Kotimaa

SLL: Kollaja-hanke osoittaa yh­teis­kun­ta­vas­tuun puutetta

Kotimaa 12.1.2014 13:01
Kaleva

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii Pohjolan Voimaa lopettamaan Kollajan tekoallashankkeen ajamisen. Hankkeen lopettaminen osoittaisi myös yhtiön pääomistajien UPM-Kymmenen ja Stora Enson kantavan vastuuta ympäristöstä ja yhteiskunnasta, liitto arvioi.

"Vapaana virtaava Iijoki on koskiensuojelulailla suojeltu rakentamiselta ikiajoiksi. Pohjolan Voiman rakentamisvimma on yhteiskuntavastuun halveksimista. Iijokilaisilla pitää olla oikeus luottaa eduskunnan säätämän lain suojaan", sanoo Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan valtio on maksanut Iijoen suojelusta Pohjolan Voimalle jo noin 25 miljoonan euron korvaukset. Korkein oikeus hylkäsi yhtiön muut vaatimukset vuonna 2006. Sen jälkeen Iijoen kunnostukseen kalastus- ja matkailujoeksi on panostettu yhteiskunnan voimavaroja.

"Viime vuosina kalatiehankkeiden, onnistuneiden merilohien ylisiirtojen ja luonnon lohenpoikasten syntymisen myötä on koko Iijokivarressa aina Kuusamoa myöten herännyt, 50 vuoden tauon jälkeen, toivo Iijoen lohen paluusta kotijokeensa. Tämän unelman Kollajan allas tappaisi lopullisesti", sanoo Taivalkosken osakaskunnan esimies Eero Moilanen.

"Jokea ei pysty edes nykyään - toisin kuin Pohjolan Voima väittää - allastamaan, patoamaan ja kääntämään virtaussuunniltaan niin, etteikö sillä olisi merkittäviä vaikutuksia luonnonolosuhteisiin. Iijoella toteutetaan kansallista kalatiestrategiaa, ei suinkaan pureta lakeja. Kaikkein kohtuuttominta on kuitenkin koko jokivarren elämän kiusaaminen vuosikymmenestä toiseen", Moilanen sanoo.

Kollajan tekoallas nousi vuoden alussa keskusteluun, kun Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus antoi siitä erimielisen Natura-lausunnon. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että hanke on koskiensuojelulain ja viime kädessä myös vesilain, vesienhoitolain, luonnonsuojelulain ja monen muun eduskunnan viime vuosina EU:n direktiivin myötä ratifioiman lain vastainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Suomen luonnonsujeluliitto osoittaa yhteiskuntavastuun puutetta vastustamalla vastuuttomasti Kollajaa. Pitäisikö tältä Piiperöiden järjestöltä viedä verorahoistamme maksettu tuki pois.

On vastuutonta vastustaa Kollajaa, josta saadaan uusiutuvaa, puhdasta ja halpaa energiaa.Ilman tukia, kuten tuulimyllyt.

On vastuutonta vastustaa Kollajaa, joka tuo työtä ja toimeentuloa Pudasjärvelle.

On vastuutonta vastustaa Kollajaa, joka lopettaa tulvat ja puhdistaa vedet Pudasjärvellä, Tuulijärvellä, Aittojärvellä ja Iijoesta Kipinään saakka. Näille rannoille ei saa nyt rakennuslupia, koska tulvavaara. Näille rannoille saisi rannanomistajat paljon uusia rakennuslupia ja Pudasjärvi kiinteistöverotuloja mysö Kollajan voimalaitoksesta.

