Kotimaa

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tu­pa­kan­tum­pin? – "Säh­kö­sa­vuk­keet ovat uusi ongelma"

Varsinkin koiranpennut nappaavat helposti suuhunsa kadulta löytämiään asioita, kuten tupakantumppeja tai nuuskapusseja. KUVA: Eljas Sallmen
Kotimaa 18.9.2019 8:20
Kaleva

Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi eläinlääkärin luokse. 

– Nikotiinimyrkytyksen oireet riippuvat annoksen määrästä sekä koiran koosta. On raportoitu, että tappavan myrkyllinen annos vaihtelisi 20-100 milligramman välillä per koira. Tupakkatuotteista saatu nikotiiniannos on syötynä suurempi ja vaarallisempi kuin poltettuna, joten koira voi saada herkästi myrkytysreaktion, jos syö niitä, sanoo LemmikkiHelpin etäeläinlääkäri, LähiVetin Eva Kaisti.

Myrkytysoireet alkavat yleensä nopeasti, noin 15 minuutin kuluttua nikotiinin syömisestä.

Yleisimpiä nikotiinimyrkytyksen oireita ovat vapina, heikkous, horjuva liikkuminen, nopea tai vaikea hengitys, kuolaaminen ja pahoinvointi.

Hoitamaton myrkytys voi johtaa hengityslihasten halvaantumiseen ja koira saattaa jopa kuolla, koska ei pysty hengittämään.

Nikotiinipurukumissa on 2-4 milligrammaa nikotiinia per purkkapala, nuuskatyynyssä 10-30 milligrammaa, tupakassa 9-30 milligrammaa nikotiinia. Nikotiinilaastarissa on 10-100milligrammaa nikotiinia per laastari.

Perinteisten tupakkatuotteiden myrkky on sidottu muihin ainesosiin ja imeytyy suhteellisen hitaasti, eikä täten aiheuta nopeaa hengityslamaa ja tukehtumiskuolemaa. Usein lemmikki oksentaa, kun tuotteiden ainesosat korventavat vatsassa, ja vältytään kuolemantapauksilta.

– Sähkösavukkeet ovat uusi ongelma. Niiden neste sisältää paljon makuaineita, mikä voi motivoida etenkin koiria lähtemään ryöstöretkelle. Nikotiini on nestemäisessä muodossa ja päätyy jo limakalvoilta ja jopa iholta, sekä tietysti mahasuolikanavasta nopeasti verenkiertoon.

– Suomessa saa myydä nikotiininesteitä 10 millilitran täyttösäiliöissä, joissa on nikotiinia korkeintaan 20 milligrammaa millilitrassa. Yhdessä täyttösäiliössä voi siis olla jopa 200 milligrammaa nikotiinia. Ulkomailta tuoduissa vielä enemmän. Tämä yksi säiliöllinen voi siis koitua minkä tahansa kokoisen koiran kohtaloksi, Kaisti sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Jäipä mainitsematta suklaa, jota väitetään henkeävieväksi myrkyksi koiralle. Tätä ainetta on kuulemma ihmisten talouksissa yleisemminkin, ja voisipa lenkkimaastoonkin varista! Olenpa kuullut joidenkin jopa tahallaan koiralle tätä myrkkyä antavan! Miksei tästä voitaisi kunnon meteliä pitää? Ainakin sopisi artikkelin aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autot pitäis kieltää, koska koira voi juosta vaikka auton alle ja varsinkin liikkuvan auton alle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakointi voidaan järjestää niin että taajamiin laitetaan tupakkiastioita tarpeeksi paljon.Kyllä ne nastat voi laittaa sinne .Ei nakella minne sattui.eihän kukaan kylvä niitä omalle pihalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ajatellut, josko ostaisit kuonokopan koirallesi/koirillesi, kun lenkität niitä.
Kuonokoppa pelastaa monen koiran hengen nikotiineilta ja varsinkin ruoilta, joihin on laitettu nauloja ja neuloja maastoon koirien herkkupaloiksi.
Suosittelen. Minun koirakavereille on ostettu kuonokopat käytettäväksi lenkeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä toimittajalla menee vellit ja puurot sekaisin.
Eihän nyt kukaan voi höyrytellä nestettä jossa on 200milligrammaa nikotiinia... Voi olla että lähtis ihan siltä ihmiseltäkin henki.
Yleisin sekoitussuhde menee niin että nikotiinia on nesteessä alle 10milligrammaa (esim. itselläni 2-4). Jotkut eivät käytä sitä lainkaan.

Toki uutisointi on hyvä muistutus siitä ettei niitä puteleita jätetä eläinten & lasten näkösälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei tässä nyt mikään kampanja näkyis olevan päällä muu, kuin se että koirien ei parane antaa syödä mitä sattuu — mukaan lukien sähkötupakan nesteet. Höllää vähän foliota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikä tuossa oikein on naurettavaa? Uutisessa kerrottiin varsin selvästi, että sähkösavukkeissa käytetyistä nesteistä nikotiini imeytyy paljon nopeammin kuin muista tupakkatuotteista ja että isollakin koiralla on henki vaarassa, jos se syö tuollaisen makuainepullon. Sekö on naurettavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokasuolaa ei myöskään kannata jättää pöydille. Lemmikkisi voi kuolla, jos se syö suolaa vain puoli kahvikupillista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lemmikit eivät kyllä syö suolaa ja jos söisivät se olisi omistajan vastuulla, mutta kokemusta on että koiranpentu voi syödä kaikki purkat, tupakantumpit ja nuuskapussit mihin vain pääsee käsiksi.
Mutta tuollainen "just joo" asenne tietenkin helpottaa omaa vahingollista toimintaa mitä ei aio muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image