Kotimaa

So­si­aa­li­tur­vaa uudistetaan menneisyyden koipussista kaivetulla keinolla – kaikki edus­kun­ta­puo­lu­eet pääsevät mukaan suunnitteluun

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen tähtäimessä on ihmisen näkökulmasta selkeä ja toimiva sekä tulevaisuuden kannalta kestävä sosiaaliturva. KUVA: Miisa Kaartinen
Kotimaa 14.2.2020 15:59
Aki Taponen

Sosiaaliturvajärjestelmää on aiemmin uudistettu osina, minkä takia siitä on tullut vuosien mittaan hyvin monimutkainen. Nyt kokonaisuudistusta työstetään kaksi vaalikautta.

Tänä keväänä aletaan valmistella jättimäistä sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.

– Uudistuksia toteutetaan vaiheittain jo tämän vaalikauden aikana, mutta varsinaisena tähtäimenä on suomalaisten sosiaaliturva ensi vuosikymmenellä, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Uudistuksen valmistelua varten on herätetty henkiin komiteajärjestelmä. Parlamentaarinen komitea, johon myös oppositiopuolueet kutsutaan mukaan, työstää uudistusta kahden vaalikauden ajan.

– Toivon, että uudistusprosessin aikana käydään yhteiskunnallista keskustelua sosiaaliturvan arvovalinnoista ja periaatteista, Pekonen sanoo.

Parlamentaarisen komitean jäseniksi nimitetään kaikista eduskuntapuolueista yksi varsinainen jäsen, jonka tulee olla kansaedustaja, ja hänelle varajäsen.

Lisäksi komiteaan tulee asiantuntijoita järjestöistä, laitoksista ja eri ministeriöistä.

Komitean työtä tukevat jaostot. Komitea voi teettää jaostoilla esimerkiksi selvityksiä sosiaaliturvan ongelmista. Komitea raportoi työstään ministeriseurantaryhmälle, mutta ei toimi sen ohjauksessa.

– Ensimmäiseksi komitean täytyy löytää riittävä yhteisymmärrys sosiaaliturvan nykytilasta ja ratkaistavista ongelmista. Tällaista tilannekuvaa meillä ei Suomessa ole vielä tehty, sanoo komitean puheenjohtaja, THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio.

Vanhuuseläkkeet rajattu ulkopuolelle

Tilannekuvaa luodaan vertailemalla Suomen sosiaaliturvajärjestelmää lähimaiden järjestelmiin. Komitea perehtyy tosiasioihin, tuo esiin eri näkökulmat ja keskustelee erimielisyyksistä. Työhön kuuluu myös tutkimuksia ja kokeiluja.

– Vasta sitten, kun riittävä yhteisymmärrys on saavutettu, on edellytykset luoda pitkän aikavälin tiekartta ja rakentaa tulevaisuuden sosiaaliturvaa. Oikoteitä ratkaisuihin ei ole, ja siksi uudistukselle on varattu kaksi vaalikautta, Moisio sanoo.

Komitea käsittelee perusturvaa, ansioturvaa, toimeentulotukea sekä niiden välistä yhteyttä ja rahoitusta. Lisäksi se pohtii palveluiden nykyistä parempaa sovittamista etuuksiin.

Vanhuuseläkkeet on rajattu toimeksiannon ulkopuolelle.

Sosiaaliturvajärjestelmää on aiemmin uudistettu osina, minkä takia siitä on tullut vuosien mittaan hyvin monimutkainen. Osauudistuksia, kuten perhevapaauudistus, tehdään nytkin kokonaisuudistuksen valmistelun rinnalla.

– Parlamentaarisessa komiteaan tavoitteena ei ole toimia niin, että tehtäisiin kaksi vaalikautta jotakin suurta uudistusta, joka yhtäkkiä toimeenpannaan. Tarkoituksena on, että aina kun komiteasta löytyy hyviä ratkaisuja, niitä viedään eteenpäin, Pekonen sanoo.

