Kotimaa

Soini varoitti puolueväkeä: MV-lehti on osa hyb­ri­di­vai­kut­ta­mis­ta

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) varoitti verkon valesivustoista puolueensa tilaisuudessa. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.12.2016 14:47
STT, Kaleva

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini varoittaa verkon valesivustoista, jotka pyrkivät murentamaan ihmisten luottamusta. Puolueen ajankohtaistilaisuudessa torstaina puhunut Soini käytti pitkän tovin hybridivaikuttamisen arviointiin.

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan juuri perussuomalaisten kannattajista selvästi isompi osuus luottaa valemedia MV-lehteen kuin muiden puolueiden kannattajista. Suomen Kuvalehdessä julkaistun tutkijakirjoituksen mukaan jopa kolmannes perussuomalaisista luottaa tuohon valemediaan.

– MV-lehti on osa hybridivaikuttamista. Siellä on paljon perättömiä juttuja, joita sitten linkataan eteenpäin, ja osa ihmisistä uskoo.

Verkkosivuston hybridivaikuttamiseen on Soinin mukaan vaikeampi puuttua silloin, kun osa jutuista pitää ainakin näennäisesti paikkansa. Hankalaksi tilanteen tekee hänen mukaansa myös se, että sosiaalisen median kautta syntyy pieniä heimoja, jotka seuraavat vain tiettyjä sivustoja ilman lähdekritiikkiä.

– Se raivo, joka yhteiskunnassa syntyy, syntyy pienissä piireissä, jotka ruokkivat toisiaan.

Soini patistaakin poliitikkoja ja tiedotusvälineitä paitsi tuomitsemaan valemediat, myös kumoamaan valheelliset tiedot.

Vahinkoa syntyy nopeasti

Hybridivaikuttamisella pyritään hämärtämään totuutta ja luomaan epävakautta. Epäluulojen kylvämiseen riittää pelkkä valheellinen väite.

– Asioista ja ideologioista voi olla eri mieltä, mutta faktat ovat faktoja. Hybridivaikuttamisen tavoite on saada ihmiset taistelemaan keskenään ja murentaa luottamusta, Soini sanoo.

Sosiaalisen median kautta hulluimmatkin valheet voivat saada laajan huomion. Esimerkkinä Soini mainitsee Imatran ampumisen jälkeiset valheelliset verkkohuhut, joiden mukaan uhrit olisivat olleet venäläisiä.

– Jos joku osaa tätä disinformaatiota käyttää, vahinko tulee helkkarin nopeasti, ja se moninkertaistuu.

Myös Euroopan unioni on aktivoitunut torjumaan hybridivaikuttamista, ja suunnitteilla on Suomeen perustettava hybridikeskus.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

"Siellä on paljon perättömiä juttuja, joita sitten linkataan eteenpäin"
Ai niinku esimerkiksi mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voisko joku kertoa, mikä MV:n jutuista tänään on valetta, kun itse en ainakaan sellaista valeuutista löytänyt, vai onko Soinin takinkääntöjuttukin jo venäjän masinoima valeuutinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkea ulostulo Soinilta kun kolmannes persukannattajista uskoo valemedioihin. Tämä ulostulo tarkoittaa sitä että kolmannes persujen kannatuksesta katoaa kuin tuhka tuuleen ja se tipahtaa noin 6 prosenttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vallassahan ovat huijarit, eikö luottamus huijareihin ole aika järjenköyhää toimintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ihme, että nakkimugimaisteri hermostuu, kun MV on viime aikoina kääntyt persuja vastaan. Ennen, esimerkiksi ennen viime vaaleja, MV:n valehtelu satoi Soinin laariin, ja silloin kaikki oli Soinin mielestä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini on oikeassa. MV:tä rahoitetaan itärajan takaa. Toivon, että Suomeen saataisiin joskus aidosti puolueeton media, jotta MV:n kaltaista roskaa ei enää tarvita. Itärajan takana olevat tahot ovat haistaneet Suomessa olevan puolueellisen median ja käyttävät tilannetta härskisti hyväkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii-in. Toivottavasti MV-lehden fanit joskus tajuavat toimineensa vieraan vallan, eli Venäjän, hyväksi.

Jos hyvät ihmiset pidettäisiin asiat tärkeysjärjestyksessä: keskinäinen nahistelu tekee meistä heikomman. Eri mieltä voi olla, mutta tappelemaan ei tarvitse alkaa. Liian radikaalit ajatukset eivät yleensä mene läpi, joten kannattaa hakea kohtuullista ratkaisua, joka kelpaa useimmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä, mihin Soini todella uskoo. Katoliseen kirkkoon vaan? Kyllä suomalaiset nykyihmiset ovat suhteellisen älykkäitä ja eivät elä enää kekkoslovakiassa. Taistolaisuus (Neuvostoliiton vilpitön ihannointi) vaihtui vihervasemmistolaisuuteen (monikulttuurisuuden ihanneyhteiskuntaan). MV-lehdestä voi ainakin haluttaessa tarkistaa tiettyjä "salassa" pidettyjä virallisia dokumentteja. Se kai se korpeaa. Tosin itse luen ihan faktatietoa ulkomaisisista luotettavista lähteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla aika kaukana ylemmästä korkeakoulututkinnosta, huomaa pakonomaisesta itsetehostuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meni Vähämäkeen ,on nimittäin jäsen vero valiokunnassa sekä Soiniin luottamus.Ovat hupiukkoja ja hupipuolue.
Ihan pölijiä puhuvat ja tekevät pölijiä asioita.Toi ns. Skootterivero(Soini lanseerannut) eriarvoistaa motoristit,koska ajoaika on ihan eri pohjoisessa kuin etelässä ja maksu on kumminkin sama.Eivät varmaan ole edes MV lehteä lukeneet ja ymmärtääköhän Soini edes mitä sana hybridi tarkottaapi.Motoristit elekää äänestäkö hupiukkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu..ja kun katsoo persujen puolueohjelmaa ja siinä olevia lupauksia niin kyllä on oikeassa täysin. Valemedioihin ei kannata luottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on soini näyttäny todelliset kykynsä.Juppiskootterit verolle ja mv lehti valehtelee.Valitettavasti tuota tuli äänestettyä,vaikka on meitä muitakin pettyneitä?Melko kaukana kansan miehestä.Ulkopolitiikka jäi sitten kuitenkin vähemmälle,toisin kun luvattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

, jotka pyrkivät murentamaan ihmisten luottamusta"
Luotin ja toivoin, sitten silmät aukes.
Vaikea on antaa kun on tyhjää täynnää, sanahelinä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan persuja mutta, ehkä on aika Timon siirtyä eläkkeelle.
Veikkaan ettei ole edes lukenut koko lehteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image