Kotimaa

SK: Kaatuvien kuntien listalla 57 paikkakuntaa, Pohjois-Suomen synkimmät pitäjät Kainuussa

Kemijärvi on yksi Suomen Kuvalehden kriisilistalla olevista kunnista. KUVA: Juhani Eskola
Kotimaa 5.1.2017 8:22 | Päivitetty 5.1.2017 8:23
Kaleva

Suomen Kuvalehti on listannut Suomen kunnat, jotka kamppailevat olemassaolostaan. Lehden mukaan niitä on yhteensä 57. Kunnat ovat jakautuneet eri puolille Suomea.

Kaatuvien kuntien listalle ovat päätyneet ne paikkakunnat, joita on jo usean vuoden ajan vaivannut väestökato, väestön ikääntyminen sekä heikko kuntatalous. Lehden mukaan kyseisten kuntien peruspalvelut ovat uhattuina. Listalla on kuntia kaikista muista maakunnista paitsi Kanta-Hämeestä.

Pohjois-Suomesta listalle on päätynyt 12 kuntaa. Pohjois-Pohjanmaan kunnista mukana ovat Hailuoto, Merijärvi ja Vaala. Kainuussa heikoimmassa asemassa ovat Hyrynsalmi, Puolanka ja Ristijärvi.

Lapissa kaatuvia kuntia on Suomen Kuvalehden listan mukaan kuusi. Pellon lisäksi listalla on viisi Itä-Lapin kuntaa: Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla ja Savukoski.

Ristijärven ja Hyrynsalmen kunnat ovat kaatuvien kuntien listan heikoimmasta päästä, sillä niissä väestökehitys on pahimmassa kriisissä. Ristijärven ja Hyrynsalmen kanssa samassa tilanteessa on Suomessa yhteensä yhdeksän kuntaa.

Manner-Suomessa on 295 kunta. Lehden listauksen mukaan noin viidennes kunnista kuuluu sinnittelijöiden kerhoon.

Sote-uudistuksen myötä vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille. Tämä voi helpottaa tiukassa tilanteessa olevien kuntien taloutta.

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä vastasi Kalevan blogissaan Suomen Kuvalehdelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Mihinkähän Kemijärvi, Salla, Posio, Pelkosenniemi ja Savukoski liittyisivät??? Koko seutukunta kuolisi SK:n mukaan. Olisi erittäinn hyvä, jos saataisiin yhteen kuntaan koko Itä-Lapin seutukunta. Matkailu ja puuteollisuus (Keiteleen saha ja biosellutehdas) kantaisivat seudun aivan uuteen kukoistukseeen. Ne toisivat aluetalouteen metsänomistajille 70-100 miljoonaaa kantorahaa ja kunnalle kiinteistö- ja tuloveroa 6-10 miljoonaa, joka vuosi. Sahalla on jo 100 uutta työpaikkaa + mettässä vähintään 200 moto- ja automiestä, sellutehdas toisi 200 tehtaalle ja puunhankintaan ja kuljetukseen 1.000 työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaikki ihmiset on saatu "siirrettyä" suurkaupunkeihin, on heidän tyydyttävä ulkomaiseen tuontiruokaan. Maalla kun ei ole enää ruoan tuottajia. Mistä rahat tuontiruoan hankintaan. Hinta nousee, kun toimittaja huomaa meidän olevan riippuvaisia heistä. Entä turvallisuus? Olemme täysin ulkomaiden armoilla. Tietty omavaraisuusaste on säilytettävä vaikka sen hinta olisikin herrojen tulojen pieneminen. Valitettavasti näistä asioista ovat päättämässä hyvätuloiset suurkaupunkilaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaikki ihmiset on saatu siirrettyä suurkaupukeihin ja pienet kunnat sekä kylät tyhjennettyä, niin syömme vain ulkomailta tuotua ruokaa. Kukaan ei kotimaassa enää tuota sitä. Mistä rahat silloin otetaan tuontiruokaan ja entä jos muut maat alkavatkin kiristää...kun olemme heidän armoillaan. Kylien tyhjentäminen on jo turvallisuusriski. Tietty omavaraisuusaste on säilytettävä olkoonkin että sen hinta olisi herrojen tulojen pienentyminen. On vain sääli, että näistä asioista päättävät nuo hyvätuloiset herrat suurkaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on paikallisdemokratiasta. Kunnan taloudenhoito on ratkaiseva, ei asukasmäärä sinänsä. Onhan Oulunkin talous kuralla, kokoajan leikkauksia on tehty ja lisää tulossa, etenkin terveydenhuollossa.

