Kotimaa

SLL haluaa eroon turpeesta 2025 mennessä - Tur­ve­tuot­ta­jat tyrmäävät vaatimuksen

Turpeen nostoa Haapaveden Piipsannevalla. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 30.1.2013 13:30 | Päivitetty 30.1.2013 13:32
Kaleva

Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) mielestä turpeenpoltosta on päästävä eroon vuoteen 2025 mennessä.

SLL on tyytymätön pian valmistuvan valtion ilmasto- ja energiastrategian alustavaan turvelinjaukseen. Strategiaesityksessä tavoitellaan turpeenpolton vähentämistä kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä.

"Turve on moniongelmainen polttoaine, josta on syytä päästä eroon”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Suomen turvetuottaja ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Haavikko pitää SLL:n väitteitä pöyristyttävinä. Haavikon mukaan energiahuolto vaatii turpeen käyttöä.

”Käytössä oleva kattilatekniikka ei mahdollista korvaamista. Mikä on sitten turpeen korvaaja? Se on kivihiili”, Haavikko toteaa.

SLL:n mukaan voimalaitokset voidaan rakentaa niin, että ne kykenevät polttamaan biomassaa ilman turpeen tai kivihiilen käyttöä tukipolttoaineena.

”Se on täysin kohtuuton investointi lähteä sellaisia laitoksia rakentamaan tuon syyn takia, kun puun saanti on edelleen epävarmaa”, Haavikko vastaa.

SLL:n mielestä poliitikkojen on annettava selvä viesti siitä, että turve jää menneisyyden energianlähteeksi.

"Turve-energian sijaan investointien tulisi kohdistua uusiutuviin energianlähteisiin, puubioenergian korjuuseen ja logistiikan parantamiseen", Sulkava sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

turpeen pltto on sama kuin luoto teki sen ennen ihmisen puuttumista maastopaloihin se on tapa puhdistaa maatuva orgaanine aine mätänemis vaiheen aihettaman metaanikaasun syntymistä ja liika humus kerrostuman valumasta vesistöö kun lampi kasvaa umpeen se ei pirätä ravinteita enää eikä linnut ole enää tällaisesta kiinnostunut ne valloittavat seuraavan avovesialueen joka on alkanut kasvaa umpeen ympäröivä valuma-alueen ja lintujen tuomasta raviteista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on sama sitte sulkea kaikki paperitehtaat,kaivokset,ydinvoimalat jne jne..
Sitte voidaan olla vain niinku kreikkalaiset :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kerran suolla kysyin yhdeltä kesämökkiläiseltä, jolla on tosiaan mökki suon lähellä olevalla järvellä ja hän sanoi, että turvetuotannosta hänelle ei ole mitään haittaa, EIKÄ järvi ole rehevöityny tai vesi pilaantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on silleen että turpeenpolttoa eivät voi koskaan! Puuta ei ole tarpeeksi saatavilla ja sen saatavuus on epävarmaa.. Turve on uusiutuva mutta kivihiili EI!! Jos puuta alkais tulla markkinoille riittävästi niin sitten viherpiipertäjät alkaisivat valittaa ja urputtaa että metsät kaadetaan kaikki eläimille ei jää suoja/ruokapaikkoja... Mikään ei ole koskaan hyvin... Totta on se että turpeesta tulee humusta vesiin mutta haitta on poistettavissa. Metsät taas sitovat hiilidioksidia eli metsiä ei pitäs kaikkia lyödä matalaksi... Sitä paitsi mistä mahtaa löyty korvaavia työpaikkoja turvetuonnaossa oleville?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se sitten hyvä kun turvetuotannon haitat korvataan kivihiilen hyvillä vaikutuksilla ! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan turpeenpoltto kehä kolmosen sisäpuolella ja annetaan niille mitä ne haluaa, ja lämmetään itse turpeella, kyllä naavakorvilla mieli muuttuu ja nopeaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on sellaiset sankarit asialla, joille sähkö tulee pistorasiasta ja lämpö patterista.

