Kotimaa

Soini kerää isähahmollaan sympatiaa Virossa

Viron presidentti Kersti Kaljulaid myönsi Ulkoministeri Timo Soinille (sin) Maarjamaan ristin ritarikunnan toisen luokan ansiomerkin. KUVA: Silja Viitala / Lannen Media
Kotimaa 22.2.2019 17:45
Anita Simola

Presidentti Kersti Kaljulaid myönsi ulkoministerille korkean ansiomerkin. – Kiva, että naapurissa tykätään.

Tallinna kylpee aurinkoisessa kevätsäässä. Taksi poimii reportterikaksikon Viron presidentin Kersti Kaljulaidin linnan liepeiltä.

Kuljettajaa kiinnostaa, mistäs Suomen tytöt tulevat. He tulevat seuraamasta ulkoministeri Timo Soinin (sin.) vierailua, jonka aikana hänelle myönnettiin Viron presidentin kunniamerkki.

Eikä kyse ollut mistä tahansa merkistä, vaan Maarjamaan ristin ritarikunnan toisen luokan ansiomerkistä.

– Teidän ulkoministeri. Toden totta. Hänestä on nyt paljon kirjoitettu lehdissämme. Tiesittekö, että hän on täällä erittäin suosittu suomalainen. Meillä virolaisilla on tunne, että hän pitää hahmollaan meidänkin puolta suomalaisten lisäksi, kuljettaja juttelee.

Samansuuntaista viestiä kuuluu muualtakin kaupungista. Onko näin, että Soini on etelänaapurissa suositumpi kuin kotimaassa?

Soini kertoo Lännen Medialle olleensa jopa liikuttunut, kun sai tiedon ansiomerkistä.

– Kyllä siinä taidettiin vähän tihruttaa.

Ulkoministeri päätti heti, että hän lähtee noutamaan merkkiä itse. Sen verran isosta jutusta oli kyse.

Suomen Tallinnan suurlähetystön mukaan ansiomerkki myönnettiin Soinille nimenomaan henkilökohtaisista ansioista.

– Kyllä tämä lämmittää. Onhan minulle väitetty Suomessa, etten ole hoitanut suhteita hyvin. On kiva huomata, että edes naapurissa mietitään toisella lailla.

Tällä kommentilla Soini viittaa hänen abortin vastaisiin toimiin viime vuonna.

Aborttijuttu painaa

Asia painaa selvästi Soinia vieläkin, vaikka asia on taputeltu.

Ulkoministerin osallistuminen abortin vastaiseen kynttiläkulkueeseen aiheutti tuolloin rajun reaktion kotimaassa.

Aiemmin hän oli kirjoittanut Argentiinan olevan hieno maa, kun se kiristi aborttilainsäädäntöään.

Soinin sanomisia puitiin eduskunnassa jopa luottamuslauseen muodossa. Soini selvisi kuivin jaloin. Hän vetosi uskontoonsa, katolilaisuuteen.

Soini sai silloin myös moitteet oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä, vaikka ratkaisun mukaan mitään laitonta ei ollut tapahtunut.

– Yksikään ulkoministeri maailmalla ei ole sanonut koko asiasta koskaan mitään. Se, että olisin vahingoittanut toimillani jotakin, on vale, hän painottaa.

Hyvät kumppanit

Tällä viikolla Soini on käynyt jo Brysselissä sekä Roomassa ja Vatikaanissa. Viikonlopun kruunasi Viro ja saatu tunnustus.

Soinin lisäksi vastaavan ensimmäisen luokan ansiomerkin saa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Vierailun aikana Soini tapasi presidentti Kaljulaidin lisäksi ulkoministeri Sven Mikserin.

Soini sanoo, että Suomi ja Viro ovat siitä hyvät kumppanit, että ne molemmat hyödyttävät toisiaan.

– Yhteistyötä on paljon, investointeja, työssäkäyntiä. Mehän puhumme jo Talsingistä, eli Helsingin ja Tallinnan yhdistelmästä.

Soini kehuu virolaisten nopeutta tehdä päätöksiä.

– Täällä osataan yhdistää bisnes ja politiikka. Homma sujuu.

Soini muistelee, että hän kävi nuorena miehenä 1980-luvulla Tallinnassa ja mietti silloin, että olisipa upeata, jos tämä maa olisi joskus itsenäinen. Näin kävi.

Kun on juttusilla ulkoministerin kanssa, niin pakkohan se on kysyä, että mitä jatkossa? Vaihtoehtoja on neljä niin kuin Haluatko miljonääriksi -pelissä. Joko a) Soini luopuu politiikasta, b) on ehdolla eduskuntaan, c) on ehdolla EU-vaaleissa tai d) on ehdolla molemmissa vaaleissa.

Ehdotan, josko kone poistaisi kaksi vaihtoehtoa. Soini ei suostu.

– Yksi vastaus on oikein. Olen tehnyt päätökseni. Siitä myöhemmin.

Tähän on tyytyminen.

