Kotimaa

Sisäministeri Mykkänen lopettaisi EU:n muovijätteen viennin - "Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muo­vion­gel­maa"

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vaatii, että EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.12.2018 12:00
Pekka Mauno

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) vaatii tiedotteessaan, että EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle.

EU-maat tuottavat yhteensä 25 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Vain alle kolmasosa kierrätetään, vajaa 40 prosenttia poltetaan ja vajaa kolmannes päätyy kaatopaikoille.

Erilliskerättyä muovijätettä kertyi 8,4 miljoonaa tonnia. Noin viidennes vietiin EU-alueelta viime vuonna yksistään Kiinaan. Kiina kielsi muovijätteen tuonnin EU:sta tämän vuoden alussa.

– EU:n on hoidettava muoviroskansa itse ja lopetettava jätemuovin vienti unionin ulkopuolelle. Ei ole ekologisesti, eettisesti eikä taloudellisesti kestävää, että EU jatkaa muovijätteen vientiä unionin ulkopuolelle, omien silmien ulottumattomiin. Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Sen jälkeen kun Kiina alkuvuodesta asetti tuontikiellon, eurooppalaiset muovijätevirrat on löytäneet uusia kohdemaita unionin ulkopuolelta.

Suuria vientimaita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Malesia, Vietnam ja Turkki. Jätemuovia ohjautunee myös EU:n niihin jäsenmaihin, joissa saa siirtymäajan puitteissa viedä jätettä kaatopaikoille hyvin vapaasti vielä tulevina vuosina.

MAINOS

Kommentoi

Länsimainen ihminen poistaa ongelman viemällä sen pois maasta muiden huoleksi. Miksi kaikenlainen tuotteiden irtomyynti on pannassa, vaikka se poistaisi paljon jäteongelmaa. Tavarataloissa voisi osastoilla käydä täydentämässä omia astioitaan, eikä mitään hyllyntäyte pahvia tarvittaisi tuotteiden esillelaittoon. Irtokarkeissa tämä onnistuu, mutta muuten ollaan ajauduttu turhan muovijätteen tuotantoon. Mutta harvassa kaupassa edes toimii vaikkapa jauhelihan irtomyynti. Kaikki on hyllyissä muovikääreisiin pakattuina. Ja irtomyynnin suurin este taitaa olla byorokratia, kun ilman pakkausselostetta ei voi tavaraa myydä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka tekopyhää on eu ympäristo politiikka,hiiltä tulee piipuista ongelma muovit lastataan laivoihin myöskin eletroniikka jäte sekä laivanromut aspestin vuoksi puretaan myöskin kehitysmaissa.Sitten silmät sinisenä sanotaan autoilu pitää lopettaa dieselin käyttö lopettaa,Sähkö auto pitää olla vaikkei mökissäsähköjä ois ja kenen lopmsa kestää näitä sähkönsiirtomaksuja jotka sama sinisilmät möi vieraanvallan sijoitajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hävettää olla Eurooppalainen, viedään muovi kehitysmaihin riesaksi ja sitä kautta valtamerien roskaksi. Ja sitten vielä EU, Suomi sen mukana väittää olevan ympäristöasioissa edelläkävijä, " Hiilineutraali ". Kuulostaa, että kohta ollaan maapallon pelastajia, Sähköautot ja kaikki.. voi voi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän on puhuttu jo vuosia, mutta asia on kiistetty ja vaadittu lisää kierrätystä siis tosiasiassa muovin kierrätystä ympäri maapalloa. Ei niin ekologista, mutta ah niin vihreää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi muovijätteen olevan haluttua tavaraa. Jos sitä ei kannata jalostaa takaisin öljyksi, niin lämpöarvoltaan se olisi suorastaan mahtavaa poltettavaa kaukolämpölaitoksissa ja voimaloissa. Päästöt näissä saadaan helposti aisoihin nykaikaisella puhdistustekniikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikon muovipakkaukset kun polttaa saunassa niin pääsee kylpemään ja löylyy heittään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan tarkoittaa, että meitä Suomen kansalaisia on syyllistetty vuosia tästäkin ongelmasta vaikka syyllistyneet ovat isot vientiyritykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
68
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
17
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image