Kotimaa

SK: Verohallinto teki linjauksen suu­ri­tu­lois­ten tietojen salaamisesta suullisesti – ratkaisusta ei ole olemassa yhtään asiakirjaa

Kotimaa 5.11.2019 12:37 | Päivitetty 5.11.2019 12:40
Antti Pasanen

Viime päivät paljon julkisuudessa puitu Verohallinnon linjaus olla luovuttamatta medialle osaa suurituloisten vuoden 2018 verotiedoista on syntynyt ilman, että asiasta on laadittu yhtäkään asiakirjaa. 

Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

Kaikkiaan 231 henkilöä vetosi oikeuteensa vastustaa omien tietojensa luovutusta massamitassa medialle. Kyse on 100 000 euroa tai enemmän ansainneista.

Erikoinen tilanne tuli ilmi, kun SK pyysi julkisuuslain nojalla Verohallinnolta asiakirjat, joista ilmenisi, miten kiistanalainen linjaus tietojen salaamisesta on viranomaisessa syntynyt. 

Verohallinnon mukaan tällaisia asiakirjoja ei kuitenkaan ole lainkaan olemassa.

– Tietosuoja-asetuksen tulkinta tehtiin Verohallinnon oikeusyksikössä tavallisen pohdinnan ja punninnan avulla. Keskusteluista ei pidetty muistioita, Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kertoo SK:lle.

Verohallinnon mukaan johto hyväksyi asiantuntijoiden muodostaman linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt asiakirjaa. 

Kati Kalliomäki sanoo SK:lle, että menettely on yleinen, kun tehdään yksittäisiä tietoluovutuksia koskevia hallinnollisia päätöksiä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää lehden haastattelussa erikoisena, että monimutkainen ja merkittävä asia on linjattu vain suullisesti.

– Se kertoo siitä, että kovin perusteellista valmistelua ei ole tehty.

Mäenpää myös sanoo, että tietojensa salaamista pyytäneiden nimet ovat lain mukaan julkista tietoa. 

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto ovat kannelleet verottajan linjauksesta oikeuskanslerille.

Myös tietonsa medialistoilta pois vaatineiden tiedot ovat edelleen lain mukaisesti julkisia ja saatavissa verotoimistoista tai verottajan puhelinpalvelusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Piilokorruptio etenee orwellin kuvailemalla tavalla, Ei ole tiedossa miten korruptoituneet virkaihmiset palkitaan, mutta etuisuuksia tulee monessa muodossa. Taas hävettää suomalaisen "demokratia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten yksityisyyttä ei kunnioiteta kuten pitäisi. Suomen Perustuslaki takaa yksityisyyden !

Kaikissa Pohjoismaissa on ollut vallalla vuosikymmeniä köyhyyskulttuuri eli varakkuus on suurinpiirtein rikos ja luterilaisen kirkon oppien mukaan synti. Tähän täytyy tulla muutos ja se tehdään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viime päivät paljon julkisuudessa puitu Verohallinnon linjaus olla luovuttamatta medialle osaa suurituloisten vuoden 2018 verotiedoista on syntynyt ilman, että asiasta on laadittu yhtäkään asiakirjaa." Onko meidän siis syytä olla huolissamme mistä? Onko mahdollista siis,että mikäli omaa tietyn tulotason voi vaikuttaa virkamiehiin ja virkanaisiin sekä ehkä myös vaikuttaa kokonaisen valtion hallinnon alaisen laitoksen toimintaan? Kyllä mielestäni kannattaa olla huolissaan, koska yhteiskunta lakkaa toimimasta kansalaistensa hyväksi, mikäli täällä jokainen voi toimia omista lähtökohdistaan käsin ja itselleen parhaiten sopivalla tavalla. On kuitenkin mielestäni aivan käsittämätöntä ylipäätään; miksi jonkun ihmisen verotiedot kiinnostavat, niin paljon,että niitä oikein odotetaan päiväkaupalla lehdistä luettavaksi? Olisi kaikkien etu, että me kansalaiset olisimme kiinnostuneita omista tuloistamme, emmekä naapureiden tai julkisuudessa olevien henkilöiden tuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikostutkinta tulee selvittäämaan ketkä viranhaltijat tämän rikoksen on tehnyt. - Nimike ja seuraamukset kiinnostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Verohallinnon mukaan johto hyväksyi asiantuntijoiden muodostaman linjauksen ”toimistotyönä”, eikä siitäkään ole syntynyt asiakirjaa. " ... Heh heh näin toimii joustavasti hyväveliverkosto. Anna olla jos mökin mummolta olisi jäänyt maksamatta yksi sentti veroja, niin siellä olisi lakimieslaumat juosseet mummon perässä ja ulosmitanneet kaiken omaisuuden, ja paperia olisi merikonteittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotiedot on edelleen saatavilla. Se että näitä media ei saa tarjottimella mässäiltäväksi, riepoteltaviksi ja retosteltaviksi on täysin oikein. Joku oikeus ihmisellä on yksityiyyteen. Näin kateellisessa maassa tuollaista tietojen julkaisua voisi kutsua "maalittamiseksi".

