Kotimaa

So­si­aa­li­tur­vaa uudistetaan 2030-luku mielessä – vas­tik­keel­li­suus ja euromäärä pahat kysymykset

Sosiaaliturvaa uudistetaan tulevaisuutta ajatellen. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 6.2.2018 9:46
Ossi Rajala

Hallitus aloitti viime syksynä sosiaaliturvan uudistamisen. Työllisyyden kohentamiseen tähtäävän Toimi-hankkeen vetovastuussa oleva valtiosihteeri Paula Lehtomäki kertoo Lännen Medialle, että ainakin toistaiseksi uudistusta tehdään usean vuoden päähän.

– Kokonaisuudistusta tehdään 2030-luvun tarpeisiin. Valmistelemme perusteellista ja pitkäaikaista muutosta, Lehtomäki sanoo.

Kovimmat kysymykset uudistuksessa tulevat olemaan turvan suuruus euroissa ja kuinka vastikkeellista jonkin etuuden tai etuuksien saaminen on. Mitä kaikkea esimerkiksi työttömän on tukiensa eteen tehtävä? Lehtomäki ei tässä vaiheessa ota suoraan kantaa siihen, aiotaanko vastikkeellisuutta lisätä.

– Emme tarkastele mitään yksittäistä etuutta. Yritämme lähteä puhtaalta pöydältä. Sosiaaliturvan olisi vastattava työelämän muutoksiin, globalisaatioon ja teknologian kehittymiseen, hän kertoo.

Tässä vaiheessa työelämän muutosten uskotaan olevan sellaisia, että yrittäjyyden suosio kasvaa. Ihmisten odotetaan työskentelevän enemmin projektiluontoisesti lyhyitä ajanjaksoja kuin tekevän vuosikausia samaa työtä yhden työnantajan palveluksessa.

Tällainen kehitys voisi lisätä monen kohdalla lyhyitä työttömyysjaksoja ja myös kouluttautumisen pitäisi olla jatkuvasti mahdollista työuran varrella.

– Miten voidaan luoda ihmisiä kannustava järjestelmä? Saumakohdista olisi saatava liukuvimmiksi. Nykyjärjestelmä on aika jäykkä. Mittavista satsauksista huolimatta nykyinen järjestelmä ei ole kovin hyvä, Lehtomäki sanoo.

Kokonaisuudistuksen tavoitteiksi on pantu työllisyysasteen nostaminen, kannustus työn tekemiseen ja yrittäjyyteen sekä eriarvoisuuden vähentäminen.

– Tavoitteena on nykyistä selkeämpi ja yksinkertaisempi järjestelmä, jonka uudistamisessa hyödynnetään erityisesti digitalisaatiota. Valmistelussa otetaan huomioon julkisen talouden asettamat reunaehdot ja kestävyysvajeen umpeen kurominen sekä ikääntymisen aiheuttamat haasteet. Huomioon otetaan myös muun muassa perustulokokeilun tulokset, uudistuksen verkkosivuilla linjataan.

Raporttia eriarvoisuudesta pian

Lehtomäen mukaan hallitus voi tehdä vielä kuluvalla kaudella sosiaaliturvaan liittyviä päätöksiä. Tulossa on jo maaliskuussa professori Juho Saaren johtaman eriarvoisuustyöryhmän raportti, jossa esitetään todennäköisesti joitakin muutoksia nykyjärjestelmään. Lähtökohtana on tosin se, etteivät kustannukset saisi kasvaa.

– Kehysriihessä hallitus voi katsoa, onko mahdollista tehdä jo tällä kaudella jotakin. Tästä ei ole vielä tehty arviota. Eriarvoisuustyöryhmän työ on ensisijaisesti tähdätty palvelemaan seuraavaa hallituskautta, Lehtomäki sanoo.

Kustannukset miljardeja

Poliittisesti suurimmat väännöt uudistuksessa liittyvät todennäköisesti juuri vastikkeellisuuteen ja euromääriin. Oikeisto halunnee pienempiä etuuksia ja vasemmisto suurempia.

Esimerkiksi vuonna 2015 sosiaaliturvan kustannukset olivat yli 66 miljardia euroa.

Väestön ikääntyminen ja julkisen talouden tasapaino tuovat painetta pienempiin etuuksiin. Sosiaaliturvan varassa elävien köyhyys puolestaan puolustaa suurempia etuuksia.

Esimerkiksi toukokuussa 2017 Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti, että sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistaso on Suomessa riittämätön, kun tarkastellaan yli 45-vuotiaiden irtisanottujen henkilöiden työmarkkinatukea ja asumistukea.

MAINOS

Kommentoi

Korottakaa vaan asumisen ja elämisen kustannuksia niin sosiaaliturvan kustannukset kasvavat biljoonilla. Mitään järkeä että Suomessa korotetaan jatkuvasti "hengitysveroja". Eihän tässä kohta ole kenelläkään varaa maksaa kaikkia veroja, vielä kun pitäisi maksaa suurimman osan pienituloisten veroistakin.