Kaikki hyötyvät Kollajasta. Milloin saa rakentaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järvellä ja tekoaltaalla on yhtä paljon suunnilleen yhteistä kuin tuolilla ja sähkötuolilla. Esimerkiksi PVO:n suojeltuun Iijokeen suunnittelemassa Kollajan tekoaltaassa veden pinnan korkeus olisi vaihdellut tekoaltaassa 10 metriä sen mukaan mikä milloinkin on sähkön pörssihinta. Kun vielä tekoallasta kaavailtiin käytännössä tasamaalle suolle, niin olisihan se "mukava" sellaisen rantamökistä esimerkiksi uimaan saunasta lähteä kun saattaisi joutua tekoaltaan vedenpinnan ollessa alhaalla joutua kilometrin pari turveliujussa kahlaamaan ennen kuin veteen pääsisi. Saa olla kyllä melkoinen järjenjättiläinen jos sellaisen rannalle kesämökin rakentaa. Suunnilleen sama olisi tehdä kesämökki kaatopaikan laidalle. Kannattaa varmaan soittaa sinne Ely-herralle tai PVO-vesivoima firman toimitusjohtajalle ja kysyä reippaasti mökkitonttia tekoaltaan laidalta jos sellaista haluaa. Eikä kannatta pettyä jos sitä Kollajan tekoallasta ei tulekkaan kun todennököisyys sen rakentamiselle on pienempi kuin sille kuin että Suomen miesten jalkapallomaajoukkue voittaa MM-kultaa. Jalkapalloa tuntemattomille voin kertoa että sen MM-kullan todennäköisyys on pienempi kuin lotosta kuusi ja lisänumero oikein.

