Kotimaa

Sosiaalinen media vilisee sanomalehtien jutuista otettuja kuvia – "Se on yk­si­se­lit­tei­ses­ti kiellettyä"

Kotimaa 12.10.2018 11:38
Susanna Kemppainen

Saako sanomalehteen kirjoitetusta jutusta tai sen kuvasta ottaa itse kuvan ja jakaa sitä sosiaalisessa mediassa, Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula?

– Ei saa, se on yksiselitteisesti kiellettyä. Lehtijuttu ja kuva on suojattu tekijänoikeuksilla. Sillä ei ole väliä, onko sanomalehti maksullinen vai maksuton.

Kellä tekijänoikeudet yleensä ovat, kuvaajalla, toimittajalla vai mediatalolla eli keneltä pitäisi kysyä lupa, jos haluaa jakaa?

– Yleensä oikeudet ovat nykyisin mediataloilla.

Mitä siitä seuraa, jos kuvaa ja jakaa luvatta?

– Tekijänoikeuksien haltija voi vaatia hyvitystä teoksen luvattomasta käytöstä.

Saako lehtijuttua siteerata?

– Kyllä saa. Jos haluaa esimerkiksi keskusteltavan jostain aiheesta, voi siteerata tekstiä. Eli voi lainata siitä vaikkapa muutaman lauseen ja kertoa, että olen täysin eri mieltä kuin tämän kirjoittaja. Mutta silloinkaan ei saa laittaa koko teosta eli juttua tai kuvaa nähtäville vaan vain tarkkaan harkittu osa siitä.

Onko tästä poikkeusmahdollisuutta?

– Yksityiseen käyttöön saa ottaa kopioita jutusta. Sillä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi tuttavilleen voi tekstistä otetun kuvan jakaa. Tuttavapiiri ei voi kuitenkaan olla kovin laaja. Yleensä puhutaan noin 20 henkilöstä, eli julkisen ja yksityisen välinen raja kulkee suurin piirtein siinä.

Mutta mediatalothan jakavat itsekin omia juttujaan sosiaaliseen mediaan ja tarjoavat mahdollisuuden jakaa niitä edelleen. Toimiiko silloinkin kuluttaja väärin?

– Ei, tällöin jakaminen on sallittua, kun se tapahtuu tekijänoikeuden haltijan luvalla. Lisäksi linkittäminen on ilman lupaakin sallittua.

Jos ottaa kuvan jutusta ja jakaa sen, onko hyvitysvelvollisen lisäksi syyllinen esimerkiksi tekijänoikeusrikokseen tai tekijänoikeusrikkomukseen?

– Tekijänoikeusrikokseen syyllistyy esimerkiksi silloin, jos levittää tekstiä ansaitsemistarkoituksessa tai aiheuttaa huomattavaa haittaa tekijälle. Tekijänoikeusrikkomus voi tulla kyseeseen, jos kuvaa tekstistä levitetään tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Eli esimerkiksi silloin, jos käyttäjä jakaa ottamaansa kuvaa, vaikka tietää, että se on laitonta.

Tapahtuuko tekijänoikeusrikoksia ja -rikkomuksia todellisuudessa huomattavasti enemmän kuin mitä poliisille vuosittain ilmoitetaan, Oulun poliisilaitoksen nettipoliisi Lauri Nikula?

– Varmasti, ja uskon sietämisen kynnyksen nousseen myös tässä asiassa. Uskon, että vain räikeimpiä tapauksia viedään poliisille.

Miten teidän konserninne puuttuu siihen, että maksullisissa lehdissänne julkaistuista jutuista otetaan kuvia ja jaetaan ilmaiseksi somessa, Alma Median viestintä- ja brändijohtaja Elina Kukkonen?

– Puutumme sisällön tekijänoikeusasioihin aina kun katsomme tarpeelliseksi, ja kulloinkin tarkoituksenmukaisin keinoin.

Birdlife julkaisee vanhoja järjestölehtiään sähköisessä muodossa. Miten huomioitte tekijänoikeusasiat, Birdilifen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa?

– Olemme tiedottaneet julkaisuaikeistamme ja keräämme verkossa julkaisulupia. Siellä on linkki, jota klikkaamalla kuvaaja, kirjoittaja tai piirtäjä voi antaa luvan julkaisuun. Lisäksi keräämme tekijöiden nimet ylös listaan ja pyrimme ottamaan heihin henkilökohtaisesti yhteyttä.

Siis satoihin ihmisiin?

– Kyllä. Osa 1960-luvulla julkaistuihin lehtiin kirjoittaneista voi tosin olla jo kuolleita. Kuolinpesien osakkaita emme ala selvittämään. Pyrimme siis kontaktoimaan kaikkia, joiden yhteystiedot ovat saatavilla.

Rikosilmoituksia

Poliisin tietoon on koko maan alueella tullut tänä vuonna yhteensä 32 tekijänoikeusrikosta ja tekijänoikeusrikkomusta.

Viime vuonna niitä ilmoitettiin yhteensä 42.

Vuonna 2016 ilmoituksia tehtiin 58 ja vuonna 2015 niitä oli 40.

Viime vuosista eniten ilmoituksia on tehty vuonna 2012.

