Kotimaa

Soini kohautti taas abort­ti­lausun­nol­la, hal­li­tus­kump­pa­nit kritisoivat

Ulkoministeri Timo Soinin abortinvastainen blogikirjoitus on herättänyt keskustelua. KUVA: VALDRIN XHEMAJ / EPA
Kotimaa 10.8.2018 14:35 | Päivitetty 10.8.2018 17:10
STT, Kaleva

Hallituskumppaneilta keskustalta ja kokoomukselta on tullut kritiikkiä ulkoministeri Timo Soinille (sin.) tämän abortinvastaisesta blogikirjoituksesta.

Soini iloitsi blogissaan siitä, että Argentiinan senaatti hylkäsi eilen lain, joka olisi laillistanut abortin maassa. Ulkoministeri aloitti kirjoituksensa muistelemalla lämpimästi maaliskuista virkamatkaansa Argentiinaan.

– Hieno maa Argentiina. Paavi on argentiinalainen, jota kuunnellaan ja arvostetaan laajasti. Sana painaa, Soini kirjoitti.

Sitten hän sanoi, että maaliskuisen matkan valokuvista huokui elämä.

– Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema. Mitäkö olen mieltä sikäläisen Senaatin viimeöisestä päätöksestä? Soini jatkoi ja lisäsi perään "pusuemojin", joka ilmentää iloista tunnetta.

Virolainen: Ei hallituksen kanta

Keskustan ja kokoomuksen ministerit reagoivat kirjoitukseen nopeasti.

– Suomi edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa. Argentiina tekee omat päätöksensä, mutta kokoomus ei iloitse takaiskuista naisten aseman parantamisessa. Soinin aborttivastainen kanta ei ole myöskään hallituksen kanta, tviittasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmaisi olevansa täysin samaa mieltä Virolaisen kanssa.

– Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja niiden edistäminen on Suomen ulkopolitiikan ydintä, Orpo kirjoitti.

Hetkeä myöhemmin Orpo kuitenkin poisti kirjoituksensa ja muotoili viestinsä uudelleen.

– Suomi ja hallitus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmaisi olevansa Soinin kirjoituksesta harmissaan. Hän lähti Soinin tavoin viestinnässään emojilinjalle.

– Emojini Soinin lausunnosta, Saarikko aloitti tviittinsä ja lisäsi perään kieltävää elettä sekä vihaista naamaa esittävät emojit.

– Mitä haastavammaksi kansainväliset olosuhteet lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämiseksi käyvät, sitä sitkeämpi ja johdonmukaisempi Suomen tulee olla, Saarikko siteerasi omaa tiedotettaan toukokuulta.

Soini kohauttanut aiemminkin

Myös toukokuussa Soinin aborttikanta sai aikaiseksi somekohun ja pakotti ministerit kommentoimaan. Tuolloin hän ilmaisi blogissa pettymyksensä Irlannin kansanäänestykseen, jossa päätettiin abortin laillistamisesta.

Soini myös osallistui toukokuussa Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen. Hän perusteli tehneensä sen työmatkan vapaa-ajalla yksityishenkilönä. Monien poliitikkojen mielestä matkalla oleva ulkoministeri ei voi kuitenkaan ilmaista mielipiteitään täysin samalla tavalla kuin yksityishenkilö. Tätä mieltä oli myös presidentti Sauli Niinistö.

– Ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun, Niinistö sanoi kesäkuun alussa Talouselämälle.

Soini on vedonnut mielipiteen vapauteen, kun häneltä on kysytty aborttilausunnoista.

Ulkoministeri Soinin erilaiset roolit nousivat esiin jo vuonna 2016 Soinin Britannian-vierailulla. Pian brexit-äänestyksen jälkeen Soini matkusti Britanniaan omien sanojensa mukaan perussuomalaisten puheenjohtajana, mutta esimerkiksi Sky News -kanavan haastattelussa hänet esiteltiin ulkoministerinä.

