Kotimaa

Si­sä­mi­nis­te­riö: Paperittoman auttamista ei kri­mi­na­li­soi­da – rikollisen leima huolettaa majoittajia

Turvapaikanhakijoita on hätämajoitettu esimerkiksi seurakuntien ja koulujen tiloissa. Vuoden 2015 lopulla turvapaikanhakijoille järjestettiin hätämajoitusta esimerkiksi Tampereella Multisillan koulussa. KUVA: ILKKA LAITINEN
Kotimaa 31.8.2017 18:39
Vanessa Valkama

Tällä hetkellä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen piilottelusta ja majoittamisesta on mahdollista saada sakkoja rikoslain nojalla. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan oikeusministeriössä on työn alla esitys siitä, että piilottelusta voisi antaa vankeutta.

Nergin käsityksen mukaan kyse ei ole esimerkiksi hätämajoittamisen kriminalisoinnista vaan laajemmasta näkökulmasta.

- Tässä halutaan selkiyttää rangaistuskäytäntöjä siinä tapauksessa, että joku piilottelee ja majoittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Ei puhuta siis auttamisesta, kuten hätämajoittamisesta, vaan majoittamisesta ja piilottamisesta ja niihin liittyvästä erillisestä rangaistussäännöksestä, Nerg sanoo.

Piilottamisen ja majoittamisen määrittelyssä on Nergin mukaan olennaista se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen olinpaikka on viranomaisen tiedossa.

- On rangaistavaa, jos ihminen yritetään pitää piilossa viranomaiselta.

Tänään ministeri Sampo Terho (sin.) kertoi budjettiesitystä esitelleessä tiedotustilaisuudessa, että laittoman maahanmuuttajan piilottelu kriminalisoidaan. Jo tiistaina sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi, että laittomasti maassa olevien piilottelua ja avunantoa pitäisi harkita rangaistavaksi.

Rikollisen leima voi vähentää majoittajia

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, eli niin sanottujen paperittomien, piilottelun ja majoittamisen kriminalisointi huolestuttaa esimerkiksi Kotimajoitusverkostossa, joka järjestää turvapaikanhakijoille kotimajoitusta Maahanmuuttoviraston valtuuttamana.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden kotimajoittajia on noin 550, ja vielä enemmän verkoston ulkopuolelta. Viestintäasiantuntija Sanna Valtosen mukaan pelkona on, että tiukennettu linjaus saattaisi vaikuttaa Kotimajoitusverkoston vapaaehtoisten määrään.

- Jos paperittoman piilottaminen ja majoitus kriminalisoidaan, se vähentää halua lähteä kotimajoittajaksi. Harva on valmis tähän, koska kuka haluaisi poliisia kotiinsa. Kyse on mielikuvista, ja majoittajat voivat pelätä rikollisen leimaa.

Kotimajoitusverkosto ohjeistaa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ei enää majoitettaisi. Silti Valtosen mukaan jotkut perheet jatkavat majoittamista myös toisen kielteisen päätöksen jälkeen.

- Muutama on sanonut, että ei halua heittää ystäväänsä kadulle. Emme voi sille mitään, jos ihminen tekee tämän päätöksen. Olemme kuitenkin neuvoneet, että poliisille pitää kertoa turvapaikanhakijan olevan majoituksessa, jos kysytään. Muuten se on piilottelua, Valtonen sanoo.

- Yhteistyökumppanimme Maahanmuuttovirasto on toivonut toiminnan laajentamista, koska se on niin edullista verrattuna vastaanottokeskuksiin. Miten tämä on mahdollista, jos ihmiset eivät enää uskalla majoittaa kriminaalin leiman pelossa?

Seurakunnissa hätämajoitusta myös ensi talvena

Yksittäiset seurakunnat järjestivät viime talvena hätämajoitusta myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Marja-Liisa Laihia Kirkkohallituksesta kertoo, että vastaavasta hätämajoituksesta on ollut puhetta myös ensi talveksi.

- Seurakuntia on ohjeistettu hätämajoituksen ja kaikenlaisen tuen antamiseen. Se on kirkon työhön olennaisesti kuuluva diakoninen tehtävä. Kirkko on usein viimeinen oljenkorsi heikkoon asemaan joutuneiden ihmisten avustamisessa, Laihia toteaa.

Laihian mielestä turvapaikanhakijoiden avustamistyöhön ei pidä missään tapauksessa kajota.

- Olisi aika vakava asia, jos kirkon diakoniaan, järjestöjen ja vapaaehtoisten kansalaisten tekemään avustustyöhön puututtaisiin. Arkkipiispa on ottanut erittäin voimakkaasti tähän kantaa kuten myös Turun piispa, Laihia sanoo.