Tuolloin niitä ilmoitettiin poliisille 85 kappaletta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Nykyisenä digiaikana yksityisyyden tai tekijänoikeuden suojat ovat jo niin merkityksettömiä, että sama vaikka na poistettaisiin lainsäädännöstä kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Twitterinkin näkyy jutussa, mites nyt ???. Pitääpä ilmoittaa sinne niin tutkivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säännöt suorastaan kerjäävät tulkintaepäselvyksiä.
"– Tekijänoikeusrikokseen syyllistyy esimerkiksi silloin, jos levittää tekstiä ansaitsemistarkoituksessa tai aiheuttaa huomattavaa haittaa tekijälle. "
Eli siis jos sitä levittää vain omassa naamakirjassa, niin asia ok? Sitten jokainen 500 naamakirjakaveria levittää sitä, mutta ei ansaintsemistarkoituksessa, niin asia lienee edelleen ok?

"– Yksityiseen käyttöön saa ottaa kopioita jutusta. Sillä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi tuttavilleen voi tekstistä otetun kuvan jakaa. Tuttavapiiri ei voi kuitenkaan olla KOVIN laaja (...??). Yleensä puhutaan NOIN 20 henkilöstä, eli julkisen ja yksityisen välinen raja kulkee SUURIN PIIRTEIN siinä."
Mikä on "kovin laaja"? Onko 19 ja 21 "noin 20", entä 18 ja 22? Suurin piirtein siinä kulkee raja eli rajat ovat aika suuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koko tekijänoikeussääntöviidakko on täysin järjetön, turha ja perusteettomasti asioita hankaloittava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka omistaa tähän artikkeliin liittyvän kuvan, jossa mainostetaan Facebookia? Ovatko tekijänoikeusasiat kunnossa? Pitääkö tällaisissa tilanteissa kysyä Facebookilta lupa julkaisuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tällainen asia voi olla epäselvä? Onhan päivänselvää, että jos jaat jutun linkkinä, joka menee suoraan esim. nettilehden sivulle, ei ole kysymys "laittomasta jakamisesta", vaan linkittämisestä. Ja siinä sekä kuvat että teksti ovat siis alkuperäisessä ympäristössään. Mutta jos otat siitä kuvan ja jaat sen, ei se ole enää alkuperäinen julkaisu. Tällöin on kysymys kopioinnista, mikä on siis kategorisesti kiellettyä muutoin kuin omaan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava kampanja - mutta jos tarkemmin katsoo niin yleensähän kuvat on kuvituskuvia ja rikosjutuissa poliisiauton ovesta otettuja joten ei anna juuri aihetta mihinkään taivasteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvituskuva nauttii ihan samalla tavalla tekijänoikeuksien suojasta kuin mikä tahansa kuva, sehän on kuva siinä missä muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ja yleensä nämä kuvituskuvat on ottanut sanomalehden palkattu toimittaja tai sitten kuvan käyttöoikeus on ostettu kuvapalvelun kautta. Näistä on siis joku maksanut rahaa. Ei ole oikein, että jotkut käyttää sitten näitä samoja maksullisia palveluja ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkoko niitä yksityisiä kuvia on panna julkiseen levitykseen somessa? jos lehden jutussa on kuva, niin eikö se ole tarkoitettukin mahdollisimman laajaan levitykseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakeja ei yleensä tarvitse muuttaa jos kolme anonyymia nettikommentaattoria pikkasen inisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi? Miksi kaikki pitää saada ilmaiseksi kopioimalla niiltä, jotka ovat vaivan nähneet, mahdollisesti rahallisen vaivan? Miksi sinun pitäisi saada hyötyä muiden työllä näkemättä yhtään vaivaa itse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vuokralla veronmaksajien piikkiin asuvat ovat vain luonteeltaan sellaisia. Kaikki mulle ilmaiseksi heti! Ei niille oikein voi mitään, pakkohan nekin on tässä sivussa elättää, vaikka senkin rahan voisi käyttää järkevämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki DODGE on oikeassa. Ei minustakaan saa ottaa kuvia, koska olen itse meikkini tehnyt😜
Tekijänoikeudet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dodge on väärässä. Kuvan ottamisella ei ole tässä jutussa mitään merkitystä, vaan julkaisulla, ne ovat kaksi eri asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten paljon kuvaa pitää muokata ettei se ole enään sama vaan oikeudet ovat muokkaaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi kun et muokkaa toisten kuvia, tekijänoikeus estää myös muokkaamisen, tai mikset kysy lupaa tekijänoikeuksien haltijalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, valtion on ruvettava tarkkailemaan ketä on liian laaja tuttavapiiri. Pankkitilithän on jo tarkkailussa ja tappovauhtiset pyörät kansalaispoliisin valvonnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taannoin oli kohu, jossa Huhtasaari ilmaisi näkemyksensä koulujen sekä opetuksen politisoitumisesta.
Onkos kukaan havainnut tai tuonut esille, että mistä paljon kohua herättäneen oppilastyön kuvat olivat peräisin???

Syyllistyikö koulu opetuksen politisoinnin lisäksi myös tekijänoikeusrikkomukseen?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image