Kotimaa

SK: Verohallinto teki linjauksen suu­ri­tu­lois­ten tietojen salaamisesta suullisesti – ratkaisusta ei ole olemassa yhtään asiakirjaa

Kotimaa 5.11.2019 12:37 | Päivitetty 5.11.2019 12:40
Antti Pasanen

Viime päivät paljon julkisuudessa puitu Verohallinnon linjaus olla luovuttamatta medialle osaa suurituloisten vuoden 2018 verotiedoista on syntynyt ilman, että asiasta on laadittu yhtäkään asiakirjaa. 

Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

Kaikkiaan 231 henkilöä vetosi oikeuteensa vastustaa omien tietojensa luovutusta massamitassa medialle. Kyse on 100 000 euroa tai enemmän ansainneista.

Erikoinen tilanne tuli ilmi, kun SK pyysi julkisuuslain nojalla Verohallinnolta asiakirjat, joista ilmenisi, miten kiistanalainen linjaus tietojen salaamisesta on viranomaisessa syntynyt. 

Verohallinnon mukaan tällaisia asiakirjoja ei kuitenkaan ole lainkaan olemassa.

– Tietosuoja-asetuksen tulkinta tehtiin Verohallinnon oikeusyksikössä tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla. Keskusteluista ei pidetty muistioita, Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kertoo SK:lle.

Verohallinnon mukaan johto hyväksyi asiantuntijoiden muodostaman linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt asiakirjaa. 

Kati Kalliomäki sanoo SK:lle, että menettely on yleinen, kun tehdään yksittäisiä tietoluovutuksia koskevia hallinnollisia päätöksiä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää lehden haastattelussa erikoisena, että monimutkainen ja merkittävä asia on linjattu vain suullisesti.

– Se kertoo siitä, että kovin perusteellista valmistelua ei ole tehty.

Mäenpää myös sanoo, että tietojensa salaamista pyytäneiden nimet ovat lain mukaan julkista tietoa. 

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto ovat kannelleet verottajan linjauksesta oikeuskanslerille.

Myös tietonsa medialistoilta pois vaatineiden tiedot ovat edelleen lain mukaisesti julkisia ja saatavissa verotoimistoista tai verottajan puhelinpalvelusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Jokohan tasa-arvovaltuutetun pöydällä on tutkintapyyntö tuloihin perustuvasta syrjinnästä, kun pienituloiset eivät voi salata tietojaan. Olis kyllä syytä olla.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piilokorruptio etenee orwellin kuvailemalla tavalla, Ei ole tiedossa miten korruptoituneet virkaihmiset palkitaan, mutta etuisuuksia tulee monessa muodossa. Taas hävettää suomalaisen "demokratia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten yksityisyyttä ei kunnioiteta kuten pitäisi. Suomen Perustuslaki takaa yksityisyyden !

