Kotimaa

Söderskärin majakalle uusi omistaja

Kotimaa 26.6.2003 17:36
STT
Sipoon edustalla Suomenlahdella sijaitseva Söderskärin majakka vaihtoi omistajaa juhannuksen alla. Kapiteeli Oy myi majakkarakennuksen perustettavan osakeyhtiön nimiin. Kapiteelin myyntikiinteistöt yksikön myyntipäällikön Markku Mikalan mukaan yhtiön taustalla on mm. arkkitehtejä ja rakennusalan ihmisiä pääkaupunkiseudulta.

Mikala kertoo, että perustettavan yhtiön tavoitteena on kunnostaa ja pelastaa Söderskärin rapistuva majakkarakennus yhteistyössä muiden saaressa toimivien instanssien kanssa. Heidän tarkoituksena on tulevaisuudessa jossain määrin avata majakka myös yleisölle, Mikala sanoo.

Majakkasaaren maat omistaa valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaattikiinteistöt ja Söderskärin saarilla on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ylläpitämä tutkimusasema. Myös museovirastolla on sanansa sanottavanaan, kun majakkaa ryhdytään entisöimään.

Söderskärillä on Pohjoismaiden vanhin lintujensuojelualue. Se rauhoitettiin 1930, ja vuodesta 1948 lähtien sen linnustoa on tutkittu tiiviisti. Maihinnousu alueen saariin on kielletty huhtikuun lopusta elokuun puoliväliin. Majakkasaarelle pääsee kuitenkin jo elokuun alusta.

Söderskärin saarella toimi puinen tunnusmajakka ainakin jo 1700-luvun alussa. Nykyinen majakka on rakennettu 1862. Majakan toiminta päättyi automatisoidun kauden jälkeen 1980-luvun puolivälissä. Söderskär sijaitsee vajaat 20 kilometriä Sipoon edustalla Suomenlahdella Porvoon kaupungin alueella.

Ennen juhannusta Suomen majakkaseura vetosi valtioon, että se ryhtyisi toimiin jottei maamme arvokkaimpiin majakoihin kuuluva Söderskärin majakka pääsisi rapistumiaan. Seura vaati majakkarakennuksen välitöntä korjausta ja valtiota osoittamaan varat korjaustöihin. Majakkaseura haluaisi pitää Söderskärin yleisölle avoimena.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:24
Ministeriön konsulipäällikkö: Supo oli tehnyt turvaselvitykset rikoksesta epäillyistä viisumivirkailijoista
15:19
Isolle-Syötteelle nousee hirsinen monitoimiareena – rakennusta voi käyttää tapahtumiin ja sisäliikuntaan
14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
72
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
68
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
55
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
43
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image