Kotimaa

Si­vii­li­pal­ve­lus­la­kiin muutoksia: Puo­lus­tus­voi­mien reserviin voi palata missä iässä tahansa

Paluu siviilipalveluksesta Puolustusvoimien reserviin on mahdollista vain kerran. KUVA: Tomi Kosonen
Kotimaa 25.4.2019 22:07
Elina Melamies

Toukokuun alusta voimaan tulevat muutokset parantavat eri-ikäisten täydennyspalvelusvelvollisten yhdenvertaista kohtelua.

Puolustusvoimien reservistä siviilipalvelukseen hyväksytty voi toukokuusta lähtien hakeutua takaisin Puolustusvoimien reserviin, jos hän ei ole ehtinyt aloittaa täydennyspalveluksen suorittamista.

Aiemmin varuspalveluksen suorittanut, mutta Puolustusvoimien reservistä siviilipalvelusvelvolliseksi hakeutunut on voinut hakea takaisin Puolustusvoimien reserviin vain, jos hän on alle 28-vuotias. Yli 28-vuotiaan velvollisen hakemusta ei ole tähän mennessä hyväksytty, vaikka hän ei olisikaan aloittanut täydennyspalvelusta. Siviilipalvelushakemus on siis ollut hyväksymisen jälkeen lopullinen.

Muutos parantaa eri-ikäisten täydennyspalvelusvelvollisten yhdenvertaista kohtelua.

Hakemuksen hyväksymisen edellytyksenä on jatkossakin, ettei velvollinen ole vielä aloittanut täydennyspalveluksen suorittamista. Paluu on mahdollista vain kerran.

Täydennyspalvelus kestää käytännössä viisi päivää

Täydennyspalvelus on siviilipalvelukseen kuuluva palvelus, jonka asevelvollisuuden suorittanut voi suorittaa kertausharjoitusten sijaan.

Täydennyspalvelus kestää enintään 40 päivää, mutta käytännössä kesto on tällä hetkellä viisi päivää. Täydennyspalvelusvelvollisuus päättyy sen vuoden lopussa, jona siviilipalvelusvelvollinen täyttää 50 vuotta.

Ei vakaumuksentutkintaa kriisin aikana

Siviilipalveluslakiin tulee toukokuussa muitakin muutoksia. Muutokset koskevat käsittelyä erityisoloissa, majoituskorvauksia, rekisterinpitoa ja tietosuojaa. Myös muutoksenhakua koskevat säännökset muuttuvat.

Jatkossa kaikki siviilipalvelusvelvolliset, joiden hakemus on hyväksytty ennen tasavallan presidentin päätöstä ylimääräisestä palveluksesta tai Puolustusvoimien osittaisesta tai yleisestä liikekannallepanosta, ovat vapautettuja aseellisesta palveluksesta ilman erityisoloissa kyseeseen tulevaa vakaumuksentutkintaa.

Aiemmassa laissa ne täydennyspalvelusvelvolliset, jotka eivät ole käyneet täydennyspalvelusta, joutuvat kriisitilanteessa vakaumuksentutkintalautakunnan eteen.

Muutos saattaa eri siviilipalvelusvelvolliset yhdenvertaiseen asemaan ja selkeyttää oikeustilaa.

Myös siviilipalvelusvelvollisten liikekannallepanon aikaista palvelusta koskevat säännökset saatetaan ajan tasalle.

Lakimuutoksen myötä valtion siviilipalveluspaikoille korvaamien majoituskorvausten enimmäismääriä korotetaan kertaluonteisesti, ja majoituskorvausten maksamisen perusteena oleva kuntaryhmittely laajennetaan vastaamaan yleisestä asumistuesta annetussa laissa säädettyä kuntaryhmittelyä. Muutos huomioi asumiskustannuksissa tapahtuneen nousun siviilipalveluslain voimaantulon jälkeen vuonna 2008.

Siviilipalvelusrekisteriä koskevaa sääntelyä muutetaan vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ja tietosuojalain vaatimuksia. Siviilipalveluskeskuksen hallintopäätöksiin otetaan käyttöön oikaisuvaatimusmenettely. Jatkossa hallintopäätöksiin ei haeta keskitetysti muutosta siviilipalveluskeskuksen sijainnin perusteella määräytyvästä Itä-Suomen hallinto-oikeudesta, vaan asiassa toimivaltainen hallinto-oikeus määräytyy hallintolainkäyttölain mukaisesti.

Valtioneuvosto esittää lainmuutoksia vahvistettavaksi tasavallan presidentin esittelyssä 26. huhtikuuta. Muutokset tulevat voimaan 1. toukokuuta.

MAINOS

Kommentoi

Lähdin reservistä pois syystä jonka nimim. SRTY näemmä ymmärtää.

Olin ja olen valmis puolustamaan tämän maan rajoja ja koskemattomuutta, Isänmaata.
Lainaus tuntemattomasta...
"Näinkin pienellä maalla kuin Suomi, ei kerta kaikkiaan ole varaa..."

Rajoja ei taida enään olla kuin meille, Suomen kansalaisille.

Olen pettynyt, mutta haluaisin reserviin takaisin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin palaisin mielelläni reserviin, mutta ei ne ota mua enään, kuulemma liian vanha. Vasta 76v. nuorekas kenttäkelpoinen seniori. Vuosien mittaan olen ollut innokas MPK-yhdistyksen kurssikonkari, käyden oman ja muittenkin aselajien kursseja yli 40 kurssipäivän verran. Oma koulutusalani radiosöhkötys on käytännössä lopetettu, mutta olen kokenut merenkulkija. Nykyään SAR-toiminnassa mukana. Tärkeitä tehtäviä löytyy vakavalle harrastajalle puolustusvoimien ulkopuolellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on erittäin svästi rasistinen valtio. Vain nuorilla miehillä on pakollinen palveluvelvoite - varusmiespalvelus tai vastaava - Isänmaalle.
Sikamaista ettei se koske vieläkään tasavertaisesti kaikkia - nuoria naisia ja miehiä.
Puolusvoimat ottavat ensin soveltuvimmat ja lopuille osoitetaan muuta Isänmalle hyödyllistä vastaaviksi ajoiksi pakollisena palveluna.
KAIKILLE löytyy vuoren varmasti soveltuvaa hyödyllistä tekemistä.

Totaalikieltäytyjiltä rajoitetaan kansalaisoikeuksia - kun ei kerran halua olla osa yhteiskuntaamme niin siitä pääse kyllä ulos - kylmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi seuraa Ruotsin esimerkkiä. Itse annamme maan tuhoutua. Tämän johdosta porukka lähtee reservistä veks.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
6:00
Raskaussyrjintä vieläkin liian yleistä kunnissa – ongelma kohdistuu erityisesti työuransa alkupäässä, määräaikaisessa työsuhteessa oleviin nuoriin naisiin Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

174 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image