Pieni kuntakin on olemassa, kun menot on sopeutettu realistiseksi ja kunnan elinkeinoelämä on riittävä pitämään elinvoimaa yllä. Kainuussa sitäpaitsi useita hankkeita on viritelty ja tulossa. Uusimpana käyntiin lähtee Sotkamon hopeakaivos ja parin vuoden päästä Otanmäen rauta-vanadiini- ja titaanikaivos. Samoin biokuitu-tuotetehdas on suunnitteilla kuin iso bio-polttoainetehdas. Terrafamekin on saanut prosessinsa toimimaan ja ympäristökuormitukset minimaalisiksi ja lisää jatkuvasti henkilkuntaansa. Kuhmon puunjalostustehdas laajenee ja Suomussalmella matkailussa uusi Hossan kansallispuisto lisää matkailua.

Siis ei kaikki kehitys ole jatkossa sitä, mitä menneisyydessä on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote vie rahoitusta kunnilta ja osassa on edessä yhdistyminen mikä hyvä asia. Sivistys,infra ja tekninen virasto jää joista vain tekninen tuottaa rahaa oikeasti kunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa tällä listalla olisivat nyt Haukipudas, Kiiminki ja Oulunsalo. Näiden kuntien päättäjät kuitenkin halusivat tarkoituksellisesti lakkauttaa hyvin menestyvät kuntansa asukkaidensa tappioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukiputaan kunta oli niin ruputilassa, ettei sillä ollut varaa mihinkään. Älä vääristele totuutta vaan mene peilin eteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, kunnan vasemmistolainen johto ajoi kunnan konkurssiin ja Oulun syliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis luonto ja puhdas vesi on arvoja jotka pitää säilyttää.
Kohta te synkistelijät muutatte kainuuseen kun hupmaatte että on muitakin arvoja kuin raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika paljon ihmetyttää se että on niin paljon pieniä kuntia, joissa on sama hallintohimmeli kuin 50 kertaa suuremmassa kunnassa. Pienessä kunnassa voi olla 3000 asukasta, ja silti kunnanjohtajan palkka ylittää 6000...7000€ eikä se edes ole paljoa vähempää kuin 50.000 asukkaan kunnassa. Työmäärä on murto-osa ison kunnan työmäärästä. Myös hallintojohtaja, talousjohtaja, elinkeinojohtaja, sivistystoimenjohtaja ja monta muuta virkaatekevää johtajaa miehittävät myös pienten kuntien johtoportaat rasittaen kohtuuttomasti kunnan taloutta. Varmaan tehokkaalla ulkoistamisella joku firma tekisi nuokin tehtävät huomattavasti kustannustehokkaammin hoitaen useamman kunnan lakisääteiset hommat. Sote uudistuksen myötä kuntien tehtäväkentäatä häviää 40...50%, varmaan tämän myötä kuntia tullaan jatkossa yhdistämään niin että jäljellä on 300 kunnan sijasta enää 30 kuntaa. Silti voittaja voi olla kuntalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat ei kaadu ja niitä ei voi alasajaa,niin kuin tehtaita tai yrityksiä.
Nyt elämme v.2017.
Minne on moraali hävinnyt ken tämmöisiä kirjoittelee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma Sote on kaikissa kunnissa merkittävin menoerä, mutta myös merkittävin tulonlähde. Kun se poistuu, tippuu muiden hallintokuntien tulot noin 20%. Joten sote-uudistuksen jälkeen kriisikuntia on 150.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on unohtunut tuosta listasta . Miten se nyt Merijärvi ,maakunnan alhaisin työttömyysprosentti ??
No jos näin on ,niin työnteolla ei Suomessa ole enää mitään merkitystä talouteen. :):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaisia takahikiöitä kaikki.Näissä kunnissa ei kasva muu kuin valtionvelka ja kepulainen vaalikarja tupa-illoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itehä me ollaan vaaleilla päättäjät aina valittu. Ja päättäjät tekee politiikkaa ja päätöksiä, joilla he uskovat olevan parhaat seuraukset omaan tilipussiin. Ihminen on semmonen. Ja loppupellissä ihan sama. Aikasa leipää pureskellaan, sitten joku painaa meiltä luomet kiinni ja nakkaa pari metriä multaa päälle. Ei se ole sen kummempata :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän "uudistus" toimii hyvin. Se on nätti nimi, joka kätkee taaksensa synkän varjon. ROMUTUS.! Näin Suomea "uudistetaan." Kaadamme koko Suomen.! "Uudistaminen" sana, tarkoittaa palveluiden ja koko Suomen romuttamista.! Tiedoksi koko Suomen kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaala onkin nuori 50-luvulla tekemällä tehty pitäjä, lohkotiin lisäaluetta Utajärvestäkin. Aluksi voisi parantaa brändiä palauttamalla nimi takaisin Säräisniemeksi, vielä mieluummin Säresniemeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image