Työttömyystuki tulisi rahoittaa työttömyysvakuutusmaksuilla jolloin se ei rasittaisi senttikään sosiaaliturvan kustannuksia. Nykyään kun monen kansalaisen sosiaaliturva perustuu näennäiseen työttömyyteen.

Suomessa pitäisi ehdottomasti lopettaa julkisen talouden mielivaltainen verotus jossa esimerkiksi vesijohtovedestä maksetaan ylimääräisiä "veroja" kaupungin pohjattomaan verokirstuun. Julkisen talouden kartellihinta ja monopoli liikelaitokset eivät saisi olla piilovero yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen uusliberalistisen hallituksemme sairaallisen kieroutunutta ihmiskäsitystä kuvaa hyvin tämä blokikirjoituksen ote:

'' Paljon kammottu aktiivimalli on lopulta marginaalinen heikennys työttömyysturvaan, ja se kohdistuu lähinnä kaikkein veltoimpiin työttömiin, jotka eivät saa mitään aikaan työllistyäkseen uudelleen. ''
- 2.2.2018 Pekka Mattila, valtiotieteiden tohtori, professori (Professor of Practice), liikkeenjohdon neuvonantaja, valmentaja ja ammattibyrokraatti

Kun laajalle levinnyt ''ajattelun'' taso on tällaista niin miten voimme yhdessä rakentaa sivistynyttä yhteiskuntaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No aloitetaanpa helpoimmista ''itsestäänselvyyksistä''.

Koko asiassa EI OLE kyse vas­tik­keel­li­suudesta vaan ainostaan ja yksinomaan TARPEESEEN perustusta lähtökohdasta.
Esimerkki: suurituloisimmalle kansan puolikkaalle ei makseta mitään yhteiskunnan tukia. Ei edes lapsilisää.
Vähimmäistukien euromäärä EI OLE mitenkään ongelmallinen, koska se on helppo laskea elinkustannuksista.

Kaikki kynnykset ja rajat ottaa vastaan työtä tai tehdä sitä itsellisesti poistetaan kokonaisuudessaan liukuvalla negatiivisella tuloverolla.
Automaattinen algoritmi laskee kaikista tuloista millainen määrä jää negatiiviseksi veroksi (=tuki) tai todellisiksi maksettaviksi veroiksi.
Kaikki läträys ja ''arviointi'' onko joku täystyöllistetty, kokoaikainen palkollinen tai opiskelija jää kokonaan pois täysin turhana himmelinä.

Vastikkeellisuus voidaan liittää ohjaamaan luonnevikaisia ihmisiä tolkun tielle tasapainoisten joukkoon tekemään elämällään jotain järkevää.
Jokainen henkisesti terve ihminen haluaa tehdä jotain järkevää elämällään - siihen on vain jokaiselle annettava mahdollisuus, siis työpaikka.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulo pitäisi olla jokaisella eläkepäätöstä odottavalla. Miksi meillä on niin monta luukkua, joista ihmisten pitää hakea apua? Ja sitten ihmistä roikotetaan hirressä, kun rahojansa saa odotella kuukausia. Laskut sitävastoin tulee kyllä aina ajallaan. Meillä aina pitää anoa ja anella, ennenkuin apua saa. Pitäisi olla päinvastoin, että pikaista apua saisi heti. Tämän avustuksen voisi sitten myöhemmin palauttaa vaikka osamaksuina, jos avustus ei ollut oikeutettua. Se voi pienikin vastoinkäyminen romahduttaa köyhän talouden ja siinä vaiheessa avunsaanti olisi todella tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halveksin vasemmistoa päivä päivältä enemmän. Joka uutisen jälkeen ei voi kuin huokaista sen äärettömän laiskuuden ja tyhmyyden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan herrasväen hevoset syövät tukiaisilla tuotettua rehua ja saavat eläinkohtaisia "sosiaalietuuksia" ja tallinrakennuspalkkioita. Raviporukalle järjestettiin rahapeliuudistuksessa kymmene miljoonaa puhtaana käteen entisten lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummastuttaa katella aitauksia missä on yli kymmenenki hevosta eikä niillä tehdä mitään,kuka niitten syömisen ja paskantamisen maksaa.Päivärahat pitää olla sidoksissa tehtyihi työvuosiin eikä edellisen puolenvuoden palkaan.Joskus puolenvuoden palkka voi olla pieni ja joskus suuri.Vakavat sairauet ei kato mikä aika parhaiten sopii.Järjestelmän monimutkaisuus pitkittää eurontuloa tilille ja järjestelmä maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paula Lehtomäki...ei tullut valituksi eduskuntaan (= kansa ei kannattanut), mutta puolue kyllä kannattaa ja antaa aina vain lisää kovapalkkaisia tehtäviä. Sosiaaliturvan selvityshenkilönä ei voisi olla huonompaa entistä poliitikkoa...kannattaa varautua siihen, että eriarvoisuus lisääntyy ja köyhyys tulee olemaan läsnä tulevaisuudessakin ja kovemmassa muodossa ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehtomäki oli vastuullinen ympäristöministeri, kun haja-asutusalueiden jätevesiasetus saatettiin voimaan. Jospa tämä entinen ministeri onnistuisi paremmin sosiaaliturvan uudistajana, vaikka ennuste ei ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion idea ei ole saada rahaa tekemättä työtä eikä lorvia muiden kustannuksella odottaen mukavaa työpaikkaa. Tämä on SDP:n idea.