Tuolloin Orpo toivoi Soinin edustavan hallituksen linjaa ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi Soinin välttävän EU-kriittisten iskulauseiden toistamista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Soini voi töräytellä nyt mitä vaan pieruja..Sipilä ei voi potkaista ulos koska hallitus ja sote-sotkukin kaatuisi. Niin surullista on tämän päivän politiikka. Orpokin vain katselee lehmän silmin päältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähestyin työpaikallani erään kerran työkaveriani, mieshenkilöä. Lähestyessäni häntä huomasin että kaikki ei ollut normaalisti. Surullisen ja liikuttuneen näköisenä hän tuijotteli tyhjyyteen. Lähestyin häntä ja kysyin mikä sinulla on. Vaiteliaasti hän vastasi että poikani täyttäisi tänään 30 vuotta jos hänen olisi annettu elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt ollaan luettu ja kuultu ettei Soinin kanta ole hallituksen kanta asiaan,on syytä pikaisesti vaihtaa henkilö. Suomi EI voi sallia Ulkoministerin omia kannanottoja ,tärkeisiin asioihin. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.
Sipilän on pakko vaihtaa henkilö.Sipilä on vastuussa hallituksesta.Historian epäpätevin Pääministeri Suomessa joka tuhoaa kaiken mitä olemme sadassa vuodessa saaneet aikaan.Perheiden elämän, vanhusten elämän,lasten elämän,työttömien sekä heikosti pärjäävien elämän.Sipilän kannattaa ottaa lopputili .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteletko pystyväsi hoitamaan asiat paremmin, kun olet hallitusta kaatamassa? Ei se tänne kirjoittelemalla onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaikkeen uskontoon sotkeutuneet pitäisi siirtää pois päättävistä elimistä. Muutenkin ihmetyttää esim. Lestadiolaisten innostus it- alalle ym... Jätän palkkaamatta ihan innovatiivisesti haitallisen ajattelutavan vuoksi. Sama homma myös maanpuolustuksellisesti katsottuna. Sori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini puolustaa elämää. Sitä tässä nyt sitten paheksutaan ja ollaan pöyristyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sehän riippuu, missä vaiheessa abortti tehdään. Jos abortoi solumöykyn, eikö naisen elämä ole etusijalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin ajattelee juuri nainen jolla on tyyliin mulla on oikeus, muilla ei.
Aivan sama onko slumöykky, sillä siitä elävästä solusta kasvaa ihminen ja nyt on kyse ihmisen murhasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini on ihmisoikeuksia vastaan ja naisten oikeuksia vastaan. On aina vastustanut aborttia ja eutanasiaa. Joutaa vaihtoon koko ministeri!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini nimenomaan puolustaa ihmisoikeuksia, eikä anna naisten murhata lapsiaan. Hyvä Soini.
Perustele mikä oikeus naisella on olla murhaaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksemme tältä sanansa syöjältä loppuu työt ensvuonna,tyhjänpäiväinen tollukka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinihan voi kohta muuttaa vaikka Vatikaanin kun loppuu kansanedustajan sekä ministerintyöt. Tiedä vaikka tulisi seuraava Paavi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi olla jonkinlainen pappiskoulutus, jos meinaa paaviksi. Ainakin olisi pitänyt käydä Vatikaanissa synninpäästöllä , ja suudella paavin sormusta. Toisaalta epäilen Soinin olevan piilo-jesuiitta ja saatananpalvoja lausunnoistaan päätellen. Satanistithan harrastavat lapsiuhreja ja hyväksikäyttöä. Edelleen kehoitan tutustumaan Ihmisoikeustaistelija kanadalaisen Kevin Annettin vuosikymmeniä kestäneeseen tutkimukseen kirkon tekemistä ihmisoikeusrikoksista ei pelkästään Kanadassa, vaan katolisessa maailmassa yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuitenkin hyvä, että Soinin taival ministeris-miehenä loppuu aika pian, eikä hänellä ole enää nytkään merkitystä poliitikkona. Ministerinä hän luonnoliisesti edelleen paskantaa "omaan pesäänsä", ellei käytös muutu.
Kaikenlaisia se leipä elättääkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sentään vielä Suomessakin joitakin, jopa poliitikkoja, joilla on sydän. Syntymättömiä lapsia pitää suojella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö järkevämpää ole, että lapsi syntyy haluttuna? Monesti aborttia jyrkästi vastustavia ei juurikaan kiinnosta millaisiin oloihin lapsi joutuu syntymän jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä mieluummin syntyisin ja eläisin elämän kuin kuolisin abortin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sinä sitä itse tiedosta vaikka äidillesi tehdäänkin abortti. Sinulla ei ole edes aivoja millä sitä ajatella tuon ikäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuta Timo Argentiinaan ,kun se on sinusta niin hieno maa ,me Suomalaiset emme vastusta ajatusta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image