Kotimaa

Soini Trumpista: Reipasta retoriikkaa on välillä työlästä ymmärtää

Kotimaa 9.2.2018 1:22 | Päivitetty 9.2.2018 4:02
STT

Yhdysvalloissa vieraileva ulkoministeri Timo Soini (sin.) arvioi, että republikaanipuolue on alkanut yhdistyä presidentti Donald Trumpin taakse.

Trump on jakanut mielipiteet jyrkästi myös oman puolueensa sisällä. Republikaanien joulukuussa läpi viemä verouudistus on Soinin mukaan kuitenkin katsottu presidentille ansioksi samoin kuin se, että taloudella menee hyvin ja työllisyystilanne on parantunut.

- (Trumpin) retoriikka on tietysti reipasta, ja välillä sitä on joskus vähän työlästä kaikin tavoin ymmärtää, mutta kyllä (Trumpin) ensimmäisenä vuonna on saatu asioita aikaan.

Ministeri on tavannut vierailullaan senaatin ja edustajainhuoneen jäseniä ja keskustellut heidän kanssaan sekä Suomelle tärkeistä asioista että Yhdysvaltojen politiikasta. Hän teki vastaavanlaisen vierailun vuosi sitten, kun Yhdysvaltojen uusi hallinto vasta aloitteli toimintaansa.

Trumpin ja kongressin välejä kuvaillaan tiedotusvälineissä usein huonoiksi, mutta Soinin näkemys on, että Valkoisen talon ja kongressin välille on alkanut muodostua yhteys.

Hän kertoo, että moni arvostaa Valkoisen talon kansliapäällikköä John Kellyä, puolustusministeri James Mattisia, ulkoministeri Rex Tillersonia ja turvallisuuspoliittista neuvonantajaa H. R. McMasteria.

- He ovat järkeviä ihmisiä, jotka puhuvat järkeviä asioita.

Rukousaamiaispuhe keskimaltillinen

Ulkoministeri osallistui vierailunsa aikana myös vuotuiselle rukousaamiaiselle, jonka pääpuheen piti presidentti Trump. Soini oli yleisön joukossa myös viime vuonna, kun Trump puhui aamiaisella ensimmäistä kertaa.

Soini kertoo kuunnelleensa presidentin puheen hyvin tarkkaan. Hänen mieleensä jäi erityisesti kohta, jolla hän koki Trumpin viestivän, ettei Yhdysvallat häpeile kristillistä perintöään.

- Hän sanoi, että tämän maan ovat perustaneet vakaumuksen ihmiset, believers, eivät agnostikot, Soini kertoo.

- Se oli hyvin rakennettu lause, ja minä pidän lasautuksista ja sutkautuksista.

Kokonaisuudessaan Trumpin puhe oli Soinin mielestä keskimaltillinen samaan tapaan kuin presidentin hiljattain pitämä puhe liittovaltion tilasta ja kansainväliselle yleisölle suunnattu puhe Davosin talousfoorumissa. Soini uskoo kuitenkin, että Trump palaa kohta taas räväkämpään tyyliin, kun välivaalien vaalikampanjointi kiihtyy.

- Hän puhuu kahdella tavalla. Hänellä on ikään kuin jatkuva vaalikampanja meneillään, mutta välillä hän puhuu presidentin ominaisuudessa, Soini luonnehtii.

Ministeri kommentoi matkaansa STT:lle puhelimitse perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Vierailun ohjelmassa on ollut rukousaamiaisen ja amerikkalaispoliitikkojen tapaamisen lisäksi Suomen arktisesta puheenjohtajuudesta puhuminen Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon tilaisuudessa ja puhe uskonnollisten johtajien merkityksestä rauhanvälityksessä kirkon ulkomaanavun yhteistyöverkoston tilaisuudessa.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

"Soini Trumpista: Reipasta retoriikkaa on välillä työlästä ymmärtää".
Onko vika Soinissa vai puhujassa kun ymmärrys on niin vaikeaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen jäätikköalue napapiiri mutta eikö saada väylä ja satama jäämerelle yhdessä ruotsin kanssa . Kunnollista kalaa ja risteilyjä suomeksi sekä kunnon hotellikylpylää odotellessa kirkkoniemeen suomalaisesti . Voisitteko huolehtia suomen saamelaisten turvallisuudesta ja vapaudesta sekä heidän poroistaan . Varastaminen on ikävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannate ajatella liikaa ettei vaan sais aikaan älyttömiä ajatuksia kesken työpäivän vaan duudittautuu miettimään viikonlopun herkkuhetkiä koiran kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image