- Jos auttamistyö esimerkiksi majoittamalla ja ihmisten perustarpeita turvaamalla tulee rangaistavaksi, se on eettisesti ja moraalisesti erittäin kyseenalainen ja huolestuttava asia hallituksen politiikassa. Voidaan todella huolestua, että näinkö Suomi aikoo edelleen säilyttää profiilinsa ihmisoikeuksia kunnioittavana maana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Perussuomalaiset tekivät isänmaallisesta realismista mainstreamia aivan kuten Vihreät aikoinaan luontoarvojen huomioimisesta. Ruotsin tie ei olekaan Suomen tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kaikesta majoituksesta ja piilottelusta vankeutta,tämän selvempää viestiä ei voi olla.Montako tuhatta ikäasä ja nimensä valehdellutta on tälläkin hetkellä Suomessa ?10000 vai enemmän ?Mitä rikoksia he ovat tehneet etteivät uskalla olla omilla henkilötiedoillaan liikkeellä.Ei missään muualla maailmassa ole näille tulijoille "taikaseinää"mistä saa rahaa noinvain tekemättä mitään.Paljon on vialla maassamme ja miten siitä "kiitetään" ( Otanmäki , Turku ) Että näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos on paperiton niin on muukalainen hänhän voi sanoa nimekseen minkä nimen vain ja meitii uskoo sen sinisin silmin lähiidän maissa jokaisella on paperit jo syntyissään , miksi ne pitää hävittää matkalla niin se on arvoitus . mutta jos tietoisesti auttaa rikollista niin silloin on samassa köörissä ja saa seuraukset sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvapaikanhakijat heti tultuaan valvontaan erilliselle alueelle ja kielteisen päätöksen jälkeen pakkotyöhön kunnes palautusrahat tienattu ja sitten heti toimitus takaisin kotimaahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä tarvi riminalisoina,silloin kun rikolista on autettu on osa syyllinen.Tuomio tulis osallisuudesta ja avunannosta niin kuin muissakin rikoksissa.Jokainen järjestö ja henkilö vois arvioida minkä riskin ottaa onko hyöty riskin arvoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset eivät ota kadulta tuntemattomia suomalaisiakaan kotiinsa. Kuinka voidaan olla varmoja, millaisen todellisen taustan omaavan ihmisen kotiinsa majoittaa? Ketä loppujen lopuksi suojellaan ja miltä? Tyydytetään oma tarpeellisuuden kokemisen tunne ja samalla tehdään pahimmillaan hallaa viranomaistyölle? Kunpa pidettäisiin samanlaista huolta myös suomalaisista heikko-osaisista ja suomalaisille kodittomille avattaisiin ovet yhtä lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh näin siinä nyt sitten kävi: Halliksen "arvot" olivat Sipilälle ja Orpolle niin yhteensopimattomat, että päättivät lopulta tehdä Suomesta kyttäysvaltion missä ihmisiä vainotaan kuten natsi-Saksassa.

Lukekaapa wikipediasta (tai historian kirjasta) puolalaisen Irene Sendlerin tarina ja verratkaa nykypäivään. Kummalle puolen historiaa aiotte jäädä?

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki pitäisi olla sellainen että jos henkilö päätetään karkottaa jostain muusta syystä kuin rikoksesta, hänelle pitäisi antaa määräaikainen oleskelulupa jonka aikana hänen on hoidettava hommansa ja lähdettävä vapaaehtoisesti. Jos näin ei tapahdu hänet laitetaan lentokoneeseen heti seuraavan kerran tavattaessa.

Laiton maassaolohan alunperin kuviteltiin tarkoittavan lähinnä rikollisia jotka tulevat maahan laittomasti viranomaisilta piilossa ja yleensä rötöksiä tekemään. Turvapaikanhakija joka tulee avoimesti rajan yli, olkoonkin että ilman papereita, on aika erilainen tapaus. Toki turvapaikanhakijoissa on joukossa jonkin verran ns. huonoa ainesta. Niin on kaikissa ihmisryhmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärän henkilöllisyyden ja iän ilmoittaminen viranomaiselle on maahan tullessa rikos. Ei ole puhtaita pulmisia ne jotka eivät voi henkilöllisyyttään todistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen ei jätä lähimmäistään paleltumaan hankeen oli sillä oleskelulupa tai ei !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se tuo ns.kotimajoitus ihan humaani-pohjalta eli autetaan hyväsydämisyyttään, vai onko siinä kyse myös rahasta? Siis maksaako valtio majoituksen, johon sisältyy normi-asumiskuluja, kuten sähkö, vesi, vuokra, jne. Jotenkin sellanen tuntuma, että tässä todellakin toteutuu se kuuluisia J.Urpilaisen lausahdus; "hei, me tienataan tällä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös tietynlaisia "luontaisetuja" saattaa majoituksen järjestäjän käytettäväksi tarjoutua. Ilmaisia lounaita kun ei vaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poliitikot saaneet melkoisen härdellin pitämällä rajat auki ja ainoa mistä ollaan huolissaan on laittomasti maassa olevat. Noh riittääpähän politikoilla politikoimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mikä on tämä ammottava aukko sääntö-Suomen säännöissä? Meille suomalaisille on erilaisia sääntöjä niin paljon, että hyvä kun kehtaa hengittää. Ja nyt sitten saamme kuulla, että ei ole sääntöä joka estäisi laittomasti maahamme tulevat paperittomat henkilöt. Siis mitä ihmettä? En minäkään voi olla Suomessa ilman asiaan kuuluvia papereita ja minä sentään olen suomalainen. Ja sitten joku toinen voi tulla tänne ilman papereita ja se on tavallaan ok? Kaiken huipuksi olemme nyt nähteen ensimmäisen terrori-iskun sen seuraksena, kun säännöt eivät ole olleet kunnossa.

Ajatelkaa viranomaisilla meni viikko selvittää tämän terroritekoon epäillyn henkilöllisyys vaikka hän oli oleillut Suomessa jo hyvän aikaa. Vertailuksi jos poliisi pysäyttää minut liikenteessä ja haluaa todella tietää kuka olen, niin siihen ei muuten viikkoa mene ja poliisi tietää tasan tarkkaan kuka minä olen vaikka yrittäisin parhaani tehdän poliisin selvityksestä hankalan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image