MAINOS

Kommentoi

Eivätkö virolaiset tiedä, että tämä isähahmo huijasi suomalaisia isomman jälkeen? Nosti puolueensa äänestäjiä nuoleskellen hallitukseen mutta petti lupauksensa ja unohti arvonsa heti kun Audin takaovi aukesi. Takki kääntyi nopeammin kuin koskaan suomalaisessa poliittisessa historiassa. Siksi Soini ei ole Suomessa suosittu. Oli, mutta ei ole enää. Suomen ja Viron hyvät suhteet, yhteistyö ja investoinnit eivät ole Soinin ansiota. Turha häntä on niistä palkitakaan. Virolaiset palkitsevat hänet todennäköisesti jostain yksittäisestä teosta, joka on hyödyttänyt virolaisia.
Yhdessä asiassa Soini on oikeassa, virolaiset ovat nopeita tekemään hyviä päätöksiä. Suomi voisi ottaa oppia virolasten tavasta tehdä nopeita, järkeviä ja taloudellisia päätöksiä terveydenhoitojärjestelmän suhteen. Kymmenen vuoden ja 1,5 miljardin jälkeenkään Suomessa ei ole toimivaa terveydenhoidon tietojärjestelmää. Virolaiset taisivat hoitaa homman kymmenellä miljoonalla alta aikayksikön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvässä seurassa Soini on. Jens Stoltenberg on kiivas NATO puolustaja, ja on lausunnoillaan aiheuttanut huolta Baltian yleisestä turvallisuudesta. Venäjän perusteeton nokeaminen kuuluu Jensin työkalupakkiin. No, Virohan edistää myös NATO,n sopimusten vastaista laajenemistä Itään. Em. syistä Soinkin palkitaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummia nämä Sipilän hallituksen ministerit: Anne Berneriä arvostetaan Ruotsissa ja Timo Soinia Virossa enemmän kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virolaiset kiittää Soinia hyvistä asioista viron puolesta.

Voi kun suomalaisetkin voisivat kiittää, mutta ei ole Soini mitään tehnyt suomalaisten hyväksi, jos ei sitten lasketa mukaan poissaoloaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin puolue viime vaaleissa nousi toiseksisuurimmaksi ja vaalipäivän äänimäärässä mitaten oli peräti ykkönen no sitten puolue joutui toisiin käsiin ja
syntyi siniset johon siirtyneet olivat saaneet noin 2 / 3 osaa puolueen äänipotista silloin vielä entisessä kasassa olleessa puolueessa.
Sinisissä on nyt pätevin porukka ja sen
todistaa tuloksellinen hallitustyö niin
työllisyyden, talouden kuin turvallisuuden osalta. Tämä kolmen puolueen hallitus on onnistunut palauttamaan syöksykierteessä olleen
taloustilanteen edellisten hallitusten jäljiltä vihdoin nousuun. Soinin politiikan
työn jälki on nyt realisoitunut tällä hallituskaudella oikeilla tuloksilla, uusien syntyneiden140 000 työpaikan lisäksi uusia syntyy jos ei päästetä osaamattomia hommaa sössimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on häpelläisin hallitus koskaan peräkonttisekoiluineen. Sipilä on rikkonut kaikki ennätykset valheista kiinnijäämisessä ja Soini ole takinkääntöineen yhtään parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Soinilla pitkä ja pääosin huikea ura politiikassa . Nosti puolueen melkoiseen nousuun , mutta vähän surullinen loppu..
Pakko antaa tunnustus , vaikken kannata juuri tätä puoluetta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virolaiset kyllä tietävät mikä Soini on miehiään ja siten tuskin arvostavat häntä. Virolaiset nimittäin ovat ylpeitä maastaan ja myös avoimesti kansallismielisiä, kun saivat aikanaan Neuvostoliiton sorrosta tarpeekseen. Soini ei tähän kategoriaan kuulu mitenkään, vaan on maanpetturi, joita virolaiset inhoavat. Kyseessä on siis naurettava yleistys, joka tekee tästä uutisesta 100% valeuutisen. Politikkojen toisilleen jakamat prenikat, kun eivät ole koskaan vastanneet kansan oikeita tuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyvirolaiset ovat syystäkin ylpeitä maastaan ja varmaan kansallismielisiäkin mutta ennen kaikkea hyvin kansainvälisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä"reissu lasse "ei jatka vaalien jälkeen. tyhjänpäiväisempää ministeriä ei voi jatkossa tulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini tuhlannut verorahojamme jätti summat matkustamiseen.
Säästämme paljon kun saamme uudet kansanedustajat .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko kysyä, että onko Soinilla tuossa kuvassakin se isähahmo jossain mukana vai jäikö se kotiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa me tiedämme, että Soini on omaa etuaan tavoitteleva pyrkyri, äänestäjiensä pettäjä ja hupimaakari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko puhetta Filippiiniläisitä sairaanhoitajista suomeen? tuskinpa vaan!!... Myönsikö Ulkoministeri Timo Soinille (sin) myönsikö myös aborttilaista Viron presidentti Kersti Kaljulaid mitalin Timo Soinille?? jso näin eipä olisi uskonut....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image