Kotimaa

Sitran rahojen käyttöön suhtaudutaan maltillisesti tulevassa oppositiossa: "Ehkä halusi olla proak­tii­vi­nen"

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) oli mukana Sitran tulevaisuutta käsitelleessä parlamentaarisessa työryhmässä. KUVA: JUKKA VUOKOLA
Kotimaa 29.5.2019 21:13
Joonas Kuikka

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ehdottaa 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan. Rahojen käytöstä saa päättää Suomen tuleva hallitus. Keväällä kokoontunut parlamentaarinen työryhmä ei saanut aikaan päätöstä Sitran taseen kohtalosta.

Keväällä 2019 parlamentaarinen työryhmä pohti Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tulevaisuutta. Silloin ei saatu yksimielistä päätöstä Sitran taseeseen koskemisesta.

Keskiviikkona Sitran hallitus kuitenkin päätti, että taseesta irrotetaan 100 miljoonaa euroa, joka käytetään Sitra-lain mukaisesti Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi.

Käytännössä rahat menevät mahdollisesti syntyvälle Antti Rinteen (sd.) hallitukselle sijoitettavaksi.

Opposition suhtautuminen maltillista

Tulevassa oppositiossa suhtauduttiin maltillisesti Sitran rahojen käyttöön.

– Tästä asiasta päättäminen on uuden hallituksen ja Sitran uuden hallintoneuvoston asia, sanoi kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

Satonen kuului parlamentaariseen työryhmään jäsenenä.

Niin ikään työryhmän jäsenenä ollut Elina Lepomäki (kok.) oli vähäsanainen. Hän myönsi, että Sitran päätös liittynee meneillään oleviin hallitusneuvotteluihin.

– Tämmöistä viestiä sieltä säätytalolta on kuulunut. Ehkä Sitra halusi olla proaktiivinen, totesi Lepomäki.

"Eivät keksineet käyttöä"

Parlamentaarisen työryhmän jäsenen, kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) mukaan rahojen käyttö ei ole yllätys, koska sdp on pitänyt asiaa esillä.

Vähämäki muistuttaa, että rahat ovat alun perin valtiolta, ja nyt ne tavallaan palautetaan osittain.

– Koska kysymys on Sitran hallituksen päätöksestä, he ovat nähneet, että haluavat palauttaa rahat. He eivät ole keksineet käyttöä niille, Vähämäki sanoi.

Sitran toimintaa on rahoitettu vuosittain peruspääoman 30–40 miljoonan euron tuotoilla. Peruspääomaa oli vuoden 2018 lopussa 776 miljoonaa euroa. Tästä peruspääomasta aiotaan siis poistaa kerralla käyttöön 100 miljoonaa euroa.

MAINOS

Kommentoi

Punavihreä tyhjentää pajatson.
Mikäli tämä hallitusohjelma hyväksytään varat otetaan käyttöön, ellei ja hallitustunnustelija vaihtuu tuskin ko. rahoja näkyy budjeteissa.
Kyllä ay-mafia osaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan kuitenkin syytä vaihtaa Sitran hallituksen jäsenet koska ilmiselvästi he eivät ole ollenkaan tehtävänsä tasalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hemmet Sitrat ja Etlat lopettevan jonninjoutavia verovaroin ylläpitämiä laitoksia samoja asioita veivaavat minnepäin suhdannekäyrä näyttää.Mikä surkuhupaisinta Suomen suurin verorahojen käyttäjä Valtionvarainministeriö 17.9 mrd vuodessa"tarttis tehrä jotain"olisiko purettavat populistinen virkamieskoneisto rahoja suunata sinne mistä tarvitaan tiet,raideliikenne ja köyhät eläkeläist.(leipäjonot) Puskin itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki ja Vartiainen jallitti Orpoa hallitusneuvotteluissa. Orpo astui sudenkuoppaan ja nyt Lepomäki korjaa hedelmiä seuraavaan puoluekokoukseen. Kokoomus saa ensimmäisen naispuheenjohtajan, eikä se ole huono juttu se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitran rahat pitää käyttää suomalaisten hyväksi,ei herrakerhon elättämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nousukauden huipulla otetaan rahoja ’vararahastosta’?

Jotenkin tämä maailma on tämän vaalituloksen pohjalta ihan päälaellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitrahan on se tuuririkas herrakerho, jonka oli tarkoitus olla taseeltaan muutama kymmenen miljoonaa. Ja joka ehdotti, että yksityisautoilu vapaa-aikana on lopetettava. Mielestäni Sitran aika on mennyt, eikä tämä nöyristely punapopulistien suuntaan mihinkään muuhun viittaa. Lihoiksi vaan koko tase. Katselkoon poliitikot vihreää oksaa muualta kuin itse luomastaan kerhosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, uusi hallitus menee sieltä mistä aita on matalin, eli Sitran rahaston käyttö kulutukseen. Kyllä pitäisi edelleen keksiä muita tapoja, eikä valtion omaisuuden myyntiä. Viime hallituksen tiukka talouspolitiikka oli hyvä ja oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että menee kulutukseen? Tuskin näin on. Luulen, että niillä ohjataan kehitystä tulevaan. Ei niillä laskuja maksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinut rohkeamminkin ottaa. Rahat ovat uhattuna jos Jyrki valitaan Sitran asiamieheksi. Jyrki sössi Suomen talouden pahanpäiväisesti Sari-sairaanhoitaja -lupauksillaan. Puhumattakaan six-bag kaudesta jolloi velkaa tuli ovista ja ikkunoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki varat vain pois taseesta jos Katainen sattuu pääsemään johtoon. Kataisen ministeriaikana hallitus otti uutta velkaa 47 miljardia ja se raha ei näy tänään muualla kuin pankkiireiden ja terveysjättien taskuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, sehän meni sitten juuri niin kuin Jyrki-poika suunnittelikin, ja BIG-BANK ja BIG-PHARMA kiittää. Valitettvasti Jyrki-pojan sielu solahti mustaan aukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 miljoonaa on laitettava puuroon. Maailmalla ollaan nykyään valitettavasti siinä käsityksessä, että Suomessa syödään huonoa puuroa. Tähän panostusta alkutuottajista aina keittäjiin ja tarjoilijoihin saakka niin saadaan puuroketju kuntoon. Näin Suomesta tulee vielä hieman vetovoimaisempi paikka niin lyhemmille kuin pidemmillekin lomille. Vaikka sukupolvien mittaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image