Puolueissa hyvin erilaisia näkemyksiä

Puolueilla on hyvin erilaisia näkemyksiä sosiaaliturvauudistuksesta. Esimerkiksi vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat vastikkeetonta perustuloa.

– Komitean tehtävänä on hakea parlamentaarista yhteisymmärrystä sosiaaliturvan kehittämisen suunnasta ja etsiä ratkaisuja. Perustulo on yksi mahdollisuus, mutta on myös muita, Pekonen sanoo.

Kokoomusta komiteassa edustava kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoo, että kokoomus haluaa komitean työskentelyn keskiöön työnteon kannustimet ja työllisyyden parantamisen.

– Lähtökohtana on oltava se, että ihmisiä tuetaan seisomaan ensisijaisesti omilla jaloillaan. Tällöin meillä on paremmat resurssit tukea niitä, joilla omat jalat eivät kanna, Vartiainen sanoo.

Vartiainen pitää erinomaisena sitä, että komiteatyöskentelyssä korostetaan tutkimuksia ja että työ käynnistyy kansainvälisellä vertailulla.

– Suomessa on esimerkiksi toimeentulotuen saajia suhteessa Ruotsiin noin kaksi kertaa enemmän. Komitean vertailussa on selvitettävä syyt dramaattiselle erolle.

– Ruotsin ohella myös Tanskasta on opittavaa. Molemmissa maissa sosiaaliturva on parempi, mutta tukien vaatimukset ovat tiukemmat kuin Suomessa. Samalla myös työllisyys on huomattavasti korkeammalla tasolla, Vartiainen sanoo.

Tavoitteet

Nykyistä selkeämpi ja toimivampi sosiaaliturvajärjestelmä.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja toimeentulon turvaaminen sosiaalisten riskien kohdatessa.

Työllisyyden, yrittäjyyden, aktiivisuuden, omatoimisuuden, osallisuuden ja elinikäisen oppimisen tukeminen.

Yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino.

Tietoisuuden ja tiedon lisääminen sosiaaliturvasta sekä yhteiskunnallisen keskustelun käyminen sosiaaliturvan arvovalinnoista ja periaatteista.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Vastikkeeton perustulo kaikille, joka ikinen muu tuki pois, ja valtion henkilökunta näiltä osin muihin hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa nyt tämä vedätys! Ensin muka "kaikki" ovat mukana uudistuksessa, joka on KAHDEN vaalikauden mittainen.
Sitten jos ja kun vaaleissa valta siirtyy "toispuolen", niin he ovat sidottuja , muka , tähän varmasti kipeään muutokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpikaan ministeri Pekonen tai Moisio ei osannut vastata kysymykseen montako sosiaalietuutta meillä tänä päivänä on. Minäpä kerron: Kelalla on 43 eri etuutta. Siis neljäkymmentäkolme. Kun Kansaneläkelaitos perustettiin vuonna 1937, etuuksia oli yksi - kansaneläke.

