Kotimaa

Sitran ylia­sia­mie­hes­tä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla

Jyrki Katainen KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 20.9.2019 14:57 | Päivitetty 20.9.2019 15:12
Jussi Orell

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston uusi yliasiamies on politiikan jättävä Jyrki Katainen. Hän voitti tiedemaailmasta tulevan Markku Wileniuksen tiukassa äänestyksessä.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtoon nousee väistyvä EU-komissaari ja ex-pääministeri Jyrki Katainen. Sitran hallintoneuvosto päätti asiasta perjantaina haastateltuaan sitä ennen loppusuoran ehdokkaat eli Kataisen ja tulevaisuuden tutkimuksen professorin Markku Wileniuksen Turun yliopistosta https://twitter.com/SitraFund.

Kataisen valinnan arveltiin ratkeavan jo viime viikolla Sitran hallituksen esitettyä tätä tehtävään. Yhdeksästä kansanedustajasta koostuva hallintoneuvosto otti kuitenkin aikalisän ja ilmoitti haluavansa haastatella molemmat ehdokkaat.

Kataisen voitto ratkesi äänestyksessä vain yhden äänen erolla 5-4.

– Hallintoneuvosto käsitteli asiaa perusteellisesti ja äänestyksen tuloksena komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen valittiin tehtävään, sanoo Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman tiedotteessa.

Katainen luonnehtii itseään luonteeltaan "sitralaiseksi".

– Suomen edelläkävijyyden mahdollistaminen yhteiskunnallisissa muutoksissa ja ratkaisujen löytäminen kestävään hyvinvointiin ovat lähellä sydäntäni, hän toteaa.

Hallintoneuvostossa istuvat puheenjohtaja Lindtmanin (sd.) lisäksi Pia Viitanen (sd.), Jani Mäkelä (ps.), Ville Vähämäki (ps.), Kalle Jokinen (kok.), Petteri Orpo (kok.), Markus Lohi (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Mari Holopainen (vihr.).

Perussuomalaisten Mäkelä esitti Wileniuksen valitsemista, mutta Katainen tuli valituksi suljetussa lippuäänestyksessä.

Palkka lähes 19 000 euroa

Hallintoneuvosto on käyttänyt Sitrassa valtaa aiemminkin. Silloinen hallintoneuvosto valitsi ex-pääministeri Esko Ahon yliasiamieheksi vastoin Sitran hallituksen esitystä vuonna 2003. Päätös oli tuolloin yksimielinen. Hallitus oli esittänyt tehtävään taloustieteen professori Bengt Holmströmiä. Vuonna 1967 perustettu Sitra on eduskunnan alainen rahasto, joka perustettiin Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Sitran tehtävänä on visioida ja rakentaa menestyvää Suomea muun muassa ennakoimalla yhteiskunnan muutoksia ja kehittää kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.

Kataisen palkka yliasiamiehenä on vajaat 19 000 euroa kuukaudessa. Yliasiamiehen tulospalkkiojärjestelmästä ja lisäeläkejärjestelystä luovutaan. Sitran nykyisen yliasiamiehen Mikko Kososen kausi päättyy vuodenvaihteessa.

Juttua on päivitetty klo 15.12: Otsikkoa on muokattu ja juttuun on lisätty Antti Lindtmanin ja Jyrki Kataisen kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Hui ku valittiin tämä valehteleva kokoomuskommunisti, joka sanoi ettei sähkön hinta nouse ku Caruna-kauppoja väänti Haaviston kanssa. Miksi typerin saa huippuviran, taitaa olla helpoin ohjailtava, ku ei osaa laskeakaan. Taitaa ottaa Himasen taas tekemään tyhjänpäiväisiä hirmu kalliita tulevaisuusnämyksiä, ku ei ite osaa tehä muuta ku pällistellä ja horista sekavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kaksi vuotta sitten sanottiin, että Kataisen paikka, kun komissaarin virka päättyy. Missä uutinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin se korruptio suomessa etenee, katainen sitraan ja oulun laajala keskustan mandaatilla kelaan, sääli suomea, meillähän ei ole korruptiota, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fantastista. Tämä on niin fantastisen hyvää, että olen niin fantastinen. Hyvä minä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotka arvostelevat valintaa, tuskin tietävät edes työnkuvaa ja vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja KIatainenko on paras valinta? Hyi olkoon tälle suhmuroinnille. Lintmannikin SDP Kataisen kannalla. Toverikommunisti äänestää Kokkaria! Hienoa SDP!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys on äänestys ja sen perusteella valinta tehdään. Kaikkia tulos ei nytkään miellytä ja eniten kiljuvat asiaa ymmärtämättömät - kaivannevat kansan huutoäänestystä: kovimmin kiljuvat voittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on pelkästä junttaamisesta, eli äänestetään sovitun kaavan mukaisesti. Ikävintä asiassa on, että valinta oli suoritettava heikoimman ehdokkaan hyväksi, ei osaavimman. Mutta suomalainen hallintokulttuuri on kopio Neuvostovenäläisestä, vaikka puoluetoimistosta kuinka yritetään toisin kiljua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteisellä oli parempi kannatus Poliitikkojen systeemissä, että semmosta. Poliitikothan "tähän palkkio Virkaan" tekivät valinnat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti demokratia toimii näin. On taas odotettava kauden loppuun ennenkuin voin äänestää Saulia ulos pressan tehtävästä. Olen syvästi pettynyt presidenttiin, joka aktiivisesti on lakkauttamassa demokraattista Suomea ja sen perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee, että sovittu valittiin, pätevin heivattiin ulos eli näin poliittinen hyväveliverkosto toimii ja voi hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tulee aina hyvälle mielelle kun lukee tällaisia syvältä sielujen syvyyksistä pulppuavia vuodatuksia. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia niitä valitaankin,koskahan Suomessa
pätevyys asetetaan etusijalle, jäisi tuo kaverille kans pois valintakriteereistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisissa kerrottiin miten äänet jakaantuivat. Wileniusta äänestivät perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliiton edustajat. Hän oli siis populistien ehdokas. Demarit, kepu ja kokoomusedustajat äänestivät Kataista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinänsä hyvä pesti Suomen tuhonneelle Käteiselle, että hän ei voi enää tuhota SItraa, koska Aho on sen jo tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Lahon helikopterilla Sitran katolle lennättämä saunakin jo laho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin Lindman kun olisi viellä äänestänyt Vileniusta olis saatu asiantuntia Sitrankin puikkohin mutte kun ei, piti saada poliitiikan broileri Katainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professorilla olisi ollut enemmän näkemystä ja kokemusta tulevaisuudesta, koska Sitra on omien sanojen mukaan tulevaisuudentekijä. Eihän näitä poliittisia virkoja voi pätevät voittaa! Kannattaisiko painattaa heti Juhlaraha tämän nimityksen kunniaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image