Kotimaa

Soini ja Halla-aho eivät vaihtaneet sanaakaan SuomiAreenan backstagella – Halla-aho kritisoi vi­ha­pu­he­la­ke­ja

Timo Soini ja Jussi Halla-aho eivät ottaneet lainkaan kontaktia toisiinsa SuomiAreenan esiintymislavan takana. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.7.2017 21:07
STT

Kahtiajakautuneen perussuomalaisen puolueen eri palasten peräkkäiset esiintymiset keskustelutapahtumassa loivat jännitettä Porin SuomiAreenan avauspäivään.

Alun perin maanantain ohjelmassa oli vain perussuomalaisten esiintyminen, mutta puolueen jakautumisen takia ohjelmaan jouduttiin lisäämään myös Sininen tulevaisuus -ryhmän esiintyminen.

Puolueen entinen ja nykyinen puheenjohtaja Timo Soini ja Jussi Halla-aho olivat yhtä aikaa esiintymislavan takana, mutta minkäänlaista kontaktia puheenjohtajien välillä ei ollut.

Halla-aho toisti keskustelutilaisuudessa näkemyksensä, että puolueen hajoaminen juontaa juurensa siihen, että Soinin alaisuudessa puolueesta tuli yksittäisten ihmisten henkilökohtaisia intressejä palveleva organisaatio.

–  Ne puoli miljoonaa ihmistä, jotka äänestivät meitä vaaleissa, eivät äänestäneet meitä koska olemme niin hyvännäköisiä tai siksi, että he halusivat hyvää tai hillotolppia yksittäisille ihmisille, vaan koska heillä oli huoli heidän omaa elämäänsä koskettavista asioista, Halla-aho sanoi.

–  Nämä kysymykset valitettavasti unohtuivat siltä paljonpuhutulta puolue-eliitiltä. Tulos on sitten tässä, Halla-aho jatkoi.

"Vihapuhelait epäonnistuneita" 

Perussuomalaiset keskittyivät esiintymisessään sananvapauskysymyksiin ja tiedotusvälineiden kritisointiin. Halla-aho – joka itse vuonna 2012 tuomittiin korkeimmassa oikeudessa uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – kritisoi suorin sanoin Suomen vihapuhetta koskevaa lainsäädäntöä.

–  Tällä hetkellä kukaan ei oikein tiedä, mitkä ovat rikoksen tunnusmerkit, kun puhutaan uskonrauhan rikkomisesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Halla-aho sanoi.

–  Tästä ei saa vastausta myöskään poliisilta. Oikeastaan ainoa tapa ottaa selvää siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, on käydä koeponnistamassa erilaiset sanomiset oikeudessa, Halla-aho jatkoi.

Halla-ahon mukaan nykyinen käytäntö on kansalaisen oikeusturvan kannalta kyseenalaista.

Yhteistyökyky ratkaisee

Soini ja Halla-aho olivat eri linjoilla perussuomalaisten hajoamiseen johtaneista syistä.

Soinin mukaan hajoaminen johtui siitä, että puolueen perinteiset arvot eivät Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen enää olleet voimassa.

–  Sen takia piti perustaa uusi ryhmä, jota johtaa nyt sitten nuoremmat voimat, Soini sanoi Sininen tulevaisuus -ryhmän keskustelussa.

Soini korosti yhteistyökyvyn merkitystä politiikan teossa.

–  Maailmassa ei saa mitään aikaan, jos on itse pänkkäpäisesti koko ajan oikeassa ja jankuttaa samoja asioita. Pitää pystyä tekemään kompromisseja. Sillä tavalla saa omia asioita aikaan, Soini painotti.

–  Tärkeintä on olla tarpeeksi vahva, ettei tarvitse eikä halua potkia heikkoja päähän, ei toisenlaisia ihmisiä, ei toisuskoisia tai epäuskoisia tai toisen värisiä. Ihmistä ei saa sortaa, Soini summasi ja sai suosionosoitukset korventavassa auringonpaisteessa istuneelta yleisöltä.

Soini pahoitteli, että alun perin myönteisestä populismin käsitteestä on tullut nyky-Suomessa kielteinen lyömäase.

–  Ei se, että ihminen puhuu läpiä päähänsä, puhuu rasistisia tai fasistisia juttuja, joista voidaan joutua käräjille tai möykkää sosiaalisessa mediassa, ole populismia. Jos se on populismia, niin se sana on pilattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Kukapa haluaisi olla tekemisissä petturin kanssa, joka on luopunut kaikista periaatteistaan omaksi hyödykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisilla on nyt kaksi asiaa ajettavanaan, joista heidät tunnistaa: EU:sta eroaminen ja maahanmuuton pysäyttäminen.

EU-eron vaatimiselta menee pohja pois brittien erotuskaa seuratessa. Ja pakolaisten tulo tyssää ISISin kaatumiseen ja tilanteen rauhoittuessa muillakin kriisialueilla.

Seuraavissa vaaleissa perussuomalaiset on puolueena kuin menneen talven Lumia. Harvaa kiinnostaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvomaailma on valitettavasti epäselvä monelle muullekin kuin nykyisille ja entisille persuille.

Ihmeellisintä on, ettei Suomesta löydy ensimmäistäkään kunnon hyvistä, joka vaivautuisi kirkastamaan näitä rajoja antaen hukassa olevillekin mahdollisuuden kehittyä ihmisarvonsa ansaitsevaksi yksilöiksi. Vaikuttaa siltä, kaikkein pyhimmätkin pyrkivät korostamaan pelkästään omaa pyhyyyttään tyytymällä sättimään eksyksissä olevia.