Kaikissa Pohjoismaissa on ollut vallalla vuosikymmeniä köyhyyskulttuuri eli varakkuus on suurinpiirtein rikos ja luterilaisen kirkon oppien mukaan synti. Tähän täytyy tulla muutos ja se tehdään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viime päivät paljon julkisuudessa puitu Verohallinnon linjaus olla luovuttamatta medialle osaa suurituloisten vuoden 2018 verotiedoista on syntynyt ilman, että asiasta on laadittu yhtäkään asiakirjaa." Onko meidän siis syytä olla huolissamme mistä? Onko mahdollista siis,että mikäli omaa tietyn tulotason voi vaikuttaa virkamiehiin ja virkanaisiin sekä ehkä myös vaikuttaa kokonaisen valtion hallinnon alaisen laitoksen toimintaan? Kyllä mielestäni kannattaa olla huolissaan, koska yhteiskunta lakkaa toimimasta kansalaistensa hyväksi, mikäli täällä jokainen voi toimia omista lähtökohdistaan käsin ja itselleen parhaiten sopivalla tavalla. On kuitenkin mielestäni aivan käsittämätöntä ylipäätään; miksi jonkun ihmisen verotiedot kiinnostavat, niin paljon,että niitä oikein odotetaan päiväkaupalla lehdistä luettavaksi? Olisi kaikkien etu, että me kansalaiset olisimme kiinnostuneita omista tuloistamme, emmekä naapureiden tai julkisuudessa olevien henkilöiden tuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikostutkinta tulee selvittäämaan ketkä viranhaltijat tämän rikoksen on tehnyt. - Nimike ja seuraamukset kiinnostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Verohallinnon mukaan johto hyväksyi asiantuntijoiden muodostaman linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt asiakirjaa. " ... Heh heh näin toimii joustavasti hyväveliverkosto. Anna olla jos mökin mummolta olisi jäänyt maksamatta yksi sentti veroja, niin siellä olisi lakimieslaumat juosseet mummon perässä ja ulosmitanneet kaiken omaisuuden, ja paperia olisi merikonteittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotiedot on edelleen saatavilla. Se että näitä media ei saa tarjottimella mässäiltäväksi, riepoteltaviksi ja retosteltaviksi on täysin oikein. Joku oikeus ihmisellä on yksityiyyteen. Näin kateellisessa maassa tuollaista tietojen julkaisua voisi kutsua "maalittamiseksi".

Mitäs media siihen kommentoi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa taho kuka tästä reuhaa on media. Verotiedoilla mässäily on täysin sikamaista hommaa. Muutenkin ihmisillä pitäisi olla suoja tällaista median maalitusta vastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen maalitusta. Kyllähän verojen maksu on kannatettavaa toimintaa ja köyhä kansakin kiittää.
Niistä isotuloisista jotka eivät maksa veroja pitäisi syystäkin olla huolissaan ja niitä saakin nostaa esille, ja sinun mielestä kaipaisivat suojaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tilanne on käsittämätön ja mediaan ulostulot asiasta ovat pöyristyttäviä. Eli Suomi on maailman ainoita maita jossa yksilönsuojaa rikotaan näin törkeällä tavalla. Mediaan perustelu avoimuudesta on kestämätön. Ei kansalaisten sosiaaliavustuksetkaan ole julkisia. Miksi tulotiedot ovat?

Toivon todella että eilen oli viimeinen veropäivä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylessä on parempi uutinen miksi homma meni pieleen. Verottajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta toimittaa verolistoja medialle. Kun laki ei määrää niin verottaja saa tehdä listojen kanssa mitä haluaa. Verottaja toimittaa vain yli 100,000€ tienanneet, yhtä hyvin verottaja voisi julkaista vain yli 500,000€ tienanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt toimittajia kismittää kun ei saanutkaan kateuslistalle kaikista isoimpia herkkupaloja klikkejä kalastelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus verottajaan alkaa kärsiä, jollei vastuuhenkilöitä ala löytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa niin vietävästi kun nimeäni ei ole listoilla! Tienasin vain 65 000€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä mitään salaamista ole jos verotulot on tulleet rehellisellä työllä.
Julkisuus on se mikä pitää kaidalla tiellä.
Verojen maksu yhteiskunnan tarpeisiin lie kunnia asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa, kuinka Suomessa "piiri pieni pyörii"-komissio, joka pyörittää valtion esim. verohallintoa miten tahtoo.
Tämä kiusallinen asia pitää kostaa pienituloisille ja opiskelijoilta mätkyinä ja tukien takaisinperintänä ja vaikka perintä täysin ns. väärä ja turha, on sekin opiskelijan todistettava vuodesta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotietojen julkaisemiskiellosta on tulossa eduskunta-aloite. Järjetön julkaisemisrimpa pitää saada loppumaan. Missään muualla maailmassa tai ainakaan euroopassa ei ole moista typeryyttä. Näitä julkaisuja eu tarvii kenenenkään kantoloidenja ja muisten kommunistien vuoksi esittää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
26
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
20
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image