Mitäs media siihen kommentoi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa taho kuka tästä reuhaa on media. Verotiedoilla mässäily on täysin sikamaista hommaa. Muutenkin ihmisillä pitäisi olla suoja tällaista median maalitusta vastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen maalitusta. Kyllähän verojen maksu on kannatettavaa toimintaa ja köyhä kansakin kiittää.
Niistä isotuloisista jotka eivät maksa veroja pitäisi syystäkin olla huolissaan ja niitä saakin nostaa esille, ja sinun mielestä kaipaisivat suojaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tilanne on käsittämätön ja mediaan ulostulot asiasta ovat pöyristyttäviä. Eli Suomi on maailman ainoita maita jossa yksilönsuojaa rikotaan näin törkeällä tavalla. Mediaan perustelu avoimuudesta on kestämätön. Ei kansalaisten sosiaaliavustuksetkaan ole julkisia. Miksi tulotiedot ovat?

Toivon todella että eilen oli viimeinen veropäivä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylessä on parempi uutinen miksi homma meni pieleen. Verottajalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta toimittaa verolistoja medialle. Kun laki ei määrää niin verottaja saa tehdä listojen kanssa mitä haluaa. Verottaja toimittaa vain yli 100,000€ tienanneet, yhtä hyvin verottaja voisi julkaista vain yli 500,000€ tienanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt toimittajia kismittää kun ei saanutkaan kateuslistalle kaikista isoimpia herkkupaloja klikkejä kalastelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus verottajaan alkaa kärsiä, jollei vastuuhenkilöitä ala löytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa niin vietävästi kun nimeäni ei ole listoilla! Tienasin vain 65 000€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä mitään salaamista ole jos verotulot on tulleet rehellisellä työllä.
Julkisuus on se mikä pitää kaidalla tiellä.
Verojen maksu yhteiskunnan tarpeisiin lie kunnia asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa, kuinka Suomessa "piiri pieni pyörii"-komissio, joka pyörittää valtion esim. verohallintoa miten tahtoo.
Tämä kiusallinen asia pitää kostaa pienituloisille ja opiskelijoilta mätkyinä ja tukien takaisinperintänä ja vaikka perintä täysin ns. väärä ja turha, on sekin opiskelijan todistettava vuodesta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotietojen julkaisemiskiellosta on tulossa eduskunta-aloite. Järjetön julkaisemisrimpa pitää saada loppumaan. Missään muualla maailmassa tai ainakaan euroopassa ei ole moista typeryyttä. Näitä julkaisuja eu tarvii kenenenkään kantoloidenja ja muisten kommunistien vuoksi esittää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi media meuhkaa tällä asialla? Olisi parempi, että kenenkään verotietoja ei annettaisi medialle! Kiinnostaako tämä enää ketään muuta kuin mediaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image