Miksi oikeuslaitos ja media korostavat ihmisyyden loukkaamisoikeuksia omina oikeuksinaan? Mihin kukaan tarvitsee loukkaamisoikeuksia?

Miksi oikeuslaitos ei omalla toiminnallaan suojaa jokaiselle ihmiselle tunnustettua ihmisarvoa tasavertaisesti kaikille kuuluvana?

On suorastaan ironista, että juuri Halla-aho esiintyy Suomessa ainoana arvokyselijänä, joka ihmettelee, eivätkö suomalaiset olekaan lain edessä yhtä loukkaamattomia muiden kansallisuuden edustajien kanssa. Korkein oikeus viittasi kintaalla suomalaisten tasavertaisen oikeudelle lain edessä ja tuomitsi vielä kysyjänkin! Päähyvikset vaativat vielä Halla-aholta vilpitöntä katumista ihmettelystään!

Miksi suomalaisella ei ole oikeuden edessä tasavertaisia ihmisoikeuksia muiden kanssa ja miksi sitä ei saa kysyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkin kirjoitus meni nyt totaalisesti ohi aiheen. Liekö tuokin taas ollut sitä tahallista väärinymmärtämistä, mitä etenkin persut ovat aina harrastaneet, kun puhutaan siitä, mikä on vihapuhetta tai missä menee laillisuuden rajat, kun sanallisesti (jostain syystä) mätkitään esim kokonaista ihmisryhmää (ikään kuin he kaikki olisivat samanlaisia). Aikuiset ihmiset siis väittävät, etteivät tiedä, mitä tarkoitetaan vihapuheella? Uskoo, ken haluaa. Kyllä he sen tietävät, jopa erittäin hyvinkin, mutta he eivät voi sietää sitä, että esim avoimesti rasistisia kirjoituksia ei voi julkaista missä vain. Kyllähän se varmaan korpeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut hajosivat arvomaailman epäselvyyteen. Nyt toiseen leiriin kertyivät he, joille tärkeää on pelkästään muukalaisten solvaamisen vapaus. Se on poliittisena agendana totaalisen onneton kattaus. Ei riittäne pitkälle, eikä edustajistokaan häikäise kyvyillään. Halla-aho pohtinee jo itsekin pakotietä rasittavan möllilauman keulilta. Ehkäpä muuttaa Ruotsiin sikäläisten aateveljien luo. Toinen leiri on myös täyden perikadon tiellä, koska ehti kadottaa pienen kantasuomalaisen puolustamisen politiikan langanpäitä myöten valtaa saatuaan. Pääideologi Soinilta ovat eväät syöty. Uskottavaa agendaa ei voi enää rakentaa äänestäjien moninkertaisten pettymysten päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että Halla-ahon johdolla hallitustie olisi ollut tukossa eikä PS olisi saanut tavoitteitaan läpi. Oppositiossa se ei onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni persut soinin johdolla eivat ole saaneet mitään tavoitetta läpi. Hehän ovat vain olleet tukemassa kepun ja kok linjauksia. Apupuolue ainoastaan ja tämä uusisiipi myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinikin oli puolueensa kanssa tavallisen kansan asialla ennen vaaleja. Samalla kun samppanjasta kuplat loppu siinä unohtui tavallinen kansalainen joka antoi äänensä soinin puolueelle. Tässäkin historia toistaa itseään .
Takin kääntäjät ovat poliittista pohjasakkaa vaikka ovatkin jopa hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi suomen kansan satusetä, soini. Sanansa syönyt ja köyhänsä myynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini yrittää löytää uusilla puheilla, uudet uhrit !
Säälittävää toimintaa Soinin osalta !

On Soini joko ymmärtämätön tai härski, Soini on luonut ja saanut täyden hyödyn luomastaan "persu" hirviöitä ja nyt jättänyt tämän hirviön kasvamaan ilman ohjausta .... Surullista ja raukkamaista ..
Jekyll ja Hide ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho jankkaa ja jankkaa asioita. Viha ja ihmisoikeuksien polkeminen kun ei kanna pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolue on nyt saatu puhdistettua soinilaisista ja on aatteellisesti puhdas. Juuri sopivasti seuraavia vaaleja varten. Soinilaiset perustivat oman 1% puolueen ja tekivät poliittisen itsemurhan. Jussin johdolla oikeat perussuomalaiset saavat kunnon jytkyn. Edelliset vaalit oireilivat jo soinin aiheuttamaa kannatuksen puutetta mutta nyt jarrusta on päästy eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini ja kumppanit toteuttavat edelleen yhteisesti sovittua hallitusohjelmaa, joka kelpasi Halla-ahollekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän on palautettava Suomeen sananvapaus laajimmassa mittakaavassaan. Tuo ei enää käy, että kansalaiset eivät saa sanoa vapaasti mitä omassa mielessään liikkuu ja mitä asioista ajattelee. Aivan liian pitkälle on nyt menty ja sananvapaus tulee palauttaa takaisin kunniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa sananvapaus on. Jos ne "omat ajatukset" menevät solvaamisen ja väkivaltaan yllyttämisen puolelle, niin laki rajoittaa, mikä onkin hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image