu aikuistuttuaankin tuntee toimenpiteen olleen hänelle hyväksi ja parannus entiseen tilanteeseen, silloin se on onnistunut. Olisikin tarpeellista tehdä koko maata koskeva aikuistuneiden huostaanotettujen haastattelututkimus siitä, miten toimenpide on vaikuttanut hänen elämäänsä, plussat ja miinukset. Sellainen tilasto antaisi paljon osviittaa siitä, missä mennään.

Kun huostaanoton tarpeen ja välttämättömyyden arviointi on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältyttäisiin väärältä ja epäoikeudenmukaiselta toimenpiteeltä, arvioinnin suorittajana pitäisi olla tiimi tai ryhmä, jossa edustettuna pitäisi olla sosiaalitoimen, lastensuojelun, lääketieteen sekä lapsipsykologian tai -psykiatrian asiantuntemus. Vain väliaikaiset ja kiireelliset huostaanotot voisi päättää lastensuoleviranomainen yksin, kuten öisin ja viikonloppuisin, mutta heti seuraavana arkena tämän tiimin pitäisi kokoontua päättämään asiasta lopullisesti. En tiedä, minkälaista asiantuntemuspohjaa edustanee nykyinen käytäntö. Sillä ensimmäisellä valitusviranomaisella, siis halliinto-oikeudella, on vain juridinen asiantuntemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvitysryhmä: Lastensuojelu kaipaa muutoksia
Muutoksia tarvitaan, mutta nykyinenkin lainsäädäntö antaa selvitysryhmän mukaan mahdollisuuksia paljon parempaan toimintaan.

Lastensuojelun kehittämistä pohtinut selvitysryhmä esittää monenlaisia muutoksia nykyisiin käytäntöihin. Toimiva lastensuojelu tarvitsee sen mukaan asiakkaiden ja lastensuojelun työntekijöiden aitoa kohtaamista ja riittävästi aikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitysryhmä on jättänyt väliraporttinsa ministeri Maria Guzenina-Richardsonille.

Ryhmä esittää esimerkiksi tiedonkulun ja osaamisen yhtenäistämistä. Viranomaisten välistä tietojen vaihtoa koskevat säännökset ovat nykyisin pahasti hajallaan ja käytäntöjen kirjavuus suurta. Tämä johtaa muun muassa siihen, että tärkeitä tietoja jää siirtymättä viranomaisten välillä.

Palveluja on myös kehitettävä kokonaisuutena ja henkilökunnan riittävyydestä pitää huolehtia. Työryhmä muistuttaa, että 2008 voiman tulleen lastensuojelulain tavoitetta painopisteen siirtämisestä ehkäiseviin palveluihin ja avohuoltoon ei ole havaittavissa. Esimerkiksi kuudessa suuressa kaupungissa uudet resurssit on suunnattu pääosin sijaishuoltoon.

Raportin mukaan lastensuojelutyön tekemistä ja kehittämistä vaikeuttaa myös osaavan ja pysyvän henkilöstön puute. Esimerkiksi Itä-Suomessa on yhdeksän kuntaa, joissa ei ole yhtään pätevää lastensuojelun sosiaalityöntekijää.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa pitää raportin mukaan kiinnittää huomiota lasten, nuorten ja lapsiperheiden tuen ja palvelujen järjestämiseen kokonaisuutena. Nykyinenkin lainsäädäntö antaa selvitysryhmän mielestä mahdollisuuksia paljon parempaan toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa lievä pahoinpitely? ja mitähän kautta näitä uhkauksia ollaan tehty? Ja sossuthan juuri näitä päätöksiä tekee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalityöntekijöillekin kamera, jotta voivat kuvata asiakkaitaan ja julkaista tapaamisia netissä. Se olisi reilua ja suurenmoista viihdettä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huostaanottoja ei tehdä kevein perustein. " Niinhän sitä äkkiä luulisi kun ei tiedä asioista. Mutta kun oamlle kohdalle sattuu, niin alkavat silmät avautua. Suomessa tehdään valtavasti aiheettomia huostaanottoja. Tästä on tullut suuri business. Kuka muistaa ns. huutolaislapset? Ikävää todeta että nykyajan huutolaisia ovat nämä lastenkodeissa elävät lapsiraukat.

