Kotimaa

Sokeri on lähes karkotettu päiväkodeista - karkkeja karsastetaan ja välipalat ovat vähäsokerisia

Kotimaa 10.8.2018 15:22 | Päivitetty 10.8.2018 15:58
STT

Makeiset ja paljon sokeria sisältävät välipalat eivät ole enää tervetulleita useimpiin suomalaisiin päiväkoteihin, kertovat viranomaiset ja päiväkotien johtajat STT:lle. Muun muassa Jyväskylässä, Oulussa, Päijät-Hämeen kunnissa ja Helsingissä sokeria on pyritty vähentämään lasten ruokavaliosta jo useiden vuosien ajan.

Helsingin kaupunki on pyrkinyt aktiivisesti sokerin vähentämiseen erityisesti viime vuosina, kertoo kaupungin varhaiskasvatuksen ruokapalveluista vastaava Erja Suokas.

- Olemme vuosien aikana tehneet päiväkotien ruokapöydässä sellaiset muutokset, että välipalavalikoimassa ei ole enää makeutettuja jogurtteja vaan luonnonjogurttia sekä marja- ja hedelmäsosetta hillon sijasta. Kokonaan sokeri ei ole pois, mutta määrät ovat alle ravintosuositusten, Suokas sanoo.

Myös syntymäpäivät vietetään usein ilman makeisia ja muita sokeriherkkuja.

Omaa leivontaa tuontiherkkujen sijasta

Jyväskylässä Liinalammin alueen päiväkodeissa syödään makeisten sijasta mieluummin lasten ja työntekijöiden itse leipomia herkkuja tai harrastetaan muuta lasten ehdottamaa tekemistä, kertoo päiväkotien johtaja Minna Pajala.

- Omalla päiväkotialueellani ei ole varsinaista kieltoa, ettei saisi tuoda makeisia, mutta toki vanhempien kanssa jutellaan siitä, kuinka syntymäpäiviä juhlitaan. Lapset miettivät mitä tarjoilla ja leipovat yhdessä esimerkiksi muffinsseja.

Sokeria vähentävään linjaan on pyritty myös yksityisissä päiväkodeissa. Suomen suurimman valtakunnallisen päiväkotiketju Touhulan perustajan ja varhaiskasvatusjohtajan Sirpa Turves-Mankilan mukaan makeita välipaloja on vähennetty kautta linjan.

