Kotimaa

Soinilta kysyttiin pikku-Trumpeista, haluaa vas­ta­va­li­tul­le työrauhan

Kotimaa 10.11.2016 17:54 | Päivitetty 10.11.2016 19:16
STT, Kaleva

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) haluaa työrauhan Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valitulle Donald Trumpille. Soini sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että Trumpin pitää saada näyttää kykynsä. Ulkoministeri pyysi kaikilta malttia Trumpin arvioinnin suhteen.

– Kehottaisin olemaan varovainen ja levollinen. Demokratia on toiminut sillä tavalla kuin äänestäjät halusivat, totesi Soini ja huomautti, että republikaanit saivat vallan myös koko kongressissa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kysyi vaalitulokseen viitaten, miten EU aikoo pysäyttää Euroopassa nousussa olevan äärioikeiston toiminnan. Hän sanoi, että jos Trump alkaa toteuttaa kampanjassaan edustamaa politiikkaa, se inspiroi EU-maissa olevia pikku-Trumpeja, jotka uhkaavat EU:n vakautta ja yhtenäisyyttä.

– Niitä on nähtävissä Unkarissa, ja ne ovat mahdollisesti nousemassa Ranskassa.

Soinin mukaan ei ole viisasta lähteä tuomitsemaan jonkin maan demokraattisesti valittua presidenttiä ennen kuin hän on ollut päivääkään virassaan. Kommentti herätti metakkaa salissa, minkä jälkeen puhemies Maria Lohela (ps.) ilmoitti, että kysymys on käsitelty loppuun.

Konkretiaa vasta myöhemmin

Keskusteluun nousi myös Trumpin valinnan vaikutus Suomen ja Yhdysvaltojen sekä EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen kauppaan. Soini sanoi, että Yhdysvallat on Suomelle merkittävä kumppani, joten on erittäin tärkeää, että kahdenvälisen kaupan kehitys pysyy suotuisana.

– Se on pienen ja Suomen kaltaisen maan etu.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Hänen mukaansa Trump kohdisti kampanjassaan kauppakritiikin kärkensä Aasian halpatuontiin eikä puuttunut Yhdysvaltojen ja EU:n TTIP-sopimukseen.

Mykkänen uskoo, että Yhdysvaltojen hallinto aikoo myös vastedes syventää kauppasuhteitaan EU:n kanssa.

– Varmasti kannattaa odottaa puoli vuotta ennen kuin päästään eteenpäin konkretiassa, hän kuitenkin lisäsi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sosdemit näyttävät vieläkin ihannoivan Neuvostoliittoa ja DDR:ää. Huom. aika on jo ajanut ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän amerikkalaiset ei saisi valita itse presidenttiään, ei kai siihen nyt tarvita suomen demareitten lupaa, ja varsinkaan Tytti Tuppuraisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo näyttikin jo omansa. Unohti köyhät, käänsi takkinsa maahanmuutossa, haluaa verottaa veneet ja skootterit. Esiintyy muka kovin kiireisenä ulkopolitiikan olemattomissa askareissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Kansa on valintansa tehnyt ja nyt Trumpin vuoro näyttää kykynsä tehtävään, johon asettui ehdolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Soinin mielestä sitten kyvykästä jos tekee niiko Suomen hallituksen pari puoluetta ja peruu kaikki puheensa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa Soininkin yrittää. Mitähän Timo tuli luvanneeksi - muistaako kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselutunnilla Tuppuraisen Tytti oli kovasti huolissaan , mitä Soini aikoo tehdä että moinen oikeistopopulismi ei oääse nousemaan Euroopassa. Demokratiaksi kait tuota yleensä sanotaan, kun kansa kertoo mielipiteensä? Ehkä sosiaalidemokratia on eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image