Kotimaa

Sofi Oksanen brittilehti The Guardianissa: suomettumisen aika vaikuttaa yhä Suomeen

Kirjailija Sofi Oksanen on huolissaan siitä, miten Suomea kuvaillaan Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien Helsingin tapaamiseen liittyen. Arkistokuva. KUVA: Harrri Toivola
Kotimaa 11.7.2018 18:49
Ossi Rajala

Kirjailija Sofi Oksanen on huolissaan siitä, miten Suomea kuvaillaan Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien Helsingin tapaamiseen liittyen. Oksanen kirjoittaa The Guardaniassa, että muutamat fraasit Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen ympärillä ovat pistäneet korvaan.

– Kansainvälisessä lehdistössä yhdeksi paikkavalinnan syyksi on mainittu Suomen menneisyys “neutraalina” maana, jossa on ennenkin järjestetty idän ja lännen välisiä kokouksia, ja nyky-Suomea on luonnehdittu “puolueettomaksi maaperäksi”. Mutta tämän päivän Suomi on kaukana siitä. Suomi on Euroopan Unionin jäsen ja euromaa. Se ei ole epämääräistä harmaata aluetta Euroopan ja Venäjän välillä, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan suomettumisen aika vaikuttaa yhä Suomeen.

– Kieli luo todellisuutta ja lähihistoriamme saa Suomen yhä käyttäytymään tietyllä tavalla. Emme esimerkiksi tiedä, olisiko Suomi NATO-maa, ellei Venäjä ärhentelisi asiasta jatkuvasti ja saisi meitä uskomaan jäsenyyden pudottavan taivaan päällemme.

Oksanen muistuttaa kirjoituksessa muun muassa siitä, että Suomen kouluissa mukailtiin neuvostoliittolaisen historiankirjoituksen linjaa. Esimerkiksi Viron sanottiin liittyneen vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon.

Suomettumisen taustalla vaikutti Neuvostoliiton kanssa solmittu YYA-sopimus.

– Suomi oli Neuvostoliitolle psykologinen laboratorio, jonka kautta oli näppärä tutkia muun muassa Neuvostoliiton suosikkityökalua, refleksiivistä kontrollia. Siinä kohde saadaan tekemään toivottuja päätöksiä näennäisen itsenäisesti kontrolloimalla sen saamaa tietoa. Tätä metodia Venäjä on käyttänyt esimerkiksi avittaessaan Yhdysvaltojen vaaleissa presidentiksi Donald Trumpin, Oksanen kirjoittaa.

Presidentti Niinistökin on miettinyt termejä

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pohtinut sitä, minkälaisia sanoja Suomesta käytetään huipputapaamisen yhteydessä. Reilu viikko sitten pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö halusi avata Suomesta venäläisessä Kommersant-lehdessä käytettyä neutraali-sanaa.

– Neutraali-sana on venäläistä kielenkäyttöä. Se on hiljattain auennut minullekin. Olen lukenut, että vastaavia tapaamisia on pyritty järjestämään neutraaleissa eli kolmansissa maissa. Näin oli, kun Jeltsin ja Clinton tapasivat Vancouverissa (1993) ja Medvedev ja Obama Lontoossa (2009). Lisäksi Trump ja Putin ovat aiemmin tavanneet Hampurissa. Kyllä me tähän kerhoon sovimme ja oikein hyvin, Niinistö pohti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Minkä keppihevosen tuo Oksanen on saanut suomettumisesta? Hänellä ei ole ollut mitään muuta sanottavaa aikoihin. Pitää ymmärtää muutama yksinkertainen perusasia; Suomen geopoliittinen asema ja diplomatian kieli. Se, mitä sanotaan ääneen ja se mitä ei sanota ääneen. Ja näin toimivat kaikki maat. Otan Naton tai en, mutta Oksasen tulee ymmärtää mitä siitä Naton ottamisesta seuraa. Kun maailmalla tulee konflikti, johon Nato sekaantuu, niin se tarkoittaa sitä, että suomalaiset sotilaat osana Natoa joutuvat lähtemään sotaan vaikka vinku intiaan, jos niin päätetään. Turha kitistä, että ei ole meidän intresseissä, vapaamatkustajia ei ole. Sekin tulee huomioida, että Natoon menevät rahat todennäköisesti olisivat muusta puolustusbudjetista pois. Lisäksi veikkaan, että maapuolustustahto eli kiinnostus armeijaan vähenisi. Sitten nämä suuret humanistit huutaisivat kuorossa kuupa punaisena, että miksi suomalaiset menevät sotimaan ja tappamaan viattamia ihmisiä sinne ja tänne. Suo siellä ja vetelä täällä. Ja kyllä minulle opetettiin Viron historiasta sen verran, että itsenäistyi aikanaan ja toisessa maailmansodassa ensin maan valloittivat saksalaiset ja sitten suuri ja mahtava, jonka "etupiiriin" Viro sitten jäi. Tästähän meidän kaikkien on kiittäminen liittoutuneiden rauhanneuvotteluja, joka tämän mahdollisti. Stalin olisi halunnut Suomen myös "etupiirin", mutta olisi ollut liittoutuneille vaikea rasti, kun Suomea ei missään vaiheessa miehitetty. Oksanen voi käydä katsomassa sankarivainajien hautausmailla suomettumisen mallia. Toki on totta, että politiikkojen sodan käynyt sukupolvi oli NL:n kanssa ylivaruillaan, ymmärrettästi. Mutta ne ajat ovat olleet ja menneet. Kumma, kun noin nuori ihminen on jämähtänyt vuosikymmenille, joita ei ole edes elänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on nyt suomettuneempi kuin koskaan, Yhdysvaltoihin ja Eu:n päin. Nöyristelyn määrä on suurempaa kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä Sofi Oksasen vaahtoamista suomettumisesta Suomi kävi verisen taistelun itsenäisyytensä puolesta mitä teki viro ja baltian muut maat nostivat kätensä ylös ja tulivat osaksi neuvostoliittoa.Olisiko suomen pitänyt toimia niinku baltian maat ei ja siinä Suomi teki oikein .Sofi Oksasen on turha ritisoida Suomen oppi kirjoja neuvostoliiton ajalta ne olivat silloisen ajan mukaiset balttiat olisivat osa neuvostoliittoa vieläkin jonsei venäläiset silloiset päättäjät olisi sallineet irtautumista.Suomen olis varmaan pitäny hyökätä tumput suorana olleiden balttien puolesta jotta olisivat saaneet pitää itsenäisyyden kun eivät tehneet mitään sitten puoli virolainen itkee kun suomalaiset ei tee mitään heidän hyväkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 1997 moskovalaisen professorin duginin kirjoittama kirja Osnovy Geopolitiki (Geopolitiikan Perusteet) on vaikuttanut suuresti Venäjän ulkopolitiitiseen eliittiin. Se kertoo seikkaperäisesti miten Venäjän maailmanherruus saavutettaisiin pääosin muilla kuin sotilaallisilla keinoilla, kuten disinformaatiolla, muiden valtioiden epävakauttamisella sisältä päin, Venäjän öljy- ja kaasuvarannoilla kiristämisellä jne. Euroopan maat pidettäisiin aisoissa "suomettamalla" ne.