- Pyrimme välttämään turhaa sokeria päiväkodeissa. Meillä välipalalistat on pantu kokonaan uusiksi siten, että vältetään makeita välipaloja. Esimerkiksi jos on kiisseliä, olemme yhteistyökumppanin keittiössä muuttaneet reseptejä siten, että sokeri korvataan marjojen aidolla maulla, Turves-Mankila kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä se vain on niin, että ihminen tarvitsee voidakseen hyvin sekä rasvoja, että sokeria. Tällainen täyskielto tekee sen, että sitten sokeria syödään kahmalokaupalla, kun ollaan päiväkodista vapaalla. Eikö voi ajatella, että ateria on kokonaisuus, jossa tarvittavia osasia on sopivassa suhteessa. Paljon järkevämpää kuin totaalikielto. Ja keinotekoiset makeutusaineet ovat paljon haitallisempia kuin sokeri. Sokerihumalakin on pelkkä myytti, millä ei ole totuuden kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sokeri ja myös hiilihydraatit napatalin oivaa pesänrakennusvärkkiä. Niillä kasvaa nuorille tyttöillekin se suurinta muotia oleva suuri vatsa. Rasvalla se ei kasva! He syövät rasvaa paljon vähemmän kuin 80-luvun hoikat tytöt aikoinaan,mutta patonkien, sämpylöiden, purilaisten, pizzojen, limujen, karkkien ja suklaan ansiosta hiilareita helposti viisinkertaisen määrän mitä ennen. Suomeen tulisi julistaa hätätila kansan läskistymisen vuoksi ja kieltää muut ruokapaikat paitsi terveelliset kotiruokapaikat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vähän hirvittää katella ku monillakin ekaluokkalaisilla on isompi maha ku 50llä kaljamaha ukoilla. Ne on läskejä lapseja vaikkei sitä sais ääneen sanoa. Vanhempien tarttis tehä jotakin. Ihan turha syyttää geenejä. Geenit ei oo esim 50 vuoden aikana kerinny mihinkään muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki elämän pienet nautinnot pois niin saadaan lapsitakin hermoherkkiä mielenterveyspotilaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, tylsäksi vaan pilttienkin juhlat. Aikuisena sitten tofua ja spiruliinaa... Itse edustan sitä ikäpolvea, jolla oli karkkipäivä ja limuja& karkkeja sai yleensä vain synttäreillä, tai vastaavilla. Pulloja kyllä kovasti kersana kerättiin ja jonkun merkkarin niistä sitten sai, vaan eipä sokeria silloin koettu uutena "huumeena". Eli siis nykyinen yltäkylläisyys ja löperö kasvatus on kaiken takana. Ne rajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kaikki vika sokerin? Päiväkotilapset varmasti polttavat sen sokerin samantien liikkumalla,mitä sattuvat saamaan! Enempi olisin huolissani lasten ruokailuista kotona. Kaupan kassalla kun seuraa perheiden ostoksia,niin aika paljon siellä näkyy mikropitsoja-ja hampurilaisia! Tuskin lapset lihovat,jos joku n.kerran kuussa viettää synttäreitä ja keksit jokaiselle....?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on sokeri ,sitähän on joka paikassa ja se määrä kerralla syötynä monella "karkkipäivä"7 päivää viikossa ps.aina pitää liioitella melkein joka asiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojalla on rasiassa omat sokerit mukana päiväkodissa ja siitä laitetaan hänen puuroon ja jugurtteihin lisää makeutta. Sellaista päättäjää ei maailmasta löyvy joka minun pojalta sokerin syönnin kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasva sisältää paljon energiaa, mutta keho tarvitsee vähintään 50 grammaa n. 430-470 kaloria ja välttämättömiä rasvoja sekä moitittua koledteroliakin, joka on kehon uusimis ja rakennusaika, mutta liian suuret määrät altistavat sydän- ja verisuonitaudeille. Ilman rasvaa kasvuiässä ja fyysisessä työssä ja jopa peruskulutuksenbylläpito voi osoittautua työlääksi ja kalliiksi ilman sokeria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella bueno juttu. Pienestä kun totuttaa makunystyrät, eikä opeta ruoalla rakastamista ja kotona panostetaan liikuntaan, niin ehkäpä tämäkin sukupolvi saadaan jaloilleen vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siihen on syynsä miksi sokeri aiheuttaa mielihyvää ja hyvä syy onkin; se on täyttä energiaa.
sokeri on haitallista ainoastaan keinotekoisiin makeutusaineisiin yhdistettynä, jolloin vaarana on mm haiman sekoontumisesta aiheutuva diabetes

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli kyllä sellaista potaskaa taas, että harmiksi pistää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa mitään potaskaa ollut, vaan keinotekoiset makeutusaineet eivät todellakaan ole terveellisä.
Mielummin oikeaa sokeria, kuin makeutusaineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun tulisivat järkiinsä ja lopettaisivat muuntorasvojen eli margariinien syöttämisen lapsille. Säästyttäisiin monilta vatsavaivoilta ja ongelmilta. Myös maito pitää olla punaista, kuten äidinmaito. Rasvaton maito vastaa ranskanleipää verrattuna ruisleipään, kun kaikki ravintoaineet menevät rasvan poistamisen yhteydessä, kuten ranskanleivästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ruis kohottaa verensokeria! Suomalaiset syövät liikaa viljatuotteita.
EI sokerin syöntiä voi kokonaan lopettaa, muun muassa aineenvaihdunta ja aivot tarvitsevat SOKERIA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image