Onhan sitä puuta kiva lisätä mutta en tykkäisi katsoa Keljonlahden ympärillä 100 kilometri säteistä avohakkuuta. Puuta hehtaarilla on kuitenkin niin vähän että aukkoa syntyy törkeästi. Saa liito-oravatkin kyytiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n direktiivit olisivat parasta uusiutuvaa energiaa Oulun jätepolttolaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Kerrostalojakin lämmitetään kohta KommunistiTovereilta ostetulla Kivihiilellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallisten ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tilastojen mukaan turvetuotannon osuus vesistöjen fosforikuormituksesta oli 0,5 % ja typpikuormituksesta 0,8 % vuonna 2011. Jokainen voi tarkistaa nämä tiedot www.ymparisto.fi sivuilta. Lisäksi suopinta-alasta noin 1 % on otettu turvetuotantoon. Voiko näin pieni kuormittaja ja maankäyttömuoto voi aiheuttaa vesistöjen tuhoutumisen kuten alla monet uskovat? Ei voi. Alle prosentin kuormittaja ei voi aiheuttaa 100 prosentin vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä voisi tarkoittaa että "turve on moniongelmainen polttoaine"? Oletko kenties joku Vapon konsultti kun jankkaat samaan tapaan tuota typpi- ja fosforiasiaa mikä ei ole turpeen kohdalla lainkaan olennainen asia. Jos muistat niin turvetuotannosta aiheutuu esim. humuspäästöjä jotka pilaavat vesistöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa näkyvä pöllytys on täysin tarpeetonta. Kun on olemassa pölyämätön siirtotekniikka, miksi sitä ei käytetä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kyllä pölyämätönkin siirtotekniikka löytyy. Kun käytetään tätä pölyämätöntä tekniikkaa, turvetta liikutellaan märkänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koettakaapa nyt päättää, suojeletteko metsien monimuotoisuutta vai vesistöjä. Kaikkea ei voi saada, ainakaan niin kauan kuin suomi on itsenäinen valtio. Ehkä nämä vihervälkyt viihtyisivät siperiassa, siellä kun luonnonvarojen käyttämättömyys ei vaikuta maan omavaraisuuteen tahi talouteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki Suomen ja suomalaisten kilpailukykyä ylläpitävien toimintojen arvosteleminen on Suomessa kriminalisoitava ja rangaistuksena on oltava vähintään kansalaisoikeuksien menettäminen sekä elinikäinen pakkotyö.

Cityviherpiipertäjät voisivat näyttää mallia meille taviksille ja siirtyä noudattamaan kivikautista elämänmuotoa sillä erotuksella, että tulenteko on kiellettyä hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin eri mieltä. Turpeen nostoa pitää lisätä ja poistaa turpeelta kaikki ylimääräiset verot. Turve pitää myös nimittää uusiutuvaksi, kun uutta kerran muodostuu koko ajan. Järjetöntä, että omaa raaka-ainetta, jota riittää poltettavaksi, ei hyödynnettäisi täysimääräisesti. Kalevakin jaksaa näitä juttuja julkaista. Perusteena vielä jokin idioottimainen hiilidioksidi, jonka pitäisi lämmittää. Miksi ei lämpene, kun hiilidioksidia menee jatkuvasti ilmakehään kiihtyvällä tahdilla? Pitäisi sen näkyä vuosittaisina lämpöennätyksinä vaan ei näy. Ei voi käsittää tuollaista typeryyttä. Hallituksen pitäisi ottaa järki käteen ja toimia, mutta sieltä on turha odottaa mitään Suomea hyödyttävää päätöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muutama fakta tästä teille hipeille. 1. turvetuotantoa ei tule loppumaan.2.suomi tarvitsee turvetta.3.turvetuotanto ei ole vesien pilaaja. menkää itteenne vihreät ja ajatelkaa lämmöllä sitä että turvetuotanto ei suomesta tule loppumaan. eli ei muutaku kunttaa aumaan ens kesänä ja suomi lämpimäksi. -työntekijä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen turvevarat ovat arvokkaammat kuin norjan öljy-ja kaasuvarat. Onko turpeen omistuksesta menossa valtataistelu??? Tyhmää olla käyttämättä kotimaista energiaa, joka on paljon puhtaampaa kuin kivihiili.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image