Kirjassa mainitut muut suunnitelmat kuten Ukrainan liittäminen Venäjään ja Iso-Britannian EU-ero ovat käyneet pelottavan hyvin toteen nyt 20 vuotta kirjan julkaisun jälkeen!! Suomeakin varten on myös suunnitelma... Kirja ei ole salainen mutta suht huonosti saatavilla. Ainakin Putinkin on sitä lukenut ahkerasti, eli siksi kannattaa ainakin vilkaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sofi Oksanen on järjen ääni. Suomettuminen oli Suomelle nöyryyttävää kyykistelemistä pakon edessä, mutta se on historiaa, olemme yksiselitteisesti osa länttä. Trumpin ja Putinin tapaamisen yhteyteen on selvästi orkestroitu putintrolleja esimerkiksi viljelemään termiä "liennytys", niinkuin USA ja Venäjä olisivat jotenkin vertailukelpoisia supervaltoja. Venäjä on kuitenkin käytännössä kehitysmaa, vaikka aseilla pullisteleekin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kirjoitus Sofi Oksaselta. Hän selvästi tietää mistä puhuu.

Erityinen pointti on että nyt ehkä Putinin ehdotuksesta Suomi on valittu kohtaamispaikaksi "ei kenenkään maana". Vihasin tätä päivästä nolla. Suomesta tehdään nyt jotain demokratian ja diktatuurin välipaikkaa, tämä uutinen jo vei suomen kymmeniä vuosia taakse ja monet startupit jo nyt eivät valinneet suomea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato-haukka Oksanen unohtaa sen tosiasian, että Venäjä kyllä tarvittaessa neutralisoi Suomen jos se unohtaa geopoliittisen asemansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksanen ei ymmärrä kuinka pieni maa olemme. Ei tämän poikittain ajamiseen kulu edes yötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ribbentrop-sopimus oli ja meni. Ei ole niitä osapuolia enää pelaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksaselta voisi ottaa passin pois kokonaan. Sen verran perättömiä tarinoita taas kertaa meistä muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä tosisuomalainen toimintamalli. Mistähän demokratiasta on katsottu mallia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksananen kirjoittaa meistä kirjailijan vapaudella, se on hieman totta ja loput sepittelyä. Näin tulee sujuvalukuinen kokonaisuus ja Venäjä pysyy mörkönä itärajan takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksanen puhuu ihan asiaa. Kuitenkin nähdäkseni Suomessa on menty jonkin verran eteenpäin rähmällään olemisesta, mutta vielä Venäjä vaikuttaa ainakin poliittisten päättäjien takaraivossa, sillä muutenhan Suomi olisi jo Naton täysjäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Suomessa vaikuttaa edelleen varsinainen kekkos-kultti ja hämmästyttävän monet pitävät väyrystä messiaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksanen käyttää refleksiivistä kontrollia kertoessaan Suomesta tarinan, jollaisen brittilukijat haluavatkin kuulla. Täydet pisteet tekniikasta, hylsy lajista sinänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sale! Oikein kommentoitu. Eteenpäin on mentävä liennytyksen tietä. Hyvin sovitaan porukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli puolet nykyisistä suomalaisista sai oppinsa pysähtyneisyyden aikana. Sitä helposti uskoo sen mihin on kasvatettu tai aivopesty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
13
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image