Kotimaa

Soini-show ei innosta – SDP:n kan­san­edus­ta­ja ihmettelee vä­li­ky­sy­my­sin­toa

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Jukka Gustafsson ei ole innostunut oman puoluejohdon aikeista tehdä välikysymys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikommenteista. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 16.8.2018 11:46
Anita Simola

Aborttikommentit pitäisi käsitellä eduskunnan kyselytunnilla. Välikysymys turhan järeä ase.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Jukka Gustafsson ei ole innostunut oman puoluejohdon aikeista tehdä välikysymys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikommenteista.

– En ole innostunut välikysymyksen tekemisestä Soinin aborttipuheisiin liittyen. Mies ei ansaitse omaa välikysymystään, joka on opposition järein ase. En tietystikään hyväksy Soinin sooloiloa, mutta se ei ole välikysymyksen väärti. Tarpeetonta julkisuutta, Gustafsson kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Kirjoitus on kerännyt runsaasti kommentteja. Valtaosa niistä on ollut kansanedustajan näkemyksen mukaisia.

Gustafsson lisää, että Soini on ollut aborttikysymyksessä johdonmukainen.

– Vaikka olen eri mieltä, niin annan arvoa vakaumukselle. Mutta toivon jäitä hattuun. Miksi aloittaa syksyn eduskuntatyö Soini-showlla, hän päättää.

Kyselytunti oikea foorumi

Hän kertoo Lännen medialle toivovansa, että aikomus välikysymyksestä kuivuisi kokoon.

– Mielestäni eduskunnan kyselytunti olisi sopiva foorumi asian käsittelyyn. Siellä saadaan aikaan riittävästi jännitteitä ja toivon, että saamme lauteille samaan aikaan niin pääministeri Juha Sipilän (kesk.), ulkoministeri Soinin kuin valtiovarainministeri Petteri Orponkin (kok.).

SDP:ssä eduskuntaryhmä tekee päätöksen välikysymyksestä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi aiemmin viikolla, että puolue aikoo pyytää syyskauden aluksi oppositiopuolueet koolle neuvottelemaan välikysymyksestä.

Lindtman sanoi, että Soini on aborttipuheillaan esiintynyt Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti. Kyse ei ole Soinista henkilönä vaan hänen toiminnastaan ministerinä. Siten asia koskee koko hallitusta.

Ryhmäjohtajan mukaan kyse on naisten oikeuksista ja ihmisoikeuksista.

Kun neuvotteluja on käyty, niin vasta sen jälkeen selviää, tehdäänkö välikysymys.

Some räjähti

Aborttikohu nousi, kun Argentiina jätti laillistamatta abortin. Katolilaista uskoa tunnustava Soini kirjoitti blogissaan, että Argentiina on hieno maa.

Tästä nousi raju somemetakka. Monet ministerimme kirjoittivat sosiaaliseen mediaan ja korostivat, ettei Soinin kanta ole hallituksen kanta.

Muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) kirjoitti, ettei kokoomus iloitse takaiskuista naisten aseman parantamisessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi olevansa harmissaan Soinin kirjoituksesta.

Argentiinan parlamentti oli aiemmin hyväksynyt esityksen, jolla olisi lievennetty aborttilakia.

Maan senaatti kuitenkin hylkäsi parlamentin esityksen.

MAINOS

Kommentoi

Tämä Jukka Gustafsson on aika fiksu mies ja ymmärtää, että tässä tehdään enemmän hallaa SDP:lle ja samalla nostetaan Timo Soinin kannatusta. Taktikko on taktikko, jota näiltä nuorilta edustajilta puuttuu. Voisivat kysyä asiaa Gustafssonilta, että milloin kannattaa tehdä ja mitäkin. Välikysymys on järeä ase eduskunnassa, ja sitä ei pidä käyttää yhden ihmisen käyttäytymisen tarkasteluun. Oppositio ei nyt ymmärrä, että mitä varten välikysymys on olemassa ja milloin sitä kannattaa käyttää. KD ei tähän sortunut ja hyvä näin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä abortti kysymys onkin ainoa asia jossa Soini poliitisen uran aikana ole takkia kääntänyt,muissa asioissa takki onkin puhki kulunut ja paikattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan täällä ihmetelty missä viipyy Soinin peukutukset ja pusuhymiöt katolisille papeille viimeisten uutisten jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut anelee epävarmoina lisäaikaa sauna-asuntosaduilleen. Demarit inisee keskenään välikysymysriekkumisesta. Li pyörittelee avuttomana ilmeettömiä silmiään. Mutta kuka seisoo itsevarmana näkemyksensä takana?
Iso S.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tämä SDP:n kansanedustaja toimii typerästi. Hän antaa pelin jatkua, ja hänen mielestä ulkoministeri voi virallisella virkamatkallaan Suomea edustaessaan tehdä mitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Jukka, nyt on miehellä suhteellisuuden tajua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaan vain timpan lällätyksen jäädä omaan arvoonsa. Turha sitä on siniselle tulevaisuudelle antaa tekohengitystä kun seuraavissa vaaleissa töpseli vedetään hengitys koneesta, Soini lähtee siihen suurlähetilään virkaansa, Terho pakenee kokoomukseen, Jussi Niinistö luikkii pers-suomalaisiin ja Simon Elo luultavasti kristillisiin.

Jos Timpalle annetaan välikysymys missä hän saa taas esitellä moraaliaan, se saattaa vielä suuruudenhulluudessaan kuvitella että hänellä poliittista painoarvoa ja jatkaa sinisten takapiruna seuraavat 4 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin järkipuhetta opposition edustajalta. Lindtmanni ja Rinne ovat mitä ovat, jätän heidän mielipiteensä omaan arvoon, 0,0 .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa kukaan iloitsee takaiskuista naisen aseman parantamisessa.

Eiköhän kuitenkin olisi viisaampaa kampanjoida reilusti naisten sorron vähentämisen puolesta kuin tyrkytellä aborttioikeutta sorretulle jonkinlaisena lohdutuksena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoi. Suomessa olisi paljon tärkeämpiäkin asioita ratkaistavana kuin tuhansien kilometrien päässä olevan Argentiinan aborttilait. Ihan turhaa älämölöä ja irtopisteiden keruuta. Gustafssonin kanssa en ole samaa mieltä varmaan yhtään mistään mutta tässä asiassa hän on kyllä oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi ulkoministeri varmaan alkaa antamaan venäjämyönteisiä lausuntoja joissa luvatan loputkin karjalasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image