On selvää että osa lapsista voi huostaanotettuna paremmin, mutta huomattava osa huostaanotoista voitaisiin estää jos perhe saisi jo laissa säädettyä ennaltaehkäisevää apua(laki sosiaalihuollosta) Vai mitä mieltä olette siitä että tehdään niin kutsuttuja hoidollisia huostaanottoja, eli kun lapsi sysätään lastensuojelun osa-alueelle vaikka tarvitsisi hoidollista tukea vaikkapa psyykkisiin ongelmiin? Tästä on ollut runsaasti avointa keskustelua mediassa. Jokin tässä "lastensuojelussa" mättää ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa kommentoijista kirjoittaa asian vierestä. Katkeruus EU-ta kohtaan tai hallinto-oikeutta kohtaan ei anna lupaa uhkailuun. Sosiaalityöntekijöiden on oltava paikalla huostaanottotilanteessa lasten edun turvaamiseksi. Huostaanottoja ei tehdä kevein perustein. Päätöstä ei tehdä paikallistasolla, siksi asia käsitellään hallinto-oikeudessa asti. Kommentoijien joukossa on varmasti uhkailuun osallistuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös tehdään aina paikalistasolla ja vahvistetaan hallinto-oikeudessa puolen vuoden tai vuoden kuluttua. Päätös pikahuostaanotosta voidaan tehdä vaikka minuutissa, kun lastensuojeluilmoitus tulee, oli sen sisältö totta tai ei. Näin se nyt vaan toimii eikä tätä muuksi voi muuttaa siksi tarvitaankin lakimuutos, ettei tällaisia ylilyöntejä tapahdu lastensuojelun nimissä sillä lapsen paikka on olla kotona varsinkin silloin, kun hän sitä itse haluaa. Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan eikä päinvastoin kuin nyt tehdään. Lapsen etu on olla rauhassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia sosiaalityöntekijöille. He tekevät työtään kauheassa paineessa ja tämän videon jälkeen paine vain kasvaa. Entistä vaikeampi on kuntien saada työntekijöitä lastensuojeluun ja kokeneet lähtevät muihin töihin. He tekevät ratkaisunsa niillä tiedoin, jotka heillä on, jälkikäteen on helppo arvostella. Heitä syytetään myös toisinpäin: olisi pitänyt ottaa huostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun viranomaiset ovat asianosaisina jäävejä tutkimaanntapausta. Nyt pitäisi saada ehdottomanpuolueettomat tutkimaan koko huostaanottoprosessi ja mikäli rikkomuksia tai laiminlyöntejä esiintyy, asianomaiset täyteen vastuuseen teoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa, kun Kaleva lähti yksityistapauslinjalle. Muutamaa päivää aiemmin Yle uutisoi Lastensuojelun keskusliiton huolesta, että Suomessa tehdään paljon perusteettomia huostaanottoja lapsen oirehdinnan perusteella, kun lapsen psyykkisiä tai neuropsykiatrisia ongelmia ei tunnisteta eikä hoideta. Esimerkiksi autismin kirjon lapsella voi olla aivan hyvä perhe, mutta lapselle tehdään silti lainvastainen hoidollinen huostaanotto, ja kuitenkaan juuri tämä ryhmä ei hyödy huostaanotosta ensinkään. Yleensä ongelmat vain pahenevat. THL:n Solantaus kirjoitti taannoin lastensuojelun muistakin ongelmista erinomaisen yhteenvedon. Suomalainen huoli on muuttunut varhaiseksi leimaamiseksi ja itseään ruokkivaksi kierteeksi. Tiedotusvälineiden pitäisi herätä kansalliseen ongelmaan, mutta mitä se tekee? Ottaa esille yksittäistapauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole oikeusvaltio.Hallinto-oikeus on oikeus valtion irvi kuva .Se vain vahvistaa viranomaisen tekemät päätökset.Valitus hallinto-oikeuteen on aivan turha toimenpide,kun hallinto-oikeus ei hyväksy suullista käsittelyä vaikka se on lain mukaan mahdollista.Kirjallinen oikeudenkäynti ei täytä oikeutta oikeuden mukaiseen oikeudenkäyntiin.Kirjallisessa oikeuden käsittelyssä hallinto-oikeuden tuomarit käyttävät valituksen tekemää kirjallista vastinetta vessapaperina.Holhousvaltio Suomi on menossa kohti natsivaltiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin omakohtaista Oulun kaupungin sosiaalitoimesta. Kotona luvataan, että kaikki kunnossa kun palvelua haetaan. Päätöstä viivytellään kuukausia ja sitten tuleekin lainvastainen kielteinen päätös. Valitukset ei auta kun kaupunki haluaa säästää. Valitus hallinto-oikeudessa ollut jo kohta vuoden (13kk jonot päätöksille siellä). Nyt uusi laiton päätös samasta asiasta tälle vuodelle ja taas valituskierre alkaa, ennen kuin päätöstä edellisvuoden asiasta on saatu. Törkeää toimintaa, vaikka asiasta täysin selkeä korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös olemassa, niin kaupunki säästää eikä asiakas voi käytännössä mitään. Kukaan ei valvo kaupungin toimia, sosiaaliasiamiejeen ei saa yhteyttä ja AVI:ssakin niin kiire, ettei tehdä mitään...
Uskon, että myös huostaanottopäätöksillä kaupunki saa valtiolta rahaa kassaa ja silloin ei siellä laeista välitetä. Tärkeintä on vain löytää uusia kohteita ja saada lisää rahaa kaupungin kassaan ja bonuksen johtajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti näillä uhkailijoilla ei ole yhtään jälkikasvua joita "kasvattava" tämähän on sairasta touhua! Voimia sosiaalityöntekijöille raskaaseen työhön josta harvemmin kiitosta heruu!! Teki miten teki niin aina muka väärin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sadat ihmiset ovat luoneet keskustelu- ja vertaistukiryhmiä nettiin, jossa kokemuksia viranomaisten toiminnasta jaetaan. Olen saanut luettavaksi karmaisevia kirjoituksia, joissa viimeisenä oljenkortena mielivaltaa vastaan meiltä on pyydetty mediahuomiota.