Sosiaaliturva on aika panna täydelliseen remonttiin. Se olisi tietysti pitänyt tehdä jo 10-15 vuotta sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Etuuksia pitäisi karsia rankalla kädellä, jolloin järjestelmästä tulisi yksinkertaisempi ja helpompi hallita. Byrokratiaa on aivan liikaa. Puolet etuuksista voidaan pudottaa pois ja jäljelle jäävät sulauttaa keskenään. Paras olisi tietysti, että etuuksia olisi esimerkiksi vain kymmenen: eläke-etuudet, työttömyysturva, kuntoutukseen liittyvät etuudet, vammaistuet ja asumistuet. Tosin asumistuetkin ovat hyvin kyseenalaisia, koska yksityiset vuokranantajat pystyvät osittain kontrolloida vuokrien hintoja yleisen asumistuen, eli veronmaksajien kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä!
Ja aivan aiheesta voin sanoa kanssa eläville kelan tukiaisia nauttiville että minä maksan sinunkin vapaa ajan viettosi.
Se on minun oikeus, velvollisuus ja vastuu sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja minunkin on pakko sanoa, että et varmaan halua maksaa yhdenkään sairaan, vammaisen tai köyhän sosiaalitukia.... Ennenkuin itse olet sellainen. Mutta toki varmaan olet niin rikas, että mitään ongelmia ei koskaan ole tai tule. Ja nämä kaikki tuen saajat tietenkin nautiskelevat "vapaa-ajastaan" vaikkapa Bahama-saarille, SINUN RAHOILLASI, just joo ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja minä maksan sinun loisimisen, minulla on tämä oikeus sanoa, velvollisuus ja vastuu sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa maksat edes viiden KELAN tuilla elävän tuet. Internetissä voi aina väittää mitä tahansa. Suomessa pitää myös muistaa, että hyvin harva tuottaa oikeaa Supercellin tapaista lisäarvoa kansantalouteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien määrä tulee vähentää Suomessa 5 kuntaan. Tämä tuo vuosittain miljardien eurojen vuosittaiset säästöt ja kunnista vapautuu runsaasti työvoimaa koulutettavaksi muihin tehtäviin. Näin ei tarvitse puhua mistään työvoimapulasta ja kuntaveroa voitaisiin keventää reilusti.
Samaten valtion virkamiehiä ja valtion tukemia muita toimintoja tulee runsaasti vähentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaikki eduskuntapuolueet pääsevät mukaan suunnitteluu" eli voiko parempaa uutista näin ystävänpäivänä enään kuulla, toivottavasti hallitus pitää lupauksensa.
Sipilän ja Orpon aikana moinen ei tainnut onnistua edes unissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mukana" saa olla, päättämässä ei, mutta seuraukset kyllä auliisti jaetaan "mukanaolijoiden kesken". Ja nehän eivät tule olemaan hyviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtaa hallitus että ei varmasti saisi aikaan mitään uudistuksia?

Jarrumiehet ovat pitäneet maan taantumassa ja huolehtineet valtiovelan tuplaantumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko aika tarkastella kaikki Veroasteet ja myös laitaa Vuokrat oikealle tasolle eikä Herrojen ja Sijoittajien Rikastuttamiseen, Vuokrien kohtuulistaminen leikaisi sosiaalimenoja Miljoonilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumistukien leikkaaminen leikkaisi tehokkaammin sosiaalimenoja. Kukin asukoon niinkuin tienaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eläpä höpötä, eiköhän jokaisella ihmisellä kuulus olla oikeus saada asunto vaikka olisi kuinka köyhä. jos haluttaa voit mennä ite veneen alle asumaan, eiköhän sinukin nurkilta joku lotja löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus, mutta tuskin monenkaan vapautuvan vangin vankilakierrettä katkaisee. Saattaa joillakin jopa alkaa vankilakierre siitä, kun joutuu asunnottomaksi, niin voikin sitten heittää hanskat tiskiin samantien. Vankilapaikkoja ei riitä kaikille halukkaille, joten lievempiä rötöksiä tekevät joutuvat jonottamaan vuoroaan vuosia.
Jossakin ne asunnottomat, vapautuvat vangit, alkoholistit ja narkkarit oleilee joka tapauksessa. Haluatko ne kotisi viereen puistoon ja ostarille viettämään aikaa? Sinähän voisit sitten aina käydä valistamassa niitä että lopettaa ne päihteiden käytöt ja menee töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kenen hampaat sitten pääsisivät jauhamaan kotimaista puhdasta ruokaa, kun tuet lopetettaisiin ja ruoasta pitäisi maksaa tuottajan toimintansa jatkumisen varmistamiseksi pyytämä hinta? Selitykseksi ei kelpaa: "Tuodaan ulkomailta", sillä siellä ulkomaillakin tuetaan ruoan tuottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
51
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
14
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image