Kotimaa

Sisäministeri Mykkänen lopettaisi EU:n muovijätteen viennin - "Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muo­vion­gel­maa"

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vaatii, että EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.12.2018 12:00
Pekka Mauno

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vaatii tiedotteessaan, että EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle.

EU-maat tuottavat yhteensä 25 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Vain alle kolmasosa kierrätetään, vajaa 40 prosenttia poltetaan ja vajaa kolmannes päätyy kaatopaikoille.

Erilliskerättyä muovijätettä kertyi 8,4 miljoonaa tonnia. Noin viidennes vietiin EU-alueelta viime vuonna yksistään Kiinaan. Kiina kielsi muovijätteen tuonnin EU:sta tämän vuoden alussa.

– EU:n on hoidettava muoviroskansa itse ja lopetettava jätemuovin vienti unionin ulkopuolelle. Ei ole ekologisesti, eettisesti eikä taloudellisesti kestävää, että EU jatkaa muovijätteen vientiä unionin ulkopuolelle, omien silmien ulottumattomiin. Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Sen jälkeen kun Kiina alkuvuodesta asetti tuontikiellon, eurooppalaiset muovijätevirrat on löytäneet uusia kohdemaita unionin ulkopuolelta.

Suuria vientimaita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Malesia, Vietnam ja Turkki. Jätemuovia ohjautunee myös EU:n niihin jäsenmaihin, joissa saa siirtymäajan puitteissa viedä jätettä kaatopaikoille hyvin vapaasti vielä tulevina vuosina.

MAINOS

Kommentoi

Länsimainen ihminen poistaa ongelman viemällä sen pois maasta muiden huoleksi. Miksi kaikenlainen tuotteiden irtomyynti on pannassa, vaikka se poistaisi paljon jäteongelmaa. Tavarataloissa voisi osastoilla käydä täydentämässä omia astioitaan, eikä mitään hyllyntäyte pahvia tarvittaisi tuotteiden esillelaittoon. Irtokarkeissa tämä onnistuu, mutta muuten ollaan ajauduttu turhan muovijätteen tuotantoon. Mutta harvassa kaupassa edes toimii vaikkapa jauhelihan irtomyynti. Kaikki on hyllyissä muovikääreisiin pakattuina. Ja irtomyynnin suurin este taitaa olla byorokratia, kun ilman pakkausselostetta ei voi tavaraa myydä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka tekopyhää on eu ympäristo politiikka,hiiltä tulee piipuista ongelma muovit lastataan laivoihin myöskin eletroniikka jäte sekä laivanromut aspestin vuoksi puretaan myöskin kehitysmaissa.Sitten silmät sinisenä sanotaan autoilu pitää lopettaa dieselin käyttö lopettaa,Sähkö auto pitää olla vaikkei mökissäsähköjä ois ja kenen lopmsa kestää näitä sähkönsiirtomaksuja jotka sama sinisilmät möi vieraanvallan sijoitajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hävettää olla Eurooppalainen, viedään muovi kehitysmaihin riesaksi ja sitä kautta valtamerien roskaksi. Ja sitten vielä EU, Suomi sen mukana väittää olevan ympäristöasioissa edelläkävijä, " Hiilineutraali ". Kuulostaa, että kohta ollaan maapallon pelastajia, Sähköautot ja kaikki.. voi voi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän on puhuttu jo vuosia, mutta asia on kiistetty ja vaadittu lisää kierrätystä siis tosiasiassa muovin kierrätystä ympäri maapalloa. Ei niin ekologista, mutta ah niin vihreää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi muovijätteen olevan haluttua tavaraa. Jos sitä ei kannata jalostaa takaisin öljyksi, niin lämpöarvoltaan se olisi suorastaan mahtavaa poltettavaa kaukolämpölaitoksissa ja voimaloissa. Päästöt näissä saadaan helposti aisoihin nykaikaisella puhdistustekniikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikon muovipakkaukset kun polttaa saunassa niin pääsee kylpemään ja löylyy heittään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan tarkoittaa, että meitä Suomen kansalaisia on syyllistetty vuosia tästäkin ongelmasta vaikka syyllistyneet ovat isot vientiyritykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image