"Uskon vakaasti kokemukseeni perustuen, että sama tilanne on ollut myös muiden päätoimittajien päätteillä jo pitempään. Kaikki tietävät hätähuudoista - jatkuvista viranomaisten ylilyönneistä, mielivallasta ja väärinkäytöksistä lastensuojelussa."

Me siis olemme nähneet tämän tapahtuvan. On turha väittää muuta. "Matemaattinen järjestelmävika" pahenee ja sen seurauksista onkin syytä huolestua. Lapset kärsivät aikuisten kokemasta ahdingosta ehkä kaikkein eniten.

Lastensuojelulla on Suomessa on vastassaan talouskurissa alati koveneva vaatimus. Tarvitaan selviytymiskykyä - voimavaroja, jotka vain hienostunut henkinen pääoma voi tarjota. Tarvitsemme poliittista ilmapiirin muutosta, henkistä herättelyä ja yhteisöllisyyttä voittaaksemme tuhoisan globalismin seuraukset - pahenevat kansalliset ongelmamme.

Me tarvitsemme kipeästi tervettä heimolaisuutta, kansallisvoimaa ja maamme itsenäisyyttä. Tarvitsemme yhteisesti hallitun talousvaihdannan välineen - oman rahan, jotta ahdistetulle taloudelle saadaan luotua henkireikä ja saamme päätösvaltaa omiin asioihimme.

Viranomaisten yhteispeliä kansalaisten kanssa on kannustettava. Kahtiajako vain lisää konflikteja, joita valtamedia osaltaan vain pahentaa valitsemalla oman puolensa. Ohjeistus ja koulutus tuskin ratkaisee lastensuojelun ongelmaa, koska kentältä näyttäisi puuttuvan tilanteiden ratkaisuissa tarvittava kolmas osapuoli - kriisitilanteissa neuvotteleva "kansalaissilmä".

Viranomaisilta vaaditaankin itsenäistä ja humaania tilanteiden ratkaisukykyä. Korkealta, ja kannastaan irroitettua, kaukaa Brysselin norsunluutorneista johdettua yhteiskuntajärjestelmää ei tulisi kenenkään palvella ilman omaa maalaisjärkeään. Yhteiskuntamme vaatii kehittyäkseen vielä paljon aivotyötä, eikä sitä saa jättää vain eliitin ja heidän poliittisten asiamiesten, valtamedian tai viranomaisten yksinoikeudeksi.

Älköömme siis ampuko sanansaattajiamme: Mieluummin kuunnellaan ja otetaan opiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

95
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
85
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
77
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
49
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
42
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
42
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image