Pudasjärveltä löytyy ostettavaksi mökkitontteja parilla kymmenellä tuhannella eurolla oikeidenkin järvien rannoilta jossa vedenpinta on aina luonnollisessa korkeudessa ja vedet on kirkkaat ja rannat hiekkapohjaiset. Löytyyhän Pudasjärveltä myös satoja kilometrejä rantaviivaa suojeltujen virtavesien rannoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu tämä Kollajan järvi, siellä on paljon mökkitontteja tarjolla. Tietääkö joku, mistä ennakko varauksia voisi tehdä??. Samalla saadaan helpotusta myös näihin säätösähkömarkkinoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on tarjolla kaunista rantaviivaa. Vedenpinnan taso saattaa tosin vaihdella noin 6 metriä ajankohdasta riippuen, mutta jos se ei haittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse toivon että Kuusamon Oulankajokeen ja Kitkajokeen tehtäisiin pari vesivoimalaa tuottamaan ympäristöystävällistä sähköä. Rukan matkailijatkin olisivat ilahtuneita kun olisi ympäristöystävällistä norppasähköä ja voisivat käydä ohjatuilla tutustumuskierroksilla katsomassa miten se maailman puhtain sähkö niissä voimaloissa syntyy! Toivotavasti Saapunki ja muut kunnan merkkihenkilöt pian laittavat asian virreille ja hakevat luvan Oulun elyherralta sen rakentamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi Vehkaperälle, Tornion-Muonionjoki virtaa vapaana satojen kilometrien matkalta. Senkään patoaminen ei varmaan haittaa mitään, kun on uudet konstit voimayhtiöillä. Tenojokee voisitte harkita kanssa, hyvä pudotuskorkeus ja Utsjoella vähän asukkaita vastustamassa. Ei muuta, kun pikapikaa asetuksia päivittämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täysin paikallisten kiusaamista Pvo:n toimet. Joen pääuoma jäisi kuiviksi kauneuspatoaltaiksi vailla luonnollista virtaamaa 35km matkalta. Jokainen näkee saman, kun menee Iihin kattoon Raasakan vanhaa uomaa. Sipiläkin paljasti karvansa muiden kepujen kanssa onneksi hyvissä ajoin. Luultiin jo uusien tuulten puhaltavan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Suomessa löytyy nykyään Ely-Herroja jotka laittavat kaikenlaiset piipertäjät kuriin ja ymmärtävät että luonnonsuojelu on hyvä juttu mutta sen on aina väistyttävä jos jonkun firman taloudellinen etu sitä vaatii. Esimerkiksi Sodankylän Viiankiaavaan on tulossa mahdollisesti Amerikkalaisten omistama kuparikaivos Viiankiaavan natura-soidensuojelualueelle. Naturat eivät onneksi haittaa kehitystä kun kaivosfirma ostaa Oulun Ely-Herralta lausunnon jossa todetaan ettei Talvivaaran kaltainen avolouhos haittaa suon toimintaa vaan vaikuttaa siihen positiivisesti. Sen jälkeen piipertäjien on turha valittaa EU:lle kun on mustaa valkoisella ettei hanke vaikuta luontoarvoihin. Esim. Tenojokeenkin olisi hyvä rakentaa pari vesivoimalaa tuottamaan halpaa sähköä lappalaisille kun Kollaja hanke osoitti tutkimuksissa että Suomessa koskissa on liikaa vettä luonnostaan ja lohikalatkin vain tykkäävät kun ylimääräinen vesi saadaan ohjattua kaloja häiritsemästä vesivoimalaan ja ekoaltaaseen. Myös Torniojoen Kukkolan koskeen saisi hyvän voimalan ja pienen altaan jonne voisi istuttaa kirjolohia kalamiesten iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolue Sipilän johdolla ajaa vimmatusti Kollajan valjastamista energiantuotantoon perusteena alueelle rakennettavien tuulivoimaloiden tarvitseman syöttöenergian turvaaminen. Keskustalaiset kunnallispoliikot haluavat tuulivoimakaavoituksella tuhota kauneimmat pohjoissuomalaiset kultuurimaisemat Pudasjärvellä, Vaalassa, Siikajoella jne. ja nyt Keskusta haluaa valjastaa Iijoen tuulivoimarakentajien bisnesten tukemiseksi. Ei voi kuin ihmetellä, miksi Keskustapuolue ja keskustalaiset kunnallispoliitikot haluavat tärvellä tuulivoimarakentamisella paikallisten ihmisten elinympäristön ja kauniin luontomme. Tämä "vihreä" politikointi ulkomaisten sijoittajien omistuksessa olevien tuulivoimayhtiöiden hyväksi tulee varmasti näkymään tulevissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojeluliitto tässä osoittaa täydellistä yhteiskuntavastuun puutetta. Toisekseen elykeskus ei pyörtänyt mitään aiempaa päätöstään. Suunnitelmia on muutettu aikaisemman lausunnon jälkeen ja nyt on annettu parannetusta suunnitelmasta uusi lausunto. Tottakai paranettu suunnitelma voi johtaa uusiin johtopäätöksiin. Eikä siinä lausunnossa oteta kantaa mihinkään koskiensuojelulakiin, tuskin sitä on edes pyydetty! Lausunto on annettu pelkästään suunnitellun altaan vaikutuksesta Natura-alueisiin. Ely-keskus on tässä se asiantuntija, jota on kuultu. Ketä muita siinä olisi pitänyt kuulla, täysin puolueellista luonnonsuojeluliittoako???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä allashankkeesta paljon mitään enkä halua siihen ottaa enenpää kantaa. Mutta kyllä tähän ELY- keskuksen touhuun jonku pitää puuttua. Sekoilut kaivoksilla kytkökset sinne ja tänne nyt tässä allasjupakassa pyörretään yhtäkkiä jo tutkittu asia ilman että kuullaan asiantuntijoita. Ei Suomessa saa asioita näin hoitaa, tämmöinen toiminta horjuttaa ihmisten uskoa koko yhteiskuntaan. Ei ELY:n johtaja voi jatkaa virassa enään, luottamusta ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka on mahdollista, että ELY-keskus tekee voimassa olevan lain vastaisia päätöksiä? Onko asialla olleet taas Talvivaaraa valvovat viranomaiset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Kurosen kanssa täysin samaa mieltä lisäten, että meillä kaikilla suomalaisilla pitäisi olla oikeus luottaa tällaisiin päätöksiin nyt ja tulevaisuudessa.

On täysin vastuutonta PVO:lta ja keskustalta lähteä ajamaan tällaista hanketta joka toteutuessaan kostautuu jokaiseen suojeltuun vesistöön. Luulevatko keskustalaiset tosiaan, että muut voimayhtiöt antaisivat yhden toimian kerätä kermat koskiensuojelulain raottamisesta.