Pohjoismaiden idea on, että kaikki kykenevät tekevät työtä ja saavat siitä markkinahintaisen korvauksen, ja jos sitten iskee epäonni (sairaus, loukkaantuminen, kuolema), valtio tulee aina nopeasti ja tehokkaasti apuun riippumatta siitä paljonko palkkasi on tai onko sitä laisinkaan. Työttömyys ei ole epäonni, silloin mennään nopeasti uusiin töihin. Jos markkinahintainen korvaus ei riitä elämiseen, annetaan tukea, mutta uskotaan, että töissä oleva ihminen saa palkankorotuksia osaamisensa kasvamisen myötä (olen seuraillut matalapalkka-alan porukkaa, ja tuo toimii, kunhan vain pysyvät töissä). Jos ei saa palkankorotuksia, niin sitten tuen maksua jatketaan.

Hommaa boostataan sillä, että koulutus maksetaan kaikille, terveydenhoito tuli maksettua jo tuossa edellä.

Rahan välistävetäjät otetaan pois. Näitä ovat esim. tehoton valtio, tehoton asuminen, ammattiyhdistysten verovapaat osingot asumisesta jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nykyjärjestelmä olisi joustavampi niin suuria muutoksia ei tarvis. Nykyisin pitkäaikais työttömän ei kannata ottaa päivän tai muutaman päivän työkeikkoja vastaan kun päivärahan maksatus viivästyy. Vuokraisäntä ynm. saamamiehet ei kovin paljon yli eräpäivän odottele saamisia, ei myös kunnatkaan. Oulukin laittaa muistutuksen tk maksusta perintätoimiston kautta. Suomessa on liian paljon tarpeetonta pyrokratiaa. Järjestelmän pitäisi olla kansalaista varten, mutta nyt kansalainen on järjestelmää varten. Ay-liike on yksi monien rinnalla, joka pitää tätä järjestelmää yllä. Tällä tavalla pyrokraateilla tulee työt säilymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mitä kaikkea esimerkiksi työttömän on tukiensa eteen tehtävä?"

Palkanmaksusta ja työttömyysvakuutusmaksusta ollaan siis lopullisesti luopumassa? Jatkossa alemmat luokat hoitavat työnteon sosialistisella orjatyöllä, kun ylemmät luokat nauttivat kapitalistisen järjestelmän hedelmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö perustulo olisi juuri passeli näihin projektityyppisiin töihin? Nykyään pitää skipata kaikki alle viikon työt, koska byrokratia on aivan liian raskas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko sosiaaliturvauudistus voidaan kiteyttää yhdeksi kysymykseksi: Paljonko leikataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minimi tuntipalkka 15€ niin ei työssäkäyvän tarvitse sossun luukulle asioida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asumisen ja elämisen tukia ei saa köntäksi yhdistää, muissa maissa yhteinen raha on johtanut kitukurjuuteen, raha ei riitä kunnolla sekä asumiseen että elämiseen.
Meitä 60:n kahta puolta eläviä on ymmärrettävä ja paremmin avitettava, keppi ei auta, vaan kurjistaa, kun työelämä ei arvosta. Iso raha pitää sellaiselle työnantajalle mättää, joka minutkin suostuisi jotakin duuniin puuhastelemaan ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleeko suunnitelma Suomen sisältä vai YK:lta? Jos tämä suunnitelma on YK:lta niin tässähän ollaan muuttamassa Suomea vieraanvallan toimesta, ei näitä eduskunnassa keksitä, vaan siellä missä hillotolppa loistaaa... Maanpetturit ajavat omaa etuaan muiden kustannuksella... Hävytöntä. Kyllä ihmiset tulevat oppimaan näistä juonista, voitte olla varmoja siitä. 2030 Suomi on jälleen vapaa maa ja teidän "maailman hallitus" unelmat tulevat murenemaan., viimeistään kun olette vankilassa. Meillä on poliittinen kartelli joka ei aja enää suomalaisten etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image