Toivottavasti tämä kostautuu keskustalle ja rajusti. Ei tällaista päättömyyttä uskoisi olevan nyky yhteiskunnassa! Älä äänestä keskustaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankkeen vastustaminen puolestaan osoittaa täydellistä järjen köyhyyttä. Energian varastointiin ei ole muita puhtaita vaihtoehtoja. Vuosituhantiset perinteet vain toimivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On yhteiskunnan varojen tuhlaamista että Ely joutuu antamaan lausuntoja suunnitelmista joka on kiistämättä lainvastainen.

Eduskunnan pitäisi säätää uusi laki joka pakottaisi PVOn avaamaan Raasakan ja Maalismaan luonnonuomat ja laskea niihin ympärivuotisesti vettä vähintään 15 m3/s. Tämä osana Iijoen lohen palauttamishanketta. Iijoen lohen palauttaminen on yhteiskunnallisesti ja paikallisesti paljon arvokkaampi hanke kuin jo olemassa olevat voimalaitokset Kollajasta puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijoen alaosassa on 40 kilometriä jokea jossa on viisi voimalaa. Sen yläpuolella on satoja kilometrejä vapaata jokea ja koskia. Niitä Suomen viimeisiä vapaita koskia ei saa tuhota sen vuoksi että niillä saisi tuotettua jonkun promillen Suomen sähköstä. Ennemmin saisivat rakentaa kalaportaat niihin voimaloihin. Ranskassa, Yhdysvalloissa ja monessa muussa maassa käytäntö on sellainen että voimalan tai padon omistajalla on velvollisuus rakentaa toimivat kalaportaat omalla kustannuksellaan tai sitten purkaa patonsa. Iijoen voimaloihin saataisiin kalaportaat viidessä vuodessa kun PVO pistäisi sen viiden vuoden ajan joka vuosi sen rahamäärän niiden rakentamiseen mitä sen vesivoimalat tuottavat viikossa. Kuluttajille ja veronmaksajille tämä ei maksaisi mitään kun vesivoima olisi silti äärettömän tuottoisaa vesivoimaloiden omistajille ja niiden sähkön tuotantokustannukset jäisivät edelleen murto-osaan siitä hinnasta minkä ne saavat kun myyvät sen sähkön markkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain ketkujen rahamiestan ahneet lobbarit tälläisiä ehottelee . Ahneus menee kaiken edellä joillakin kun palkintona on rahaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjolan Voiman suunnitelmissa ns. asiantuntioiden lausunnot ovat mahdollisesti täysin väärässä altaan haittavaikutuksien suhteen. Altaan alle jäisi erittäin paljon kuivatettuja turvesoita ja näistä voi altaan vedenpinnan korkeuden vaihtelusta johtuen irrota veteen raskasmetalleja, fosforia, humusta ym. haitta-aineita erittäin suuret määrät. Näin altaan aiheuttama meren saastuminen voi olla arvaamattoman suuri. Allasalueelta veteen irtoavien haitta-aineiden määrää ei varmuudella voi sanoa kukaan ihminen maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stora-Enso ja UPM ei ole koskaan kantanut vastuuta mistään eikä tule kantamaan. Niiden tehtävä on vain tehdä rahaa ja paljon. Ei niitä kiinnosta tämmöiset asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On suorastaan törkeää että ahneet voimayhtiön miehet yrittävät tuhota Suomen viimeiset vapaat kosket. "Wattiherrat" saisivat jättää edes ne luonnonsuojelualueet rauhaan.

Eihän tuosta laittomasta hankkeesta tälläkään kertaa mitään tule. 1950-luvulta saakka ovat yrittäneet Kollajalla samaa ja aina se lopputulos on sama eli joki sen kun virtaa vapaana ja kosket kuohuvat. Samoin käy tälläkin kertaa. Varmaan vuonna 2113 eli sata vuotta tästä eteenpäinkin voimayhtiön ukkoa närästää kun koski sen kun kuohuu vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
15
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
14
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image